17.11.2017
Mitä Bonnin ilmastokokous voi oppia yrityksiltä – ja toisinpäin.
Elämme yhtä kaikkien aikojen kuuminta vuotta. Maapallolla arvioidaan olevan 1,1 astetta lämpimämpää kuin ennen esiteollista aikaa. On kiistämätön totuus, että ilmastonmuutos tapahtuu juuri nyt.
Tänään päättyvän Bonnin ilmastokokouksen tavoitteena on saada sovittua Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanon keinoista ja säännöistä. Maiden antamat sitovat tavoitteet kattavat tällä hetkellä 30 prosenttia tarvittavista, jotta 2 asteen raja on mahdollinen. Tällä menolla ilmasto lämpenee vuosisadan loppuun mennessä ainakin kolme astetta. Vaikuttavia ja uusia tekoja tarvitaan siis lisää, ja todella nopeasti.
Bonnin kokouksessa mietitään myös keinoja siihen, miten pysyttäisiin paremmin kärryillä siitä, mitä kussakin maassa oikeasti tehdään. Tavoitteiden riittävyydelle ei toistaiseksi ole olemassa varsinaista varmistusmekanismia. Tästä Bonnissa voitaisiin oppia jotain yrityksiltä.
Valtioiden tavoitteiden jättämää kuilua kuromaan on kehitetty oma, itsenäinen ilmastoaloite yrityksille. Tähän Pariisin ilmastosopimuksen pohjalta käynnistettyyn Tieteeseen perustuvat ilmastotavoitteet -aloitteeseen on sitoutunut kansainvälisesti reilut 300 yritystä S-ryhmä mukaan lukien. Tieteeseen perustuviin ilmastotavoitteisiin hyväksytään mukaan vasta, kun aloitteen asiantuntijat ovat arvioineet yrityksen asettamien tavoitteiden riittävyyden. Vapaamatkustajia ei siis sallita.
Yritykset taas voisivat oppia valtioilta siitä, miten kaikki saadaan sitoutumaan yhteisiin tavoitteisiin. Pariisin sopimukseen ovat sitoutuneet kaikki maailman valtiot Syyriaa myöten. Vain Yhdysvallat on ilmoittanut vetäytyvänsä sopimuksesta vuonna 2020. Myös kaikkia yrityksiä tarvitaan. Yritysten vastuusta ilmastonmuutoksen torjunnasta antaa viitettä se, että maailman 250 suurinta yritystä tuottaa neljänneksen maailman kaikista päästöistä.
Energian käytön muuttaminen on hyvä pohja, jolta ponnistaa. Kun yritys tehostaa energian käyttöään ja vaihtaa sen uusiutuvaan, myös tuotteiden ja palveluiden hiilijalanjälki muuttuu ilman, että asiakas edes huomaa. Myös me S-ryhmässä olemme sitoutuneet tehostamaan energiankulutustamme 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä ja tuottamaan 80 prosenttia sähkönkulutuksestamme omalla uusiutuvalla tuuli- ja aurinkoenergialla vuoden 2025 loppuun mennessä. Vaikutus on merkittävä, sillä S-ryhmän sähkön kulutus on noin 1,5 prosenttia koko Suomen sähkönkulutuksesta.
Meidän jokaisen valinnoilla on vaikutusta myös Suomen rajojen ulkopuolella. Siksi on tärkeää, ettemme määritä vastuun rajoja vain maakohtaisten tilastojen perusteella. Vaikuttavia ratkaisuja pitäisi miettiä yhdessä yli maiden ja toimialarajojen. Vaikka ilmastonmuutos voi tuntua Suurelta Hallitsemattomalta, meidän jokaisen tulisi sisäistää se, kaikkien teoilla on merkitystä.
Positiivista on, että ilmastonmuutos on monien agendalla ja se nähdään tärkeänä. Nyt on toiminnan aika. Kaksi astetta on vielä mahdollisuuksien rajoissa, kun vain käärimme kiireesti hihat ja alamme toimia.
– Lea Rankinen, SOK:n vastuullisuusjohtaja
11.11.2024 | Matkailu- ja ravitsemisala | Parhaan elämän edelläkävijä Savossa
6.11.2024 | Tästä ilmoitimme
6.11.2024 | Tästä ilmoitimme