19 investointikohdetta 13 paikkakunnalla – 1.3. juhlittiin Karttulassa


6.3.2024

PeeÄssä on parantanut asiakasomistajiensa palveluja kuluneen reilun vuoden aikana rakentamalla uutta ja uudistamalla olemassa olevaa 19 kohteessa 13 paikkakunnalla, yhteensä 42,3 miljoonalla eurolla. Marketkaupassa on panostettu erityisesti Pohjois-Savon maaseutupaikkakuntien palveluihin. Maaliskuun ensimmäisenä päivänä oli vuorossa Karttulan uuden S-marketin avajaiset.

Teksti: Kristiina Tammitie | Kuvat Pentti Vänskä

Lähes neljäsosa PeeÄssän vuoden 2023 investointipotista, noin 10 miljoonaa euroa, on kohdennettu Kuopion länsipuolella sijaitsevien Karttulan, Tervon ja Vesannon päivittäistavarakaupan palvelujen parantamiseen. Vesannon ja Karttulan S-marketia ja Tervon Salea on rakennettu osittain samanaikaisesti, ja siksi uusien myymälöiden avajaiset ajoittuvat lähelle toisiaan. Ensimmäiseksi valmistui viime vuoden puolella Vesannon S-market. Kuluva maaliskuu käynnistettiin PeeÄssässä Karttulan S-marketin avauksella. Parin viikon päästä juhlitaan taas, sillä Tervossakin pääsiäisherkut päästään ostamaan uudesta myymälästä.

Uusien myymälöiden asiakkaita yhdistää tyytyväisyys siihen, että PeeÄssä investoi myös pienemmille paikkakunnille ja alueille, joissa ihmisten määrä vähenee. Toisaalta on kuultu myös kummastelua, miksi kunnostamisen sijasta vanhoja rakennuksia puretaan ja korvataan uudella.

– Vuosikymmeniä palvelleet vanhat myymälät ovat väistämättä elinkaarensa päässä. Niissä on tavattoman paljon energiakuluja kasvattavaa kallista hukkatilaa, ja ajanmukaisten päästöttömien kylmälaitteiden asentaminen vanhaan kiinteistöön edellyttäisi todella mittavia rakennusteknisiä muutoksia. On edullisempaa tehdä uutta kuin remontoida vanhaa. Uusi, oikean kokoinen ja nykypäivään sopiva market on ilman muuta järkevämpi vaihtoehto myös henkilöstöä ajatellen. Meille on tärkeää säilyttää asiakasomistajiemme tarvitsemia palveluja myös pienemmillä paikkakunnilla ja taata samalla henkilöstöllemme toimivat ja turvalliset työskentelyolosuhteet, toimialajohtaja Jouni Ruotsalainen perustelee.

Karttulan S-marketin henkilökunta kokoontui yhteiskuvaan varttia ennen uuden myymälän avausta.

– Jännittää tosi paljon, mutta hyvällä tavalla. Meillä on nyt todella upea myymälä, jossa on ilo työskennellä ja palvella asiakkaitamme entistäkin paremmin, tiimiläiset kehuivat.

Rima on korkealla, sillä Karttulan S-market on ollut jo vuosien ajan S-market-ketjun kärjessä asiakaskokemuksen laatuohjelman yhdeksällä eri mittarilla arvioituna. Suomen suurimman päivittäistavarakaupan ketjun 453 myymälän joukossa Karttulan S-market on pitänyt laadun ykköstilaa vuosina 2018–2022. Viime vuonna jäätiin muutosten myllerryksessä pronssille, mutta tiimi on ottanut tavoitteekseen valloittaa ykköstilan takaisin tänä vuonna.

– Olette hoitaneet tämänkin muutoksen Karttulan laadulla. Meillä PeeÄssässä ihmiset ovat aina tärkeintä, joten muistakaa pitää huolta toisistanne nyt alkavalla uudella matkallannekin, toimitusjohtaja Mikko Junttila evästi.

Katja ja Niko Setälä tulivat avajaisiin puolitoistavuotiaan Sohvin kanssa.

– Oli tultava heti katsomaan miltä uusi market näyttää. Ja näyttäähän se ihan mahtavalta, nykyaikaiselta ja raikkaalta. Tavaraa on hyllyillä valtavasti, he totesivat.

Perheellä on vahva side paikalliseen S-marketiin.

– Olin itse aikoinaan vanhan kaupan puolella kesätöissä ja meidän 16-vuotias tytär oli viime kesänä ja on tulossa ensi kesänä tänne töihin, Katja kertoi.

S-marketin paikallisten tuotteiden Tiältä päin -hyllypäädystä löytyy Setälöiden ylämaankarjatilan tuotteita, jotka ovatkin käyneet hyvin kaupaksi.

– Olemme sopineet PeeÄssän kanssa, että säilykkeillä aloitetaan omasta S-marketistamme ja katsotaan täältä saatujen kokemusten perusteella mahdollista laajentumista muihin myymälöihin.

Pirkko ja Hannu Varis olivat tyytyväisiä uuteen myymälään.

– Vesannon uudessa S-marketissa käytyämme osasimme jo aika hyvin ennakoida, miltä täällä tulee näyttämään. On todella hienoa, että PeeÄssä investoi myös maaseudulle ja tuo eloa hiipuviin kyliin. Nythän on tehty uusia S-kauppoja useille paikkakunnille, Karttulan ja Vesannon lisäksi esimerkiksi Maaningalle ja Pielavedelle muutaman vuoden sisällä, pariskunta totesi.

Uuden myymälän valikoimien rakentamisessa on huomioitu alueen kotitalouksien koko ja väestön ikäjakauma, samoin asukkaiden toiveet ja odotukset, joita selvitettiin kyselytutkimuksella.

– Vastasin elokuussa kyselyyn ja esitin jonkun tuotetoiveenkin. Valikoimat olivat hyvät jo vanhassa myymälässä, mutta vastaavat ymmärtääkseni vielä paremmin nyt asiakkaiden tarpeisiin, Pirkko Varis arvioi.

– Uusi S-market on todella iso asia koko kylälle, etenkin kun ei täällä muuta ruokakauppaa ole. Myymälä on avara, valoisa ja toimiva, varmasti parempi myös työskentelyn kannalta. Täältä saa kaikki peruselintarvikkeet, ja jos jotain puuttuu, aina voi toivoa. Vanhalle kaupalle toivoin esimerkiksi tiettyä makeutusainetta sekä jotain savulohijuttua, ja molemmat ilmestyivät hyllyille. Nyt en ole vielä ennättänyt katsoa, ovatko kyseiset tuotteet jo mukana valikoimissa, Seija Kinnunen jutusteli.

PeeÄssän arvot näkyvät kiinteistöjen hiilineutraaliutta tukevissa teknisissä toteutuksissa ja valinnoissa, esimerkiksi vesikattojen hiiltä sitovissa materiaaleissa sekä aurinkosähkön mukanaan tuomassa energiaomavaraisuuden kasvussa. Lisäksi lämmitys- ja jäähdytysenergiaa tuotetaan maalämpöjärjestelmällä, hyödyntäen kylmälaitteista syntyvää hukkalämpöä.