Edustajiston jäsenyys -Antoisaa ja innostavaa


5.10.2023

Lapinlahtelainen Jenni Rönkkö ja kuopiolainen Veera Willman ovat molemmat 34-vuotiaita. Heitä yhdistää myös aikomus asettua ehdolle ensi kevään osuuskauppavaaleissa, koska pian päättyvä ensimmäinen kausi edustajistossa on ollut antoista ja innostava.

Teksti: Kristiina Tammitie | Kuvat: Pentti Vänskä

 

Minkälainen asiakasomistaja olet?

JENNI: Käytän palveluita monipuolisesti, oikeastaan kaikessa missä pystyy korttia hyödyntämään eli ruoka-, bensa- ja vaateostokset jne. Bonusta tulee vakuutuksista LähiTapiolasta ja puhelinliittymästä Elisalta. Kortilla saa myös etuja moniin tapahtumalippuihin ja hotellimajoituksiin. Bonusjärjestelmä on aivan loistava ja keskittäminen todella kannattaa.

VEERA: Käytän usein PeeÄssän palveluita. Isommat ostokset teen useimmiten Ykkösrastissa tai Prismassa, täydentäviä lähinnä Keilankannan S-marketista. Myös hybridiauton tankkaukset yritämme keskittää ABC:lle ja aina tarvittaessa käytämme sähkölatausta kaupassakäynnin yhteydessä. Uusi lemppari on ABC-autopesu Pitkälahdessa.

 

Mikä sinut innosti vajaat neljä vuotta sitten asettautumaan ehdokkaaksi edustajiston vaaleissa?

JENNI: Se, että edustajistossa on mahdollisuus vaikuttaa oman alueen palveluihin. Haluan, että meillä Lapinlahdella, samoin Varpaisjärven kylällä, on oma S-kauppa.

VEERA: Ystävät houkuttelivat mukaan ja olen kyllä iloinen, että lähdin ehdolle!

 

Minkälaista edustajiston jäsenyys on käytännössä ollut?

VEERA: Ensimmäisellä kaudella on enemmän opeteltavaa ja tutustumista aiheisiin, joten koen olevani vielä alkumatkalla. Olen kokenut PeeÄssän edustajiston tosi saavutettavaksi, sillä kokouksiin on voinut osallistua myös etänä. Pidän tosi tärkeänä sitä, että ihmiset erilaisissa elämäntilanteissa pääsevät osallistumaan päätöksentekoon ja PeeÄssällä se on mahdollistettu.

Edustajiston kautta olen löytänyt kanavia, joiden kautta saan vietyä terveiset perille, mutta vielä on tehtävää, jotta nuorten ja lapsiperheiden ääni kuuluu paremmin päätöksenteossa.

JENNI: Mielenkiintoista, mukavaa ja opettavaista. On ollut hienoa päästä seuraamaan edustajistosta käsin, mitä kulisseissa tapahtuu, miten palveluja kehitetään aktiivisesti ja miten kehittämisprosessit käytännössä tapahtuvat.

Kokouksissa on rento ja mukava tunnelma. Jokainen voi sanoa aidosti oman mielipiteensä ja ainakin itselläni on tunne, että edustajistoa todella kuunnellaan.

 

Onko sinua pyydetty viemään jotain asiaa tai toivetta eteenpäin PeeÄssän johdon tietoon?

JENNI: Kyllä vain. Tämä onkin parasta edustajana olemisessa. Minusta on mukavaa, kun ihmiset kertovat minulle parannusehdotuksia ja voin välittää niitä eteenpäin. Palautetta pitää aina antaa matalalla kynnyksellä. Jos kukaan ei sano mitään, helposti ajatellaan, että kaikki toimii ja kaikki on hyvin. Aina toiveita ei ole mahdollista toteuttaa, mutta on tärkeää viestiä eteenpäin, mitä ajatuksia palvelujen käyttäjiltä tulee. Ideoita ei ole koskaan liikaa.

VEERA: Yllättäen ei, mutta olen kyllä tarkalla korvalla kuunnellut, mikäli keskusteluissa on tullut esille jotain, minkä voisin viedä eteenpäin joko kehitettävänä asiana tai kehuna.

 

Mikä PeeÄssässä on parasta?

VEERA: Monipuoliset palvelut, valikoima, hyvä saavutettavuus sekä kilpailukykyinen hinnoittelu. Erikseen täytyy mainita vielä hyvä, ihmisläheinen palvelu!

JENNI: PeeÄssä on laaja kokonaisuus erilaisia etuja ja hyviä toimintatapoja, joista hyötyy jokainen asiakasomistaja tasavertaisesti.

Minua kiehtoo myös PeeÄssän pitkä historia. On mielenkiintoista, että 120 vuotta sitten jo haluttiin varmistaa, että osuusliikkeen jäsenet saavat tavarat ja palvelut hyvään hintaan. Myös päätöksenteko saatiin omien jäsenten käsiin, mikä on tärkeä asia. Niin ja mielenkiintoinen yksityiskohta on, että ensimmäinen kauppa avattiin juuri Lapinlahdelle vuoden 1903 alkupuolella. Ihan huippua.

 

Entä missä on eniten kehittämisen varaa?

VEERA: Ruokaostosten kotiinkuljetusta pitäisi lisätä ja kehittää asiakaslähtöisesti.

JENNI: Paljon on saatu aikaan, mutta aina on kehittämistä. Tällä hetkellä esimerkiksi ilmasto- ja ympäristöasiat ovat pinnalla ja tulevaisuudessa vaaditaan kaupallisilta toimijoilta yhä enemmän luovia ratkaisuja hiilijalanjälkemme pienentämiseksi. PeeÄssä on kyllä ollutkin etunenässä kehittämässä näitä ratkaisuja.

 

Miksi asiakasomistajien pitäisi laajalla joukolla asettua ehdolle PeeÄssän edustajiston vaaleissa?

VEERA: On tosi tärkeää, että eri ikäiset ja eri elämäntilanteissa olevat ihmiset ovat mukana edustajistossa. Erityisesti nuoret, nuoret aikuiset sekä lapsiperheiden vanhemmat ovat edelleen aliedustettuina. Äänestäjille oli hyvä löytyä samaistuttavia ja kannatettavia, mieluiten jopa tuttuja ehdokkaita. Edustajiston vaalit ovat kovin mukavat vaalit, jotka eivät vaadi välttämättä edes kampanjabudjettia, joten niihin uskaltaa lähteä mukaan hyvin matalalla kynnyksellä. Kunhan vaan muistaa kertoa tutuille, että on ehdolla!

JENNI: On tärkeää, että edustajistoon saataisiin erilaisia ja erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä, jotta kaikkien palvelujen käyttäjien ääni saataisiin kuuluviin.

 

Miksi osuuskauppavaaleissa pitäisi / kannattaisi äänestää?

JENNI: Se perinteinen – äänestämällä voi vaikuttaa. Jos et äänestä, lopputulos on vähän erilainen kuin jos olisit äänestänyt. Joskus mieleisen ehdokkaan läpipääsy tai -pääsemättömyys voi olla yhdestä äänestä kiinni.

VEERA: Vain äänestämällä pystyy vaikuttamaan siihen, millaisia ihmisiä edustajistoon valitaan. Mikäli kaipaat edustajistoon nuoria, nuoria aikuisia tai lapsiperheitä edustavia ihmisiä, äänestäthän sellaista ehdokasta! On hyvä myös varmistaa, että vaaleissa menee läpi ihmisiä eri asuinalueilta.

 

Aiotko itse asettua ehdolle ensi vuoden osuuskauppavaaleissa?

VEERA: Oikein mielelläni olisin ehdolla ensi vuonnakin!

JENNI: Kyllä aion. Tämä on ollut niin antoisaa ja innostavaa, että jatkaisin mielelläni tehtävässä.

 

 

kuvassa Jenni Rönkkö