Kuopiossa juhlitaan tänä viikonloppuna yhtä aikaa Prisman jättimäisen uudistuksen valmistumista ja talon 25-vuotissynttäreitä. Huipputarjoukset saivat kuopiolaiset tavallista innokkaammin liikkeelle jo torstaina ja perjantaina. Varsinaisena juhlapäivänä lauantaina markkinatunnelman nostivat kattoon yllätyksillä rikastettujen appelsiiniämpärien jakelu sekä lapsille suunnattu iloinen ohjelma.

– Kyllä meitä savolaisia nyt hellitään! Saatiin kaupunkiin näin upea, hienosti nykypäivään päivitetty Prisma. Olemme olleet uskollisia asiakkaita avauksesta lähtien ja olemme sitä tulevaisuudessakin. Prisma on aina ollut meidän oma kauppa, Riistavedeltä vähintään kerran viikossa Prismaan ostoksille ajelevat Silja ja Pentti Kainulainen lupaavat.

He kuvailevat myymälää siistiksi ja monipuoliseksi. Iso plussa tulee myös asiakaspalvelusta, joka on ”hirmuisen hyvää”.

– Jos kysyy tiettyä tuotetta, täällä eivät myyjät sano mistä väliköstä se löytyy, vaan aina lähdetään näyttämään.

– Ja parkkihalli on todella hyvä parannus. Nyt pääsee kelillä kuin kelillä autolta mukavasti kauppaan sisälle.

Remontin ajasta Kainulaisten mieleen on jäänyt ainutkertaisia kokemuksia.

– Vahingossa tullut palohälytys ajoi meidät yhtenä päivänä ulos kesken ostoskierroksen, kärryt vain jäi keskelle käytävää. Toisella kerralla etsittiin tositoimin korppuja kolmen myyjän kanssa yhdessä, mutta ei niitä mistään löytynyt, pariskunta naureskelee hyväntuulisena.

 

– Oikein hyvältä näyttää myymälä. Henkilökunta on tosi ystävällistä ja auttaa aina, jos tarvetta on. Viisihenkiselle perheelle yksi syy käydä täällä on myös se, että hinnat ovat edullisempia kuin muualla, arvioi Jarkko Niskanen.

Hän on erityisen tykästynyt kesällä käyttöön otettuun uuteen pikakassa-alueeseen.

– Käytän pääsääntöisesti vain pikakassoja. Hienoa, että niitä lisättiin ja saatiin myös hihnalliset, isommat kassat, joihin voi mennä täydenkin kärryn kanssa. Jos jotain kehityskohteita etsii, niin uusi leipäosasto on ajoittain vähän ahdas ja lihatiskissä lasin terävä kulma osuu korkeudelle, joka hieman vaikeuttaa hintojen näkemistä, Jarkko Niskanen antaa palautetta.

 

Saija Nurro latasi loppuviikolla tarjousnakkeja kylmäkaappiin laatikkokaupalla.

– Jännittävä, odottava ja hyvä fiilis. Mennyt remonttivuosi on vaatinut paljon, mutta meillä on ollut hyvä tsemppi päällä, sellainen yhdessä tekemisen ja toisten kannustamisen fiilis koko ajan.

Saijalle osui lauantaille vapaapäivä.

– Taidanpa kuitenkin käydä paikan päällä pyörähtämässä. En yksinkertaisesti malta olla pois, hän tunnusti.

 

Jukka Kuivanen valmisteli juhlapäivän aattona Ruokatorin tuotteita myyntikuntoon, esimerkiksi erikoisempia herkkujuustoja pienempiin paloihin pilkkoen ja pakaten.

– Valmistamme pienessä keittiössämme aika paljon tavaraa tiskiin, teemme esimerkiksi salaatit ja täytämme bagelit ja patongit. Meillä on nyt Ruokatorilla huomattavasti aiempaa toimivammat taustatilat, Jukka kertoi.

 

– En muista, kävimmekö silloin aikanaan avajaisissa, mutta varmasti ihan niistä alkuajoista lähtien on uskollisesti täällä asioitu, Muistan, miten hienoa oli, kun saatiin Kuopioonkin Prisma, kun niitä muualla oli aiemminkin, Merja Kemppainen muistelee.

Hän vakuuttaa, että Prisma pysyy ykköskauppana jatkossakin.

– Parasta on aina ollut se, että täältä saa kaiken kerralla, eikä tarvitse huuhailla kaupungilla monessa paikassa. Nyt asiointia parantavat entisestään myös parkkitalo sekä sopivan isoksi kasvanut ravintolamaailma, Pekka Tuunanen jatkaa.

 

PeeÄssässä esimiesharjoittelun syyskuussa aloittanut Joonas Marjanen kertoi asiakkaiden ihastelevan retkeilyyn ja ulkoiluun keskittyvän uuden Outdoor-alueen tyylikkyyttä ja tavaratalomaisuutta. Outdoorissa ovat edustettuina muun muassa Haglöfs, Halti, Helly Hansen, Didriksons ja Jack Wolfskin.

Ketjun valikoimia täydentävät paikallisen Repo Extremen tuotteet.

 

Merja Heikkinen kertoi saaneensa vauvavapaan hetken ja lähteneensä Prismaan hakemaan kävelysauvoja.

– Tänne on tullut paljon uusia tuotteita ja laajempia valikoimia ainakin pukeutumiseen. Saa Haglöfsit ja Bonuksen samalla kertaa. Myymälä on myös aiempaa selkeämpi ja viihtyisämpi, estetiikka on parantunut. Kiva tulla aikaa tappamaan, hifistelemään ja hypistelemään, hän totesi.

Merja muistaa vielä hyvin lapsuuden Prisma-reissut.

– Oli hienoa päästä Siilinjärveltä kaupunkiin todella isoon kauppaan.

 

Eemeli Isrikki ja Jari Repo kertovat odottavansa mielenkiinnolla, miten talon myynti alkaa nyt kehittyä, kun remontti on saatu valmiiksi.

– Puitteet sekä asioinnin että työskentelyn näkökulmasta ovat nyt kunnossa. Uteliaina ja odottavin mielin lähdemme siirtymään pikkuhiljaa kohti joulukauppaa. Ennakoimme kiireistä joulun aikaa.

 

Perjantaina Kuopiossa tehtiin kaikkien Suomen Prismojen kovin myynti, kassatapahtumia kertyessä yhteensä reilut 15 000.

Varsinaisena juhlapäivänä lauantaina näytti neljän maissa iltapäivällä siltä, että edellispäivän huippulukemista mennään vielä ohi ja ylitse ennen päivän päättymistä.

Prisman juhlat saivat liikkeelle väkeä koko maakunnasta ja kauempaakin. Eräs perhe kertoi tulleensa katsomaan Kuopion uudistunutta Prismaa Joensuun yläpuolelta Polvijärveltä asti.

 

Veli-Matti Korhonen perheineen pääsi 25 vuotta sitten leikkaamaan Prisman avajaisnauhan ja astumaan ensimmäisenä asiakkaana kauppaan sisään.

– Nyt kun tulin tänne toisiin avajaisiin, Prisma-johtaja Kirsi huomasi ruuhkan keskeltä minut, juoksi perääni ja pyysi pieneen haastatteluun. Ihmettelin, että mistä hän minut tunsi, Veli-Matti kummasteli.

­Hän kertoi asioineensa kaikki nämä kuluneet vuodet Prismassa säännöllisesti, likimain joka päivä.

– Emännän kanssa pohdittiin tässä pari päivää sitten, että ollaan seitsemän lasta kasvatettu maailmalle Prisman ruoalla, 8-vuotiaan pojantyttärensä Aadan kanssa poseeraava Veli-Matti nauroi.

 

 

Prisma on koko perheen kauppa, mikä näkyi myös avajaisissa. Useampiin silminnäkijähavaintoihin perustuvan epävirallisen arvion mukaan lauantain runsas ohjelmatarjonta houkutti lapsiperheitä paikan päälle enemmän kuin koskaan aiemmin. Päivän ylivoimaisesti suosituimmaksi tekemiseksi osoittautui Onnenpyörän pyöritys.

– Valtavan suuri kiitos kaikille lauantaina synttäri- ja avajaisjuhliin osallistuneille. Teitte päivästä meille kaikille prismalaisille ikimuistoisen, Prisma-johtaja Kirsi Jeskanen kiitteli hulinapäivän kääntyessä kohti iltaa.

 

Kuopion Prismassa henkilökunnan työpaitojen selkämyksessä lukee teksti ”ylpeä omasta kaupasta”.

– Todellakin, olen vilpittömän ylpeä Prismastamme. 25 vuotta sitten tuntui etuoikeutetulta päästä mukaan avaamaan uutta hypermarketia kaupunkiin. Nyt olen vähintään yhtä ylpeä Prisman vasta valmistuneesta täysivaltaisesta uudistuksesta, palvelupäällikkö Kirsi Haimakainen hymyilee.

Prisman avajaispäivästä 17.10.1996 on jäänyt Kirsi Haimakaisen mieleen päällimmäiseksi kihelmöivä jännitys. Se oli käsin kosketeltava hetkellä, jolloin työntekijät kokoontuivat ulko-oven molemmin puolin toivottamaan asiakkaat tervetulleiksi uuteen kauppaan. PeeÄssän silloinen toimitusjohtaja Eero Saukkonen pyysi eturivissä seisseen asiakasomistajaperheen äitiä tarttumaan saksiin ja leikkaamaan nauhan. Sen jälkeen väki vyöryi sisälle ja kaupanteko alkoi.

– Olihan se jännittävä hetki. Prisma oli ihan uusi juttu Kuopiossa. Myymälän avaaminen ja sitä edeltävät viikot olivat ihan parasta aikaa, sillä harva pääsee mukaan avaamaan uutta Prismaa. Olimme etuoikeutettuja, Kirsi muistelee.

– Asiakkaat olivat todella innoissaan Prisman avautumisesta. Monista tuli heti meidän vakiasiakkaita, jotka käyvät edelleen säännöllisesti. Meidän pitkän linjan työntekijöiden lisäksi asiakkaillakin on vahvoja tunnesiteitä omaan Prismaansa, Kirsin tavoin avajaisista lähtien Prismassa työskennelleet Maarit Laukkanen ja Mari Pursiainen hymyilevät.

Mari Pursiainen, Kirsi Haimakainen ja Maarit Laukkanen ovat olleet Prismassa töissä avauspäivästä lähtien.

Mari Pursiainen, Kirsi Haimakainen ja Maarit Laukkanen ovat olleet Prismassa töissä avauspäivästä lähtien.

 

– Joka päivä on ollut kiva tulla töihin, enkä ole koskaan edes harkinnut pois lähtemistä, Kirsi Haimakainen vakuuttaa.

– Joka päivä on ollut kiva tulla töihin, enkä ole koskaan edes harkinnut pois lähtemistä, Kirsi Haimakainen vakuuttaa.

 

Market metsään

1970-luvulla alkunsa saanut S-ryhmän Prisma-ketju rantautui Kuopioon poikkeuksellisen myöhään. Eero Saukkonen kertoo syynä olleen kaavoitusratkaisut, jotka eivät antaneet Kuopiossa mahdollisuutta hypermarkettien rakentamiselle ennen 1990-lukua.

PeeÄssä tavoitteli 1990-luvun alkuvuosina Prismalle tonttia Kolmisopesta, mutta kaupunki valitsi rakennuspaikan saajaksi osuuskaupan kilpailijan. Moninaisten vaiheiden jälkeen Prisman rakentaminen alkoi vuonna 1995 lähempänä Kuopion keskustaa paikalla, jossa oli aiemmin sijainnut Iloharjun rautatieseisake. Tontti kasvoi pääosin metsää, lukuun ottamatta pientä huoltoasemaa, joka purettiin Prisman tieltä.

Ensimmäiseksi Prisma-johtajaksi nimitetty Markku Höylä osallistui projektiin suunnitteluvaiheesta lähtien.

– Kokonaan uuden Prisman rakentaminen oli urani täyttymys. Olin jo pitkään haaveillut, että pääsisin jonain päivänä rakentamaan marketia metsään, 17 vuotta Prismaa johtanut Markku muistelee.

 

Tanssia ilmassa

Prisman virallinen avauspäivä oli torstai 17.10.1996, mutta osuuskaupan omistajat kutsuttiin henkilökohtaisella kirjeellä tutustumaan uuteen kauppaan jo edellisenä päivänä.

– Muistan avauksen edelleen hyvin elävästä. Omistajat olivat liikkeellä sankoin joukoin. Kun ennakkopäivän myynti ylitti miljoona markkaa, uskalsin sanoa ääneen, että tästä tulee menestys.

– Henkilökunta tanssi puoli metriä ilmassa, kun ovet laitettiin virallisen avauspäivän iltana kiinni. Siitä se lähti. Meillä oli ihan valtava tekemisen meininki koko porukalla, kuten näyttäisi olevan edelleen tänäkin päivänä. Ei ollut yhtään tylsää päivää, enkä voi muistella tuota aikaa muuta kuin suurella ilolla, kahdeksan vuotta sitten eläkkeelle jäänyt Markku kehuu.

 

Prisman ensimmäiset asiakkaat saivat kunnian leikata avajaisnauhan, avustajinaan Prisma-johtaja Markku Höylä, toimitusjohtaja Eero Saukkonen ja toimialajohtaja Manu Vesalo.

 

Kiitos kuuluu henkilökunnalle

Kuopion Prisma lähti välittömästi kaupalliseen lentoon. 2000-luvun alkuvuosina se nousi myynniltään jopa Suomen suurimmaksi päivittäistavarakaupaksi.

– Alkuvuosina myynti kasvoi hurjasti, jopa 30–40 %, mikä aiheutti omat ongelmansa varsinkin tavarahankinnoissa. Emme tahtoneet oikein pysyä menossa mukana, Eero Saukkonen muistelee.

– Tietysti myöhemmin kasvu tasaantui, mutta kehittyi kuitenkin koko ajan odotusten mukaisesti. Prisman menestyksestä kiitos kuuluu ennen kaikkea henkilökunnalle, joka on alusta lähtien ollut todella ammattitaitoista, sitoutunutta ja motivoitunutta.

 

200-kertainen valikoima

Kuopion Prisman valikoimat ja palvelut ovat eläneet ajan mukana. Talo on nyt hyvin erilainen kuin 1990-luvulla. Esimerkiksi avausvaiheessa Prisman valikoimasta luvattiin löytyvän 500 merkkituotetta, kun tällä hetkellä valikoiman tuotelukumäärä huitelee 100 000 paikkeilla.  Perusajatus on kuitenkin pysynyt muuttumattomana.

– Tarjoamme omistajillemme mahdollisimman laajat ja ajankohtaiset palvelut ja edut sekä osuvimmat valikoimat yhden katon alta. Alusta lähtien on pidetty kiinni myös siitä, että Prisma on Kuopion edullisin ruokakauppa. Olimme sitä 25 vuotta sitten ja olemme sitä edelleen vuonna 2021, vahvistaa nykyinen Prisma-johtaja Kirsi Jeskanen.

 

Prisma-johtajaksi Prisma-johtajan paikalle

Kirsi Jeskasenkin osuuskauppaura on alkanut Kuopion Prisman kassalta, tosin ei vielä avausvaiheesta, vaan muutamaa vuotta myöhemmin. Markku Höylä muistaa erityisen hyvin vasta palkatun nuoren naisen kanssa käymänsä keskustelun.

– Juteltiin siinä työhaaveista ja kysyin Kirsiltä, mihin hän tähtää. Vastaus kuului, että johtotehtäviin, tarkemmin sanottuna paikalleni Prisma-johtajaksi. Näin se osuuskauppa antaa työntekijöilleen mahdollisuuksia toteuttaa urahaaveitaan.

Kirsi Jeskanen on Kuopion Prisman kolmas johtaja.

– Olemme nyt saaneet valmiiksi talon historiallisen suuren remontin. Tervetuloa juhlimaan kanssamme Prisman uudistuksen valmistumista ja 25-vuotissynttäreitä lauantaina 16.10. Luvassa on etenkin lapsille erilaista ohjelmaa, ja onpa ämpäreilläkin oma roolinsa avajaisissa, Kirsi vinkkaa.

Osuuskauppa PeeÄssä uudistaa marketverkostoa Vesannolla, Tervossa ja Karttulassa. Vesannolle ja Karttulaan rakennetaan uudet S-marketit sekä Tervoon uusi Sale vuoteen 2023 mennessä.

Uusiin myymälöihin tuodaan raikas uusi ilme, energiatehokkaampi myymäläkalusto ja paikkakuntalaisten toivomia palveluita. Uusien myymälöiden rakentamisen myötä energiaa säästyy puolet vanhoihin kiinteistöihin verrattuna. Myös toiminta myymälässä tehostuu ja helpottuu oleellisesti, kun toiminnoille on oikeanlaiset tilat. Muun muassa pakkausmateriaalien kierrättäminen toimipaikassa helpottuu.

– Aloitamme verkoston uusimisen Vesannolta, jossa uuden S-marketin rakentaminen aloitetaan talvella 2022 ja se on valmis joulukauppaan. Sen jälkeen rakentaminen siirtyy Tervoon, jonne rakennetaan uusi Sale. Sen jälkeen rakentamista jatketaan Karttulaan, jonne rakennetaan uusi S-market. Nämä kaksi myymälää on tarkoitus avata kesäkauppaan 2023. Myymälät on palvelleet asiakasomistajiamme hyvin, mutta alkavat olla jo elinkaarensa päässä. Investointien yhteisarvo tulee olemaan noin 10 miljoonaa euroa, kertoo suunnitelmista toimialajohtaja Jouni Ruotsalainen.

Karttulaan ja Vesannolle rakennetaan S-marketit ja Tervoon Sale. Rakennettavat myymälät ovat uuden S-market- ja Sale-konseptin mukaisia ja luonnollisesti energiapihejä, myös työntekijöille saadaan uusilla tiloilla tehokkaampi ja ergonomisempi työympäristö. Energiatehokkuutta ja ympäristöystävällisyyttä kehitetään tuomalla myymälään ovelliset kylmäkalusteet ja hyödyntämällä uusiutuvia energianlähteitä, maalämpöä, aurinkoa ja tuulta. Valinnat ovat yksi askel kohti S-ryhmän yhteistä tavoitettamme olla toimintamme osalta hiilinegatiivinen vuoteen 2025 mennessä. Säästöt muun muassa energian käytössä mahdollistaa edullisen hintatason.

– Kyseiset marketit on palvelleet asiakkaita vuosikymmeniä, ja ne ovatkin osa paikkakuntalaisten arkea. Haluamme tehdä asiakkaiden olon vieläkin kotoisammaksi uudistamalla myymälämme. Saamme myymälää koskevia toiveita keskustellessamme asiakkaiden kanssa kaupassa, mutta niitä voi laittaa meille myös Sinun toive -palvelun kautta. Yhdessä laitamme myymälän entistäkin paremmaksi, iloitsee Vesannon marketpäällikkö Maarit Hytönen-Häkkinen.

Kaikki kolme marketia tulevat olemaan auki uudistustöiden ajan. Vesannolla tankkauspiste siirtyy myös kaupan kanssa samalle tontille. Nykymuotoisena Vesannon Raudan toiminta lopetetaan, mutta osa raudan tuotteista siirtyy myyntiin S-marketin valikoimiin ja osan tuotteiden myyntiin mietintään vielä toimintatapaa jatkossa.

 

Lisätietoja:

toimialajohtaja Jouni Ruotsalainen, jouni.ruotsalainen@sok.fi, p. 050 573 0770

Kuopion Prisman uusi ja uppee, pitkästi yli 20-metriseksi venynyt Ruokatori on kerännyt avautumisensa jälkeen muutamassa päivässä valtavan paljon kehuja ja kiitoksia. Eräs asiakas kertoi tulleensa tutustumaan uuteen Ruokatoriin, koska kaupungilla siitä puhutaan niin paljon.

– Meille suorastaan vyöryy positiivista palautetta. Asiakkaat kehuvat tuotteidemme tuoreutta, valikoimiemme laajuutta ja osaavaa palveluamme. Monesta suusta olemme kuulleet, että Kuopioon on nyt saatu Helsingin Stockan Food Market Herkun tasoinen ruokatiski, Anni Komulainen kertoo.

Ruokatorilta saa tuoretta kalaa ja kalajalosteita, tuoretta lihaa ja lihajalosteita, runsaita salaatteja, täytettyjä patonkeja, herkullisia tapaksia, erilaisia juustoja, marjaisia jälkiruokia, maukkaita grillituotteita sekä runsaasti heti syötäväksi valmista lämmintä ruokaa.

– Meillä käy paljon lounasasiakkaita, monet ihan päivittäin. Työpaikalle tai kotiin vietäväksi on nopea napata matkaan valmiiksi pakattu annos, tai sitten voi ottaa vuoronumeron ja pyytää juuri sen määrän syötävää, kuin kullakin hetkellä on tarvetta. Erityisen suosittuja ovat lihapullat kermakastikkeessa perunamuusin kera. Myös erilaiset pastaruoat, kiusaukset ja laatikot maistuvat asiakkaillemme.

Kuva: Pentti Vänskä

Ruokatorin myyjistä suurin osa on suorittanut ruoka- ja/tai kalamestarin ammattitutkinnon.

– Seuraamme todella tarkasti ruokaohjelmia, julkkiskokkien virtuaalisia kokkikouluja sekä yleensäkin kaikkia ruoan laittoon liittyviä trendejä, jotta olemme aina ajan hermolla.

Ammattinsa osaavilta myyjiltä asiakkaat saavat vinkkejä, reseptejä, neuvoja ja kannustusta kokeilemaan.

– Tiskin äärellä käydään jatkuvasti puolin ja toisin innostavia ruokakeskusteluja. Paras palaute työstä onkin se, kun asiakas kertoo onnistuneensa valmistamaan herkullisen aterian meiltä ostamastaan lihasta tai kalasta ohjeidemme mukaisesti, Anni kuvailee.

Hän muistuttaa, että Ruokatorilla voidaan tarvittaessa myös fileoida ja maustaa kala valmiiksi tai marinoida liha asiakkaan maun mukaiseksi. Tämä helpottaa varmasti ainakin monen mökkijuhannuksen viettoa.

– Juhannuksen suosituimmat tuotteet tulevat tänäkin vuonna olemaan possun ulkofilee ja kassler, naudan entrecote sekä kokonainen kirjolohi.

Jukka Kuivanen kertoo Ruokatorin uudessa uunissa valmistuvan entistä mehevämpiä ja maukkaampia grillituotteita, muun muassa kokonaisia broilereita ja grillikylkeä.

– Asiakkaat ovat kehuneet grillituotteidemme maistuvan paremmilta kuin missään. Salaisuutemme on rapea pinta ja tasainen paisto, hän toteaa.

– Uudet ja toimivat laitteet ja tilat sekä Ruokatorin hieno miljöö ovat meille työntekijöille todella iso motivaatiotekijä. On palkitsevaa ylläpitää ja kehittää laadukasta ja näyttävää palvelutiskiä, hän jatkaa.

Kuva: Pentti Vänskä

Lihan ja kalan lisäksi Ruokatorilla on aina tarjolla myös kasvistuotteita, kuten raikkaita salaatteja ja raasteita. Pitkän tiskin katkaisee kaksi pyörivää alustaa, joissa esillä on tällä hetkellä tapaksia sekä erilaisia kalaherkkuja. Ensi viikolla tuotteistus karuselleissa voi ollakin jo ihan toisenlainen, sillä valikoima elää vuodenaikojen, sesonkien ja viikonpäivienkin mukana.

Tuotteista tulee pieniltä elintarvikeyrityksiltä ja paikallisilta lähitoimittajilta Annin ja Jukan arvioin mukaan noin puolet, kalajalosteissa jopa 90 %.

– Lounasruokia meille tulee Kruunuherkulta Juvalta, Kallaveden muikkuja ammattikalastaja Keijo Parviaiselta, kalajalosteita KalaLapilta, Escamarilta ja Kalavapriikilta Kuopiosta, pikkupitsoja Liepuskalta Nilsiästä, lihatuotteita Savo-Karjalan Lihalta Kuopiosta, metsäsienisalaattia TL Maistuvilta Vieremältä ja palvattua lihaa Pekan Palvilta Lapinlahdelta. Nämä ovat vain esimerkkejä. Listaa voisi jatkaa vielä paljon, ja tavoitteena on lisätä paikallistuottajia edelleen.

Laajat aukioloajat mahdollistavat jouluostosten tekemisen ruuhkia välttäen, vaikka keskellä yötä. Joulun ajan vuoroihin olisi ollut halukkaita tekijöitä jopa enemmän kuin töitä on tarjolla. Jouluruoat on mahdollista tilata myös verkosta.

Osuuskauppa PeeÄssän myymälät palvelevat jouluviikolla pidennetyin aukioloajoin. Prismat Iisalmessa, Varkaudessa ja Kuopiossa ovat joulua edeltävinä päivinä auki kellon ympäri. Myös Pitkälahden S-market Kuopiossa palvelee 24h.

Haluamme tarjota asiakkaillemme mahdollisuuden tehdä jouluostoksensa kaikessa rauhassa, vaikkapa öiseen aikaan, jolloin liikkeellä on vähemmän ihmisiä. Kiitos tämän mahdollistamisesta kuuluu erityisesti henkilöstöllemme, sanoo toimialajohtaja Jouni Ruotsalainen.

Joulun työvuorot jaetaan usein myymälöissä kysymällä työntekijöiltä, ketkä haluaisivat olla töissä. Halukkaita tekijöitä löytyy hyvin – välillä jopa niinkin paljon, ettei jouluvuoroja riitä kaikille niitä toivoneille.

Maarit Hätisellä on työvuorolistalla monta yövuoroa ennen joulua.

Olen aina ollut vapaaehtoinen yötöihin. Pystyn hyvin nukkumaan mihin aikaan vain, eikä rytmin vaihdos tuota ongelmia. Yövuorossa työskentely on päiväaikaan verrattuna tehokkaampaa. Tietysti myös palkkaan tulevat lisät motivoivat, kertoo Kuopion Prismassa työskentelevä Maarit.

 

Joulukauppa jakautuu koko viikolle ja edeltävälle viikonlopulle, myös verkkokauppa palvelee

Jouluviikon vilkkain kauppapäivä tulee olemaan aatonaatto 23.12. Jouluaatto osuu tänä vuonna torstaille, minkä vuoksi joulukaupan uskotaan tasoittuvan ja jakautuvan useammille päiville kuin esimerkiksi viime vuonna, jolloin jouluaatto oli tiistaina.

– Kannustamme erityisesti tänä jouluna välttämään ruuhkia. Pidennetyillä aukioloajoilla mahdollistamme ruuhkattomia asiointihetkiä. On suositeltavaa ajoittaa jouluostoksia jo edeltävälle viikonlopulle sekä hyödyntää jouluviikon laajoja aukioloaikoja ja vuorokauden hiljaisempia tunteja mahdollisuuksien mukaan. Rauhallisimmat asiointiajankohdat myymälöissämme ovat aamulla ennen yhdeksää sekä myöhemmin illalla tai yöllä, Joulupäivänä pidämme kaupat kiinni Prismoja ja Pitkälahden S-marketia lukuun ottamatta, vinkkaa Ruotsalainen.

Joulupöydän antimet on mahdollista tilata myös ruoan verkkokaupan eli foodie.fi-palvelun kautta. Toimitusikkunoita on lisätty joulua edeltäville päiville huomattavasti, mutta suuren kysynnän vuoksi tilaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin.

 

24h ennen joulua palvelevat kaupat 

Prisma Kuopio                 7.-24.12.2020

Prisma Varkaus               14.-24.12.2020

Prisma Iisalmi                   21.-24.12.2020

S-Market Pitkälahti          jatkuvasti 24h

Oman myymälän aukioloajat jouluviikolla voi tarkistaa osoitteesta www.s-kanava.fi/asiakasomistaja/etu-ja-bonuspaikat. Ruoan verkkokaupan vapaat toimitusajat löytyvät www.foodie.fi -palvelusta sekä S-mobiilista.

 

Kuopion Prisman joulunajan 24/7-aukioloaika alkoi tänä vuonna aiempaa aikaisemmin. Kellon ympäri palvelemalla halutaan tarjota asiakasomistajille mahdollisuus ruuhkattomaan ja turvalliseen jouluostosten tekoon Asiakasomistajapäivistä jouluaattoon asti.

Teksti Kristiina Tammitie, kuvat Pentti Vänskä

– Aikaistimme viikolla joulunalusajan ympärivuorokautisen aukioloajan aloitusta. Näin asiakasomistajillamme on mahdollisuus tehdä joulun lahjaostoksia sunnuntaihin 13.12. asti kestävien Asiakasomistajapäivien etuja hyödyntäen, mutta silti kaikessa rauhassa ja turvallisesti. S-Etukortilla saatava 15 prosentin alennus tuo tuntuvan säästön, kun lahjahankinnat keskittää etupäiville, Prisma-johtaja Kirsi Jeskanen vinkkaa.

 

Turvallista asiointia yöaikaan ja verkossa

Kuopion Prisma on avoinna kellon ympäri jouluaattoon asti.

– Näin poikkeusaikana on järkevää välttää joulunalusajan ruuhkia, pyrkiä tekemään jouluostoksia muutamaa päivää totuttua aikaisemmin ja hyödyntää laajoja aukioloaikojamme. Öiseen aikaan liikkeellä on huomattavasti vähemmän ihmisiä, joten silloin turvavälejä on helppo noudattaa, Kirsi muistuttaa.

Toinen hyvä vaihtoehto on käyttää Kauppakassi-verkkokauppapalvelua. Joulun kaikki ruoat ja muut herkut on kätevä tilata netissä ja hakea ne itse Prisman noutopisteestä tai tilata suoraan kotiin toimitettuna. Verkkokaupasta kannattaa toimitus- tai noutoaika varata hyvissä ajoin.

– Tänä vuonna joulua vietetään kotona, ja halutaan satsata läheisimpien kanssa yhdessä olemiseen ja hyvään ruokaan pienessä porukassa. Me haluamme osaltamme varmistaa, että jokaisen asiakasomistajaperheemme joulu onnistuu poikkeusvuonnakin.

Joku saattaa epäröidä öisen kauppareissun jäävän tyngäksi, koska hyllyt ovat tyhjiä. Kierros myymälässä osoittaa epäilyn turhaksi.

– Olen vilpittömän ylpeä siitä, miltä myymälä näyttää, Prisma-johtaja hymyilee esitellessään hedelmä- ja vihannesosastoa puoli kahden aikaan yöllä.

 

Vaihtelua normiarkeen

Joulunajan ensimmäisenä aukioloyönä asiakkaita oli Prismassa liikkeellä harvakseltaan. Ennen vuorokauden vaihtumista oli vielä vilkkaampaa, mutta kellon kääntyessä yön pikkutunneille, paikan päällä oli enemmän henkilökuntaa kuin asiakkaita.

Joulun yövuoroihin on halukkaita tekijöitä hyvin, ajoittain jopa enemmän kuin tarvitaan. Taloon tulevan tavaran määrä lisääntyy päivä päivältä joulua kohti mentäessä, ja sitä mukaa kasvaa myös yövuorossa olevien työntekijöiden määrä.

Maarit Hätisellä on työvuorolistalla monta yövuoroa ennen joulua.

– Olen aina vapaaehtoinen yötöihin. Pystyn hyvin nukkumaan mihin aikaan vain, eikä rytmin vaihdos tuota ongelmia. Yövuorossa työskentely on päiväaikaan verrattuna tehokkaampaa. Tietysti myös palkkaan tulevat lisät motivoivat, Maarit kertoo.

Yötöistä tykkäävät myös lihakuormaa purkavat Samu Saastamoinen ja Marita Kilpivaara. Heidän vuoronsa on alkanut kello 22 ja päättyy aamukuudelta.

– Tämä on mukavaa vaihtelua normiarkeen. Hyvin jaksaa, kun nukkuu, liikkuu ja syö hyvin, Samu kommentoi.

Marita kertoo työskentelyn olevan helpompaa, kun kuormalavat voi levittää käytäville.

– Päivällä ne olisivat asiakkaidemme tiellä, mutta tähän aikaan väkeä on niin vähän liikkeellä, että ostosten tekeminen onnistuu kätevästi meidän touhuistamme välittämättä.

Pauliina vietti illan äskettäin omilleen muuttaneen poikansa luona ja poikkesi kotimatkalla Prismaan ostoksille.

– Tykkään tosi paljon 24/7-aukiolosta. Yöllä saa rauhassa kierrellä ja katsella, hän kommentoi.

 

Marita ja Sami ovat vapaaehtoisia yövuorojen tekijöitä.

– Meillä on turvallisuusasiat huomioitu sekä asioinnin että työskentelyn kannalta niin hyvin kuin mahdollista, Sami korostaa.

Tässä on vain pieni osa siitä tavaramäärästä, joka yön aikana puretaan hyllyille.

 

Prisman joulukorit ovat tänä vuonna olleet poikkeuksellisen suosittuja.

– Meillä on talossa omien tonttujemme tehdas, jossa koreja kasataan. Olemme jo nyt myyneet niitä saman verran kuin viime vuonna yhteensä, Kirsi Jeskanen kertoo.

 

– Työt loppuivat puolen yön aikaan, ja poikkesin ostoksille kotimatkalla. Tämä on hyvä aika käydä kaupassa. En välitä muutenkaan ruuhkista ja nyt korona-aikaan pyrin välttämään niitä vielä enemmän. Käyn usein öisin ostoksilla Pitkälahden S-marketissa, mutta nyt tulin tänne, kun varmistin ensin netistä, että 24 tunnin aukiolo on alkanut, Sami Remes kertoo.

 

Tyhjiä hyllyjä ei asiakkaiden tarvitse harmitella yöaikaankaan. Tältä näytti Prisman hedelmä- ja vihannesosasto torstaina 10.12. kello 01.22.

 

Antti Visuri ja Lotta Koponen palvelivat asiakkaita kassalla vuorotellen.

– Olen oikein odottanut yövuorojen alkamista, Lotta toteaa.

Varkaudessa on kuukauden päivät eletty uuden Prisman aikaa. Myymälä saa osakseen paljon kehuja lukuisista ostoksilla käymistä helpottavista asioista. Poikkeuksellisen, monella tavalla hankalan vuoden päätteeksi uuden Prisman avaaminen on ollut kaupunkilaisille ja kauempaakin tuleville asiakkaille tervetullut ilon aihe ja hyvän mielen tuoja.

Kuva: Pentti Vänskä

– Tämä on meille kaikille, niin työntekijöille kuin asiakasomistajillemme ainutlaatuinen, upea kerran elämässä -kokemus, Ruokatorilla asiakkaita palveleva Outi Torvinen kommentoi.

Kuva: Pentti Vänskä

Sonja ja Antti Koponen ovat tehneet jo pitkään ruokaostoksensa Prismassa.

Kaikki ostokset keskitetään ja kerran viikossa tehdään isompi ostoskierros, lähes kaksivuotiaan Martin ja 7-kuukautisen Tyynen kanssa kauppaan tulleet Koposet kertovat.

He laskevat käyneensä uudessa Prismassa jo seitsemän kertaa.

Tämä on todellakin paljon parempi kuin vanha myymälä. Täällä mahtuu hyvin liikkumaan autokärryillä, jotka meidän on aina Martin mielestä otettava. Myös parkkipaikalla riittävän tilavat lapsiperhepaikat ovat iso plussa. Niitä on niin paljon, että ainakin tähän saakka on aina saatu sellainen, Sonja Koponen kehuu.

Onhan tämä nykyaikainen, kun katsoo esimerkiksi modernia valaistusta. Myymälä on myös selkeämpi ja valikoima on monipuolistunut, Antti Koponen jatkaa.

Kuva: Pentti Vänskä

Kuva: Pentti Vänskä

Myyjät Suvi Hytönen ja Sami Huuhka kuvailevat uuden Prisman avausta vaativaksi, mutta myös kertakaikkisen mukavaksi kokemukseksi.

Startattiin napakasti, oikein kunnon rytinällä, kun avaukseen osuivat asiakasomistajapäivät ja heti perään black friday, josta jatkettiin saman tien joulukauppaan. Tosi hyvin on mennyt. Asiakkaat tykkäävät upeasta, valoisasta ja ihanasta kaupasta. Myös meidän myyjien työskentelyolosuhteet ovat parantuneet huimasti, kun ei ole enää niin ahdasta, tosin askelmittarista huomaa, että askelia tulee päivän aikana entistä enemmän, kaksikko hymyilee.

Kuva: Pentti Vänskä

Airi Tarvainen kuvailee uutta Prismaa todella mielenkiintoiseksi.

Täällä on helppo liikkua opasteiden mukaan, väljyyttä on tarpeeksi, tuotteet edullisia ja valikoimaa riittää. Tykkään myös siitä, että täällä on hyvin palveleva henkilökunta. Olen käynyt jo useamman kerran.

– Sushibaari on hyvä uutuus, mutta en ole koronatilanteen takia uskaltanut siitä vielä mitään ostaa. Ainut, mitä en ole ainakaan vielä löytänyt, on perinteinen kunnollinen ruisleipä.

Kuva: Pentti Vänskä

Ruoan verkkokauppatilauksia uuteen Prismaan tulee keskimäärin parikymmentä päivässä. Vilkkainta on loppuviikolla.

– Asiakasmäärä kasvaa koko ajan. On hyvä, että olemme päässeet aloittamaan Kauppakassi-palvelun maltillisesti, sillä uudessa myymälässä meidän myyjienkin pitää etsiä vielä tuotteita. Monta kertaa olen keräilyä tehdessäni oikein hämmästynyt, mitä kaikkia erikoisuuksia meillä nyt onkaan tarjolla.

Tämä on aivan ihana kauppa. Ero entiseen on valtava, Prisman parhaiksi asioiksi upeuden sekä asiakkaita ja henkilökuntaa yhdistävän hymyn nostava Sari Suhonen kommentoi.

Kuva: Pentti Vänskä

Olemme nyt toista kertaa käymässä, tarkoituksena kierrellä ja katsella, mitä kaikkea täältä löytyy.  Pääsääntöisesti asioimme Pieksämäellä, kun sinne on muutenkin enemmän kulkua, mutta joskus käymme myös Varkaudessa ostoksilla. Prismaan on helppo tulla, kun ne ovat tietyillä tavalla aina saman tyyppisiä, Joroisten Maavedellä asuvat Eine ja Pentti Tikkanen miettivät.

He kirjasivat Varkauden uuden Prisman parhaimmiksi valteiksi neliömäärän, valoisuuden, laajentuneet valikoimat, jauholeipomon sekä sushibaarin.

Olisi hyvä, jos nyt korona-aikana tuotteet olisivat valmiiksi pakattuja, eivätkä asiakkaat ottaisi niitä itse tiskistä, Eine Tikkanen toivoo.

Kuva: Pentti Vänskä

Rantasalmella vapaa-ajan asunnollaan viihtyvät Päivi ja Jukka Jokela ovat käyneet uudessa Prismassa kaksi kertaa. Vanhassa Prismassa he eivät asioineet ahtauden ja tukkoisuuden vuoksi koskaan.

– Todella huomattava muutos on tapahtunut. Sijainti on hyvä ja tähän on helppo tulla. Hyllyjen välissä mahtuu hyvin liikkumaan. Valikoimia emme osaa verrata entiseen, mutta ainakin olemme löytäneet täältä kaiken, mitä on etsitty, nyt esimerkiksi lapsenlapsille joululahjoja. Ruokapuoleen emme ole vielä ehtineet tutustumaan ollenkaan, pariskunta kuvailee.

– Tämä on enemmän kuin tervetullut uudistus, joka parantaa merkittävästi Varkauden kaupallisia palveluja, Jukka Jokela arvioi

Kuva: Pentti Vänskä

– Asiakasomistajamme ovat ottaneet uuden myymälämme avosylin vastaan. Kauppa on käynyt ensimmäisen kuukauden aikana jopa ennakko-odotuksiamme paremmin. Meillä on helppoa ja turvallista asioida myös joulun aikaan, Prisma-johtaja Outi Rojo lupaa.

PeeÄssä avaa marraskuun puolen välin tienoilla Varkauden uuden Prisman.
– Olemme saaneet asiakasomistajiltamme valtavan paljon erilaisia uuteen Prismaan liittyviä toiveita, ehdotuksia ja ideoita. Niistä iso osa tulee myös toteutumaan, Prisma-johtaja Outi Rojo lupaa. Listasimme Outin kanssa muutamia esimerkkejä asiakastoiveista ja niiden käytännön toteutuksista.

Toive: Enemmän tilaa parkkipaikalla.

Toteutus: Uudessa Prismassa ostamisen helppous alkaa laajalta ja selkeältä pysäköintialueelta, jossa kaikki paikat ovat tavanomaista leveämpiä. Parkkipaikalla on runsaasti myös vielä tilavampia perhe- ja invapaikkoja, jotka on sijoitettu turvallisten kävelyreittien varrelle ja/tai lähelle sisäänkulkuja. Parkkipaikkoja on yhteensä 562. Piha-alueelle tulee sisäänajoväylät kolmelta eri suunnalta.

Toive: Laajemmat aukioloajat.

Toteutus: Uusi Prisma on avoinna arkisin 7-22 ja sunnuntaisin 9-22. Jokaisen viikonpäivän iltaan tulee siis tunti lisää aukioloaikaa.

Valikoimat kasvavat kautta linjan, likimain kaikissa tuoteryhmissä. Esimerkiksi pesuaineisiin tulee lisää vaihtoehtoja ympäristöystävällisempiin tuotteisiin. Kuva: Pentti Vänskä

Toive: Itsepalvelukassoja tavallisten kassojen jatkeeksi.

Toteutus: Prismaan tulee 16 kassaa. Itsepalvelukassoja on 8. Ne nopeuttavat asiointia etenkin silloin, kun ostoksia on vain muutamia. Kaksi itsepalvelukassoista on ns. hybridimalleja, jotka voidaan tarvittaessa, esimerkiksi ruuhkaisina hetkinä, kääntää toisin päin ja myyjä hoitaa rahastamisen.

Toive: Ruokaostoksia myös verkossa.

Toteutus: Prismaan tulee Kauppakassi-palvelu: asiakas tekee ostokset Foodie.fi-palvelussa, Prisman henkilökunta kerää tilatut tuotteet valmiiksi ja ostokset voi noutaa sovittuna ajankohtana Kauppakassi-noutopalvelusta tai tilata ne kotiin toimitettuna.

Toive: Monipuolisempi palvelutiski.

Toteutus: Ruokatorin tiskin pituus venyy 14 metriin, eli lisää mittaa saadaan kolme metriä. Tämä mahdollistaa uusien tuotekokonaisuuksien sekä erikoisempien kausituotteiden entistä paremman nostamisen perusvalikoiman rinnalle.

Toive: Uusia tuotteita päivittäistavarahyllyille.

Toteutus: Päivittäistavaravalikoima kasvaa 24 000 tuotteeseen, missä kasvua on noin 9 000 tuotteen verran. Valikoimalaajennukset näkyvät kautta linjan, hyvin vahvasti muun muassa erikoisemmissa juustoissa, luomutuotteissa ja erikoisruokavalioissa. Paikalliset tuotteet nousevat selkeämmin esiin ja niiden määrää kasvatetaan sitä mukaa, kun hyviä lähituotteita ja -tuottajia löytyy.

Juustohyllyllä on mittaa 19 metriä. Kuva: Pentti Vänskä

Toive: Sushibar ja Fazerin leipomo myös Varkauden Prismaan.

Toteutus: Konnichiwan sushibarista saa jokaisena Prisman aukiolopäivänä tuoretta, paikan päällä valmistettua sushia. Tuoreus korostuu myös Fazerin jauholeipomossa, joka tulee sijoittumaan myymälän sisälle leipäosaston yhteyteen.

Toive: Lisää käyttötavaravalikoimaa.

Toteutus: Valikoiman kasvu toteutuu myös käyttötavarapuolella, vahvimmin kodin osastolla, naisten ja miesten pukeutumisessa ja varsinkin lastenvaatteissa. Myyntiin tulevat myös kauan kaivatut ja paljon kysytyt isot kodinkoneet.

Uuteen Prismaan tulee joka päivä lisää tavaraa hyllytettäväksi. Kuva: Pentti Vänskä

Toive: Apteekki olisi täydellinen lisäpalvelu.

Toteutus: Prismaan tulee ns. etumyymälöihin tulevat sijoittumaan Apteekki sekä Musti ja Mirri, DNA ja yksi vielä julkistamaton vuokralainen. Saman katon alla palvelee tietenkin myös S-Pankki.

Toive: ABC-mittarikentälle myös RE85-polttoainetta.

Toteutus: Vahvistetussa kaavassa ei ole mahdollisuutta rakentaa uuden Prisman piha-alueelle polttonestekenttää. ABC-polttonesteitä voi Varkaudessa jatkossakin tankata vanhan Prisman edustalla sekä ABC-liikennemyymälässä. Ikävä kyllä niissä ei ole Eko E85-korkeaseosetanolipolttonestettä tarjolla.

Toive: Monipuolisempia ravintolapalveluja.

Toteutus: Pääkäytävän varrelle kassoja vastapäätä sijoittuu ravintolamaailma, johon tulee Presso-kahvila sekä PizzaBuffa-ravintola. Kauppareissun yhteydessä tarjoutuu tilaisuus mukavaan kahvi- tai ruokahetkeen. Valikoimissa on suolaisen ja makeiden kahvilaherkkujen lisäksi meheviä pizzoja, raikkaita salaatteja ja lämpimiä ruokia. Arkisin katetaan myös maittava lounas.

Tähän tulee ravintolamaailma. Oikealla ikkunoiden takana on lasten leikkihuone. Kuva: Pentti Vänskä

Toive: Ympäristöä mahdollisimman vähän kuluttava myymälä.

Toteutus: Rakentamisessa kiinnitetään erityistä huomiota vastuulliseen rakentamiseen ja ympäristöasioihin. Prisman katolla on aurinkopaneelit, valaistus toteutetaan ledeillä ja kylmäkalusteissa käytetään kylmäaineena ympäristölle haitatonta hiilidioksidia. Ovelliset kylmäkaapit tekevät asioinnista miellyttävämpää, koska kylmän tuntu poistuu.

Toive: Lasten Puuhapaikka.

Toteutus: Ravintolamaailman viereen tulee lapsille värikäs ja mielikuvitusta ruokkiva leikkipaikka. Lasinen väliseinä antaa vanhemmille mahdollisuuden kahvi- tai ruokahetkeen samalla, kun perheen pienimmät pääsevät purkamaan energiaansa leikkihuoneessa.

Toive: Sellainen kauppa, josta saa suurin piirtein kaiken tavalliseen talouteen tarvittavat ostokset.

Toteutus: Tämä on uuden Prisman keskeinen ajatus: tarjoamme asiakasomistajillemme entistä kattavamman ja kaupungin edullisimman päivittäistavaravalikoiman sekä yhä runsaammin valinnanvaraa ja vaihtoehtoja perheen ja kodin käyttötavaroista.

Ruuveja ja muttereita on enemmän kuin monessa rautakaupassa, hyllyttäjät ihmettelevät. Kuva: Pentti Vänskä

Varkauden kauppaelämässä ollaan uuden aikakauden kynnyksellä. Nykyinen Prisma Käsityökadun varrella siirtyy muistojen kirjaan, kun uusi myymälä avautuu muutaman sadan metrin päähän viitostien varteen marraskuussa. Prisman juuret ulottuvat Varkaudessa liki viiden vuosikymmenen päähän. – Itä-Suomen ensimmäinen supermarket avattiin väenryntäyksin, uutisoi Warkauden Lehti toukokuussa 1973.

Varkaudessa on Käsityökadun varrella liehunut Prisma-lippu vuodesta 1989 lähtien, mutta samalla paikalla on kauppaa tehty paljon pidempään. Varkauden TalousOsuuskaupan Supertok-automarket avattiin vasta valmistuneeseen kiinteistöön 23.5.1973. Sitä markkinoitiin Itä-Suomen ensimmäisenä supermarketina, joka vastasi teknistyneen aikakauden haasteisiin.

– Itä-Suomessa ollaan siirtymässä hevospuomikaudesta parkkipaikkakauteen Supertok-kauppakeskuksen avattua ovensa. Kauppakeskus edustaa uutta maaseutukaupunkiin suunniteltua toimipaikkatyyppiä, jossa on yhdistetty nykyaikainen elintarvikesupermarket samaan myyntitilaan rakentajan vaatimien rauta- ja rakennustarvikkeiden sekä maanviljelijän tarvitsemien maataloustavaroiden kanssa, Warkauden Lehdessä kuvailtiin.

Warkauden Lehti uutisoi Supertokin avajaisista 24.5.1973

Mörköä rakentamaan

Supertokin päivittäis- ja erikoistavarakaupasta vastanneella Pauli Arokoskella on edelleen muistot myymälän ensivaiheista kirkkaina mielessä.

– Myymälää oli suunniteltu jo vuodesta 1967 lähtien, työnimellä Ermö, joka tuli sanoista elintarvike, rauta, maatalous ja öljypalvelu. Savolaiset vääräleuat käänsivät sen tietenkin Möröksi. Erinäisten vaiheiden jälkeen Mörköä päästiin rakentamaan syksyllä 1972 seitsemänsien piirustusten mukaisesti. Tontti oli vanhaa järvenpohjaa, ja jouduttiin rakentamaan teräsbetonipaalujen varaan.

Elintarvikkeista autoihin

Tapio Rautavaaran tähdittämiin Supertokin avajaisiin varkautelaiset lähtivät suurella joukolla. Ravintola Ruukinhovin orkesteri tahditti seremonioita musisoinnillaan. Asiakkaissa ihmetystä herättivät niin tavarapaljous kuin myymälän suuri kokokin.

– Ei tarvittu montaakaan hetkeä ennen kuin laajan myymälän kaikki käytävätilat olivat tupaten täynnä uuden liikkeen ja sen tavaravalikoiman tarkastelijoita ja ostosten tekijöitä, paikallislehti selvitti.

Myynnissä oli kaikkea mahdollista elintarvikkeista Saab-autoihin.

– Tavallisille perheille suunnatut valikoimat olivat ihan toista luokkaa kuin missään muussa kaupassa Pohjois-Savossa tai koko Itä-Suomessa. Keskeistä oli toiminnan tehokkuus ja mahdollisimman alhaiset hinnat, Pauli Arokoski kertoo.

Supertokin kokonaisala oli 3 500 neliömetriä, josta myyntialaa oli noin puolet, mikä vastaa nykypäivänä ison, esimerkiksi Suonenjoen S-marketin kokoluokkaa. Varkauden Uudessa Prismassa kokonaispinta-ala on 12 500 neliötä.

Supertokin avauspäivän aamuna henkilökunta kokoontui yhteispotrettiin. Myymälä toi kaupunkiin 60 uutta työpaikkaa.

Jännitti, taisi pelottaakin

Supertokissa kioskilla ja kassalla ja jäsenasioiden hoitajana työskennellyt Lahja Lempi Nokelainen muistaa jännittäneensä myymälän avajaisia.

– Kovasti jännitti ja taisi vähän pelottaakin. Piti hallita monenlaista ja kaikki oli ihan uutta, työkavereita myöten, tänä vuonna 80 vuoden merkkipaalun saavuttanut Lahja muistelee.

Yksi tehtävä kioskissa oli valvoa ikkunasta autojen tankkauspistettä ja kirjata ylös autojen rekisterinumerot siltä varalta, että joku asiakas jättää maksamatta tankkauksensa.

– Kerran jouduin selvittämään yhden auton rekisterinumeroa poliisilta ja soittamaan sitten auton omistajan perään. Kyse oli TalousOsuuskaupan toimitusjohtajasta, joka oli unohtanut maksaa tankkauksensa, Lahja kertoo.

Hänen tehtävänään oli myös kuulutella myymälän tarjouksia.

– Kerran kuulutin edullista boileria, kun oikeasti oli kyse broilerista. Ja hinnatkin menivät joskus sekaisin niin, että osastolta tulivat sanomaan, ettei me sentään noin halvalla myydä.

Lahja Lempi Nokelainen palveli asiakkaita Supertokin kioskissa.

Lahja Lempi kassalla viimeisenä työpäivänään. Häntä olivat eläkkeelle saattelemassa edelleen Prismassa työskentelevät Susanna Levänen, Tanja Savolainen sekä nykyinen Prisma-johtaja Outi Rojo.

Sokos-hallin kautta Prismaksi vuonna 1989

Supertokin nimi vaihdettiin 1980-luvulle tultaessa Sokos-halliksi ja myymäläuudistuksen myötä vuonna 1989 Prismaksi. Vuosien mittaan pienempää ja isompaa remonttia on tehty useaan kertaan ja seiniäkin on levitetty muutamassa uudistuksessa. Toimintaa pyörittävä osuuskauppa on vaihtunut kahteen kertaan: Varkauden TalousOsuuskauppa fuusioitu 1984 Kuopion Osuuskauppaan, josta muodostettiin Osuuskauppa Koljonvirran kanssa yhdessä Osuuskauppa PeeÄssä 1991.

Edelleen Prismassa työskentelevä Tuula Siekkinen on ollut itse kokemassa kaikki nämä vaiheet. Huikean pitkä työura alkoi puolivahingossa.

– Tulin Supertokiin parin viikon määräajaksi hinnoittelemaan tuotteita tekstiiliosastolle. Kaksi viikkoa on venynyt 45 vuodeksi, Tuula hymyilee.

– Hyvä työpaikka tämä on ollut aina. Luotettava työnantaja, kivat asiakkaat ja mukava työryhmä, jossa on aina ollut hyvä henki, vuodesta 1987 lähtien Prismassa työskennellyt Virpi Tihl kommentoi.

Henkilökuntaa ryhmäkuvassa Prisman avauksen aikoihin vuonna 1989.

Välit pysyvät lämpiminä

Prisman nykyisen kiinteistön jättäminen ja uuteen siirtyminen ei herätä haikeutta, vaikka ”vanha rouva” onkin palvellut hyvin. Päinvastoin, tuntuu hienolta, että toiminta kasvaa ja kehittyy ajan mukana.

– Pidän Prismaa todellakin omana kauppanani. Välimme pysyvät lämpiminä myös sen jälkeen, kun on siirrytty uuteen kiinteistöön ja uuteen Prisma-aikaan, Pauli Arokoski lupaa.

Virpi Tihlin, Tuula Siekkisen, Lahja Lempi Nokelaisen ja Outi Rojon yhteenlaskettujen työvuosien määrä kohta historiaan siirtyvässä Prisman kiinteistössä on pitkästi yli 120 vuotta. He kaikki odottavat uuden Prisman avausta suurella innolla. Kuva: Pentti Vänskä

Pielaveden kesä sai parhaan mahdollisen huipentuman, kun hartaasti odotettu uusi S-market avattiin elokuun viimeisen viikonlopun alla.

– Tätä hetkeä on todellakin odotettu, niin henkilökunnan kuin asiakasomistajiemme parissa. Eikä vain Pielavedellä, vaan myös naapurikunnissa, seudulla vapaa-aikaansa viettävät mökkiläiset mukaan lukien, marketpäällikkö Elina Hautamäki kuvailee historiallisena torstaiaamuna ennen ovien avautumista.

– Ihan mahdottoman paljon on uusi myymälä puhututtanut asiakkaitamme vuoden mittaan. Kun tieto rakentamisesta saatiin, todella moni kiitteli sitä, että PeeÄssä panostaa pienempienkin kuntien palveluihin, Faina Jouravleva vahvistaa.

 

S-market vetää puoleensa

Henkilökunnan uutuuttaan hohtavassa taukohuoneessa Arja Saastamoinen kertoo erään asiakkaan todenneen, että uusi S-market on parasta, mitä Pielavedellä on tapahtunut kahteenkymmeneen vuoteen.

– Se edellinen paras tapahtuma oli varmaankin vanhan S-marketin avaus, onhan siitä paria kuukautta vajaat 20 vuotta aikaa, hän muistelee.

Arjan sisko Leena Blom kaivaa saman tien puhelimestaan esiin vanhuuttaan kellastuneesta paikallislehdestä napatun valokuvan, jossa joukko nuoria myyjiä vakuuttaa pitävänsä hyvän fiiliksen sekä helpon asioinnin myymälän tavaramerkkinä.

Arja on nykyisistä S-marketin myyjistä ainoa, joka on kaksi vuosikymmentä vanhassa lehtikuvassa mukana. Leenalla pesti alkoi vasta muutama vuosi myöhemmin. Molemmat olivat välillä muutaman vuoden muualla töissä, mutta palasivat sitten takaisin PeeÄssän leipiin. Suvun naisten ote S-marketista vahvistui entisestään heinäkuussa, kun Arjan tytär Jenna saatiin joukkoon mukaan.

– Joku täällä vain vetää puoleensa. Me voimme lähteä S-marketista, mutta S-market ei lähde meistä. Suurimpia syitä ovat huippukiva työryhmä sekä ihanat asiakkaat, joiden eteen tätä työtä tehdään, kahden sukupolven naiset hymyilevät.

Noin 2 500 uutta tuotetta

Myymälän puolella kaikki on valmista, kun ovien avaamiseen on enää muutama minuutti aikaa. Pikaisella kierroksella huomio kiinnittyy leveisiin käytäviin, valoisuuteen, selkeyteen sekä valikoimaan, joka on ihan toista luokkaa kuin aiemmin.  Uutta ovat myös pikakassat, jotka nopeuttavat asiointia etenkin silloin, kun ostettavana on vain muutama tuote.

– Olemme nyt saaneet myyntiä sekä asiakkaidemme toiveita vastaavat tilat. Myymälässä on tilaa liikkua, parkkipaikalta alkaen. Hyllyillämme on nyt noin 10 000 päivittäistavaratuotetta, missä kasvua aiempaan on reilun neljänneksen verran, päällikkö-Elina esittelee.

Marketpäällikkö Elina Hautamäki sai asiakkailta onnittelukukkia.

– Toisin kuin arvelin, tuotteiden hintoja ei ole nostettu. Tuntui muuten todella mukavalta, kun tuttu myyjä soitti vanhan kaupan sulkemisen alla, että tule hakemaan täältä halpaa kissanruokaa, Jane Jordan kiitteli. Hän kuvaili itseään todelliseksi ässäläiseksi. – Jännä juttu, miten syvälle osuuskauppalaisuus on mieleen iskostunut. Nyt odotin uuden myymälän avausta kuin elokuvan ensi-iltaa. Oikein hyvältä näyttää.

Hedelmä- ja vihannesosasto on värikäs ja näyttävä.

– Siistin näköinen, tilavan oloinen ja valikoimaa on tullut lisää. Sen verran oltiin uteliaita, että piti heti avauspäivänä lähteä katsomaan uutta kauppaa, Rauni ja Tauno Parkkila tunnustivat. – S-marketissa asioimme lähinnä siksi, että täällä on hinta-laatusuhde kohdallaan.

Myymälän kylmäjärjestelmä on moderni, energiatehokas ja ympäristöystävällinen. Kylmäsäilytystä tarvitsevat tuotteet ovat ovien takana, eikä kylmä enää leijaile käytäville. Kiinteistön katolla aurinkopaneelit tuottavat arvion mukaan parhaimmillaan noin 20 % myymälän tarvitsemasta energiasta.

Valikoimien muodostamisessa on toteutettu kymmeniä asiakkailta tulleita tuotetoiveita. – Esimerkiksi erikoisruokavaliot on huomioitu selvästi aiempaa paremmin, Kati Sarkasuo esitteli.

S-marketin uusi ilme juomaosastolla.

Seija Kolehmainen palveli asiakkaita kassalla hymyssä suin.

ABC-automaatti on siirretty S-marketin kanssa samalle tontille. Neljän polttoainelaadun tankkauspisteen lähelle on tulossa myös sähköautojen latauspiste.