Bernerin kestosuosikit valmistetaan Heinävedellä


Rajamäen, XZ, LV, Herbina, Oxygenol, Tummeli, Lasol, Korrek ja Heti. Tuttuja brändejä Prisman, S-marketin ja Salen hyllyiltä. Tiesitkö, että kaikki nämä tuotteet valmistetaan omilla kotikulmillamme Heinävedellä?

29.5.2024

Elintarvike-, päivittäishygienia-, kodinhoito- ja autonhoitotuotteita Heinävedellä valmistava Berner on 60 työntekijällään kunnan suurin yksityinen työnantaja.

Kolmessa eri tehdashallissa työskennellään kahdessa vuorossa ja valmistetaan yli 500 erilaista tuotetta, vuoden aikana yli 16 miljoonaa pakkausta. Niistä hiustenhoitotuotteita on noin kolmannes. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 70 vuotta ensimmäisen XZ-tuotteen, edelleen tuotannossa olevan hiustenhoitoöljyn syntymisestä.

Tehtaiden kapasiteetin kehittämiseen ja kotimaisen tuotannon kilpailukyvyn parantamiseen on yksinomaan kuluvalla vuosikymmenellä investoitu tehtaanjohtaja Jari Puustisen mukaan yli neljä miljoonaa euroa.

– Syksyllä 2020 otettiin käyttöön uusi tuotantolinjasto, joka tuplasi tehtaan kapasiteetin suurivolyymisten XZ-, LV- ja Herbina-tuotteiden valmistuksessa. Etikkatehtaalla tuotantolinja on puolestaan vastikään uudistettu Rajamäen kasvun tukemiseksi, Jari kertoo.

Kotimainen tuotanto on kunnia-asia

Kotimaisesta tuotannosta on pidetty Bernerillä kiinni.

– Se on meille kunnia-asia. Kotimaisten tuotteiden arvostus ja kysyntä onkin iloksemme lisääntynyt viime aikoina, Bernerin asiakkuuspäällikkö ja keittiömestari, takavuosina PeeÄssällä keittiöpäällikkönä työskennellyt Matti Hurttia toteaa.

Berner on sitoutunut Heinäveteen, eikä Matin ja Jarin mukaan nähtävissä ole seikkoja, jotka tilannetta muuttaisivat.

– Rekka lähtee täältä meidän keskusvarastolle tai vaikkapa suoraan S-ryhmän logistiikkakeskukseen Sipooseen yhtä hyvin kuin jostain muualta päin Suomea, Jari korostaa.

­– Työvoiman saatavuutta sijainti Itä-Suomessa pienellä paikkakunnalla saattaa jonkin verran heikentää, mutta toisaalta työvoiman pysyvyys ja sitoutuminen on kohdallaan. Meidän ihmisillä on todella pitkiä työsuhteita täällä, Matti jatkaa.

Heinäveden vesi etikan pohjana

Etikkatehtaalla uusi linjasto tuottaa kuluttajakauppaan väkiviina-, viini- ja balsamietikkaa – sekä Matin suosikkituotetta pikkelöintilientä – yhteensä pari miljoonaa litraa vuodessa.

– Lisäksi valmistamme elintarviketeollisuuden käyttöön erilaisia etikkatuotteita asiakkaiden omilla resepteillä, esimerkiksi lihojen marinadeihin sekä salaattikastikkeiden raaka-aineeksi. Kaikki etikkatuotteemme syntyvät luonnollisella käymismenetelmällä laadukkaista raaka-aineista. Kotimaisesta ohrasta ja Heinäveden puhtaasta ja raikkaasta pohjavedestä valmistettava 132-vuotias Rajamäen Väkiviinaetikka on yksi Suomen vanhimmista merkkituotteista, Matti kertoo.

Laadukasta etikkaa käytetään myös siivous- ja pyykinpesuaineiden Heti-tuotesarjan tehoaineena. Kuten isoäiditkin jo aikoinaan tiesivät, etikka toimii ruoan raaka-aineena ja säilönnän salaisuutena, mutta yhtä lailla puhdistusaineena ja tekstiilien pehmentäjänä.

Sillistä kaikki alkoi

  • Berner Oy on monialainen suomalainen perheyritys. Tällä hetkellä omistajaperheessä on menossa viides sukupolvi.
  • Yhtiön perusti Sören Berner vuonna 1883 sillin maahantuonnin merkeissä. Alkuvuosina toiminta laajentui suolaan, viljoihin ja erikoistuotteisiin, kuten lakritsiin ja kahviin.
  • Olympiavuonna 1952 Berner perusti Helsinkiin tehtaan, jossa alettiin valmistaa XZ-hiustenhoitotuotteita.
  • Berner rantautui vuonna 2000 Heinävedellä paikkakunnalla toimineen savolaisen teknokemiantehtaan ostamisen myötä. Hygieniatuotteiden, pesuaineiden ja kosmetiikan tuotanto siirrettiin Helsingistä Heinävedelle seuraavana vuonna.
  • 2014 Heinävedelle avattiin kaksi uutta tehdasta, etanolipohjaisia tuotteita (tuulilasinpesunesteitä ja desinfiointiaineita) valmistava H2-tehdas sekä H3-etikkatehdas. Rajamäen etikkaperhe muutti Heinävedelle Nurmijärveltä, jossa väkiviinaetikkaa oli valmistettu vuodesta 1892 alkaen.
  • Muutama vuosi sitten Jännevirran siltatyömaalla käytettiin Heinävedellä valmistettua, alun perin lehmien utarerasvaksi kehitettyä Tummelia siltapalkkien liikuttamisessa kitkan poistajana.
  • Oman tuotannon lisäksi Bernerin tytäryhtiöillä on valmistusta Suomessa 8 paikkakunnalla, tuotteina muun muassa GreenCare-lannoitteet ja -kasvualustat. Myös Nokian jalkineet ovat osa Berneriä.
  • Berner tuo maahan useita tunnettuja kansainvälisiä brändejä, muun muassa kosmetiikkamerkeistä kumppanina on esimerkiksi Gosh, Clarins, Mavala ja Sensai.
  • Yhtiön missiona on rakentaa hyvää huomista ja hyvinvointia vastuullisesti ja vakaasti kasvavalla liiketoiminnalla.

Marjo Koistinen korkittaa pulloja, jotka sisältävät myyntiin tulossa olevaa Heti-sarjan uutuustuotetta.
– Tykkään työstäni ja työnantajastani, aiemmin tarjoilijana työskennellyt Marjo kertoo.

Jari Puustisesta tuli berneriläinen vuonna 2000, kun Heinäveden shampootehdas siirtyi Bernerin omistukseen.

Asetaattori on etikkatehtaan sielu ja sydän. Sen sisuksissa viinasta ja etikkabakteerista syntyy väkiviinaetikkaa.

Rajamäen tuotteet ovat ainoita kotimaisia luonnollisella käymismenetelmällä valmistettuja etikoita. Vain käymisetikkaa saa kutsua väkiviina- tai viinietikaksi. Pelkällä etikka-nimellä myytävät tuotteet ovat synteettisesti valmistettuja.