Kaikki alkoi Lapinlahdelta


30.1.2023

Mitä jos meillä olisi kauppa, jonka omistaisimme itse?

Näin tuumattiin 120 vuotta sitten Lapinlahdella. Vuoden 1902 lopulla joukko uudistusmielisiä lapinlahtelaisia halusi varmistaa pitäjän asukkaille laadukkaiden tavaroiden ja palvelujen saannin hyvään hintaan perustamalla osuuskaupan. Näin päätöksenteko saatiin omiin käsiin ja tulos päästiin käyttämään oman kaupan, asiakkaiden ja koko yhteisön parhaaksi. Toiminta alkoi ensimmäisen kaupan avaamisesta tammikuussa 1903. Nykyisen PeeÄssän syvimmät juuret ulottuvat noihin hetkiin.

Teksti Kristiina Tammitie, kuvat Pentti Vänskä ja PeeÄssän arkisto

 

Lapinlahdella S-marketin päällikkö Elina Hautamäki kantaa myymälän taukohuoneeseen suurta pahvilaatikkoa täynnä kehystettyjä mustavalkoisia valokuvia, lehtileikkeitä ja vanhoja säästökirjoja. PeeÄssän edustajistoon neljissä peräkkäisissä vaaleissa valittu myyjä Arja Väisänen pyyhkii taulujen päältä pölyjä ja ojentelee niitä yksi kerrallaan Raija Pasaselle, joka on paitsi eläkkeelle jäänyt rehtori ja S-marketin vakiasiakas, myös PeeÄssän hallintoneuvoston jäsen ja Lapinlahti-seuran aktiivi.

– Ajatella, että jo viime vuosisadan alussa lapinlahtelaiset ovat nähneet tärkeäksi osuuskunta-aatteen, Raija hämmästelee tutkaillessaan menneistä ajoista kertovia myymäläkuvia.

 

Aate on kantanut kauas

Aihetta ihmetykseen onkin, sillä Suomen ensimmäinen osuuskauppa oli perustettu Turkuun vasta vuotta aiemmin. Savon sydänmailla innostuttiin vastikään rannikkoseudulle saapuneesta aatteesta siis poikkeuksellisen aikaisin.

Raijan käsiin osuu lehtileike lokakuulta 1902, Iisalmessa ilmestyneestä Salmetar-lehdestä. Uutisessa kerrotaan osuuskaupan perustamiskokouksesta. Teksti on vaikealukuista fraktuuraa, joka oli tuohon aikaan yleinen kirjaintyyppi painojulkaisuissa.

– Toivottavaa olisi, että jokainen rupeaisi osuuskunnan jäseneksi. Tämä on merkkitapaus Lapinlahden historiassa. Sen seuraukset tulevat olemaan niin moninaiset ja siunausta tuottavat, että emme vielä aavistakaan, Raija lukee ääneen.

– Tuosta on lähtenyt kasvamaan tämän päivän PeeÄssä, josta me kaikki asiakasomistajat omistetaan oma palasemme.  Onhan se aika huikea ja myös ihana asia. Eivät varmasti perustajat tienneet tuolloin, miten suuren teon äärellä olivat. Kauas on aate kantanut, Arja summaa.

 

Perintö elää

PeeÄssän toimitusjohtaja Mikko Junttila sanoo, että Lapinlahden osuuskaupan perustajilla on aikoinaan ollut jämäkkä tarkoitusperä, joka on saanut heidät liikkeelle.

– He ovat lähteneet hakemaan kauppapalveluille parempaa laatua ja edullisempaa hintaa tuomalla yksityiskauppiaiden kilpailijaksi osuuskunnan, jossa hyöty kertyy asiakkaille. Osuustoiminta tarjosi mahdollisuuden toimia kohtuuttomuutta vastaan, Mikko luonnehtii.

Perustajajäsenet osasivat ajatella isosti ja katsoa kauas. On vaikea edes kuvitella, mikä voisi nykypäivän vähittäiskaupassa olla yhtä mullistava viritys.

– Jos osuuskauppoja ei olisi aikoinaan perustettu, eläisimme nyt maailmassa, jossa olisi enemmän oman edun tavoittelua ja vähemmän yhteisöllisyyttä. 1900-luvun alussa eläneet Lapinlahden vaikuttajat jättivät suurimpana perintönään jälkipolville keinon, jolla voimme tuottaa yhteistä hyvää kaikille pohjoissavolaisille ja kirittää yksityistä sektoria sekä hintojen että tuotteiden ja palvelujen laadun osalta, Mikko muistuttaa.

 

Kuin toinen koti

Raija ja Arja sanovat olevansa tavattoman ylpeitä siitä, että PeeÄssän pitkä historia alkoi aikoinaan heidän kotipitäjästään Lapinlahdelta.

– Muutaman ihmisen aktiivisuudesta alkoi kehitys, joka on johtanut siihen, että meillä on täällä Pohjois-Savossa vahva ja menestyvä osuuskauppa, jolla on tänä päivänä yli 124 000 omistajaa, 80 toimipaikkaa ja melkein 2 000 työntekijää, he kertaavat.

Raija antaa täyden tunnustuksen PeeÄssän henkilökunnalle, jolta saa toimipaikasta riippumatta aina ystävällistä ja ammattitaitoista palvelua. Henkilöstö näyttää myös viihtyvän työssään.

– Se on kyllä totta. S-market on ainakin minulle kuin toinen koti. Olen aina tykännyt työstäni mahdottoman paljon, kiitos kivojen työkavereiden, ihanien asiakkaiden ja hyvän työnantajan, joka pitää huolta omistaan. Aina on ollut myös sopivasti uutta oppimista, Arja kertoo 36 vuoden työkokemuksella.

 

Ihmisistä kiinni

Marketpäällikkö Elina kertoo luotsaavansa työryhmää, jossa on työkokemusta niin, että nuorempia hengästyttää.

– Meillä on Lapinlahdella aivan huipputiimi, jossa on sekä kokeneita konkareita että uusia tulokkaita.

Arjan lisäksi joukkoon kuuluu kymmenkunta muutakin todella pitkän linjan myyjää, jotka ovat tehneet vuosikymmenien pituisia osuuskauppauria ja osaavat kaiken, mitä ruokakaupasta vain voi osata.

PeeÄssän vähittäiskaupan toimialajohtaja Jouni Ruotsalainen liittyy mukaan jutusteluun muistuttamalla, että nimenomaan ihmisten kautta osuuskauppa kiinnittyy paikkakuntaan ja asiakkaidensa sydämiin.

– Kun myyjät tuntevat asiakkaansa ja kokevat tekevänsä merkityksellistä työtä, syntyy ylivertaista palvelua. Käytännössähän me teemme tänä päivänä ihan samaa kuin osuuskauppaväki 120 vuotta sitten, eli tuotetaan palveluja ja etuja omille asiakasomistajillemme ja kehitetään sitä kautta paikkakuntaa ja koko maakuntaa. Ei maailma siltä osin ole miksikään muuttunut, Lapinlahden S-marketista vuonna 1996 päällikköuransa PeeÄssässä aloittanut toimialajohtaja korostaa.

 

Osula, Veturi, S-market…

Raija, Arja ja Jouni innostuvat vielä muistelemaan menneitä, niin rakennuksia, palveluja kuin ihmisiäkin. Mieleen muistuvat vanhan kiinteistön vuotava katto ja lahottajasienien kasvu sisätiloissa, hulppea kirjaosasto, baarin puolella rouviaan ostoksilta odotelleet isännät, rautaosaston räväkkä Irma, myymäläautolla maaseutua kiertänyt Punkin pariskunta, Sokos-hallin muuttuminen S-market Veturiksi ja nykyisen S-market-kiinteistön rakentaminen parikymmentä vuotta sitten.

– Nuoremmille kauppa on S-market, mutta vanhemmat sukupolvet puhuvat edelleen Osulasta tai Veturista. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, Arja hymyilee.

Elina, Raija ja Arja tutkivat S-marketin varastosta löytyneitä kehystettyjä valokuvia osuuskaupan paikallishistoriasta.

PeeÄssän hallintoneuvostoon kuuluva Raija on lukenut Leo Puurusen kirjoittaman Lapinlahden Osuuskaupan 100-vuotishistorian tarkasti. – Lapinlahden historia kiinnostaa, ja osuuskauppa on aina ollut keskeinen toimija täällä, hän perustelee.

Arja on ollut 36 vuotta osuuskaupan palveluksessa. – Mies, tyttö ja poika ovat myös olleet kukin vuorollaan täällä töissä. Ollaan oikea osuuskauppaperhe, hän nauraa.

Jouni Ruotsalaisen taustalla olevassa rakennuksessa sijaitsi vuosina 1903-1905 Lapinlahden Osuuskaupan ensimmäinen myymälä. Talo on nykyään yksityisomistuksessa.

Tältä myymälä näytti 120 vuotta sitten.