”Lapsena haaveilin maatilan emännyydestä. Se haave ei ole toteutunut ihan täydellisenä, mutta kotini pihapiirissä on kuitenkin perunapelto, kasvimaa, marjapensaita, hedelmäpuita ja kaksi Zetor-traktoria tallissa. Olen maaseutuihminen, enkä osaa kuvitella asuvani kaupungissa kerrostalossa, kuin korkeintaan pari yötä kerrallaan. Olen syntynyt Nilsiässä ja asun täällä edelleen maaseudun keskellä.

Työpaikkani on Break Sokos Hotel Tahko, jossa olen työskennellyt hotellinjohtajana kahdeksan vuotta. Viime vuonna vastuulleni tuli myös toinen PeeÄssän hotelli, kun sain johdettavakseni Tahkon rinnalle Original Sokos Hotel Koljonvirran.

Työurani PeeÄssässä otti ensiaskeliaan 1990-luvun lopulla ravintoloiden keittiöistä, työharjoittelun ja kesätöiden merkeissä muun muassa Rossossa. Vakituinen työsuhteeni alkoi vuonna 2001, kun avattiin ABC Pitkälahti, jossa työskentelin vuoropäällikkönä ja keittiömestarina. Esiinnyin tuohon aikaan myös kasvavan ABC-ketjun valtakunnallisena markkinointikasvona. Oli hämmentävää katsella omaa kuvaansa tienvarsien jättitauluissa, liikenneasemien ikkunateippauksissa ja lehtien mainoksissa. Monet tunnistivat minut ja baareissa miehet tulivat sanomaan, että minulla on sinun kuva lompakossa ja esittelivät ABC:n ateriapassia.

Pitkälahdesta siirryin valtava määrä kokemusta ja oppia rikkaampana Break Sokos Hotel Tahkolle, ensin keittiömestariksi, josta urani eteni ravintolapäälliköksi, hotellipäälliköksi ja hotellinjohtajaksi. Alkuvuosina talvet kuluivat tiiviisti Tahkolla ja kesällä vastuullani oli myös Kuopiossa Wanha Satama -ravintolan keittiötoiminnot.

Olen intohimoinen keittiöihminen. Vaikka en nykyisessä työssäni ruokaa valmistakaan, olen iloinen ja ylpeä siitä, että meidän Hillside-ravintolan ruokalistalla näkyy rakkaus hyvään, aidoista raaka-aineista valmistettuun ruokaan.

Tahko-vuosieni aikana olemme saaneet alueella valtavan paljon asioita aikaiseksi. Hotellimme omat tuotteet ja palvelut ovat kehittyneet huimasti, samoin koko Tahkon alue, josta on tullut todella monipuolinen ympärivuotinen matkailukohde.

Nautin siitä, että työssäni pääsee verkostoitumaan moneen suuntaan. Toimin esimerkiksi Pohjois-Savon Matkailu Oy:n sekä Kuopio-Tahko Markkinointi Oy:n hallituksen jäsenenä ja varapuheenjohtajana.

Lisäksi saan tehdä asioita yhdessä omien huipputiimieni kanssa Tahkolla ja Koljonvirrassa. Olen tavattoman ylpeä näistä kahdesta hotellista ja niiden mahtavasta henkilökunnasta. Koljonvirta on viime vuonna valmistuneen täydellisen uudistuksen myötä upeassa kunnossa, ja Tahkolla kokonaisvaltainen uudistus valmistuu spa- ja saunaosastoineen ensi talven lumille.

Haluan jatkuvasti kehittää asioita paremmiksi, luoda uutta ja kokeilla rohkeasti. Olen idearikas ja nopea, mutta saman aikaisesti haluan olla tiimiläisilleni tukea ja turvaa tuova johtaja, joka on helposti lähestyttävä ja avoin.

Toivon, että saan työssäni tulevaisuudessa yhä laajempia kokonaisuuksia vastuulleni. Varmaa ei tietenkään ole mikään, mutta arvelen, että olen jatkossakin töissä PeeÄssässä.

Osuustoiminta ja osuuskauppa ovat minulla verissä. Isäni ja äitini tekivät koko työuransa osuuskaupassa. Olen seurannut heidän jalanjälkiään ja sisarenikin oli aiemmin töissä PeeÄssässä – itse asiassa hotellinjohtajana Koljonvirrassa, joka on nyt minun vastuullani.”

Tällä Annan kuvalla markkinoitiin kasvavaa ja kehittyvää ABC-ketjua 2000-luvun alkuvuosina.

Anna äitinsä sylissä Nilsiän Osuuskaupan Pieksän myymälän edustalla 1980-luvun alussa. Vanhemmat hoitivat myymälää ja perhe asui kiinteistön toisessa päädyssä.

”Urani S-ryhmässä alkoi Etelä-Karjalan Osuuskaupasta vuonna 2006. Pari kaveria oli Eekoolla töissä, joten innostuin kysymään sieltä työmahdollisuuksia. Sain Lappeenrannan Prismasta osa-aikaisen myyjän paikan, joten muutin Joensuusta Etelä-Karjalaan. Osuuskauppa työnantajana kiinnosti, koska olin kuullut hyvistä uramahdollisuuksista.

Prisman rinnalla tein vuoroja monessa muussakin Eekoon toimipaikassa, suoritin lähijohtamiseen ja esihenkilötyöhön liittyviä tutkintoja ja sain lisää vastuuta. Ensimmäinen päällikköpaikkani oli Imatralla S-market Rajapatsas, josta siirryin aika nopeasti huomattavasti suurempaan S-marketiin Sammonlahteen, Lappeenrannan yliopiston lähelle.

Marketpäällikkönä jonkin aikaa oltuani aloin kaivata uusia haasteita. Katselin avoimin mielin marketkaupan avoimia päällikköpaikkoja S-ryhmässä. Peeässäläinen minusta tuli vuoden 2013 tammikuussa, kun aloitin päivittäistavaraosaston myyntipäällikkönä Iisalmen uudessa Prismassa.

Loistavan työryhmän kanssa onnistuimme vuosien mittaan jatkuvasti parantamaan päivittäistavaraosaston laatua useilla eri mittareilla arvioituna. Nousimmekin laadussa ja asiakastyytyväisyydessä koko ketjun kärkipaikoille, jopa ykköseksi saakka. Oli hienoa olla mukana rakentamassa tällaista kehityskaarta ja nähdä, mitä työhönsä sitoutuneiden kovien ammattilaisten joukko saa yhdessä aikaan. Reilun kymmenen vuoden kausi Iisalmessa oli huikea, kasvattaen minua sekä esihenkilönä että ennen kaikkea ihmisenä.

Viime kesänä eteeni avautui mahdollisuus siirtyä PeeÄssässä uuteen tehtävään Kuopioon, johtamaan myynniltään Suomen suurimpien S-marketien joukkoon kuuluvaa S-market Ykkösrastia. Iisalmen Prisman jätin haikein mielin, mutta samaan aikaan uusi tehtävä kutkutti tuodessaan mukanaan uusia haasteita ja ennen kaikkea uusia ihmisiä ympärilleni. Ykkösrastilla työkavereiden vastaanotto oli todella hyvä, tuli heti tervetullut olo uuteen joukkueeseen. Meillä on todella toimelias ja toimeenpaneva ammattilaisten joukkue töissä. Mahtava päästä kehittämään toimintaa taas uudessa yksikössä yhdessä työryhmän kanssa.

Toimipaikan vaihtuessa 200 kilometrin edestakainen työmatka lyheni 20 kilometriin. Nyt voin käyttää matkoista säästyvän ajan tärkeämpään. Ennätän esimerkiksi hakemaan poikiani hoidosta, mikä oli aiemmin mahdollista vain ani harvoin.”

Arvostan todella paljon sitä, että saan PeeÄssässä kehittyä ja vahvistaa esihenkilötaitojani. Koen, että minuun luotetaan. Saan tilaa tehdä työni persoonaani sopivalla tavalla, haastaa itseäni ja olla mukana tekemässä PeeÄssästä parhaan elämän edelläkävijää Savossa. Meillä on tarmokas tekemisen kulttuuri, joka innostaa ja kannustaa joka päivä.

Työssäni minua kiehtovat ennen kaikkea ihmiset. Yhdessä tekeminen ja yhdessä onnistuminen on meidän juttu, niin oman työryhmän sisällä kuin kollegoiden kesken. Mietimme kaikkia tekemisiämme asiakkaan näkökulmasta, koska vain siten voimme tarjota parhaan asiakaskokemuksen joka päivä.

Esihenkilönä korostan palvelevaa johtamista. Minun tehtäväni on varmistaa tiimini jäsenille sujuva arki ja auttaa heitä onnistumaan. Työryhmä ei ole minua, vaan minä olen työryhmää varten. Mottoni on, että kohtelen muita ihmisiä samalla tavalla kuin toivoisin itseäni kohdeltavan.”

”Urani PeeÄssällä lähti käyntiin reilut kymmenen vuotta sitten hyvin tyypilliseen tapaan. Olin muuttanut Kuhmosta Kuopioon ammattikorkeakouluun opiskelemaan hotelli- ja ravintolapuolen restonomiksi, ja pääsin kolmantena vuonna opintoihin liittyvään harjoitteluun Apteekkariin. Sen jälkeen tein opintojen ohessa keikkatyötä siellä ja täällä, kunnes pääsin valmistuttuani vuonna 2014 kesätöihin Wanhaan Satamaan. Ehkäpä kesätyöpaikan saamiseen vaikutti se, että olin tehnyt opinnäytetyöni asiakkaan viinivalintoihin vaikuttavista seikoista, joista keskeiseksi nousi henkilökunnan suosittelu. Olin siis oivaltanut suosittelun merkityksen jo hyvissä ajoin ennen kuin siitä alettiin ravintola-alalla isommin edes puhua.

Kesän jälkeen siirryin satamasta muutama sata metriä keskustaa kohti Original Sokos Hotel Puijonsarven Ehta-ravintolaan. Siellä aloin nopeasti ymmärtää, miten paljon erilaisia työmahdollisuuksia hotelli ravintoloineen tarjoaa, jos vain itsellä riittää kiinnostusta sekä halua oppia ja kehittyä. Aloin saada lisää vastuuta, ja kävin Ehtan rinnalla palvelemassa asiakkaitamme aamiaisella, aulabaarissa ja kokouspalvelussa.

Kokous- ja juhlapalvelusta minulle tarjottiin vuoropäällikön tehtävää vuonna 2018 sen jälkeen, kun talon kokous- ja juhlatilat oli uudistettu nykyiseen muotoonsa. Myöhemmin nimikylttiini lisättiin hovimestari, joka korosti rooliani illan isäntänä. Viime vuoden lopulla minut nimettiin kokous- ja juhlapalvelumme, virallisemmin Puikkari Conferencen, sekä Frans & Sophie -ravintolan apulaisravintolapäälliköksi.

Työpaikkani on pysynyt kymmenen vuotta saman katon alla, mutta työtehtävät ovat vaihtuneet sopivassa syklissä. Vaihtelevuus pitää työn mielekkäänä, samoin se, että työ ruokkii luovuuttani ja haastaa oppimaan uutta ja tekemään aina vain paremmin asioita.

Arvostan sitä, että PeeÄssä on työnantajana vakaa ja luotettava. Viime aikoina meillä on nostettu entistä enemmän esille koko osuuskaupassa inhimillisyyttä ja välittämistä. Henkilökuntaa arvostetaan ja viestinnässä korostetaan sitä, että jokaisen työllä on merkitystä.

Omassa työssäni koen onnistuneeni silloin, kun asiakkaamme kertovat saaneensa enemmän kuin osasivat edes odottaa. Meillä on hyvä maine kokous- ja juhlapaikkana, joten odotusten ylittäminen vaatii koko porukaltamme palavaa intohimoa ja sydäntä, joka sykkii Puikkarin tahtiin. Parasta työssä onkin se, että asioita tehdään aina yhdessä, toinen toistamme tukien.

Uudessa esihenkilöroolissani koen tärkeimmäksi tavoitteekseni mahdollistaa tiimiläisilleni parhaat eväät omaan työhönsä, saada joukkue pelaamaan saumattomasti yhteen ja antaa jokaiselle aitoja innostumisen ja onnistumisen tunteita. Minulla on itselläni hyvin vahva tunneside Puijonsarveen, josta olen saanut elämänmittaisia ystäviä. Myönnän, rakastan tätä taloa. ”

 ”On kulunut yli 25 vuotta siitä, kun sain ensikosketukseni PeeÄssään työntekijänä. Tulin vuoden 1998 lokakuussa yhtenä maanantaina työharjoitteluun Amarilloon ja perjantaina sain jo palkkaa. Minut laitettiin silloisen Freetimen tiskille perjantairuuhkaan. Ei ollut hajuakaan mitä on Jäger, mutta siitä se lähti. Ensimmäiset vuodet tein töitä henkilöstövuokrausfirman kautta, paikkoina Amarillo ja sen kyljessä O`Connels Irish Bar, Wanha Satama sekä Puijonsarven yökerho, jossa maanantaiyötkin oltiin 04 saakka töissä, kun tupa oli täynnä. Aamuisin paistelin vieläpä Toivalan Essolla munkkeja. Samaan aikaan opiskelin ja valmistuin tarjoilijaksi sekä hotellivirkailijaksi silloisesta hotelli- ja ravintolaoppilaitoksesta Savoniasta.

Vuoden 2001 marraskuussa tein työsopimuksen PeeÄssälle, ja pääsin saman tien vuoropäällikkövalmennukseen. Vuoropäällikkönä tein töitä talvet Amarillossa ja Rossossa, kesät Wanhassa Satamassa. Työvuorojen välissä suoritin baarimestarin erikoisammattitutkinnon. Muutama tytärkin syntyi 2000-luvun alkuvuosina – tätä nykyä hekin rahoittavat opintojaan työskentelemällä Amarilloissa, toinen Kuopiossa ja toinen Rovaniemellä.

2008 sain ensimmäisen esihenkilöpaikkani Amarillossa vt. ravintolapäällikkönä. Hieman sen jälkeen Kuopion Viinijuhlat tuli mukaan kuvioihin, samoin Wanhan Sataman ravintolapäällikkyys, jota hoidin yhteen putkeen seitsemän kesää. Opiskeluita jatkoin työn ohessa restonomin tutkinnon sekä esimiehen erikoisammattitutkinnon verran. Minulle jatkuva opiskelu on ollut työnimua ja työmotivaatiota vahvista asia. Innostun aina uuden oppimisesta.

2017 minua pyydettiin siirtymään talvikuukausiksi Tahkolle ravintolapäällikön hommiin. Sain mahdollisuuden palvelujen kehittämiseen täydellä sydämellä. Ravintola Hillsidessa tehtiin yhdessä työryhmän kanssa isoja muutoksia ja kansa löysi syömään. Talvet Tahkolla tarjosivat monipuolisia päällikön tehtäviä, kun Break Sokos Hotel Tahkon erilaiset liikeideat toivat sykettä arkeen. Erityisesti tuosta ajasta on jäänyt mieleen koko talon huikea yhteishenki, ja paikka on minulle tärkeä edelleen.

Vuoden 2019 lopulla minua pyydettiin matkailu- ja ravintolakaupan myyntipäällikön tehtävään. Pääsin opettelemaan syvemmin hotellipuolen kuvioita ja suurempien tapahtumien toteutusta. Ihmisten parissa työskentely on aina ollut lähellä sydäntäni, ja nyt isojen tiimien vetäminen vaihtui tiiviiseen työskentelyyn asiakkaiden parissa. Osasta asiakkaista on tullut jopa ystäviä vuosien varrella. Jäin pois Viinijuhla-tiimistä ja keskityin pelkästään PeeÄssän hotellien ja kokouspalvelujen myyntiin.

Eteen tuli mahdollisuus laajentaa osaamistani muille toimialoille, kun S-Business tuli mukaan kuvioihin 2021 keväällä. Enpä olisi ennakkoon uskonut juttelevani asiakkaiden kanssa Nero Dieselistä ja pakastimien malleista, mutta niin siinä on käynyt.

Työssäni kulkevat nyt mukana kaikki osuuskaupan toimialat. Tietoa on oltava valtavasti, kun asiakkaana on kokonaisia kaupunkeja, yksinyrittäjiä ja kaikkia siltä väliltä. On aivan huippua tarjota asiakkaille hyviä etuja toimipaikoistamme ja ilmaisia S-Business-asiakkuuteen liittyviä palvelujamme.

Joka aamu on aivan mahtavaa lähteä töihin, eikä mikään päivä ei ole samanlainen. Meillä on PeeÄssällä aivan loistava tekemisen meininki.  Lähes 2 000 työkaverin verkosto on äärimmäisen tärkeä. Saan aina ammattitaitoista apua, kun törmään erilaisiin kysymyksiin palveluistamme tai tuotteistamme.”

Viivi kiertää paljon pitkin Pohjois-Savoa asiakkaiden luona, mutta osuu väliin ajoittain myös toimistopäiviä. – Yritysten kanssa neuvotellaan esimerkiksi polttonestesopimuksista ja verkkokauppa-asiakkuuksista. On todella mukava tutustua erilaisiin maakunnassamme toimiviin yrityksiin.

 

”Tämän vuoden lopussa tulee kuusi vuotta siitä, kun minusta tuli peeässäläinen. Olin aiemmin tehnyt parikymmentä vuotta töitä K-ryhmässä, ensin opiskelujen ohessa ja myöhemmin täysipäiväisesti, viimeksi Kolmisopen Citymarketissa pukeutumisen osastolla.

Kaipasin työrintamalle jotain uutta, mutta en halunnut lähteä Kuopiosta mihinkään, mikä rajoitti mahdollisuuksiani silloisella työantajalla. Niinpä tartuin tilaisuuteen, kun näin PeeÄssän S-päällikkö-valmennuksesta kertovan ilmoituksen Savon Sanomissa. Hihkuin ääneen, kun ja sain kuulla tulleeni valituksi marketkaupan puolelle koulutukseen. Ei ollut kuulemma ennen kuultu yhtä innostunutta vastaanottoa valmennukseen valitulta.

Valmennuksessa PeeÄssä tuli nopeasti tutuksi, koska siinä pääsi tutustumaan monipuolisesti eri työtehtäviin ja työskentelemään useissa eri toimipaikoissa. Työssäoppimisen lisäksi tietoja ja taitoja syvensivät lähiopetuspäivät.

Toimin Kuopion sataman Salen päällikkönä, kun PeeÄssässä vapautui johdon assistentin tehtävä loppuvuodesa 2020. Tarjolla oli todellinen näköalapaikka ja jälleen uusi mahdollisuus oppia ja kehittyä. Pääsin testeihin, jotka menivät omasta mielestäni täysin pieleen. Toimitusjohtaja pyysi minut kuitenkin juttusilleen, kehuen testissä käyttämääni luovuutta ja sitä, että olin tehnyt enemmän kuin oli pyydetty.

Johdon assistenttina tehtäväni on luoda muille edellytyksiä onnistua. Päivät ovat todella vaihtelevia, sisältäen muun muassa erilaisten esitysten kokoamista, tausta-aineistojen keräämistä ja tiedon hankintaa, sidosryhmäyhteistyötä, sisäistä ja ulkoista viestintää sekä kokous- ja matkajärjestelyjä. Excelit, PowerPointit ovat arkipäivääni, samoin järjestelyt 1–1 500 henkilön tapahtumille.

Saan työskennellä hyvin itsenäisesti, tärkeimpinä työkaluinani läppäri ja kännykkä, johon tulee puheluja laidasta laitaan, kaikkea mahdollista PeeÄssään liittyvää. Usein soittaja aloittaa toteamalla, että ei tiennyt keneen ottaisi yhteyttä, joten päätti soittaa minulle. Pyrin aina hoitamaan kaikki asiat ja etsimään vastaukset yhden luukun periaatteella, alusta loppuun omin käsin.

Työssäni on paljon apua siitä, että tunnen etenkin kaupan puolen arjen todella hyvin. Jotta tuntuma säilyy, teen toimipaikkapäivän pari kertaa vuodessa. Viimeksi olin kerrossiivoojana Puijonsarvessa, ja seuraavaksi menen samaan taloon kokouspalveluun. Pääsen vaihtamaan päivän ajaksi roolini kokouksen tilaajasta toteuttajaksi, mikä onkin todella mielenkiintoista.

Rakastan ihanaa ja antoisaa työtäni johdon assistenttina! Olen siinä oikeasti hyvä, sillä olen helposti lähestyttävä kävelevä muistitikku, joka pitää jalat maassa eikä vähästä hätkähdä. Tämä on parasta, mitä olen koskaan ja ikinä työkseni tehnyt – enkä voi kiistää, etteikö entisestä vuorotyöntekijästä olisi kivaa, kun joulut ja juhannukset ovat aina vapaapäiviä.

PeeÄssä on ihan paras työantajana, mahdollistaen monenlaisia urapolkuja, jatkuvan oppimisen ja työssä kehittymisen, ottaen yhä paremmin myös inhimilliset näkökulmat ja yleensäkin ihmisen huomioon.”

 

”Aloitin PeeÄssässä henkilöstöjohtajana kuluvan vuoden alussa, eli takana on nyt puoli vuotta peeässäläisenä. Ensimmäisten kuukausien perusteella olen todennut, että PeeÄssä on toimelias ja pitkästä historiastaan huolimatta kyvykäs organisaatio elämään ajassa. Peeässäläiset ovat ihania immeisiä, joiden joukkoon olen kokenut olevani tervetullut.

Minulle merkityksellistä työssä on se, että saan kokea uutta, oppia ja kehittyä – ja pystyn mahdollistamaan saman myös muille. Myös osuustoiminnallinen arvopohja on tärkeää. Haluan tehdä töitä sellaisessa yrityksessä, jonka arvot tuntuvat omilta ja niiden takana voi seistä pystypäin. PeeÄssän arvoista #toimeliaasti, #ylpeästi, #tunteella ja #yhdessä on helppo tykätä. Nämä kaikki ovat läsnä yhtä aikaa tekemisissäni ja kohtaamisissani.

Olin edellisessä tehtävässäni Pohjois-Karjalan Osuuskaupassa palveluliiketoimintojen toimialajohtajana lähes yhdeksän vuotta ja koin saavuttaneeni sen, mitä se minulle ja minä sille mahdollisti. PeeÄssässä kiinnosti ja innosti uudistettu strategia, yritys- ja johtamiskulttuurin muutosmatka, mahdollisuus päästä tekemään töitä Parhaan Elämän Edelläkävijyyden edistämiseksi Savossa sekä mahdollisuus kehittyä siinä samalla itse paremmaksi versioksi itsestään niin johtajana kuin ihmisenä.

HR-toimintojen kasvanut painoarvo yrityksen menestyksessä houkutti myös haasteena. Olemme entistä enemmän siirtyneet maailmaan, jossa työntekijät valitsevat työnantajansa. Inhimillisestä johtamisesta on tullut perusta kestävälle ja tulokselliselle liiketoiminnalle ja siksi ihmisasioista on tullut liiketoiminnan ”kovia” asioita.

Me PeeÄssässä haluamme tarjota henkilöstöllemme ylivertaisen työntekijäkokemuksen. Keskeisiä asioita tavoitteen saavuttamisessa ovat muun muassa johtamisosaamisen kehittäminen ja esihenkilötyön tukeminen, henkilöstön työkyvyn ja työssä suoriutumisen varmistaminen, jatkuva ja laadukas perehdytys, osaamisen kehittäminen työuran eri vaiheissa sekä palkitsemisen uudistamisen. Ylivertaisen työntekijäkokemuksen tekijöistä yksi tärkeimpiä on rehti ja reilu työkaveruus, jossa yhteiset arvomme tulevat arjessa näkyviksi. Erinomaisesta työkaveruudesta meillä jokaisella on vastuu jokaisessa työvuorossa jokaisen työkaverin kohdalla.

Haluamme arvojemme näkyvän myös odotukset ylittävinä asiakaskohtaamisina. Avoimuuden kulttuuria johtamalla ja kehittämällä haemme työyhteisöihimme luovuutta, suvaitsevaisuutta ja rentoutta, joka näkyy toivottavasti jokaisessa asiakaskohtaamisessa, jokaisena päivänä ja hetkenä kaupoissamme, ravintoloissamme, hotelleissamme, parturi-kampaamoissamme, liikennemyymälöissämme, asiakasomistaja- ja S-pankkipisteissämme sekä myös konttorilla.”

”Tulin PeeÄssään kesällä 2022 aloittaessani Juankosken S-marketin marketpäällikkönä. Peeässäläisyyttäni edelsi toistakymmentä vuotta Osuuskauppa Maakunnassa Kainuussa, jossa aloitin myyjänä Kajaanin Prismassa vuonna 2011. Kokemuksen kartuttua siirryin tuoteryhmävastaavaksi, ja muutama vuosi myöhemmin minut laitettiin puoliväkisin S-ryhmän päällikkövalmennukseen.

Ensimmäinen esihenkilötehtäväni oli apulaismarketpäällikkönä S-market Paltamossa, josta siirryin suurempaan yksikköön S-market Suomussalmelle marketpäälliköksi. Se oli hyvin opettavainen ja antoisa reissu, monellakin tavalla.  Saimme kirittyä myynnin 10 prosentin kasvuun, ja asiakas- ja työtyytyväisyys kohentuivat niin, että meille napsahti Suomussalmelle yhdellä kertaa sekä vuoden työryhmän että vuoden esimiehen tittelit.

Viihdyin Kainuussa hyvin, mutta puolisoni kaipasi takaisin Kuopioon, josta olemme molemmat kotoisin. Minullakaan ei ollut mitään paluumuuttoa vastaan, joten laitoin PeeÄssälle työpaikkahakemuksen vetämään vuosi sitten keväällä. Pian rupesimmekin pakkaamaan muuttolaatikoita, kun tulin valituksi S-market Juankosken päälliköksi.

Uudessa paikassa pääsin saman tien toteuttamaan kattavaa myymäläuudistusta, jonka saimme valmiiksi kuukausia kestäneen uurastuksen jälkeen myymälätilojen osalta helmikuun alussa. Muutoksen myötä palvelemme nyt Juankoskella asiakasomistajiamme käytännössä ihan uudella kaupalla. Juankoskelaiset ovat olleet uudistukseemme todella tyytyväisiä, ja myös työryhmässämme on iloittu päivittäin tilojen toimivuudesta ja arjen sujuvuuden parantumisesta.

Olen todella ylpeä luotsaamastani joukosta, joka jaksoi pitkän remontin aikana huolehtia asiakaspalvelusta ja pitää kaupan kunnossa, vaikka myllerrys oli välillä melkoinen. Nyt puitteet ovat kunnossa, mutta jatkamme edelleen kauppamme kehittämistä, jotta se tarjoaa asiakkaillemme aina parasta palvelua. Työryhmässämme on tavattoman paljon ammattitaitoa. Me myös ymmärrämme, kuinka suuri merkitys meillä on paikallisille ihmisille: olemme Juankosken ainoa ruokakauppa, mikä on tämän kokoisella, liki viiden tuhannen asukkaan paikkakunnalla todella harvinaista.

Olen kotiutunut hienosti PeeÄssään ja työryhmääni. Pakolliset toimistohommat kuuluvat työhöni, mutta en halua hautautua työpöytäni ääreen. Työssäni ehdottomasti parasta on tehdä muiden työryhmäni jäsenten kanssa rinnakkain töitä myymälässä, ihmisten keskellä.”

 

”Olin vajaa parikymppinen oivaltaessani, millä alalla haluan tehdä työurani. Kirjoitettuani ylioppilaaksi pidin välivuoden tehden töitä Kiuruveden ABC:llä. Tuolloin 20 vuotta sitten taisin olla PeeÄssän ensimmäisiä ristiintyöskentelijöitä, sillä tein vuoroja myös paikallisessa S-marketissa.

ABC:n ravintola oli se, josta todella innostuin. Minulla ei ollut aiemmin minkäänlaisia haaveita ravintola-alasta, mutta hurahdin ihan täysin. Niinpä lähdin Kuopioon opiskelemaan restonomiksi ja sain myöhemmin keittiömestarin paperit. En tosin ole tehnyt päivääkään keittiömestarin hommia, koska vuodet ovat vieneet alalla toiseen suuntaan.

 

PeeÄssään palasin vuonna 2005 harjoittelun merkeissä ja 2009 tulin sitten ihan kokopäivätyöhön. Tein töitä kokkina, kahvilatyöntekijänä, pikaruokatyöntekijänä, vuoropäällikkönä, apulaisravintolapäällikkönä ja ravintolapäällikkönä, paikkoina Kuopiossa Amarillo ja Sokoksen ravintolamaailma sekä Varkaudessa Rosso. Ensimmäinen esihenkilötehtäväni oli Hesburgerin vuoropäällikkyys, joka olikin yksi opettavaisimmista ajoista ja kehitti minua hurjasti.

Viimeiset viisi vuotta olen työskennellyt PeeÄssän matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialalla ryhmäpäällikkönä. Vastuualueeseeni kuuluvat Prismojen sekä Ykkösrastin ravintolamaailmat, Sokoksen Food & Joy sekä Varkauden Rosso. Näissä kuudessa toimipaikassa on yhteensä 16 ravintolaa, joten tekemistä riittää.

 

PeeÄssässä olen saanut sopivin väliajoin lisää vastuuta, uusia haasteita ja valtuuksia tehdä asioita. Nautin työn vaihtelevuudesta ja siitä, että saan käyttää vahvuuksiani asiakaskokemuksen asiantuntijana. Kuulostaa kliseeltä, mutta jokainen päivä on todellakin erilainen.

Sosiaalisena ja puheliaana luonteena rakastan tehdä töitä ihmisten kanssa. Kuten johtamislupauksessani todetaan, intohimoni on yhdessä onnistuminen. Meillä on hyvä meininki: työilmapiiri on avoin, reilu, kaikkia kunnioittava ja hyvin ihmislähtöinen. Menemme eteenpäin toinen toistamme tukien. Sydämessä läikähtää joka kerta, kun näen päälliköiden ja työryhmien kasvavan ja kehittyvän, innostuvan ja onnistuvan. Myös asiakkaiden positiiviset palautteet kannustavat ja motivoivat, sillä ne kertovat, että teemme asioita oikein.

 

Olen onnekas, että saan tehdä työtä, jossa sydämeni on täysillä mukana. Olen utelias, joten katson urapolullanikin avoimin mielin seuraavan mutkan taakse alalla, joka on jatkuvan muutoksen tiellä.”

 

”Syksy on uusien asioiden ja aloitusten aikaa. Omalla kohdallani syyskuu tuo tänä vuonna mukanaan kutkuttavan mielenkiintoisten muutoksen. Työpaikkani on edelleen Kuopion Prisma, mutta talon sisällä työtehtäväni uudistuvat, kun aloitan Suomen suurimpiin kuuluvan Prisman päivittäistavaraosaston toisena apulaismyyntipäällikkönä. Tehtäväjako kollegani Petran kanssa on vielä tässä vaiheessa osin avoin, mutta tulen jatkossa vastaamaan osastollamme ainakin uusien työntekijöiden perehdytyksestä sekä oppilaitosyhteistyöstä, johon sisältyy monimuotoisia tutustumis- ja työharjoittelujaksoja sekä oppisopimuskoulutuksia.

 

Parin viikon kuluttua tulee 13 vuotta siitä, kun työsuhteeni PeeÄssään alkoi. Muutettuani Kuopioon poikkesin Prismaan liittymään asiakasomistajaksi. Siinä samalla tuli puheeksi, että etsin töitä, jolloin minua kannustettiin menemään palvelupäällikkö Kirsin juttusille. Niinhän siinä kävi, että sovittiin saman tien työhaastattelusta ja pian olinkin jo kassalla työvuorossa.

Parin kassavuoden jälkeen siirryin Prisman neuvontaan ja sieltä edelleen päivittäistavaraosastolle, jossa myyntipäällikkö Miia suurin piirtein kädestä pitäen talutti minut Ruokatorille. Sosiaalisena ja hymyileväisenä luonteena asiakaspalvelu oli minulle tuttua ja helppoakin, mutta kaiken ruokatiedon jouduin opettelemaan alusta pitäen.

Minulle avautui ihan uusi maailma ja syttyi valtava innostus ruokaan ja erilaisiin ruokakulttuureihin. Imin tietoa joka paikasta, pääsin esimerkiksi suorittamaan S-ryhmän ruokamestari- ja kalamestaritutkinnot ja opin asiakkailtammekin valtavan paljon. Vihkiydyin asialle niin, että pääsin kolmisen vuotta sitten myyjän työn ohella Kuopion, Varkauden ja Iisalmen Prismojen sekä Siilinjärven ja Kuopion keskustan S-marketien yhteiseksi Ruokatori-valmentajaksikin.

 

PeeÄssässä olen saanut sopivin väliajoin uusia ja mielenkiintoisia haasteita ja lisää vastuuta. Tuntuu älyttömän hienolta, että työnantaja mahdollistaa omanlaisen ja vaihtelevan urapolun, jossa voi liikkua moneen suuntaan, kehittyä ja kasvaa. Apulaismyyntipäällikön tehtävä on minulle juuri nyt oikea liike.

 

Haaveilen, että seuraava steppi urallani on pääseminen lähijohtamisen perusvalmennukseen, mutta katson avoimin mielin, mitä uutta opittavaa tulevaisuus tuo tullessaan. Joka tapauksessa uskon pysyväni PeeÄssässä töissä myös tulevina vuosina.”

Anni on nauttinut työstään Ruokatorilla, mutta nyt on aika tarttua uuteen tehtävään päivittäistavaraosaston apulaismyyntipäällikkönä.

”Aloitan uudessa työssäni PeeÄssän toimitusjohtajana huhtikuun alussa. Siirryn tähän tehtävään Turun Osuuskaupan marketkaupan toimialajohtajan paikalta, jossa vastuualueellani on ollut 1 700 työntekijää. Sitä ennen työskentelin Osuuskauppa Keskimaassa Suomen ensimmäisen Prisman johtajana. Keskimaassa vastuullani oli osan aikaa myös Kodin Terra sekä market- ja tavaratalokaupan tukitoiminnot.

Kymmenen vuoden jälkeen palaan opiskelukaupunkiini Kuopioon ja kotipesääni PeeÄssään. S-ryhmä-urani alkoi näet 2000-luvun puolivälissä Siilinjärven S-marketista, jossa tein töitä opiskelun ohessa. Kauppatieteiden maisteriksi valmistuttuani tulin valituksi S-ryhmän kaupalliseen kenttäkoulutukseen. Seuraavina vuosina työskentelin PeeÄssässä Prisma-johtajana, S-market- ja Sale-ryhmäpäällikkönä sekä Sokos-tavaratalon johtajana, jolloin vastuullani olivat myös S-market Kuopio, Emotionit, Parturi-kampaamo Rasti ja PeeÄssän mainososasto. Työnkuvaani kuului lisäksi erilaisia asiantuntija- ja projektitehtäviä, muun muassa ruoan verkkokaupan, asiakasomistajuuden ja vastuullisuusasioiden parissa.

Olen aina keskittynyt sataprosenttisesti vastuullani olevaan tehtävään, haikailematta mitään muuta. Työ on tekijäänsä kuljettanut. Paluu Kuopioon ja PeeÄssään tuntuu kuitenkin erityisen hyvältä. Olen muualla viettäminäni vuosinakin seurannut PeeÄssää suurella kiinnostuksella, sillä sisälläni sykkii Savon keltamusta sydän.

Työssäni haluan korostaa yhdessä tekemistä ja onnistumista. Peeässäläiset ovat erittäin ammattitaitoisia palvelualan osaajia, joiden kanssa on ilo lähteä kehittämään toimintaa eteenpäin. Minun tehtäväni on luoda yhdessä joukkueen kanssa meille innostava päämäärä, jota kohti mennään sydämet roihuten. PeeÄssä on jatkossakin vahvassa roolissa myös koko Pohjois-Savon elinvoiman ylläpitämisessä ja edistämisessä. Me haluamme nostaa pohjoissavolaisen palvelukulttuurin maakuntamme todelliseksi kilpailueduksi.”