Aidosti paikallisia asioita hoidetaan yhdessä – Asetu ehdolle PeeÄssän edustajiston vaaleissa!


5.1.2024

Oletko aktiivinen ja kiinnostunut asioista, jotka ovat tärkeä osa meidän jokaisen arkea? Haluatko vaikuttaa siihen, miten kauppapalvelut Pohjois-Savossa pelaavat? Keväällä 2024 järjestettävissä osuuskauppavaaleissa valitaan seuraaviksi neljäksi vuodeksi edustajisto, joka toimii äänitorvena PeeÄssän johdon suuntaan ja huolehtii siitä, että osuuskaupan palveluja ja etuja kehitetään asiakasomistajien toiveita kuunnellen. 60-jäseninen edustajisto puhuu PeeÄssän 128 000 asiakasomistajan äänellä. Osuuskaupan edustajisto on asiakasomistajien edustaja osuuskaupan hallinnossa. Se tekee päätöksiä ja toimii äänitorvena, joka vie osuuskaupan johdolle asiakasomistajien kehitysajatuksia: ideoita ja toiveita kaupan palveluiden parantamiseksi.

Koska kyseessä on osuuskaupan vaalit, on tärkeää, että ehdokas on kiinnostunut omasta osuuskaupastaan ja haluaa vaikuttaa palvelujemme sujuvuuteen ja kehittämiseen. Taustalla, poliittisella aktiivisuudella, perhetilanteella, koulutuksella tai iällä ei ole väliä. Asuinpaikalla kuitenkin on, sillä ehdokkaan pitää asua Osuuskauppa PeeÄssän alueella. Toivomme, että ehdolle asettuu kattava joukko erilaisissa elämäntilanteissa olevia henkilöitä eri taustoilla., kuvailee PeeÄssän asiakkuuspäällikkö Reetta Innilä.

Mitä moninaisempi edustajisto on, sitä enemmän näkemystä sillä on. Ehdokasasettelu alkaa tammikuun 8. päivä ja loppuu 22. tammikuuta. PeeÄssän osuuskauppavaalit ovat suorat henkilövaalit, mikä tarkoittaa, että ehdokas saa kaikki hänelle kirjatut äänet.

Ehdokkaaksi asettumisessa on kuitenkin muutama kriteeri: Ehdokkaaksi voivat asettua ennen vaalikauden alkua osuuskauppaan hyväksytty, osuusmaksun kokonaan maksanut jäsen, joka vaalin alkaessa on täysivaltainen ja asuu osuuskaupan jäsenalueella.

Ehdokasilmoitus tehdään sähköisesti. Lisätietoja ehdokasasettelusta löytyy nettisivuiltamme peeassa.fi > Osuuskauppavaalit 2024. Pääset sivuille TÄSTÄ.

 

Mitä edustajisto tekee?

PeeÄssän sääntöjen mukaisesti edustajiston kokous järjestetään vähintään kaksi kertaa vuodessa. Lisäksi edustajistolla on epävirallisempia tapaamisia erilaisilla kokoonpanoilla. Nykyiset edustajiston jäsenet ovat olleet esimerkiksi mukana laatimassa PeeÄssän strategiaa lähivuosille.

Edustajiston tehtäviin kuuluu muun muassa ylijäämänpalautuksen maksamisesta päättäminen, tilinpäätöksen vahvistaminen sekä liiketoimintaa valvovan hallintoneuvoston valitseminen. Näiden sääntömääräisten tehtävien ohella edustajiston jäsenet voivat vaikuttaa muun muassa oman myymälänsä palvelujen kehittämiseen tuomalla omia ja muiden asiakkaiden palautteita ja kehitysideoita päälliköidemme ja johtajiemme tietoon. Edustajiston jäsenenä voi vaikuttaa pitkin vuotta, kuvailee PeeÄssän toimitusjohtaja Mikko Junttila.

Edustajisto valitaan PeeÄssän kolmelta eri alueelta: pohjoisesta (Iisalmen seutu + Pyhäjärvi), keski-alueelta (Kuopion seutu) sekä etelästä (Varkauden seutu). Näin edustajistoon saadaan päättäjiä ja näkemystä koko toiminta-alueelta.

 

Osuuskaupassa omistat osan kauppaa

Osuuskauppa on asiakkaidensa omistama, mikä tarkoittaa, että jokainen PeeÄssän asiakasomistaja omistaa siivun PeeÄssästä. Osuuskaupan tehtävänä on tuottaa palveluja ja etuja asiakasomistajilleen. Esimerkkejä eduista ovat pysyvästi edulliset hinnat sekä Bonus, joka palkitsee palvelujen käytöstä.

PeeÄssä tarjoaa Pohjois-Savossa laajan palveluvalikoiman, johon sisältyy Prismojen, S-marketien, ja Sale-myymälöiden ja Sokos-tavaratalon lisäksi ABC-liikennemyymälöitä, liikenne-energia- ja autopesupalveluja, uniikkeja ja ketjuravintoloita sekä erilaisia hotelleja, S-Pankin kattavia pankkipalveluja unohtamatta. PeeÄssän palvelut on räätälöity vastaamaan mahdollisimman hyvin omien asiakasomistajien tarpeita.

PeeÄssä on myös Pohjois-Savon suurin yksityinen työnantaja, mikä korostaa osuuskaupan roolia työllisyyden alueellisena ylläpitäjänä, hyvinvoinnin vahvistajana ja paikallisen elinkeinoelämän vahvistajana.

 

Käytössä suora vaalitapa

PeeÄssän osuuskauppavaalit ovat suorat henkilövaalit, mikä tarkoittaa, että ehdokas saa kaikki hänelle kirjatut äänet.

Äänestämään päästään helmikuun lopulla. Suorassa henkilövaalissa jäsenalueensa eniten ääniä saaneet ehdokkaat valitaan edustajiston jäseniksi. Äänioikeus on jokaisella ennen vaalivuoden alkua 15 vuotta täyttäneellä ja osuuskaupan jäseneksi hyväksytyllä jäsenellä. Äänestää voi vain oman asuinpaikkansa jäsenalueen ehdokasta. Jäsenalueiden ulkopuolella asuva jäsen voi äänestää minkä tahansa jäsenalueen ehdokasta. Reetta Innilä kuvailee.