Kaavilla startattiin kesäkuu kattavasti uudistuneen S-marketin avajaisten merkeissä.

– Huippukauppa, S-marketin vakiasiakkaisiin lukeutuva Tarja Lappalainen kiteytti mietteensä myymälästä.

Teksti ja kuvat Kristiina Tammitie


– Kokonaisuutta ajatellen remontti sujui hyvin, huolimatta sen venymisestä. Asiakkaillemme pitää antaa iso kiitos siitä, että he jaksoivat meitä hyvillä mielin koko ajan kannustaa ja tsempata, vaikka paikat olivat välillä pahastikin sekaisin, marketpäällikkö Elli Majavirta kuvaili.

Työntekijöiden parissakin riitti positiivista virettä koko uudistuksen ajan.

– Yhdessä on jaksettu, kun on tiedetty, että mennään kohti parempaa. Uudistetussa, nykyaikaisessa myymälässä on helppo ja nopea asioida, raikas ja valoisa yleisilme, aiempaa laajemmat valikoimat ja entistä paremmat työskentelyolosuhteet.

S-marketiin on nyt saatu myös odotettu ja toivottu paistopiste.

– Haluamme pitää ihanista asiakkaistamme hyvää huolta ja täyttää heidän toiveitaan mahdollisuuksiemme mukaan. Kannattaa esittää tuotetoiveita joko meille suoraan tai sinuntoive.fi-verkkopalvelun kautta, Elli kannusti.

– Myymälä on siisti ja selkeä, ja tavarat hyvässä järjestyksessä. Paistopiste on hyvä lisäpalvelu ja uusi asiakas-wc hirmuisen tärkeä. Parasta on kuitenkin henkilökunta, joka on ystävällistä, asiantuntevaa ja tunnollista, paikallisen S-marketin ykköskaupakseen mainitseva Tuula Kinnunen totesi.

Apulaismarketpäällikkö Marja Hakkarainen kertoi, että asiakaspalvelusta tulee myymälän paljon vastaavaa palautetta.

– Olemme iloisia, palveluhenkisiä ja sydämellisiä, yhtä suurta perhettä, joka tekee töitä asiakkaidemme eteen PeeÄssän arvojen mukaisesti tunteella, ylpeästi, toimeliaasti ja yhdessä. Kun tähän työhön on sisäinen palo, siitä innostuu joka päivä uudestaan ja uudestaan, Marja nauroi.

Tiina Puustinen liittyi S-marketin henkilöstövahvuuteen vasta alkuvuodesta, neljä kuukautta sitten.

– Olen aikoinaan ollut töissä Ruoka-Sokoksella ja Riistaveden Osulassa, mutta sitten meni välissä 30 vuotta maatalon emäntänä. Nyt tilan sukupolvenvaihdoksen myötä palasin taas myyjän työhön, ja hyvältä tuntuu. Olen vilpittömän ylpeä uudistetusta myymälästämme, Tiina ehti kertoa asiakaspalvelun lomassa.

Valikoimat ovat laajentuneet kautta linjan kaikissa tuoteryhmissä. Muun muassa hedelmä- ja vihannesosaston monipuolisuuteen ja herkullisuuteen on panostettu entistä enemmän.

Myymälän kaikki kalusteet on vaihdettu. Uusien, nollapäästöisten kylmäkalusteiden myötä kiinteistön energiankulutus pienenee arviolta kolmanneksella.

 

Tarja Lappalainen kuvaili itseään erittäin tyytyväiseksi S-marketin vakiasiakkaaksi.

– Ihan huippukauppa! Hyvät valikoimat ja ihanat myyjät, joilla on valloittavan positiivinen asenne työtä kohtaan. Tämä on ehdottomasti minun oma kauppani. Ja onhan S-Etukorttikin ihana juttu, joka tarjoaa hyvän hyötysuhteen, hän arvioi.

14 kilometrin päässä Kaavin kirkonkylältä asuvat Riitta ja Heikki Taipale ovat myös ottaneet S-marketin omakseen.

– Jotenkin on vaan tämä Ässä istunut meille paremmin. Tässä lähimmässä S-marketissa käymme eniten, vaikka aina välillä suuntaamme myös kaupunkiin Prismaan ja Sokokselle. Täytyy sanoa, että S-market on nyt siisti ja toimiva. Pikkuhiljaa alkaa jo oppia tavaroiden paikatkin, pariskunta totesi.

Kimmo Hyttinen kertoi uusien itsepalvelukassojen nopeuttavan asiointia erityisesti silloin, kun ostoksia on vähän. Omatoiminen maksaminen on sujunut kaavilaisilta jouhevasti.

Kesäkuun ensimmäisenä päivänä juotiin kakkukahvit uudistuksen valmistumisen kunniaksi. Kahvittelun hoiti ansiokkaasti Kaavin Lions Club. Ensimmäisen neljän tunnin aikana kakkupaloja syötiin noin 500.

PeeÄssän öljypalvelusta vastaava Kimmo Räsänen kiertää kolmena päivänä viikossa asiakasomistajuus- ja S-Pankki-palveluja tarjoavan S-Biilin mukana toimipaikoissa ympäri maakuntaa.

– On tässä useammat kaupat jo ehditty tekemään, hän kommentoi puolen päivän aikaan.

Täysin uudistettu S-market avattiin alun perin marraskuussa 2007. Sitä ennen oli pitkä aikakausi, jolloin osuuskaupalla ei ollut Kaavilla myymälää lainkaan.

PeeÄssä panostaa palvelujensa kehittämiseen ympäri Pohjois-Savoa.

– Haluamme tarjota asiakasomistajillemme hyvät päivittäistavarakaupan palvelut joka puolella toimialuettamme niin pitkään kuin se on vain mahdollista. Huolehdimme omalta osaltamme siitä, että peruspalvelut säilyvät myös maaseutupaikkakunnilla, joissa väki vähenee, vähittäiskaupan toimialajohtaja Jouni Ruotsalainen perustelee.

 

PeeÄssä on investoinut muutaman viime vuoden aikana yli kymmenen miljoonaa euroa päivittäistavarakaupan palveluihin Pohjois-Savon maaseutupaikkakunnilla. Täysin uusi myymälä on avattu kolmen vuoden sisällä Maaningalla, Pielavedellä ja Vehmersalmella. Tänä vuonna rakennetaan Sonkajärvellä ja Vesannolla ja ensi vuonna ovat vuorossa Karttula sekä Tervo, kenties myös Rautalampi, mikäli kaavamuutos etenee toivotussa aikataulussa. Kattavia myymäläuudistuksia on myös toteutettu useita, viimeisimpinä Juankosken ja Kaavin S-marketeissa.

Nämä paikkakunnat ovat kaikki sellaisia, joissa väki on vähentynyt vuosi vuodelta, eikä asukasluvun kehityskäyrän suunnassa ole nähtävissä muutoksia tulevaisuudessakaan.

– Olemme laskeneet, että tekemämme kauppainvestoinnit ovat asiakkaiden vähentymisestä huolimatta kannattavia. Investointipäätöksiin vaikuttavat monet tekijät, muun muassa paikallisen päivittäistavaramarkkinan koko sekä kilpailutilanne paikkakunnalla. Esimerkiksi Juankoskella S-market on ollut ainoa kauppa vuodesta 2008 lähtien, mutta koska paikallinen päivittäistavaramarkkina on iso, helmikuussa valmistunut mittavan luokan uudistus oli perusteltu, Jouni Ruotsalainen toteaa.

 

Halvempaa tehdä uutta kuin remontoida vanhaa

Tiukkaa investointitahtia selittää osaltaan vajaan seitsemän vuoden päästä voimaan astuva lakimuutos, joka kieltää kasvihuonepäästöjä aiheuttavien kylmäaineiden käyttämisen.

– Hiilinegatiivisuuttamme edistävien uusien kylmälaitteiden asentaminen vaatii mittavia rakennusteknisiä muutoksia, muun muassa siksi, että hiilidioksidipohjaisten kylmälaitteiden putkistoissa paineet ovat aivan toista luokkaa kuin vanhoissa järjestelmissä. Jos kiinteistö on muutenkin elinkaarensa loppupäässä, on edullisempaa tehdä uutta kuin remontoida vanhaa. Tällainen tilanne on muun muassa Sonkajärvellä, Jouni toteaa.

 

Turhista neliöistä eroon

Vesannolla, Tervossa ja Karttulassa myymälät toimivat vielä nyt kiinteistöissä, jotka ovat perua menneiltä aikakausilta – jopa ajalta, jolloin samasta myymälästä ostettiin sokerin, kahvin ja kauraryynien lisäksi kalossit, apulannat ja niittokoneet. Rakennuksissa on tavattoman paljon energiakuluja kasvattavaa kallista hukkatilaa, esimerkiksi Vesannolla tyhjilleen jääneet paikallisosuuskaupan konttoritilat.

– Tällaisissa tilanteissa uusi, oikean kokoinen market on ilman muuta järkevämpi vaihtoehto myös henkilöstöä ajatellen. Meille on tärkeää säilyttää asiakasomistajiemme tarvitsemia palveluja myös pienemmillä paikkakunnilla ja taata samalla henkilöstöllemme toimivat ja turvalliset työskentelyolosuhteet.

Riikka Komulainen ja Eino-Elvis Niemi hyllyttävät tuotteita Juankosken S-marketin uusiin pakastekaappeihin.

Maaningan uusi S-market avattiin kolme vuotta sitten toukokuussa.

 

Sonkajärven kirkonkylällä on seurattu suurella mielenkiinnolla uuden S-marketin pystytystä Rutakontien varrelle kirjastoa vastapäätä. Myymälän rakennuselementit valmistetaan sadan metrin päässä Omatalon talotehtaalla. S-marketia varten kehitetyn konseptin toivotaan tuovan Omatalolle lisää kauppa- ja hallirakentamista.

Sonkajärven uusi S-market rakennetaan täysin paikallisin voimin. Myymälän seinä- ja kattoelementit valmistetaan Omatalo Oy:n talotehtaalla, vain noin sadan metrin päässä uuden kaupan rakennuspaikasta.

– PeeÄssästä otettiin meihin viime vuonna yhteyttä ja kysyttiin, olisiko meillä mahdollisuutta valmistaa omalle kylällemme puurakenteista myymäläkiinteistöä järkevästi ja edullisesti. Siitä lähdettiin konseptia kehittämään. Mielestämme olemme onnistuneet vastaamaan osuuskaupan toiveisiin hyvin, Omatalo Oy:n toimitusjohtaja Pauli Moilanen arvioi.

– Olemme tähän saakka keskittyneet omakoti- ja rivitalojen rakentamiseen, eikä meillä ole aiemmin tehty S-market-kokoluokan hallikiinteistöjä. Tuotantoprosessiamme kehittämällä ja mallielementtejä työstämällä onnistuimme löytämään parhaat ratkaisut, jotka täyttävät asiakkaan toiveet sekä kaupparakennuksille asetetut viranomaismääräykset, muun muassa paloturvallisuuteen liittyen, Omatalon yritysmyynnin myyntipäällikkö Toni Hakkarainen jatkaa.

Erilaisuus näkyy hänen mukaansa rakenteissa monessa kohdassa.

– Uusilla ratkaisuilla on muun muassa saatu pilarit poistettua kiinteistön pitkiltä seiniltä kokonaan ja kattopalkit ovat tavanomaista suurempia.

 

Puolitoista kuukautta, 160 elementtiä

S-marketin elementtien tekemiseen kuluu Omatalon tehtaalla aikaa puolisentoista kuukautta. Urakka aloitettiin huhtikuun puolivälissä. Kivenheiton päässä sijaitsevalla myymälätontilla nostettiin ensimmäiset seinäelementit pystyyn toukokuun alkupäivinä, ja vajaat pari viikkoa sen jälkeen asennettiin jo kattoelementtejäkin paikoilleen.

Elementtejä on kaiken kaikkiaan noin 160, sisältäen saman verran sekä seinä- että kattoelementtejä. Lyhyen matkan ansiosta niitä voidaan viedä tontille pienissä erissä sitä mukaa, kun asennus etenee, mikä helpottaa työmaa-alueella työskentelyä.

– Meidän osalta urakan pitäisi olla valmiina kesäkuun alkuun mennessä, Pauli Moilanen aikatauluttaa.

Sonkajärven keskustaa halkovan Rutakontien varsi on S-marketin valmistumisen jälkeen yhä selkeämmin Omatalon epävirallinen messu- tai näyttelykatu.

– S-marketin lisäksi olemme tehneet pääraitin varrelle ravintola Hollivootin nykyisen kiinteistön, kaksi rivitaloa sekä kunnantalon, Toni Hakkarainen luettelee.

 

Erittäin tärkeä projekti

S-marketin rakennushanke on herättänyt Ylä-Savossa paljon positiivista huomiota.

– Paikalliset ihmiset ovat hyvin mielissään tästä yhteistyökuviosta, mukaan lukien talotehtaamme oma henkilökunta. Se on tainnut olla tämän kevään ykköspuheenaihe tällä kylällä.

Omatalolle S-marketin rakentaminen on mielenkiintoinen ja innostava, mutta ennen kaikkea tervetullut urakka juuri nyt, kun rakentaminen on koko maassa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksesta hiljentynyt merkittävästi.

­– Tämä on meille erittäin tärkeä projekti, jolla uskomme olevan kauaskantoisia seurauksia. Meillä on nyt toimiva ja kilpailukykyinen kauppa- ja hallirakentamisen konsepti, jota kehitämme edelleen. Jatkossa voimme olla mukana kilpailutuksissa esimerkiksi S-ryhmän myymälärakentamisessa, ei vain PeeÄssän, vaan myös muiden osuuskauppojen hankkeissa. Ekologinen ja aikaa kestävä puu tulee kasvattamaan arvostustaan rakennusmateriaalina tulevina vuosina, Pauli Moilanen ja Toni Hakkarainen ennakoivat.

S-marketin rakentaminen tuli Omatalon tehtaalle hyvään aikaan, sillä rakentaminen on tällä hetkellä poikkeuksellisen vähäistä kohonneiden kustannusten ja yleisen epävarmuuden vuoksi.

 

Kari Laukkanen arvostaa PeeÄssän halukkuutta rakentaa myymälä puusta ja paikallisin voimin.
– Uusi S-market tuntuu varmasti erityisen läheiseltä, kun on itse ollut sitä rakentamassa, hän arvelee

Pauli Moilanen ja Toni Hakkarainen kertovat S-market-hankkeen tuoneen talotehtaalle uuden hallirakentamisen konseptin.

Ilkka Jänis, Veli Korhonen ja Vesa Kumpulainen viimeistelevät 2,4 x 8 -metristä kattoelementtiä.

Ensimmäisiä kattoelementtejä nostettiin paikoilleen äitienpäiväviikolla.

Poikkeuksellinen toteutustapa on malliesimerkki paikallisen yhteistyön mahdollisuuksista. 3,5 miljoonan euron hankkeen kokonaisvastuullinen urakoitsijakin, Savon Laaturakennus Oy on läheltä, parinkymmenen kilometrin päästä Iisalmesta

Kyläläisten oma kauppa -Sonkajärvi

Tasavallan presidentti myönsi vuoden 2022 itsenäisyyspäivänä Varkauden Prismassa työskentelevälle Riitta Gustafssonille Suomen Valkoisen Ruusun mitalin kiitoksena merkittävästä ja pitkästä työurasta myyjänä.

 

Riitta Gustafssonin työura alkoi toukokuussa 1980, kun hän lähti kotipitäjästään Heinävedeltä vajaa parikymppisenä nuorena neitona kesätöihin pääkaupunkiseudulle. Työpaikka oli löytynyt Helsingissä asuneen siskon avustuksella Osuusliike Elannon Kauniaisten myymälästä.

– Syksyllä kysyivät, onko minun pakko lähteä takaisin Savoon, vai voisinko jäädä Elantoon pisemmäksikin aikaa töihin. Jäin mielelläni, ja aloin kiertää eri myymälöissä aina siellä, missä apuvoimia milloinkin tarvittiin. En aina edellisenä päivänä vielä tiennyt, mihin menen aamulla töihin. Olin sellainen vilkas ja nopea tyttönen, joka oli aina valmis mihin tahansa tehtävään, Riitta kuvailee.

Tuon vuoden aikana syttyi innostus kaupan alaan, eikä liekki ole sen jälkeen hiipunut.

– Tämä ala sopii kropalleni. Olen aina tykännyt tehdä fyysistä työtä, vaikka iän karttuessa on paikat tosin alkaneet vähän narista, Riitta hymyilee.

 

Työssä on edelleen imua 43 vuoden jälkeenkin

S-ryhmäläinen Riitasta tuli vuoden 2004 alussa, kun Elanto ja Helsingin Osuuskauppa HOK yhdistyivät. Neljä vuotta myöhemmin hän palasi puolisonsa kanssa kotiseudulleen. Työpaikka järjestyi sisäisenä siirtona Tikkurilan Prismasta Varkauden Prismaan sen jälkeen, kun Riitta oli ilmoittanut Varkauden Prisman silloiselle johtajalle, että hän aikoo jatkaa prismalaisena muutosta huolimatta.

– Varkauden aikana olen työskennellyt eniten hedelmä- ja vihannesosastolla, mutta nykyään palvelen asiakkaitamme kassalla, jossa työ on kevyempää.

Eläkeikään Riitalla on vielä kolmisen vuotta matkaa.

– Olen miettinyt, mitä vielä kehittelisi viimeisiksi työvuosiksi. Tai mistä sitä vielä tietää, jos voisin vaikka jatkaa osa-aikaisena eläkeiän täyttymisen jälkeenkin. Vähän kiinnostaisi lähteä taas kiertämään eri toimipaikkoja tai siirtyä S-marketiin minulle rakkaaseen paikkaan Heinävedelle. Työssä on edelleen imua, se täyttää päivän ja rytmittää elämää hyvällä tavalla. Hermot menevät muutamassa päivässä, jos ei ole mielekästä tekemistä, patikointia ja muuta liikuntaa paljon harrastava Riitta nauraa.

 

Omaksuttavia ja oikeita arvoja

Riitta on aina halunnut tehdä työnsä niin hyvin kuin mahdollista.

– PeeÄssässä korostetaan nyt paljon sitä, että onnistuminen on omissa käsissämme. Se on kolahtanut minun kohdallani, koska olen ajatellut niin aina. Olen asettanut itselleni henkilökohtaisia tavoitteita ja työpäivän päätteeksi katsonut, että ne ovat toteutuneet. Tavoitteet antavat motivaatiota ja innostavat tekemään asioita napakasti, jotta asiakkaat saavat sitä, mitä tulevat meiltä hakemaan.

Riitta sanoo pitävänsä myös PeeÄssän päivitetyistä arvoista #tunteella, #ylpeästi, #toimeliaasti ja #yhdessä. Ne on helppo omaksua ja allekirjoittaa.

– Olen ilman muuta ylpeä työantajastani ja omasta työstäni, toimeliaisuus on keskeinen osa minua, tunnetta on aina mukana, kun johonkin asiaan sitoutuu tosissaan ja yhdessä tekeminen on se asia, jolla pystymme varmistamaan asiakkaille parhaan palvelun, Riitta avaa asioita sanojen takana.

Hän pitää myös PeeÄssän ripeästä kehittämistahdista.

­– Meillä mennään nyt huimaa kyytiä eteenpäin, ja samalla pidetään hyvää huolta työntekijöistä. PeeÄssälle annan kiitettävän arvosanan työnantajana, Riitta Gustafsson arvioi.

– Tasavallan presidentin myöntämä kunniamerkki lämmittää tietenkin mieltä, onhan se osoitus siitä, että työpanostani arvostetaan, Riitta Gustafsson kommentoi.

Osuuskauppa PeeÄssä on valittu Suomen 3. innostavimmaksi työpaikaksi 2022.

Suomen innostavimmat työpaikat -tunnustuksen voi saada suomalaisorganisaatiot, jotka ovat toteuttaneet Eezy Spiritin henkilöstötutkimuksen. Kyseessä on suomalaisen työelämän tunnustus, joka myönnetään vuosittain parhaille Eezy Flown People Power -tutkimukseen osallistuneille organisaatioille. Suomen innostavimmat työpaikat -kisan tulokset perustuvat vuonna 2022 tehtyjen työyhteisötutkimusten (TYT) tuloksiin.

PeeÄssä sai erinomaiset tulokset vuoden 2022 henkilöstötutkimuksessa suurten organisaatioiden, yli 1 000 henkilöä työllistävien -sarjassa. Tunnustus kertoo henkilöstön korkeasta omistautuneisuudesta ja toiminnan kehittämisestä pitkäjänteisesti yhdessä henkilöstön kanssa.

Työtyytyväisyys on jo vuosia ollut erinomaisella tasolla. Viime vuonna henkilöstön kokema työtyytyväisyys parani entisestään edellisestä vuodesta. Merkittävimmät parannukset liittyivät jaksamiseen: kokemus työn stressaavuudesta oli vähentynyt ja työkuorman koettiin pysyneen yksiköissä aiempaa useammin kohtuullisena.

 

Osuuskaupat ottivat kisassa kolmoisvoiton. Suurten yritysten sarjassa ykkössijan otti toista kertaa peräkkäin Osuuskauppa Suur-Savo. Toiseksi tuli Osuuskauppa KPO ja kolmanneksi Osuuskauppa PeeÄssä.

SUOMEN INNOSTAVIMMAT TYÖPAIKAT 2022

Suuret organisaatiot (yli 1000 henkilöä)

  1. Osuuskauppa Suur-Savo
  2. Osuuskauppa KPO
  3. Osuuskauppa PeeÄssä

 

Kisan tulokset kokonaisuudessaan Innostavimmat-sivustolla.

Kuopion Sokos on asiakkaiden suositteluhalukkuudella mitattuna Suomen paras Sokos. Ykköstila on valloitettu pitkäjänteisellä ja systemaattisella työllä asiakaskokemuksen parantamiseksi, ja siihen ovat sitoutuneet kaikki työryhmän jäsenet. Näillä perusteilla Sokos on saanut PeeÄssän vähittäiskaupan Vuoden työryhmä -tunnustuksen.

Teksti Kristiina Tammitie, kuvat Pentti Vänskä

Sokoksen palvelukulttuurin ja johtamisen kehitystyö on tuonut muutamassa vuodessa näkyviä tuloksia: Kaupan liiton ja Erikoiskaupan liitto ETUn viime vuoden lopulla teettämän tutkimuksen mukaan Sokoksen asiakastyytyväisyys ja palvelukokemus on noussut kodin käyttötavara- ja tavarataloketjujen joukossa parhaaksi. Parhaan ketjun paras tavaratalo on tutkimuksen mukaan Kuopion Sokos, joka on nyt myös PeeÄssän vähittäiskaupan Vuoden työryhmä (yläkuvassa on vain pieni osa työryhmäläisistä, joita on yhteensä 65).

Sokoksen asiakkaiden mietteitä palvelun tasosta ja laadusta kysytään, mitataan ja seurataan Kuopiossa systemaattisesti.

– Asiakaskokemuksia käymme meidän koko henkilökunnan kanssa läpi muun muassa aamubriiffeissä ja jokaviikkoisessa operaatiokeskuksessa, johon osallistuvat myyntipäälliköt sekä myynninohjaajat. Vuoron johtamista tehdään kaikilla tasoilla ja varmistetaan näin, että loistavilla myyjillämme on kaikki pelimerkit maailmanluokan asiakaskohtaamisten toteuttamiseen, Sokos-johtaja Pia Virtanen kuvailee.

 

Rakkaudesta lajiin

Kuopion Sokos aloitti asiakaspalvelun kokonaisvaltaiseen kehittämiseen tähtäävän ohjelman vuonna 2019 tavarataloketjun pilottiyksikkönä.

– Olemme tehneet viime vuosien aikana valtavan paljon työtä asian eteen, valmentaneet väkeämme erilaisiin palvelutilanteisiin ja harjoitelleet käytännön asioita lukuisilla tavoilla.

Asiakaspalvelu on Kuopion Sokoksella viety tasolle, jota Pian mukaan kuvaa paremmin termi asiakaskohtaaminen

– Tilanne on järjettömän hieno, sillä meille tulee onnistuneista kohtaamisista valtavasti positiivisia palautteita viikoittain. Meidän huippuporukka tekee työtään vilpittömästä rakkaudesta lajiin, Pia kuvailee.

– Meidän ihmiset ovat todella sitoutuneet tekemään Suomen parasta Sokosta myös jatkossa. Halutaan yhdessä menestyä ja tunnetaan vilpitöntä ylpeyttä omasta tavaratalostamme. Yhtenäinen ja selkeä linja tekemisissä, avoin vuorovaikutteisuus keskenämme ja asiakkaiden kanssa sekä samanaikaisesti topakka ja lempeä johtaminen ovat tuottaneet erinomaisia tuloksia, myyntipäälliköt Sari Heikkinen ja Nina Pakarinen luonnehtivat.

 

Avoin luottamuksen ilmapiiri

Jutustelu Sokoksen myyjien kanssa osoittaa, että onnistuneiden kohtaamisten toteuttaminen on todellakin jokaiselle sydämen asia.

– Kaikki lähtee siitä, että meillä on hyvä olla töissä, jossa vallitsee avoimuuden, tiedon jakamisen, luottamuksen, välittämisen ja positiivisuuden ilmapiiri. Esihenkilöille on helppo puhua kaikista asioista ja saamme heiltä jatkuvasti tukea ja kannustavaa palautetta, eikä virheitä tarvitse kenenkään pelätä. Jokainen saa tehdä asiakaspalvelutyötä omaan persoonaansa sopivalla tavalla, kunhan se tehdään aina asiakasta kunnioittavasti ja ystävällisesti, Saratuulia Airaksinen, Annika Sonninen ja Tiina Raatikainen kuvailevat.

– Meillä on sellainen savolainen rennon letkeä meininki. Tuntuu tosi kivalta, kun asiakkaat antavat sellaista palautetta, että olemme heille kuin ystäviä; kuuntelemme, autamme ja teemme päivästä valoisamman. Kohtaamisissa on turvallinen fiilis – asiakas tietää, että hän on hyvissä käsissä ja me olemme hänen puolellaan, tuomme esimerkiksi esiin senkin, ettei tietty tuote ole asiakkaalle oikea, eikä hänen kannata sitä ostaa, kolmikko kertoo.

Sokoksen palkitussa työryhmässä näkyy mainiolla tavalla, että innostuminen ja onnistuminen kulkevat käsi kädessä.

– Asiakkaan kiitos menee suoraan sydämeen ja innostaa yhä parempiin suorituksiin. Meillä todella iloitaan myös toisten onnistumisista ja tsempataan toisiamme kiireen keskellä. Yhteenkuuluvuus on tosi iso asia, joka johtaa Suomen parhaisiin tuloksiin.

– Olemme yhtä suurta Sokos-perhettä, jossa jokainen saa loistaa omalla tavallaan, Saratuulia, Sari ja Pia kuvailevat.

Asiakkaiden palautteita Kuopion Sokoksesta:  

”Olen monille suositellut ja viikko sitten kaverit oikein vienyt ihastelemaan vaatteita.”

”Todella laaja valikoima ja ystävällinen ja asiantunteva palvelu. Kosmetiikkaosaston myyjät täyden 10 arvioisia!”

”Sokos tarjoaa laadukkaita tuotteita ja hyvää palvelua. Välillä tuotteet ovat hyvissä aleissa, josta tulee plussaa!”

”Ostoksilla käynti tapahtui nopeasti. Myyjä tuli oma-aloitteisesti ja reippaasti auttamaan ja palveli kassalle asti.”

”Kuopion siistein ja ajan hermolla pysyvä keskustan tavaratalo erityisesti kosmetiikkaan ja muotiin. Luotettava yritys, jossa minulle sopiva valikoima ja hyvä palvelu.”

”Kosmetiikkaosastolla on helppo asioida pyörätuolilla. Myyjät ovat erittäin ystävällisiä, avuliaita ja ammattitaitoisia. Pidän erityisesti siitä, että minua kohdellaan Kuopion Sokoksella arvostavasti / kuten muitakin. Pyörätuolia ja minua ei kavahdeta, toisin kuin muissa kaupoissa.”

  

#tunteella #ylpeästi #toimeliaasti #yhdessä

Maailmanluokan asiakaskohtaamisten edelläkävijä, jonka palvelutaidoista tulee hyvää palautetta vuosi toisensa perään. Näin perustellaan Kuopion Prismassa työskentelevän Toni Raskin valintaa PeeÄssän kaupan toimialan Vuoden asiakaspalvelijaksi.  

​– Tämä on hienoin tunnustus, mitä olen ikinä saanut, Toni itse toteaa.

Teksti Kristiina Tammitie, kuvat Pentti Vänskä

Kun Toni Raskin valinta Vuoden asiakaspalvelija -tunnustuksen saajaksi julkaistiin Kuopion Prisman Facebook-seinällä helmikuussa, postaus kerrytti nopeasti toista tuhatta tykkäystä ja satakunta onnittelua. Kommenteissa oltiin täysin yksimielisiä siitä, että palkinto meni täsmälleen oikeaan osoitteeseen, koska Toni on ”mahtava tyyppi”, ”aina positiivisella fiiliksellä”, ”huipputyyppi”, ”ihana”, ”ihan paras” jne.

Tonista itsestään Vuoden asiakaspalvelija -valinta tuntuu vieläkin taianomaiselta.

– Olen alkanut pikkuhiljaa tajuta minkälaisen huomionosoituksen olen saanut osakseni. Olihan se aikamoinen pommi, kun ajattelee, miten paljon hyviä asiakaspalvelijoita PeeÄssässä on jo pelkästään meidän talossa. Ikinä en olisi osannut kuvitella, että tämä kunnia osuus omalle kohdalle, Toni hymyilee edelleen hieman hämillisenä.

 

Aamu alkaa kolmella positiivisella asialla

Asiakkaat kohtaavat Tonin Prisman itsepalvelukassojen alueella, jossa hän on työskennellyt siitä lähtien, kun omatoiminen maksaminen on ollut Prismassa mahdollista.

– Reilu kymmenen vuotta sitten olin onnettomuudessa, jonka seurauksena niskassani on runsaasti titaanilevyä. Niska ei kestä muita työtehtäviä, mutta onneksi itsepalvelukassoilla työskentely onnistuu ja kuntoutumistakin on tapahtunut. Itsepalvelukassoilla pystyy liikkumaan, mutta siinä ei tarvitse tehdä nostoja tai kumartelua, mikä on osaltaan vaikuttanut voinnin kohentumiseen.

Toni on kiitollinen siitä, miten paljon PeeÄssässä on nähty vaivaa hänen pitämisessään kiinni työssä.

– Tuskin kovin monessa muussa työpaikassa olisi näin tosissaan etsitty sellaista työtä, jota pystyn edelleen tekemään, hän arvelee.

Kipuja vamma aiheuttaa ajoittain edelleen, mutta Toni ei anna sen vaikuttaa mielialaansa.

– Joka aamu herättyäni mietin kolmea positiivista asiaa elämässäni, ennen kuin nousen edes sängystä ylös. Minulla ei huonoja päiviä ole oikeastaan koskaan. Normaalista arjen harmituksesta pääsen helposti ylitse etsimällä positiivisen puolen asiasta kuin asiasta.

 

Kaikki saavat samanlaista kohtelua

Toni nauttii työstään ihmisten parissa. Häneltä riittää jokaisella asiakkaalle ja työkaverille ystävällinen sana tai pari. Joskus haastellaan pitempäänkin, jos tilanne antaa mahdollisuuden ja asiakas sitä haluaa.

– Kohtelen aina kaikkia samalla tavalla, tasa-arvoisesti, eikä ole mitään merkitystä sillä, miltä ihminen näyttää tai minkä ikäinen hän on. Meidän asiakkaamme ovat mahdottoman mukavia, joten jään heistä monien kanssa jutustelemaan mielelläni myös vapaa-ajalla, olinpa sitten uimahallissa tai kaupungilla kävelemässä. Äskettäin minulta kesti kolme varttia torin ylitykseen, kun tuli niin paljon tuttuja asiakkaita vastaan, Toni nauraa.

Toni Rask nauttii työstään Kuopion Prisman itsepalvelukassoilla.

 

Työssä viihtyminen on tärkeintä

Työssä viihtyminen on asia, josta Toni ei suostu tinkimään, ei edes piirun vertaa.

– Olin joskus aiemmin työpaikassa, jossa palkka oli parempi, mutta työilmapiiri oli ahdistava, joten sanoin itseni irti. Minulle on tärkeintä, että viihdyn työssäni ja koen aitoa iloa töihin tullessani.

Prismasta Toni on löytänyt oman paikkansa, eikä usko sieltä pois lähtevänsä ennen kuin eläkkeelle.

–  On minua välillä kyselty muualle, mutta en ole lähtenyt. Miksi ihmeessä vaihtaisin hyvän pois? Meillä on mahtava työporukka, jossa juttu lentää ja naurua riittää, työkaveria autetaan, jokaista arvostetaan ja joka päivä sattuu monia kivoja asioita.

Asiakkaiden palautteita Tonista:

”Nyt pitää antaa isoa positiivista palautetta Kuopion Prisman työntekijälle Toni Raskille. On asiakaspalveluasenne niin hyvä ja positiivinen joka ikinen päivä. Saisi olla maailmassa enemmänkin Tonin kaltaisia positiivisia tyyppejä, kateeksi käy asenne.”

”Kuopion Prismassa sain itsepalvelukassalla niin mahtavaa asiakaspalvelua, etten ole koskaan kaupassa saanut. Mies oli niin ystävällinen, avulias ja reipas, että minulle ja tyttöystävälleni jäi todella hyvä mieli asioinnista kaupassanne. Tyttöystäväni olisi halunnut mennä halaamaan työntekijää.”

”Loistavaa palvelua, huumorintajuista, mutta ammattitaitoista asiakkaan kohtaamista tänään itsepalvelukassalla myyjä Tonin palvelemana!”

#tunteella #ylpeästi #toimeliaasti #yhdessä

 

 

 

PeeÄssän vähittäiskaupan Vuoden esihenkilöksi valittu Juha Lyytikäinen luotsaa Suonenjoen S-marketia suurella sydämellä ja valmentavalla otteella.

– Tehtäväni on auttaa toisia onnistumaan, Juha kiteyttää.

 

Juha Lyytikäinen kertoo olevansa todella otettu saamastaan Vuoden esihenkilö -tunnustuksesta. Se vahvistaa uskoa, että hän on tehnyt oikeita asioita omassa johtamisessaan.

– Olen kieltämättä hieman hämmentynyt siitä, että tulin valituksi älyttömän kovasta porukasta. PeeÄssässä todella moni päällikkö olisi yhtä lailla ansainnut tämän tittelin, Juha korostaa.

 

Johtaminen on palveluammatti

Juhan vetovastuulla ja johtamistavalla Suonenjoen S-market on noussut monilla mittareilla arvioituna lentoon. Asiakastyytyväisyys on jatkuvasti korkealla. Siitä kertovat paitsi suorat palautteet, myös säännöllisesti tehtävät kyselytutkimukset, joilla mitataan asiakkaiden tyytyväisyyttä myymälän tuotteiden ja palvelujen tasoon. Asiakkaiden halukkuus suositella Suonenjoen S-marketia ystäville ja tuttaville on huippuluokkaa, itse asiassa mitalisijoilla S-marketien valtakunnallisessakin vertailussa.

Lisäksi työyhteisötutkimus osoittaa Suonenjoen S-marketin työntekijöiden olevan poikkeuksellisen tyytyväisiä työpaikkaansa. Kolmanneksi, S-marketien yhteisessä laatuohjelmassa Suonenjoki on noussut tavoiteltuun kärkikastiin, eli myös arkitekeminen prosesseineen on hyvin hallinnassa.

– Johtaminen on palveluammatti, ja siksi olen muuttanut omaa johtamistani entistä valmentavampaan ja palvelevampaan suuntaan. Tärkeintä on auttaa toisia onnistumaan, oppimaan ja kehittymään. Jokaiselle ihmiselle pitää antaa mahdollisuus käyttää ja kehittää omia vahvuuksiaan, koska se lisää sisäistä motivaatiota, innostusta ja työn merkityksellisyyttä, muun muassa business coaching -johtamisen opinnoilla omaa ammattitaitoaan vahvistanut Juha kuvailee.

 

Luottamus ja avoimuus sitouttavat

Juha paljastaa tuskailleensa joskus takavuosina sitä, ettei hänestä löydy tarvittavaa kovuutta, jämäkkyyttä ja vaativuutta esihenkilötyöhön. Onneksi ihmiset kuitenkin odottavat ja haluavat nykypäivänä erilaista johtamista kuin ennen.

– Vuorovaikutteisuus, luottamus, aitous ja rehellisyys ovat asioita, jotka sitouttavat ihmisiä työhönsä ja työpaikkaansa. Kenenkään ei tarvitse olla jotain muuta kuin mitä on, ei esihenkilön, eikä kenenkään työntekijän. Kun jokaista arvostetaan sellaisenaan ja kaikki pystyvät tekemään työnsä sujuvasti, porukka haluaa ottaa vastuuta ja toimii itseohjautuvasti. Luotan joukkooni täysin ja annan siksi tilaa myös kokeiluille. Virheitä ei kenenkään tarvitse kaihtaa, koska lupaan aina kantaa lopullisen vastuun.

 

Aina aikaa ja apua kollegoille

Oman työryhmänsä tasokkaan johtamisen ohella Juhan valintaa Vuoden esihenkilöksi perustellaan hänen jatkuvalla valmiudellaan ja halukkuudellaan jeesata kollegoita. PeeÄssässä on totuttu siihen, että Juhalta löytyy aina aikaa ja oikeita vastauksia, tilanteessa kuin tilanteessa.

– Avoimuus on todella tärkeää kaikessa johtamisessa, sen analysoimisessa ja kehittämisessä. Olen aina valmis jakamaan omaa osaamistani ja auttamaan kollegaani onnistumaan, onpa kyse jokin tietyn ongelman ratkaisemisesta tai työkaverin innostamisesta ja sparraamisesta.

Juha muistuttaa, että työ on tärkeää, mutta sitä ei pidä kenenkään tehdä hampaita kiristellen. – Vakavasti, mutta ei vakavissaan, se on johtamiskulttuuria, jota haluan vahvistaa.

Asiakkaiden palautteita Suonenjoen S-marketista:

”Kaupassa on tilaa liikkua ja hakea tarvitsemansa tuotteet. Itsepalvelukassoille iso +. Henkilökunta on kohteliasta ja palvelualtista, vaikka heillä olisi kiirettä, se ei vaikuta palveluun. Iso KIITOS kaikesta .”

”Henkilökunta täys kymppi – ja sujuvat palvelut.”

”Paras kauppa ollut aina!”

”Kyllä todella olette kaikki huippuja. Aina läsnä ystävällinen palvelu. Huomioitte asiakkaat niinäkin päivinä, kun on kuormien purkuhetket yllä. Hyllyt on siistit, etenkin vihannekset ja hedelmät nätisti. Ja kassalla toivotatte hyvää päivän jatkoa. Se on hienoa. Kiitos teille ja onnea tiimin ylläpitäjälle.”

 

#tunteella #ylpeästi #toimeliaasti #yhdessä

 

Ostimme viime vuonna tontin uutta myymälää varten Sonkajärveltä. Nykyisen S-marketin tonttiratkaisut eivät tue uuden myymälän rakentamista nykyiselle tontille.

Nykyinen myymälä alkaa olla käyttöikänsä päässä eikä peruskorjaaminen enää ole järkevää. Uusi myymälä tehdään yhteistyössä sonkajärveläisen OmaTalo Oy:n kanssa ja hankkeen kokonaisvastuullisena urakoitsijana toimii Savon Laaturakennus Oy.

On todella hienoa lähteä rakentamaan uutta myymälää yhteistyössä pohjoissavolaisten voimin. En muista omalla osuuskauppaurallani tilannetta, että tällainen paikallinen yhteistyö olisi ollut mahdollista. Paikallisuuden lisäksi uusi myymälä on valmistuttuaan energiaa- ja ympäristöä säästävä nykyaikainen ruokakauppa, jossa ostamisen helppouteen on kiinnitetty erityisen paljon huomiota. Hiilidioksidi-kylmälaitos, ovelliset kylmäkalusteet, aurinkopaneelit ja ledivalaistus ovat esimerkkejä ympäristöystävällisistä ratkaisuista, joita myymäläuudistuksessa tehdään, kuvailee vähittäiskaupan toimialajohtaja Jouni Ruotsalainen.

Uuden S-Marketin kokonaisenergiansäästö verrattuna entiseen on lähes 50 prosenttia. Myymälän jätteiden kierrätystä helpotetaan ja tehostetaan edelleen. Sähköautojen lataukselle tulee myös omat latauspaikat.

Sonkajärven investointi on noin 3,5 miljoonaa euroa. Rakennettava myymälä parantaa Sonkajärven päivittäistavarakaupan palveluja nykyaikaisen myymälän ja laajemman valikoiman myötä, toteaa Jouni.

Uuden marketin avajaisia vietetään ennen joulua 2023.

 

Lisätietoja:
vähittäiskaupan toimialajohtaja Jouni Ruotsalainen, p. 050 573 0770

Lue lisää: https://www.sttinfo.fi/tiedote/osuuskauppa-peeassa-on-ostanut-kiinteiston-sonkajarvelta?publisherId=68574992&releaseId=69940160

Juankosken S-marketissa on hymy herkässä niin asiakkailla kuin henkilökunnallakin. Puolen vuoden tiukan rutistuksen jälkeen S-market on uusiutunut upeasti, nostaen sekä asioinnin että työskentelyn myymälässä aivan uudelle tasolle. Ahtaus on vaihtunut avaruuteen, toimivuuteen ja helppouteen.

 

Teksti ja kuvat Kristiina Tammitie

 

Juankosken S-marketin uudistus on ollut niin kattava ja kokonaisvaltainen, että ei ole ollenkaan liioittelua sanoa juankoskelaisten saaneen ihan uuden kaupan.

– Se on totta. Toiminnallisuus on parantunut ja asiointi helpottunut, kun koko myymälä on käännetty uuteen asentoon. Käytävät ovat leventyneet sisäseinän siirtämisestä saadun lisätilan myötä ja kaikki kalusteet kassoja myöten ovat uusia. Sisäänkäyntikin on nyt uudessa paikassa, marketpäällikkö Marko Rytkönen kuvailee.

Erityispanostuksia on tehty entistä herkullisempaan hedelmä- ja vihannesosastoon.

Toiveiden täyttymys: paistopiste

S-marketin uusi ilme on raikas ja valoisa. Valikoimia on muokattu vastaamaan entistä paremmin paikallisten ihmisten tarpeita.

– Tavoitteenamme on, että juankoskelaiset löytävät omasta kaupastaan tarvitsemansa päivittäistavarat, eikä ruokaostoksille ole enää jatkossa syytä lähteä Kuopioon asti, Marko kertoo.

Hedelmä ja vihannesosasto on aiempaa näyttävämpi ja leipäosaston jatkeeksi rakennetun uuden paistopisteen uuneista leviää houkuttelevia tuoksuja.

– Paistopiste täyttää yhden asiakkaidemme hartaimmista toiveista. Toivottuja uutuuksia ovat myös asiointia etenkin pienten ostosten kanssa nopeuttavat itsepalvelukassat sekä asiakas-wc, joka tarjoaa konkreettista helpotusta varsinkin pidemmästä matkasta tuleville asiakkaillemme, Marko kertoo.

Kerttu Pehkonen ja Eija Ylisuvanto käyvät yhdessä lenkkeilemässä ja poikkeavat usein samalla reissulla S-marketiin. – Myymälän remontti teki ihmisistä sosiaalisempia. Puhuttiin enemmän ja otettiin kontaktia positiivisella tavalla, Kerttu kertoo. – Nyt on meillä hieno myymälä. Tilaa on enemmän ja erityisesti paistopiste on tervetullut uudistus, Eija kiittää.

– S-market on aina ollut kotikauppani, jossa olen tottunut käymään pienestä asti. Olen oikein tyytyväinen myymälän uuteen ilmeeseen, avaruuteen ja valoisuuteen. Pikkuhiljaa alkavat tuotteiden uudet paikatkin jo löytyä. Tärkeintä on, että kaiken uuden keskellä täällä kohtaa edelleen vanhat, tutut myyjät, Sirpa Kokkarinen toteaa.

Uusi myymälä antaa lisää virtaa työhön

Viime elokuussa startannut remontti saatiin myymälätilojen osalta valmiiksi helmikuun alkuun. Taustatiloissa urakka jatkuu vielä muun muassa henkilökunnan taukotilojen uudistamisella.

– Välillä meillä oli kieltämättä melkoinen mylläys päällä, mutta asiakkaamme jaksoivat silti koko ajan tsempata, kannustaa ja kiitellä, Tiina Jestoi kertoo.

– Nyt on hymy herkässä kaikilla, kun on saatu myymälä valmiiksi. Olemme itsekin uudistuneet myymälän mukana. Uudistus on motivoinut ja antanut ihan uutta virtaa työhön, Mari Haatanen, Eino-Elvis Niemi ja Riikka Komulainen hymyilevät.

Marko kiittelee työryhmänsä hyvää asennetta ja tekemisen meininkiä. Samaa mieltä ovat selvästikin olleet myös asiakkaat.

– Olemme saaneet paljon positiivista asiakaspalautetta, paitsi myymälän uudistumisesta, myös hyvästä palvelusta ja hymyilevästä henkilökunnasta, Riikka iloitsee.

– Tuntuu huomattavasti aiempaa isommalta kaupalta, jossa parasta on freesi yleisilme, Riikka arvioi. – Hienompi, nätimpi ja modernimpi, Eino-Elvis täydentää.

Tiina esittelee uusia kylmäkalusteita, jotka kohentavat merkittävästi myymälän energiatehokkuutta ja pienentävät hiilijalanjälkeä. – Myymälän toimivuus on parantunut merkitttävästi tilankäyttöratkaisujen ja uusien kalusteiden ansiosta

S-marketin uusi sisäänkäynti on kiinteistön kulmassa.

 

Osuuskauppahistoriaa Juankoskella