PeeÄssä-iltoihin toivotaan mukaan osuuskaupan paikallisten asiakasomistajien ja muiden asukkaiden lisäksi paikkakunnan yrittäjiä, lähituottajia, järjestöjen edustajia ja yleensäkin kaikkia, joille oma kotiseutu on tärkeä.

PeeÄssän järjestämissä uudenlaisissa tapahtumissa halutaan tarjota mahdollisuus kysyä osuuskaupan toiminnasta ja tavata niin johtoryhmän jäseniä kuin hallinnon edustajiakin.

Tavoitellessaan Parhaan Elämän Edelläkävijyyttä PeeÄssän väki haluaa kuunnella oman alueensa ihmisiä ja selvittää, missä on onnistuttu, mitä pitää kehittää ja miten PeeÄssä voisi omalta osaltaan tiivistää paikallista yhteistyötä.

– Haluamme aiempaa paremmin näkyä ja kuulua paikallisessa elämänmenossa. PeeÄssä-ilta on onnistunut, kun synnytämme rakentavaa vuoropuhelua ja kenties myös uusia ideoita, miten voimme palvella paremmin ja tuottaa lisää hyvinvointia maakuntaamme, johtoryhmän jäsenet kuvailivat.

Leppävirtalainen PeeÄssän hallintoneuvoston jäsen Marjo-Nina Mustonen piti PeeÄssä-iltojen käynnistämistä erittäin tervetulleena asiana. Hänen mukaansa ihmisille on tärkeää päästä tapaamaan osuuskaupan väkeä.

Raha jää omalle alueelle

Leppävirran ensimmäisessä PeeÄssä-illassa ei pidetty pitkiä puheita, vaan illan mittaan keskityttiin makkaran syönnin ja kahvittelun lomassa jutustelemaan asiakasomistajuudesta, palvelujen kehittämisestä ja Leppävirran kuulumisista.

Väkeä tervetulleeksi toivottaessaan PeeÄssän toimitusjohtaja Mikko Junttila muistutti muutamalla sanalla osuuskaupan olemassaolon tarkoituksesta.

– Tehtävämme on tuottaa omistajillemme palveluja ja etuja sekä parantaa heidän taloudellista hyvinvointiaan. Meille on kunnia-asia, että asiakasomistajuudesta koituu ylivoimaista hyötyä, esimerkiksi viime vuonna ennätykselliset 829 euroa jokaista omistajatalouttamme kohti.

Osuuskauppaan kuluvien rahojen Mikko muistutti palautuvan tavalla tai toisella aina omalle alueelle – omistajahyödyn (mm. rahana maksetut edut ja edullinen ostoskori) lisäksi esimerkiksi tuote- ja palveluostoina, henkilöstön palkkoina, veroina sekä investointeina.

– Meille tuodut rahat jäävät kiertämään omaan maakuntaamme, hän kiteytti.

Toiveita laidasta laitaan

Leppävirtalaiset Terttu ja Taisto Holopainen iloitsivat siitä, että PeeÄssä tulee yhä lähemmäksi asiakasomistajiaan.

– Aivan ihanaa, että tällaisia tapahtumia järjestetään. Ei tarvitse olla mitään ihmeellistä ohjelmaa, vaan riittää, kun kohdataan ihmisiä ja päästään juttelemaan, pariskunta kiitteli.

Holopaiset kertoivat ”hurahtaneensa” asiakasomistajuuteen, kun Prisma avattiin Kuopioon heidän silloisen kotinsa lähelle.

­­– Olemme olleet siitä lähtien kovia keskittäjiä. Muutimme eläkkeelle jäätyämme Leppävirralle ja teemme S-marketissa ostoksia joka viikko. Kuopiossa tai Varkaudessa käymme Prismoissa ja tankkaamme autoa, koska täällä Leppävirralla ei ABC-automaattia ole. Se on kyllä huono asia, Terttu pohdiskeli.

Terttu ja Taisto Holopainen ovat tyytyväisiä PeeÄssän asiakasomistajia. Maanrakennusalan yrittäjänä Kuopiossa toiminut Taisto oli eläköitymisensä jälkeen tekemässä Leppävirran S-marketin rakennustyömaalla pohjatöitä paikallisen urakoitsijan hommissa.

PeeÄssän matkailu- ja ravitsemiskaupan sekä liikennekaupan toimialajohtaja Aleksi Vuorinne kertoi Tertulle ja Taistolle, että Leppävirran automaattiaseman puute on osuuskaupassa tiedostettu.

– ABC-polttonesteautomaatti- ja -latausasia on työn alla. Selvittelemme parhaillaan erilaisia vaihtoehtoja, hän paljasti.

Keskusteluissa nousi esiin myös leppävirtalaisten huoli remonttia kaipaavan Vesileppiksen tulevaisuudesta. PeeÄssä vastasi Vesileppiksen toiminnasta vuosina 2007–2014, mutta kylpylä-hotellista luovuttiin, koska toimintaa ei saatu kannattavaksi.

– Vesileppiksellä on iso merkitys paikkakunnalle. Olisi hienoa, jos PeeÄssä pystyisi jollain tavalla tulemaan siihen mukaan niin, että paikalle saataisiin vakaammat hartiat, osuuskaupalle viestitettiin.

Keskusteluissa nousi esiin myös helpommin ja nopeammin toteuttavissa olevia toiveita: parkkipaikkaa ympäröivien lehmusten karsimista pidettiin aiheellisena ja S-marketin valikoimiin toivottiin useampia tuotteita, muun muassa tiettyä pillimehua.

– Tuotetoiveita voi esittää myös sinuntoive.fi-osoitteessa, marketpäällikkö Elli Räihä vinkkasi.

Osallistujat vinkkasivat, että tietoa PeeÄssä-illasta kannattaa jakaa sosiaalisen median lisäksi myös paikallislehdessä

Apsi Apina viihdytti nuorimpia osallistujia.

Ensi vuonna 50-vuotisjuhlia viettävän Leppävirran Sydänyhdistyksen aktiivit Maarit Antikainen, Päivi Tanninen, Päivi Halonen, Minna Lehtonen ja Leena Kolehmainen hoitivat PeeÄssä-illan kahvitarjoilun. Naiset kertoivat olevansa PeeÄssän uskollisia asiakasomistajia, mikä näkyi konkreettisesti toukokuussa etujen maksupäivänä.

Osuuskauppa PeeÄssä maksaa asiakasomistajilleen perjantaina jättipotin rahaa. Ylijäämänpalautusta maksetaan asiakasomistajille tänä vuonna yhteensä 18 miljoonaa euroa. Ylijäämänpalautusta maksetaan 3% PeeÄssän toimipaikoista vuoden 2023 aikana tehdyistä Bonukseen oikeuttavista ostoista.

PeeÄssän omistajille on tulossa TUPLAtilipäivä perjantaina 10.5.,  kun asiakasomistajille palautetaan kuukausittain maksettavan Bonuksen lisäksi yhteensä 18 miljoonaa euroa ylijäämää. Ylijäämänpalautus on osuustoiminnan periaatteisiin kuuluva tapa palauttaa osa osuuskaupan tekemästä tuloksesta, eli ylijäämästä, takaisin omistajille.

–  Osuuskaupan tulos palautuu aina alueen asiakasomistajille esimerkiksi investointien tai ylijäämänpalautuksen kautta. Ylijäämänpalautus on erityisesti nyt tärkeä piristysruiske asiakasomistajiemme talouteen, onhan osuuskaupan sääntömääräinen tehtävä edistää omistajiensa taloudellista hyvinvointia. Toivomme, että se tuo helpotusta mahdollisimman monen asiakasomistajan arkeen, kertoo toimitusjohtaja Mikko Junttila.

Ylijäämän suuruuteen jokainen asiakasomistaja voi omalla kohdallaan vaikuttaa keskittämällä ostoksiaan PeeÄssään. Lopullisen päätöksen ylijäämänpalautuksen maksamisesta tekee aina osuuskaupan edustajisto hallituksen ja hallintoneuvoston esityksen pohjalta.

– Ylijäämänpalautuksen maksaminen ei ole itsestäänselvyys. Sen takana on vuosien määrätietoinen työ osuuskaupassamme. Kustannustehokkaalla toiminnallamme varmistetaan edulliset hinnat, hyvä palvelu, investointien tekeminen palveluihin ja kaiken kukkuraksi tämä ylimääräinen palkitseminen. Tämän vuoden aikana maakunnan palveluiden kehittämiseen käytetään noin 38 miljoonaa euroa. Näihin investointeihin on varattu rahaa jo aiempina vuosina, joka tekee ylijäämän maksamisesta mahdollista, kun rakentamista ei ole tehty lainarahalla, kertoo Mikko.

 

Milloin ja mihin ylijäämänpalautus maksetaan?

Ylijäämänpalautus maksetaan PeeÄssän asiakasomistajien S-tileille keskiviikkona 10. toukokuuta.

Mistä ylijäämänpalautusta kertyy?

Ylijäämänpalautusta maksetaan PeeÄssän toimipaikoista vuoden 2023 aikana tehdyistä Bonukseen oikeuttavista ostoista. Alkoholi ja tupakka sekä ostot yhteistyökumppaneilta eivät kerrytä ylijäämänpalautusta.

Paljonko ylijäämänpalautusta on tulossa?

Ylijäämänpalautusta maksetaan 3% PeeÄssän toimipaikoista vuoden 2023 aikana tehdyistä Bonukseen oikeuttavista ostoista. Asiakasomistajat voivat arvioida sen summaa laskemalla omat PeeÄssän toimipaikoista tehdyt Bonusostot viime vuodelta esimerkiksi S-mobiilista.

Asiakasomistajille palautetaan vuoden 2023 tilikauden tuloksesta yhteensä 18 miljoonaa euroa, joka on lähes miljoonaa euroa enemmän kuin edellisenä vuonna. PeeÄssän tulos viime vuodelta oli 20,7 miljoonaa euroa.

Ylijäämänpalautusta saa noin 117 000 asiakasomistajaa, mikä tarkoittaa keskimäärin noin 160 euron palautusta per asiakasomistaja.

Osuuskaupan tulos palautuu aina alueen asiakasomistajille esimerkiksi investointien tai ylijäämänpalautuksen kautta. Osuuskaupan sääntömääräinen tehtävä on edistää omistajiensa taloudellista hyvinvointia.

Ylijäämänpalautusta maksetaan 3 prosenttia PeeÄssän toimipaikoista vuoden 2023 aikana tehdyistä bonukseen oikeuttavista ostoista.

Ylijäämänpalautus on osuustoiminnan periaatteisiin kuuluva tapa palauttaa osa osuuskaupan tekemästä tuloksesta, eli ylijäämästä, takaisin omistajille. Ylijäämän suuruuteen jokainen asiakasomistaja voi omalla kohdallaan vaikuttaa keskittämällä ostoksiaan PeeÄssään.

Ylijäämänpalautuksen maksaminen ei ole itsestäänselvyys. Kun maakuntaan tehtäviin investointeihin on varattu rahaa, eikä rakentamista ole tehty lainarahalla, on osuuskaupalla mahdollisuus ylijäämänpalautuksiin. Kustannustehokkaalla toiminnallamme varmistetaan edulliset hinnat, hyvä palvelu, investointien tekeminen palveluihin ja kaiken kukkuraksi tämä ylimääräinen palkitseminen, kertoo PeeÄssän toimitusjohtaja Mikko Junttila.

 

Milloin ja mihin ylijäämänpalautus maksetaan?

Ylijäämänpalautus maksetaan PeeÄssän asiakasomistajien S-tileille perjantaina 10. toukokuuta.

Mistä ylijäämänpalautusta kertyy?

Ylijäämänpalautusta maksetaan PeeÄssän toimipaikoista vuoden 2023 aikana tehdyistä Bonukseen oikeuttavista ostoista. Alkoholi ja tupakka sekä ostot yhteistyökumppaneilta eivät kerrytä ylijäämänpalautusta.

Paljonko ylijäämänpalautusta on tulossa?

Ylijäämänpalautusta maksetaan 3 prosenttia PeeÄssän toimipaikoista vuoden 2023 aikana tehdyistä bonukseen oikeuttavista ostoista. Asiakasomistajat voivat arvioida palautuksen summaa laskemalla omat PeeÄssän toimipaikoista tehdyt bonusostot viime vuodelta esimerkiksi S-mobiilista.

 

PeeÄssän kokonaismaine sekä asiakkaiden luottamus osuuskauppaa kohtaan ovat vahvistuneet entisestään, kun samaan aikaan yritysten yleinen maineindeksi on laskusuunnassa.
– Tuoreimmassa Luottamus&Maine-tutkimuksessa tuloksemme parani merkittävästi, eli uimme vastavirtaan yleistä kehitystä. Me peeässäläiset onnistuimme erinomaisesti vahvistamaan sekä mainetta että asiakkaidemme luottamusta. Nousimme kärkikahinoihin kaikkien tutkittujen yritysten joukossa, PeeÄssän toimitusjohtaja Mikko Junttila kuvailee.

Teksti: Kristiina Tammitie | Kuva Pentti Vänskä

Luottamus&Maine on T-Median kehittämä, Design from Finland -merkin saanut tutkimusmalli, jolla mitataan sekä yritysten, julkisten toimijoiden ja erilaisten organisaatioiden mainetta että asiakkaiden ja muiden sidosryhmien luottamuksen tasoa. Kokonaismaineen pistemäärä asteikolla 1–5 muodostuu kahdeksasta eri osa-alueesta, joita ovat yrityksen hallinto, talous, johtaminen, innovatiivisuus, vuorovaikutus, tuotteet & palvelut, työpaikka ja vastuullisuus.

– Tutkimuksessa mainenousut olivat harvinaisia ja Suomessa toimivien yritysten maineen keskiarvo on vuodessa pudonnut arvosanaan 3,34. Vastuullisuusvaatimukset ja yleinen kriittisyys yrityksiä kohtaan ovat kasvaneet, T-Media kiteyttää vuoden 2023 tutkimusta koskevassa tiedotteessaan.

Maineen ja luottamuksen kokemuksella on vahva yhteys yrityksen menestykseen. Vime vuoden tutkimuksessa viisi hyvämaineisinta yritystä olivat valtakunnan tasolla Fazer, KONE, Valio, S-ryhmä ja Fiskars. S-ryhmää arvioitiin kokonaisuuteena, johon kuuluvat eri puolilla Suomea toimivat 19 itsenäistä alueosuuskauppaa sekä niiden omistama Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta SOK tytäryhtiöineen.

– S-ryhmän maine ja luottamus pysyivät entisellä tasolla, mutta kun muiden yritysten tulokset heikkenivät, saavutimme ryhmätasolla historian parhaan sijoituksen, Mikko Junttila selvittää.

 

Maine työantajana vahvistui eniten

PeeÄssä on osallistunut omalla toimialueellaan Luottamus&Maine-tutkimukseen vuosien ajan, joten tuloksia voidaan vertailla pitkällä aikajänteellä. Vuonna 2023 kokonaismaineluvuksi saatiin 3,88 (edellisenä vuonna 3,82 ja esimerkiksi kahdeksan vuotta sitten 3,61). PeeÄssä sai verrokkeihin nähden osakseen erittäin selvästi vahvempaa tukea suurelta yleisöltä.

– Maineluvun yleinen kehitys huomioiden tuloksemme oli paras saavutus ikinä. Tästä kiitos kuuluu koko PeeÄssän heimolle. Olen äärimmäisen ylpeä jokaisen peeässäläisen tekemästä työstä maineemme sekä asiakkaidemme luottamuksen eteen, toimitusjohtaja kiittää.

Paras arvosana tuli PeeÄssän taloudellisesta tilanteesta, mutta suurin nousu tapahtui PeeÄssää työnantajana arvioivissa kysymyksissä. Myös johdon kyvykkyys sekä tuotteiden ja palvelujen tarjonta nostivat kokonaisarvosanaa ylöspäin. Helppo lähestyttävyys, palvelun laadukkuus, kilpailijoita parempi suoriutuminen, tarjottujen valinnanvaihtoehtojen monipuolisuus sekä henkilöstön tekemä, tärkeäksi mielletty työ erottuivat PeeÄssän vahvuuksina. Eniten kehittämistä arvioitiin olevan vuorovaikutuksessa, tosin senkin osalta arvosana oli hyvällä tasolla.

Tutkimukseen vastanneet pohjoissavolaiset arvioivat PeeÄssän onnistuneen hienosti myös vastuullisuuden näkökulmasta.

– Vastuullisuudessa meidän arvioitiin menneen eteenpäin erityisesti yhteiskunta- ja ympäristökysymysten huomioinnissa, Mikko kuvailee.

Osuuskauppa PeeÄssä onnistui 120v-juhlavuonna tuottamaan asiakasomistajilleen ennätyksellisen hyödyn. Asiakasomistajuuden hyödyt kiinnostivat ja entisestään kehittynyt asiakaskokemus sekä maakunnan palvelujen kehittämiseen tehdyt investoinnit vauhdittivat vahvaa kasvua. Henkilöstön työtyytyväisyys oli edelleen erinomaisella tasolla.  Paikallisia palveluita sekä tuotteita ostettiin lähes 115 miljoonalla eurolla. Tulostaso säilyi hyvänä, vaikka laski edellisestä vuodesta.

Osuuskauppa PeeÄssän asiakasomistajia oli vuoden lopussa 127 313. Uusia asiakasomistajia liittyi vuoden aikana yli 6 000. Asiakasomistajien määrä toimialueellamme kasvoi vuoden aikana erinomaisesti ja asiakasomistajat käyttävät palveluitamme entistä aktiivisemmin. Neljä taloutta viidestä asioi PeeÄssän toimipaikoissa ainakin kerran kuukaudessa.

Juhlavuoden aikana asiakasomistajien keskittämisestä saadut rahalliset edut, eli Bonus, maksutapaetu ja ylijäämänpalautus, olivat ennätyksellisen suuret. Asiakasomistajille palautettiin yhteensä 45,8 miljoonaa euroa, joka on keskimäärin 360 euroa asiakasomistajaa kohden. Näiden lisäksi asiakasomistajat hyötyivät päivittäin laajasti edullisesta hintatasosta, ilmaisista S-pankin peruspankkipalveluista sekä erilaisista asiakasomistajille tarkoitetuista eduista. Näistä kertyvää omistajahyötyä tuotettiin historian suurimman summan, lähes 100 miljoonaa euroa. Omistajien saama hyöty kasvoi juhlavuonna reilusti edellisvuodesta.

– Taloudellisesti haastavassa ajassa osuuskaupan vahvuudet, asiakasta hyödyttävät palvelut ja edullinen ostoskori, korostuivat. Teemme joka päivä työtä edullisen ostoskorin eteen varmistaaksemme kasvava hyöty omistajille. Puhuttiinpa sitten hinnasta, odotukset ylittävästä asiakaskohtaamisesta tai saavutettavuudesta, meidän tulee olla paras vaihtoehto. Asiakasomistajuuden hyödyt tuleva tämän päälle. Mahdollistaaksemme tämän on tärkeää kehittää toimintamme kustannustehokuutta, sillä vain se mahdollistaa parhaan hyödyn asiakasomistajillemme. Viime vuonna onnistuimme erinomaisesti kasvattamaan omistajahyötyä alueemme asiakasomistajille. Palautuksien lisäksi tarjosimme juhlavuotenamme asiakasomistajille lukuisia ilmaisia tapahtumia alueellamme ja ennätykselliset edut S-mobiilissa, kertoo toimitusjohtaja Mikko Junttila.

 

Henkilöstö- ja asiakastyytyväisyys sekä maine erinomaisella tasolla

PeeÄssän henkilöstön työtyytyväisyys säilyi erinomaisella tasolla. PeeÄssä sai erinomaiset tulokset vuoden 2023 henkilöstötutkimuksessa suurten organisaatioiden, yli 1 000 henkilöä työllistävien -sarjassa. Tunnustus kertoo henkilöstön korkeasta omistautuneisuudesta ja toiminnan kehittämisestä pitkäjänteisesti yhdessä henkilöstön kanssa.

T-Median tekemän mainemittauksen mukaan PeeÄssän kokonaismaine on erinomaisella tasolla ja parantunut edellisistä mittauksista. PeeÄssä pärjäsi erinomaisesti myös S-ryhmän eri ketjujen asiakkaille tehdyissä tutkimuksissa. PeeÄssän S-marketit, Sokos sekä kokonaisuutena ketjuravintolat sijoittuivat Suomen parhaiksi.

Yhdessä henkilöstön sekä asiakkaiden kanssa sanoitetut arvot ja lupaukset näkyivät arjen kohtaamisissa erityisen hyvänä palveluna, jota asiakkaamme arvostavat. Kohtaamme päivittäin yli satatuhatta asiakasta ympäri Pohjois-Savoa ja tavoitteenamme on, että jokainen kohtaaminen on arvojemme eli lupauksiemme mukaista, Junttila sanoo.

PeeÄssä on Pohjois-Savon suurin yksityinen työnantaja. Henkilöstömäärä kasvoi edellisvuodesta ja peeässäläisiä oli vuoden vaihteessa töissä ennätyksellinen määrä, 2 120.

Vuoden aikana tehtiin yhteistyötä oppilaitosten kanssa muun muassa tarjoamalla ammatti- ja ammattikorkeakouluopiskelijoille harjoittelujaksoja. Vuoden 2023 aikana ammatillisia harjoitteluja toteutui noin 300. Kesätöitä tarjottiin noin 1 000 nuorelle, joista valtaosalle työ on elämän ensimmäinen työpaikka.

Henkilökunnan tulospalkitsemiseen käytettiin 5,2 miljoonaa euroa. Koko henkilöstö kuuluu tulospalkkauksen piiriin. Henkilöstöetuja korotettiin juhlavuoden kunniaksi. Henkilöstö sai korotetuista eduista 1,2 miljoonan euron hyödyn. Näiden lisäksi henkilökunnan koulutukseen ja hyvinvointiin käytettiin 2,7 miljoonaa euroa, joka on selvästi edellisvuotta enemmän. Näiden lisäksi henkilöstölle tarjottiin korotetut hyvinvointiedut sekä järjestettiin Heimojuhlat 120v-juhlavuoden kunniaksi.

 

Investointeja yli 42 miljoonalla eurolla maakuntaan

PeeÄssä on toimialueellaan merkittävä työllistäjä myös välillisesti. Esimerkiksi rakentamisessa ja uudistuksissa käytetään aina paikallista yhteistyökumppania, mikäli se vain on mahdollista. Viime vuosi oli myös investointien osalta merkittävä panostuksien vuosi. Investoinnit maakunnan asiakasomistajien palveluihin olivat yhteensä 42,3 miljoonaa euroa ja ne jakautuivat 13 eri kunnan tai kaupungin alueelle. Investointeihin käytettävä summa lähes tuplattiin edellisestä vuodesta.

PeeÄssän suurimmat investoinnit vuoden aikana olivat uusien S-Marketien rakentamiset Sonkajärvelle ja Vesannolle sekä Salen rakentaminen Kangaslammille. Lisäksi tehtiin uudistustyöt Keilankannan, Juankosken ja Kaavin S-Marketeihin.

Majoituskaupassa merkittävimmät investoinnit olivat hotellien uudistukset Original Sokos Hotel Puijonsarvessa Kuopiossa ja Original Sokos Hotel Koljonvirrassa Iisalmessa. Myös Tahkon Break Sokos Hotelsin ensimmäinen uudisosa saatiin valmiiksi. Liikennekaupassa tehtiin uudistus ABC Marjahaassa sekä uudistettiin tankkauspisteet Varkauden Prismalla ja Sale Tervossa, johon tuli myös PeeÄssän toinen venetankkausasema. ABC-latausverkostoa laajennettiin merkittävästi ja autoilijan palveluverkosto kasvoi myös kahdella uudella ABC-Carwash autopesulalla.

 

Paikallisuutta korostaen -ostot alueelta lähes 115 miljoonaa euroa

Paikalliset ja kotimaiset tuotteet kiinnostavat asiakasomistajia. PeeÄssällä on tällä hetkellä yli 200 alueellista tavarantoimittajaa, joilta ostettiin ruokatuotteita 45,4 miljoonalla eurolla. Palveluostoja paikallisilta yrityksiltä oli 61,3 miljoonaa euroa. Hankinnat omalta toiminta-alueelta olivat yhteensä 114,8 miljoonaa euroa ja ne kasvoivat reilusti edellisvuodesta.

Järjestimme viime vuonna lähitoimittajapäiviä Prismoissa ja yhteisen Lähitoimittajaillan, jonne saapui yli 100 lähitoimittajaamme. Ilta sai erittäin positiivisen vastaanoton. Tulemme järjestämään tapahtuman tänäkin vuonna. Tilaisuuden tavoitteena on vahvistaa yhteistyötä entisessä ja helpottaa uusien yhteistyökontaktien syntymistä, Junttila kertoo.

 

Energiatehokkuutta ja päästöjen vähentämistä

Viime vuonna PeeÄssän kiinteistöissä tehtyjen erilaisten energiasäästötoimenpiteiden ansiosta saavutettiin vertailukelpoisessa energiankulutuksessa (kWh/m²) säästöä yhteensä 3,5 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Energian kokonaiskulutus väheni viime vuonna 2 292 MWH, joka vastaa vuosittain noin 153 sähkölämmitteiden pientalon kokonaiskulutusta.

Säästöjä saatiin aikaan laitekannan uusimisilla ja erilaisilla energiansäästötoimilla. Energian säästämiseksi toimipaikoissamme on muun muassa optimoitu lämpötiloja, ilmanvaihtoja ja valaistuksien määrää.

Toiminnassa käytetään uudistuvaa energiaa aina kun se on mahdollista. Uudistuvan sähkön osuus oli 50,8 prosenttia. PeeÄssän 27 toimipaikan katolla on aurinkovoimalat ja käytössä on 8 600 aurinkopaneeli. Aurinkoenergian tuotanto oli viime vuonna 1 700 MWH.

PeeÄssä on mukana S-Voiman uusimmassa Luvian tuulipuistohankkeessa, jonka on määrä olla tuotantokunnossa vuoden 2025 alusta. Hankkeella varmistetaan kestävän uusiutuvan energian tuotanto ja omavaraisuus.

Hiilidioksidipäästöt vähenivät 27 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. PeeÄssä on sitoutunut S-ryhmän hiilinegatiivisuustavoitteeseen ja pyrkii järjestelmällisesti oman toiminnan aiheuttamien hiilipäästöjen vähentämiseen.  Päästöjen vähentäminen vaatii energiankäytön tehostamista ja päästöttömän energian käyttöä. PeeÄssässä on jo vuosien ajan tehty toimipaikkoihinsa energiasäästötoimenpiteitä ja etsitty aktiivisesti uusia keinoja tehostaa energiankäyttöä.

PeeÄssä on sitoutunut osana S-ryhmää pitkän tähtäimen ilmastotoimiin nykyisten tieteeseen perustuvien lyhyen aikavälin tavoitteidensa lisäksi. S-ryhmä on asettanut kunnianhimoisen Net Zero -päästötavoitteen koko arvoketjulleen, mikä tarkoittaa ilmastopäästöjen vähentämistä nettonollaan sekä oman toiminnan että arvoketjun osalta vuoteen 2050 mennessä.

 

Vahva kasvu kaikilla toimialoilla ja ennätyksellinen osuustoiminnallinen tulos

Liikevaihto oli kokonaisuudessaan 754,8 miljoonaa euroa (+ 5,1 prosenttia). Liikevaihto kasvoi eniten päivittäistavarakaupassa, jossa kasvua oli 9 prosenttia. Liikevaihto kasvoi erityisesti Prismoissa, S-marketeissa ja ruoan verkkokaupassa sekä kahviloissa, pikaruokaravintoloissa ja ravintolamaailmoissa. Majoituskaupan kehitykseen vaikutti laskevasti Break Soko Hotel Tahkon sekä Original Sokos Hotel Koljonvirran täysremontointi ja uudisrakentaminen sekä Original Sokos Hotels Puijonsarven huoneuudistukset.

Liikenteen energioiden ja palveluiden liikevaihdon heikkenemiseen vaikutti polttoaineiden maailman markkinahinnan kehitys. Myytyjä polttoainelitroja oli kuitenkin lähes 4 prosenttia enemmän edelliseen vuoteen verrattuna ja uutena palveluna myös sähköautojen lataus on lähtenyt vilkkaasti liikkeelle.

Osuustoiminnallinen tulos oli viime vuodelta 103 miljoonaa euroa, josta operatiivinen tulos oli 20,7 miljoonaa euroa. Operatiivinen tulos laski -1,3 miljoonaa euroa. Hyötyä omistajille tuotimme 99,4 miljoonaa euroa.

– Osuustoiminnan periaatteiden mukaisesti operatiivinen tulos käytetään aina asiakasomistajien hyödyksi esimerkiksi investointeina maakunnan palveluihin tai palkitsemiseen. Tulos jää aina siis hyödyttämään meidän pohjoissavolaista yhteisöämme. Yritysten perinteinen tulosajattelu ei kuvaa laajasti osuustoiminnan luonnetta, tehtäväämme ja siinä onnistumista. Haluamme siirtyä kohti laajempaa näkemystä, joka mittaavaa paremmin osuustoiminnan tuottamaa hyötyä sen jäsenille. Osuustoiminnallinen tulos sisältää yhdistettynä asiakasomistajillemme tuottamamme hyödyn sekä perinteisen operatiivisen tuloksen, kertoo Junttila.

Vähittäiskaupan tulos kasvoi ja oli 25,1 miljoonaa euroa (+0,9 milj.€). Majoitus- ja ravitsemiskaupan tulos laski edelleen, ollen -1,2 miljoonaa euroa (-0,9 milj.€). Kokonaisuudessaan tulostaso oli hyvä.

– Panostuksemme omistajahyötyyn, henkilöstöetuihin, osaamisen kehittämiseen sekä merkittävät investoinnit ja yleinen kustannusten nousu heikensivät tulostamme. Tulostaso säilyi kuitenkin hyvänä ja olemme siihen tyytyväisiä, sillä näemme panostuksemme merkittävänä satsauksena tulevaisuuteen, toteaa Junttila.

– Tulevina vuosina Kuopion vähittäiskaupan markkinassa tapahtuu pitkästä aikaa isompia liikkeitä, kun meidän lisäksi kilpailijat kehittävät omaa tarjontaansa. Investoinnit ovat maakunnalle ja erityisesti Kuopiolle hyvä signaali siitä, että alueen kasvuun uskotaan. Investoinnit luovat alueelle työpaikkoja ja lisääntyvä kilpailu on kaikkien etu. Olemme investoineet viime vuosina liki 90 miljoonaa euroa kasvuun läpi maakunnan. Myös tulevien vuosien investointinäkymä on merkittävät. Tulemme jatkamaan vahvaa investointitahtia sekä nykyisiin kauppapaikkoihin että uusiin sijanteihin. Tällä hetkellä suunnitelmat kohdistuvat muun muassa Rautalammille ja Kuopion Pitkälahteen. Uudistustyöt ovat käynnissä myös Tahkolla Break Sokos Hotelsissa. Erityisesti Kuopiossa näemme tulevaisuudessa potentiaalia kasvulle, joka tulee näkymään tulevissa päätöksissämme parhaan elämän matkalla, Junttila kertoo.

Original Sokos Hotel Puijonsarven Puikkari Conference on vastaanottanut Chaine de Rôtisseurs -kilven, merkkinä hotellin kokous- ja juhlapalvelujen laadusta sekä ruoka- ja juomatuotteen korkeasta tasosta. Ainutkertaista kilven luovutusta juhlistettiin lauantaina 27.1.2024 Rôtisseurs-illallisen ja hotellin 150-vuotisjuhlan merkeissä.

 

Yksilöllisille ravintoloille myönnettävä Chaîne des Rôtisseurs -kilpi on kansainvälisesti tunnettu kokonaisvaltaisen laadun tunnus, joka kertoo elämyksestä ja ruokanautinnosta. Kilpeä ei voi ostaa, ja sen käyttöoikeus arvioidaan vuosittaisilla tarkastuskäynneillä. Puikkari Conference on neljäs ravintola Kuopiossa ja koko Pohjois-Savossa, jolle kilpi on myönnetty. Kaiken kaikkiaan kilpiravintoloita on Suomessa lähes sata. S-ryhmässä Rötisseurs-kilpi on muutamilla ravintoloilla, muun muassa Helsingin maamerkkeihin kuuluvalla ravintola Kappelilla.

– Kyseessä on korkein mahdollinen tunnustus, jota me myönnämme ravintoloille. Se on tunnustus erittäin korkeasta laadusta ja omasta tyylistä, jota ravintola on onnistunut omalla alueellaan toteuttamaan ja jatkuvasti kehittämään. Kilpi merkitsee intohimoa omaa työtä kohtaan ja intohimoa kehittää omaa tekemistä keittiön ja salin tiivistä yhteistyötä korostaen, Chaîne des Rôtisseurs Finlande ry:n valtavouti Johanna Hornborg-Ojala kuvaili.

Hän totesi, että Puikkarissa luodaan ikimuistoisia elämyksiä ja mieleenpainuvia hetkiä.

– Kilpi on todella ansaittu. Olette upealla tavalla pystyneet tuomaan Puikkarin pitkää historiaa tähän päivään, kunnioittaen laadukkaita raaka-aineita ja paikallista lähiruokaa.

Rôtisseurs-kilpi haastaa ravintolan säilyttämään intohimon tekemiseen ja kehittymiseen.

– Kaikki me tiedämme, että Puikkarista tekee upean henkilökunnan ammattitaito ja käsityö. Osaamisen vaaliminen ja tukeminen koko talon positiivisella ilmapiirillä mahdollistaa jatkossakin ikimuistoisten hetkien luomisen, valtavouti ennakoi.

 

Savon voudin haave on nyt toteutunut

Chaîne des Rôtisseurs Savon vouti Juhani Simpasen mukaan Rôtisseurs-kilven myöntämisprosessi kestää yleensä kahdesta kolmeen vuoteen. Hotellin vanhimpaan osaan sijoittuvan Puikkari Conferencen osalta kilpimahdollisuus nousi esille vuonna 2018 toteutetun ravintolauudistuksen sekä keväällä 2022 Puikkarissa erittäin onnistuneesti järjestetyn paikalliskapitulin myötä.

– Rohkenin ehdottaa PeeÄssälle, josko Puikkarista ryhdyttäisiin miettimään kilpipaikkaa. Hakemus saatiin viime keväänä, jonka jälkeen sitä puollettiin paikallisessa voutikunnassa ja Tampereen kapitulissa kansallinen hallitus hyväksyi kilven. Minulla on ollut koko kymmenvuotisen voutikunnan puheenjohtajakauteni ajan ollut haaveena, että PeeÄssä alueemme suurimpana ravintolatoimijana saisi johonkin ravintolaansa kilven, ja nyt tämä haave on toteutunut. Toivon, että kilpi vahvistaa Puikkari-juhlatilaa ja tuo lisää näkyvyyttä toiminnallemme puolin ja toisin. Toivottavasti tällainen positiivinen asia auttaa laajemminkin kovassa myllerryksessä olevaa ravintola-alaa, Juhani Simpanen toivoi.

 

Tunnustus kannustaa yhä parempaan

Kilpiravintolan edellytyksenä on, että siellä työskentelee järjestön jäsen sekä salin että keittiön puolella. Puikkarissa hotellin keittiöpäälliköllä Toni Karjalaisella on Maître-arvon käädyt. Ravintolapäällikkö Hanna Härkönen vastaanotti puolestaan Chef deTable -käädyt viikko sitten Jyväskylän kapitulissa.

– Olemme tavattoman iloisia ja ylpeitä Rôtisseurs-kilvestämme, joka kertoo asiakkaillemme laadusta sekä ruoka- ja juomatuotteen että palvelun osalta. Kilven saamisesta ansio kuuluu koko henkilökunnallemme. Meidän kaikkien selkäranka suoristui ja ryhti parani entisestään tämän tunnustuksen myötä. Teemme työtämme entistä kovemmalla intohimolla ja suuremmalla sydämellä, Hanna Härkönen ja Toni Karjalainen lupasivat koko joukkonsa puolesta.

 

Juhlamenu kunnioitti historiaa ja paikallisia raaka-aineita

Rôtisseurs-juhlaillallisen menu kunnioitti Original Sokos Hotel Puijonsarven 150-vuotista historiaa sekä paikallisia, laadukkaita raaka-aineita.

– Kuuden ruokalajin illallisen jokaiseen annokseen liittyy tarina. Esimerkiksi alkuruokana tarjottava Puikkarin mallasleipä paahtopaistilla, ruskealla voivaahdolla ja ruohosipuli-ranskankermamajoneesilla on saanut vaikutteita ajasta, jolloin ravintolassa piti ostaa leipäannos, jotta sai ostaa alkoholia. Syötävä Bloody Mary muistuttaa puolestaan kattomme alla menneinä vuosina toimineista legendaarisista yökerhoista, Toni Karjalainen kuvaili.

Lähiruokaa menussa edustivat muun muassa paikallisen kalastajan Kallavedestä nostama kuha sekä Keiteleellä sijaitsevan Saastamoisen tilan karitsa kahdella tavalla. Jälkiruokana savolainen perinteinen mustikkakukko sai uutta twistiä puikkarin tyyliin tarjoiltun. Jokaisen ruokalajin yhteyteen Hanna Härkönen oli valikoinut asiantuntevasti ja täydellisen osuvan juoman.

Juhlaillallisen päätteeksi Johanna Hornborg-Ojala kutsui lavalle sekä salin että keittiön henkilökunnan, joka mahdollisti ikimuistoisen illan. Menua arvioidessaan hän puhui tasapainoisuudesta, herkullisuudesta ja loistavista makuyhdistelmistä.

– Olette tarjonneet meille äärimmäisen upean, ihan täydellisen illan. Intohimo tekemiseen todella näkyi tänä iltana, valtavouti kiteytti juhlaväen yhtyessä kommenttiin raikuvilla aplodeilla.

 

Original Sokos Hotel Puijonsarven 150-vuotisesta historiasta lisää tietoa:

 

S-ryhmän vanhin hotelli, legendaarinen Original Sokos Hotel Puijonsarvi 150 vuotta

 

Oletko aktiivinen ja kiinnostunut asioista, jotka ovat tärkeä osa meidän jokaisen arkea? Haluatko vaikuttaa siihen, miten kauppapalvelut Pohjois-Savossa pelaavat? Keväällä 2024 järjestettävissä osuuskauppavaaleissa valitaan seuraaviksi neljäksi vuodeksi edustajisto, joka toimii äänitorvena PeeÄssän johdon suuntaan ja huolehtii siitä, että osuuskaupan palveluja ja etuja kehitetään asiakasomistajien toiveita kuunnellen. 60-jäseninen edustajisto puhuu PeeÄssän 128 000 asiakasomistajan äänellä. Osuuskaupan edustajisto on asiakasomistajien edustaja osuuskaupan hallinnossa. Se tekee päätöksiä ja toimii äänitorvena, joka vie osuuskaupan johdolle asiakasomistajien kehitysajatuksia: ideoita ja toiveita kaupan palveluiden parantamiseksi.

Koska kyseessä on osuuskaupan vaalit, on tärkeää, että ehdokas on kiinnostunut omasta osuuskaupastaan ja haluaa vaikuttaa palvelujemme sujuvuuteen ja kehittämiseen. Taustalla, poliittisella aktiivisuudella, perhetilanteella, koulutuksella tai iällä ei ole väliä. Asuinpaikalla kuitenkin on, sillä ehdokkaan pitää asua Osuuskauppa PeeÄssän alueella. Toivomme, että ehdolle asettuu kattava joukko erilaisissa elämäntilanteissa olevia henkilöitä eri taustoilla., kuvailee PeeÄssän asiakkuuspäällikkö Reetta Innilä.

Mitä moninaisempi edustajisto on, sitä enemmän näkemystä sillä on. Ehdokasasettelu alkaa tammikuun 8. päivä ja loppuu 22. tammikuuta. PeeÄssän osuuskauppavaalit ovat suorat henkilövaalit, mikä tarkoittaa, että ehdokas saa kaikki hänelle kirjatut äänet.

Ehdokkaaksi asettumisessa on kuitenkin muutama kriteeri: Ehdokkaaksi voivat asettua ennen vaalikauden alkua osuuskauppaan hyväksytty, osuusmaksun kokonaan maksanut jäsen, joka vaalin alkaessa on täysivaltainen ja asuu osuuskaupan jäsenalueella.

Ehdokasilmoitus tehdään sähköisesti. Lisätietoja ehdokasasettelusta löytyy nettisivuiltamme peeassa.fi > Osuuskauppavaalit 2024. Pääset sivuille TÄSTÄ.

 

Mitä edustajisto tekee?

PeeÄssän sääntöjen mukaisesti edustajiston kokous järjestetään vähintään kaksi kertaa vuodessa. Lisäksi edustajistolla on epävirallisempia tapaamisia erilaisilla kokoonpanoilla. Nykyiset edustajiston jäsenet ovat olleet esimerkiksi mukana laatimassa PeeÄssän strategiaa lähivuosille.

Edustajiston tehtäviin kuuluu muun muassa ylijäämänpalautuksen maksamisesta päättäminen, tilinpäätöksen vahvistaminen sekä liiketoimintaa valvovan hallintoneuvoston valitseminen. Näiden sääntömääräisten tehtävien ohella edustajiston jäsenet voivat vaikuttaa muun muassa oman myymälänsä palvelujen kehittämiseen tuomalla omia ja muiden asiakkaiden palautteita ja kehitysideoita päälliköidemme ja johtajiemme tietoon. Edustajiston jäsenenä voi vaikuttaa pitkin vuotta, kuvailee PeeÄssän toimitusjohtaja Mikko Junttila.

Edustajisto valitaan PeeÄssän kolmelta eri alueelta: pohjoisesta (Iisalmen seutu + Pyhäjärvi), keski-alueelta (Kuopion seutu) sekä etelästä (Varkauden seutu). Näin edustajistoon saadaan päättäjiä ja näkemystä koko toiminta-alueelta.

 

Osuuskaupassa omistat osan kauppaa

Osuuskauppa on asiakkaidensa omistama, mikä tarkoittaa, että jokainen PeeÄssän asiakasomistaja omistaa siivun PeeÄssästä. Osuuskaupan tehtävänä on tuottaa palveluja ja etuja asiakasomistajilleen. Esimerkkejä eduista ovat pysyvästi edulliset hinnat sekä Bonus, joka palkitsee palvelujen käytöstä.

PeeÄssä tarjoaa Pohjois-Savossa laajan palveluvalikoiman, johon sisältyy Prismojen, S-marketien, ja Sale-myymälöiden ja Sokos-tavaratalon lisäksi ABC-liikennemyymälöitä, liikenne-energia- ja autopesupalveluja, uniikkeja ja ketjuravintoloita sekä erilaisia hotelleja, S-Pankin kattavia pankkipalveluja unohtamatta. PeeÄssän palvelut on räätälöity vastaamaan mahdollisimman hyvin omien asiakasomistajien tarpeita.

PeeÄssä on myös Pohjois-Savon suurin yksityinen työnantaja, mikä korostaa osuuskaupan roolia työllisyyden alueellisena ylläpitäjänä, hyvinvoinnin vahvistajana ja paikallisen elinkeinoelämän vahvistajana.

 

Käytössä suora vaalitapa

PeeÄssän osuuskauppavaalit ovat suorat henkilövaalit, mikä tarkoittaa, että ehdokas saa kaikki hänelle kirjatut äänet.

Äänestämään päästään helmikuun lopulla. Suorassa henkilövaalissa jäsenalueensa eniten ääniä saaneet ehdokkaat valitaan edustajiston jäseniksi. Äänioikeus on jokaisella ennen vaalivuoden alkua 15 vuotta täyttäneellä ja osuuskaupan jäseneksi hyväksytyllä jäsenellä. Äänestää voi vain oman asuinpaikkansa jäsenalueen ehdokasta. Jäsenalueiden ulkopuolella asuva jäsen voi äänestää minkä tahansa jäsenalueen ehdokasta. Reetta Innilä kuvailee.

Osuuskauppa PeeÄssän edustajisto on valinnut sääntömääräisessä syyskokouksessaan 22.11.2023 jäsenet hallintoneuvostoon. Osuuskaupan sääntöjen mukaan hallintoneuvostoon kuuluu 21 jäsentä, joista edustajisto valitsee 19 ja osuuskaupan henkilöstö 2 jäsentä.

Edustajisto valitsi syyskokouksessaan hallintoneuvostoon 1.1.2024 alkaen uusina jäseninä Mika Eskelisen, Veikko Antikaisen ja Sari Kiiskisen. Erovuorossa olivat Mervi Vidgrén, Jarno Lätti ja Ilkka Raninen.

PeeÄssän hallintoneuvosto vuodelle 2024:

 

ja henkilöstön edustajina ovat:

 

Osuuskauppa PeeÄssän hallintoneuvosto on 20.12.2023 kokouksessaan valinnut hallituksen vuodelle 2024. Antti Kettusen jäädessä pois hallituksesta, uutena hallituksen jäsenenä 1.1.2024 aloittaa Pia Puotinen Varkaudesta.

PeeÄssän hallitus vuodelle 2024:

Hallituksen puheenjohtajana toimii sääntöjen mukaisesti toimitusjohtaja Mikko Junttila. Hallituksen sihteerinä toimii PeeÄssän HR- ja talousjohtaja Tiina Tolvanen.

Hallintoneuvosto valitsee keskuudestaan kalenterivuodeksi kerrallaan puheenjohtajan ja vähintään yhden varapuheenjohtajan.

Hallintoneuvoston puheenjohtajaksi valittiin Johanna Lamminaho Siilinjärveltä. Hallintoneuvoston varapuheenjohtajaksi valittiin Sari Tikkanen Kiuruvedeltä.

Hallintoneuvoston sihteerinä toimii PeeÄssän johdon assistentti Marjut Sirviö.

Me PeeÄssässä haluamme kiittää pitkäaikaisia hallintomme jäseniä Mervi Vidgréniä, Jarno Lättiä, Ilkka Ranista ja Antti Kettusta työstä osuuskaupan hallinnossa.

 

Kuopion markkina jatkaa kasvuaan ja osana PeeÄssän marketkaupan verkoston kehitystä kehitämme toimintaa myös Kuopion Pitkälahdessa. Parantaaksemme asiakasomistajien palveluita, olemme aloittaneet Pitkälahdessa muutostyöt.

Pitkälahti nähdään hyvänä kauppapaikkana ja toimintoja kiinteistössä halutaan kehittää edelleen. Nykyisin kiinteistössä toimii ABC liikennemyymälä, S-market ja Prisma Rauta. Kauppa- ja ravintolapalveluita tullaan kehittämään nykyisten konseptien puitteissa ja tilojen uudelleen järjestelyillä. Vuokralaisena olevan Savo-Karjalan Lihan toiminta kiinteistössä jatkuu edelleen.

Alueen asiakasomistajille sijainti on loistava ja haluamme kehittää siellä toimintaa edelleen asiakasomistajien tarpeiden mukaan. Pitkälahden S-market on valikoimaltaan jo yksi meidän suurimmista S-marketeistamme. Tuomme muutostöiden myötä myymälään muun muassa Ruokatorin. Olemme laittaneet vireille myös kaavaprosessin, joka mahdollistaa kauppapaikan kehityksen tulevaisuudessa esimerkiksi Prismaksi.

Muutostyöt käynnistyvät tammikuussa ja ne valmistuvat kesäkauppaan. Loppukesän ja alkusyksyn aikana tehdään vielä parkkialueen muutostöitä ja liikennejärjestelyitä.

Kiertävät palveluneuvojat suhaavat S-Biileillä pitkin Pohjois-Savoa asiakasomistaja- ja S-Pankki-palvelujen lähettiläinä.

Juttu: Kristiina Tammitie | Kuvat Minna Putkonen

– S-ryhmän ensimmäinen S-Biili otettiin käyttöön PeeÄssässä helmikuussa 2022. Kuluneiden puolentoista vuoden aikana olemme saaneet todella paljon positiivista palautetta siitä, että viemme asiakasomistaja- ja S-Pankki-palveluja maakuntaan, ympäri PeeÄssän toimialuetta. On käynyt selväksi, että tällaiselle palvelulle on todella tarvetta. S-Biilissä palvellaan yhden päivän aikana parhaimmillaan jopa nelisenkymmentä asiakasta, kuvailee PeeÄssän asiakkuuspäällikkö Reetta Innilä.

 

S-Biili on toimivampi ja tietoturvallisempi

S-Biili otettiin Suomessa ensimmäisenä käyttöön Pohjois-Savossa. Nyt PeeÄssään on hankittu jo toinen S-Biili, jälleen ensimmäisenä osuuskauppana. Marraskuun puolivälissä liikenteeseen lähteneen toisen S-Biilin myötä PeeÄssän kiertävät palveluneuvojat Kaija Hartikainen ja Marika Sarkasuo ovat siirtyneet palvelemaan asiakkaitaan vain ja ainoastaan palveluautossa. Myymälöiden sisälle pystytetyt, sermeillä suojatut palvelupisteet ovat siirtyneet historiaan. Muutos helpottaa merkittävästi palveluneuvojien työtä, sillä painavia ja tilaa vieviä kalusteita ei enää tarvitse kuljetella henkilöautossa ja kanniskella myymälöiden sisätiloihin. Autossa tuolit, pöydät sekä tarvittava tietotekniikka on aina valmiina palvelutilannetta varten.

– Sanalla sanoen on ihanaa, että olemme päässeet siirtymään kokonaan S-Biiliin. Suurin asia on tietysti se, että auton sisällä asiakkaan asiakasomistaja- ja pankkiasioista voidaan jutella rauhassa, eikä mikään puhe kuulu auton suljettujen ovien ulkopuolelle. Asiakkaat ovat tavattoman tyytyväisiä palveluun ja antavat lähes päivittäin kiitosta siitä, että PeeÄssä on hoitanut asiakasomistaja- ja S-Pankkipalvelujen tarjoamisen näin hyvin, Kaija Hartikainen kertoo.

 

Voimassa oleva henkilökortti tai passi mukaan

S-Biilissä voidaan hoitaa alusta loppuun kaikki asiakasomistaja- ja S-Pankki-asiat. Yhden asiakkaan asia, esimerkiksi verkkopankkitunnuksien tilaaminen, voi kestää vain viisi minuuttia, kun taas toisen asiakkaan kanssa aikaa vierähtää puoli tuntia tai enemmänkin, jos kyseessä on vaikkapa perhe, jonka kaikille lapsille avataan tilit ja tilataan kortit.

– Jotta asiat saadaan hoidettua, kannattaa S-Biili-asiointia varten ottaa aina mukaan voimassa oleva henkilökortti tai passi, Marika Sarkasuo ohjeistaa.

Palveluneuvojilla on myös oivallinen joululahjavinkki.

– PeeÄssän asiakasomistajuus on lahja, josta esimerkiksi nuori opiskelija hyötyy todella paljon.

 

Aikataulu PeeÄssän verkkosivuilla

Isosta pakettiautosta rakennetun S-Biilin ratissa Marika ja Kaija ovat jo kokeneita kuskeja. Kaija heittää keikkaa vanhalla S-Biilillä ja Marika on saanut käyttöönsä uuden palveluauton. Autot ovat sekä toiminnoiltaan että ajettavuudeltaan hyvin saman oloisia. Maakuntakierrokset on suunniteltu niin, että molemmille kertyy suurin piirtein yhtä paljon ajokilometrejä viikon aikana.

– Meillä on alueellamme useita paikkakuntia, joissa asiakkaita on niin paljon, että niissä käydään säännöllisesti parin viikon välein. Aikataulumme löytyy PeeÄssän verkkosivuilta. Lisäksi myymälöissä S-Biili-päivistä ilmoitetaan aina hyvissä ajoin etukäteen. S-marketien pihoissa viivymme yleensä koko päivän, Saleissa puolestaan puolen päivän ajan, Marika ja Kaija kertovat.

S-Biilissä asiointi tapahtuu vuoronumerojen perusteella. Vuoronumerokone löytyy aina myymälän sisältä.

– Pakkasta tai hellettä ei S-Biilissä asioidessa tarvitse pelätä. Lisälämmitin pitää sisätilat lämpiminä talvella ja ilmalämpöpumppu kesällä viileänä, Marika Sarkasuo muistuttaa.

 

S-Biilien vierailut joulukuussa

(palveluaika klo 10–17, jos ei toisin mainita)

pe 1.12.         S-market Rautalampi
ma 4.12.       S-market Juankoski
ti 5.12.          S-market Karttula
to 7.12.         S-market Varpaisjärvi (klo 9–16) ja S-market Keitele
pe 8.12.        S-market Maaninka ja S-market Nilsiä
ma 11.12.      S-market Pielavesi ja S-market Kiuruvesi
ti 12.12.        S-market Vesanto ja S-market Tuusniemi
ke 13.12.       S-market Pyhäsalmi (klo 9–16) ja S-market Vieremä
to 14.12.       S-market Kaavi ja S-market Suonenjoki
pe 15.12.       S-market Leppävirta ja S-market Lapinlahti
ma 18.12.      S-market Rautalampi ja S-market Heinävesi
ti 19.12.         S-market Vuorela ja S-market Juankoski
ke 20.12.       S-market Kommila ja S-market Sonkajärvi
to 21.12.        S-market Nilsiä ja S-market Maljalahti
ke 27.12.       S-market Kiuruvesi
to 28.12.       S-market Karttula
pe 29.12.       S-market Suonenjoki