Itse tehty maistuu ässäkokeille


16.6.2017

Lounas valmistuu näppärästi kurssilaisten yhteisvoimin.

Marttojen opetuskeittiössä käy kuhina, kun Ässäkokki-kurssin osallistujat valmistavat lounasta itselleen. Ruokalista kuulostaa herkulliselta: kasvistikkuja, perunamuusia, kreikkalaisia lihapullia, perunarieskoja ja raparperikiisseliä mansikoilla sekä vaniljakastikkeella.
Kotitalousasiantuntija Heta Nykäsen johdolla jokainen pari sai oman osansa valmisteluista. Kymmenvuotiaat kaverukset Hanne Litja ja Tinna Kasanen kertovat, että he leipovat joskus yhdessä keksejä, kakkuja ja kääretorttuja. Tyttöjen bravuuri on suklaakeksit. He ovat saaneet vastuulleen perunamuusin teon. Hanne kertoo, että hän kuorii perunoita ensimmäistä kertaa.
– Mutta hyvin se sujuu, kaveri kannustaa.

Leipominen innostaa


Juuso Tuppurainen, 10, leipoo äitinsä Tiinan kanssa perunarieskoja ja taputtelee taikinapalloja varmoin ottein. Myös Juuso pitää leipomisesta. Hän arvelee tekevänsä perheen parhaat voisilmäpullat. Perunarieskojen leivonnasta Juuso innostuu niin, että aikoo tehdä niitä uudestaan illalla siskon kanssa.
Kahdeksanvuotiaat Rinja Heimola ja Minttu Rinne ovat parhaat kaverukset. Hekin tykkäävät ruuanlaitosta ja leivonnasta. Nyt työn alla ovat kasvistikut, joihin he pistelevät tomaattia, kurkkua, paprikaa ja viinirypäleitä.
– Nämä ovat niin herkullisen näköisiä, että tulee nälkä, he ihastelevat aikaansaannoksiaan.

Syödään yhdessä


Nälkä kasvaa odottaessa, eivätkä kurssilaiset meinaa malttaa odottaa ruoan valmistumista. Onneksi pian päästään kauniisti katettuun pöytään. Tässä toteutuu erinomaisesti Marttojen Suomi100-teema Syödään yhdessä. Joukko hiljenee ruoan ääreen.
– Hyvältä maistuu, kuuluu kommentit useasta suusta.
– Parasta on muusi ja lihapullat, arvioi Elle Kunnasluoto, joka veljensä Epun kanssa valmisti herkulliset lihapullat.

Kun kaikki ovat saaneet jälkkärin kulhoon, päästään Nelle Korkalan valmistaman raparperikiisselin kimppuun.
– Tosi hyvää, vaikka itse sanonkin, Nelle ihastelee.
– Kyllä itse tehtyä kannattaakin kehua, Heta huomauttaa.

Kun kaikki ovat syöneet, alkaa kurssipäivän viimeinen osio. Kuhina keittiössä jatkuu, sillä seuraavaksi siivotaan jäljet.
– Kurssilaiset ansaitsevat kunniamaininnan, keittiössä on niin siistiä, Heta kiittelee. Kotimatkalle lähdetään Ässäkokki-ohjekirjanen kainalossa. Siitä löytyy helposti vinkkejä myös kotikokkailuun.

Ässäkokki-kurssit järjestetään Osuuskauppa PeeÄssän ja Savon Marttojen yhteistyönä. Kurssit on tarkoitettu 7-12-vuotiaille lapsille.