ABC tuli ajokortti-ikään


13.12.2016


Suomalaisten tienvarsien tarjonnan mullistaneen ABC-ketjun ensimmäinen asema avattiin Utissa joulukuussa 1998. Nyt 18 vuoden iän saavuttanut ketju on ottanut pysyvän aseman suomalaisten arjessa – vuonna 2016 ABC valittiin jo yhdeksännen kerran Suomen luotetuimmaksi huoltoasemaksi.

ABC-ketjun alkuperäinen asiakaslupaus oli Huolehdimme Sinusta, joka kertoi, mistä uudenlaisessa liikeideassa oli kysymys. Erotuksena perinteisiin huoltoasemiin alettiin puhua liikennemyymälöistä, joissa huollettiin enemmän ihmistä kuin autoa. Autoilijan peruspalvelut toki säilyivät, mutta lisäksi tiellä liikkujille oli tarjolla ennennäkemätön palvelukokonaisuus täysimittaisine ravintoloineen ja ruokakauppoineen. Myös aukioloajat olivat pitkät – usein täydet 24 tuntia kaikkina viikonpäivinä.

Vastauksia ajan vaatimuksiin

Ketjun kehittäminen on ollut koko 18 vuoden ajan jatkuvaa. Ensimmäiset reilut kymmenen vuotta oli voimakkaan kasvun aikaa, jolloin ABC-verkostosta tehtiin koko valtakunnan kattava. Sen jälkeen on keskitytty erityisesti tarjonnan ja sen laadun kehittämiseen: esimerkkeinä autoilijoille tarjottava yhä kattavampi energiamuotojen kirjo ja laadukkaat, ympäristöä säästävämmät peruspolttoaineet, entistä osuvampi ruokakaupan tarjonta ja ravintoloiden kokonaan kotimaiset liharaaka-aineet.

Vielä nykyäänkin ABC-ketjun perusrungon muodostavat täyden palvelun liikennemyymälät isojen teiden varsilla. Toisaalta muun muassa kauppojen vapautuneet aukioloajat ovat vaatineet sopeuttamista, jonka seurauksena osa lähinnä taajamissa sijaitsevista liikennemyymälöistä on muutettu Lähi ABC -asemiksi. Niissä palvelukokonaisuus ja aukioloajat ovat räätälöity täysin ympäristön kysyntää vastaavaksi.

Suomalaisten luottoketju

Valitut palat on teettänyt vuodesta 2001 Luotetuin merkki -tutkimusta, jossa suomalaiset valitsevat luotetuimpia tuotemerkkejä eri tuoteryhmistä. ABC on ollut Suomen luotetuin huoltoasemaketju jo yhdeksän kertaa. Siitä onkin tullut merkittävä osa suomalaisten arkea ja myös juhlaa.

– Viime vuonna myimme ensimmäistä kertaa ketjun historiassa yli kymmenen miljoonaa ruoka-annosta. Missiomme mahdollistaa ulkona syöminen kaikkialla Suomessa kaikille näyttäytyy myös erityisesti huippusuosion saaneina äitienpäivä-, isänpäivä- ja joululounaina, joita myydään kymmeniä tuhansia kutakin. Haluamme myös tulevaisuudessa tarjota suomalaisille mukavia hetkiä niin arjen tarpeisiin kuin vähän juhlavampiin hetkiin, ABC-ketjun kehitysjohtaja Antti Erikivi kertoo.

Lisätietoja: Kehitysjohtaja Antti Erikivi, antti.erikivi@sok.fi, 010 7680 803

 

ABC-ketjun virstanpylväitä

1998 avattiin ensimmäinen ABC-liikennemyymälä Uttiin ja ensimmäinen ABC-automaattiasema Helsingin Konalaan.
2002 ketjussa oli jo yhteensä 100 ABC-asemaa.
2004 oma hankintayhtiö North European Oil Trade Oy (NEOT) käynnisti polttonestetoimitukset.
2004 ABC-Restaurant lukumääräisesti S-ryhmän suurimmaksi ravintolaketjuksi (yhteensä 60 ABC-ravintolaa).
2004 ABC sai palveluilleen Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu -käyttöoikeuden.
2008 ABC valittiin ensimmäisen kerran Suomen luotetuimmaksi huoltoasemaketjuksi Valittujen Palojen teettämässä lukijatutkimuksessa.
2009 ABC nousi Suomen suurimmaksi bensiinikauppiaaksi.
2011 Eko E85 -polttoneste tuotiin markkinoille. Sille myönnettiin Avainlipun käyttöoikeus samana vuonna.
2013 Smart Diesel -älydiesel tuotiin markkinoille.
2015 ABC-liikennemyymälöiden ravintolat siirtyivät käyttämään 100-prosenttisesti kotimaisia liharaaka-aineita.
2016 ABC-mobiilitankkauspalvelu avattiin S-mobiiliin.
2016 Ensimmäiset Lähi-ABC-asemat aloittivat toimintansa.