ABC-liikennemyymälöissä kajahtivat jälleen Kauneimmat joululaulut


21.12.2023

En etsi valtaa loistoa, Sydämeeni joulun teen, Taivas sylissäni… PeeÄssän kaikissa ABC-liikennemyymälöissä kajahtivat jälleen Kauneimmat joululaulut samana päivänä ja samalla kellonlyömällä. Paikallisten seurakuntien kanssa järjestettyihin tapahtumiin kokoontui useita satoja ihmisiä ottamaan joulua vastaan yhteislaulun merkeissä.
– Ilo, toivo ja rakkaus ovat joululaulujen suuria sanoja, kiteytti Varkauden seurakunnan rovasti Arja Päivärinta.

Teksti: Kristiina Tammitie | Kuvat: Pentti Vänskä

– On suuri etuoikeus, että voimme kokoontua yhteen ja laulaa lauluja, jotka vievät meidät aikamatkalle lapsuuteen ja kaikkiin menneisiin jouluihin, muistutetaan tämänvuotisen Kauneimmat Joululaulut -vihkon alkulehdillä.

Kauneimmat Joululaulut -tapahtumalla on pitkät perinteet: Suomen Lähetysseura aloitti Kauneimmat Joululaulut -tilaisuudet 1973, eli tasan 50 vuotta sitten. Aiemmin monien meidän jouluun erottamattomasti kuuluvat yhteislaulutilaisuudet järjestettiin kirkoissa ja seurakuntasaleissa, mutta viime vuosina niiden rinnalle ovat tulleet ravintolat, kauppakeskukset ja meillä Pohjois-Savossa myös liikenneasemat. Tiistaina 19.12. PeeÄssän ABC-asemille Pitkälahteen, Siilinjärvelle, Marjahakaan, Pyhäjärvelle, Kiuruvedelle ja Varkauteen pysähtyi joulukiireen keskellä jälleen useita satoja ihmisiä, hakemaan joulun tunnelmaa, iloa ja rauhaa tutuista ja vähän tuntemattomammistakin joululauluista.

– Olemme kiitollisia siitä, että ABC:n ovet ovat meille avoinna. On iso ilo järjestää Kauneimmat Joululaulut paikassa, jossa tavoitamme todennäköisesti sellaisiakin ihmisiä, joille kirkon kynnys on korkea. Tämä on erittäin onnistunut ratkaisu, Varkauden seurakunnan rovasti Arja Päivärinta ja kanttori Sauli Rissanen kiittelivät.

– Tulimme hakemaan ihanaa joulumieltä, Lyytisen perhe kertoi. Tapahtuman nuorimpiin osallistujiin kuuluvien Mennan ja Noelin kanssa joulua tunnelmoivat perheen äiti Elisa sekä ABC:llä opiskelun ohessa töitä tekevät Oona ja Nella.

Varkauden ABC:lle kokoontui neljännen kerran järjestettyyn jouluiseen iltaan kymmenittäin yhteislaulun ystävää. Määrä on liki kaksinkertainen viime vuoteen verrattuna. Suurin osa oli tullut paikan päälle varta vasten joululaulujen takia, mutta pöytiin jäi istumaan myös moni ohikulkija kuuntelemaan ja laulamaan.

– Ihmettelin jo ulkona, että täältä kuuluu joululaulua. Mukava yllätys. Meinasin poiketa vain pikaisesti, mutta nyt on mennyt jo puoli tuntia lauluja kuunnellessa, nimettömänä pysytellyt pitkämatkalainen kommentoi.

Varkautelaiset Riitta Kolehmainen ja Eija Jortikka osallistuivat Kauneimmat Joululaulut -tapahtumaan nyt toista kertaa ABC:llä.

– Olemme entisiä työkavereita vuosien takaa. Meillä on perinne, että tapaamme vuosittain Kauneimpien Joululaulujen merkeissä. ABC on erilainen, mutta kiva ja yllättävänkin tunnelmallinen paikka tällaiselle tapahtumalle. Arjesta tutun katon alle on kaikkien ihmisten helppo tulla, mikä varmasti lisää kiinnostusta tapahtumaa kohtaan, he pohtivat.

ABC:n työntekijät Päivi Romo ja Iiris Eronen hyräilivät mukana tuttuja joululauluja asiakaspalvelun lomassa. – Joululauluista tulee ihanaa tunnelmaa, Iiris hehkutti.

– Hienoa, että seurakunnan tapahtumia tuodaan ihmisten lähelle, Raija Ryymin, Irma Paasi, Maija Eklind ja Martta Kärkkäinen kiitelivät

Varkauden seurakunnan kanttori Sauli Rissanen ja rovasti Arja Päivärinta olivat tyytyväisiä ABC:lle kokoontuneiden laulajien määrään. – Saatiin pöydät täyteen innokkaita laulajia, kiitteli Arja, jolla on toiveissa muutakin yhteistyötä PeeÄssän kanssa. – Olen haaveillut flash mopista Prisman hyllyjen välissä pääsiäisen aikaan, rovasti kertoi.