Kokintaidot testiin Taitaja-kisoissa


Kuopion Prisman Ruokatorilla työskentelevä Eetu Karjalainen kilpailee tällä viikolla nuorten ammattitaidon Suomen mestaruudesta Taitaja-kilpailussa. Häntä on auttanut valmistautumaan Ruokatorin kalamestari Juho Tossavainen, joka eteni opiskeluaikanaan kisan finaaliin peräti kahteen kertaan.

20.5.2024

Teksti: Kristiina Tammitie | Kuvat: Pentti Vänskä

Nuorten ammattitaidon Suomen mestaruuksista kilpaillaan tällä viikolla Kuopiossa järjestettävissä Taitaja-kisoissa, yhteensä useissa kymmenissä eri lajeissa. Nuoret kokkiopiskelijat kilpailevat pareittain, tehtävänään suunnitella ja valmistaa ohjeistuksen mukaisesti kylmiä ja lämpimiä ruokia erilaisille asiakasryhmille.

Kuopion ja koko Pohjois-Savon kokkiosaamista kisoissa puolustavat Savon ammattiopistosta tänä keväänä valmistuvat Eetu Karjalainen ja Jerry Kankkunen. Kaksikko raivasi tiensä Taitaja-finaaliin Jyväskylässä alkuvuonna järjestettyjen semifinaalien kautta.

Kevään mittaan Eetu on harjoitellut Jerryn kanssa Taitaja-kisoihin ahkerasti, viime viikkoina jopa jokaisena arkipäivänä tutorinsa ja opettajansa Pasi Taskisen valmennuksessa. Eetun työvuoroja Prisman Ruokatorilla on muokattu niin, että harjoitteluaikaa oppilaitoksella on ollut aamusta iltapäivään.

­– Olemme treenanneet kaikkea mahdollista, käyttäen erilaisia raaka-aineita ja tekniikoita. Tuomarit seuraavat kilpailijoiden työskentelyä koko ajan ja arvioivat suorituksia. Maku on ensisijainen kriteeri, mutta myös moniin muihin asioihin, kuten esillepanoon ja keittiön siisteyteen kiinnitetään huomiota, Eetu kuvailee.

Tehtäviä suoritetaan kolmena päivänä, joista yksi on hävikkiruokapäivä. Kestävän kehityksen osaamista mitataan sekä käytännössä että kirjallisina tehtävinä.

– Muut tehtävät tulevat täysinä mysteereinä. Toivottavasti yksi tehtävä liittyy kalan käsittelyyn ja valmistukseen, koska siinä olen varmasti vahvoilla, intohimoiseksi kalastuksen harrastajaksi tunnustautuva Eetu arvelee.

Toiveissa reilu kisa ja toisia kunnioittava meininki

Eetu myöntää, että kisat jännittävät aika lailla, vaikka kilpailupaikka onkin omalla koululla, jossa tilat, laitteet ja välineet ovat tuttuja.

– Onhan se jännityksen paikka, kun kisoihin odotetaan 50 000 vierailijaa. Toivottavasti kisapaikalla on reilu, toisia kunnioittava ja arvostava henki kilpailijoiden kesken. Voidaan olla ystäviä keskenämme vaikka kilpaillaankin, Eetu muistuttaa.

Hän on työskennellyt koko opiskelunsa ajan Prisman Ruokatorilla, pääsääntöisesti viikonloppuisin sekä lomien aikaan. Esimerkiksi viime juhannuksena Eetun käsissä valmistui tiskiin nelisen sataa pihviä sekä valtavat määrät patonkeja ja salaatteja.

– Kokin hommat tuntuvat omalta alalta. Tykkään myös asiakaspalvelusta, tällainen hölösuu kun olen, Eetu hymyilee.

Työkaveri ja sparraaja Juho Tossavainen seuraa, miten Eetu fileoi kuhan. Kisamenestys on turvattu, jos tämä tehtävä tulee Taitajissa eteen.

Oppia ja ohjeistusta Taitaja-kisojen kaksinkertaiselta finalistilta

Arvokasta apua kisoihin valmistautumisessa Eetu on saanut työkaveriltaan Juho Tossavaiselta, jolla on kokemusta Taitajassa kokki-lajissa kilpailemisesta muutaman vuoden takaa.

– Pääsin finaaliin vuosina 2019 ja 2020. Ensimmäisellä kerralla en selvinnyt mitalisijoille asti, ja seuraavana vuonna etenin finaaliin, mutta se jäi koronan takia järjestämättä.

Juho on viime syksystä lähtien tsempannut, tukenut ja ohjeistanut Eetua kilpailujen tiimoilta.

– Olen käynyt vapaapäivinä myös koululla katsomassa Eetun ja hänen parinsa treenaamista, kertonut omia kokemuksiani kisoista ja näyttänyt aiempien vuosien tehtäviä. Kisoihin kannattaa ilman muuta osallistua, koska niistä oppii paineensietokykyä, monen asian yhtäaikaista hoitamista, työn organisointia ja aikataulutusta, joista kaikista on hyötyä työelämässä, Juho sanoo.

Hän arvelee, että Eetun työkokemus Prismasta antaa hänelle kisoihin etulyöntiasemaa.

– Eetu on oppinut käsittelemään sekä kalaa että lihaa monella tavalla. Taitojen lisäksi kokemus on kartuttanut itseluottamusta.

Suomen paras palvelutiski

Juho on työskennellyt kokiksi valmistumisensa jälkeen hetken aikaa ravintola-alalla, joka vaihtui pari vuotta sitten päivittäistavarakauppaan, Kuopion Prisman Ruokatorille. Työn ohessa hän on jo suorittanut kalamestari-koulutuksen.

– Nyt opiskelen ruokamestarin erikoisammattitutkintoa. Tämä on ehdottomasti minun paikkani, koska olen aina ollut kiinnostunut keittiöön hautautumisen sijasta asiakaspalvelusta. Saan hyödyntää taitojani houkuttelevan tiskin tekemisessä ja jakaa osaamistani neuvomalla asiakkaitamme tekemään hyvää ruokaa. Tykkään hurmata asiakkaita ammattitaidollani, Juho hymyilee.

Prisman Ruokatorilla työskentely on tietyllä tavalla hyvin samanlaista kuin Taitajassa kilpailu.

– On siinä samanlaista fiilistä. Ruokatorilla ollaan jatkuvasti ihmisten katseiden alla. Vaikka ympärillä tapahtuu koko ajan, on pystyttävä keskittymään omaan tekemiseen. Itse nautin eniten juhlapyhiin valmistautumisesta, koska silloin asiakkaita on eniten ja meillä paras meininki päällä.

Juho sanoo, että Kuopion Prismassa on Suomen paras palvelutiski.

– Meidän tuotteistus on todella kovatasoinen ja 15 hengen porukassa on valtavan paljon ammattitaitoa, hän perustelee.

Kuopion Prisman Ruokatorilla työskentelevät Juho ja Eetu ovat nuorten ammattitaidon SM-kisafinalisteja, Juho vuosilta 2019 ja 2020, Eetu puolestaan on kilpailussa mukana tänä vuonna. Kisat alkavat Kuopiossa tiistaina 21.5. Kokki-kisan finaali käydään Savonia ammattiopistolla.