Osuuskauppa PeeÄssä tarjoaa tulevana kesänä työpaikan lähes 700 kesätyöntekijälle. Työtehtäviä on tarjolla kaupan- ja ravintola-alan lisäksi myös hotelleissa esimerkiksi Tahkolla.
PeeÄssä palkkaa vuosittain 700-1 000 nuorta kesätyöntekijää. Heistä kolmasosa on työllistynyt pidempijaksoisiin kesätöihin ja loput lyhyempiin, 2-6 viikon, harjoitteluihin.

Kesätöitä on tarjolla laajasti ympäri Pohjois-Savoa
Kesätöitä on tarjolla laajasti PeeÄssän toimialueella eri ketjuissa, kuten Prismoissa, S-marketeissa, Saleissa, Sokoksella, Emotioneissa, Kodin Terrassa, ABC-liikennemyymälöissä, Sokos Hotelleissa, ravintoloissa ja parturi-kampaamoissa. Yhdellä hakemuksella voi hakea useampaan eri tehtävään ja useampiin toimipaikkoihin.

Perehdytykseen panostetaan
Edellisien vuosien tapaan, PeeÄssä on mukana valtakunnallisessa Vastuullinen kesäduuni –kampanjassa. Vastuullinen kesäduuni on Oikotie Työpaikkojen luotsaama kampanja, joka haastaa työnantajat tarjoamaan 14–29-vuotiaille nuorille enemmän ja laadukkaampia kesätyöpaikkoja. Kampanjaan osallistuvat työnantajat sitoutuvat kuuteen hyvän kesätyön periaatteeseen, jotka ovat hyvä hakijakokemus, mielekäs työ, perehdytys ja ohjaaminen, oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus, kohtuullinen palkka sekä kirjallinen työsopimus ja työtodistus.

Monelle nuorelle kesätyö omassa osuuskaupassa on ensimmäinen kosketus työelämään. Haluamme, että nuoret saavat parhaan mahdollisen kokemuksen työelämästä ja pääsevät tekemään töitä monipuolisesti yhdessä ammattitaitoisten työkavereiden kanssa. Työtehtävien mielekkyys, työpaikan ilmapiiri ja työkaverit vaikuttavatkin merkittävästi kesätyökokemukseen. Vastuullisuus ja eettisyys kiinnostaa nuoria ja luo merkityksellisyyttä työhön. Kesätyö vahvistaa itseluottamusta ja useimmat kokevat kehittyvänsä myös ammatillisesti työssä. Osuustoiminnallisena yrityksenä nuorten työllistäminen on meille arvojemme mukaista ja koko Pohjois-Savon kehitystä tukevaa toimintaa, PeeÄssän henkilöstöjohtaja Suvi Honkanen kertoo.

PeeÄssän kesätyöntekijät saavat käyttöönsä myös kattavat S-ryhmän henkilöstöedut.

Kesätyöhakemuksia voi jättää sähköisen hakukanavan kautta, www.peeassa.fi/tyopaikat
Hakuaika päättyy yli 18-vuotiaiden osalta 28.2.2022. Valinnat pyritään tekemään maaliskuun loppuun mennessä. Alle 18-vuotiaita osalta Kesä-Ässä -haku on käynnissä 31.3.2022 asti.

Kaupunkifestareiden kingi, Kuopio Wine Festivalit järjestetään kahden vuoden tauon jälkeen huippuruoan ja viinin sekä kotimaisten artistien iskevällä kattauksella. Suomen suurin ruoan, viinin ja musiikin huipputapahtuma järjestetään 30.6.-9. 7.2022 mikäli koronatilanne taphtuman järjestämisen mahdollistaa. 

Kesä 2022 on Kuopio Wine Festivalien 25. juhlavuosi. Ruoan ja viinien hurmaavaan liittoon tehdäänkin poikkeuksellisen laaja läpileikkaus, sillä perinteisen yhden teemamaan sijaan Kuopio Wine Festivaleilla tehdään nyt makumatkoja useampaan viinimaahan ja keittiöön. Rakastu suomalaisen kesän makuihin, ihastu Välimeren tuulahduksiin niin simpukoiden kuin vaikkapa napolilaisten pitsojen parissa tai kokeile herkullisia KWF-tyylillä tuunattuja hampurilaisia – maistettavaa löytyy vaikkapa jokaiselle festaripäivälle! Viininystäville vaihtoehtoja löytyy täyteläisestä punaviinistä kuplivaan rosé proseccoon.

Tapaa viiniasiantuntijat Wine Makers Loungessa
Kuopio Wine Festivaleilla on ensimmäistä kertaa mukana myös eri maiden viinintuottajia, jotka isännöivät Wine Makers Lounge -ravintolassa. Etukäteen varattavassa Loungessa on 80 asiakaspaikkaa, jossa saa herkutella viiden ruokalajin menulla. Asiakkailla on myös ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua ja keskustella viineistä paikan päällä olevien viinituottajien kanssa. Loungesta on suora näkyvyys esiintymislavalle, joka kruu-naa festareista nauttimisen kaikilla aisteilla, kertoo Osuuskauppa PeeÄssän ryhmäpäällikkö Mikko Rosen-dahl.
Wine Makers Loungen lisäksi Kuopio Wine Festivaleilta löytyy tuttuun tapaan seurueille ennakkoon varatta-via viinitupia, joissa on mukava nauttia herkullisia menukokonaisuuksia oman porukan kanssa. Huippusommelierit kruunaavat viinin ja ruoan makumatkasi. Festivaalialueella on lisäksi 300-paikkainen Bistro 25 -ravintola ja alueella on myös useita erilaisia ruokapisteitä.

Tehosekoitin käynnistää KWF-rokkausputkesi
Kuopio Wine Festivaleilla nähdään monipuolinen kattaus Suomen ykkösartisteja. Odotetun paluun tekevä Tehosekoitin saa rokkitunnelman kertakaikkisen kuumaksi. Elektronisemman musiikin ystäville sekä ysärin nuorille maistunee yksi Suomen kaikkien aikojen menestynein yhtye, Bomfunk MC’s. Laula mukana Haloo Helsingin! listahittejä ja anna Antti Tuiskun päästää sisäinen petosi irti. Nämä ja monet muut kovat kotimaiset varmistavat, että Kuopion kesässä on tunnelmaa.

Ruoan, viinin ja huippuartistien täyttämä festivaali on mittaluokaltaan Suomen suurin. Kävijöitä odotetaan noin 35 000 tuhannen henkilön verran yhteensä tapahtuman yhdeksälle päivälle.

Kuopio Wine Festivalin järjestäjät seuraavat tiivisti viranomaisten ohjeistuksia koronavirus -tilanteeseen ja sen vaikutuksia yleisötapahtumien järjestämiseen.

Voimakkaasti heikentyneen koronatilanteen ja nopeasti leviävän omikron-virusmuunnoksen vuoksi Itä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt uusia rajoituspäätöksiä alueelle pikaisella aikataululla. Ravintolarajoitukset kiristyvät edelleen 31.12.2021 klo 16 alkaen.

Itä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt toimialueensa kuntien alueilla kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestet-tävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Määräys ei koske enintään 50 hengen tilaisuuksia, joissa kaikille osallistujille on määritelty oma istumapaikka. Määritelty istumapaikka tarkoittaa nimikoitua tai numeroitua istumapaikkaa. Määräys on voimassa 31.12.2021 klo 16.00–20.1.2022.

Ajantasaisen ravintolan aukioloajan ja koronapassikäytännön voi tarkistaa osoitteesta Raflaamo.fi

Valtioneuvosto on päättänyt kiristää leviämisalueilla sijaitsevien ravintoloiden koronarajoituksia. Pohjois-Savon kuuluessa leviämisalueisiin, rajoitukset koskevat myös PeeÄssän ravintoloita.

 

Rajoitukset leviämisalueilla 28.12. alkaen

Ravintola, jonka pääasiallinen toiminta anniskelua:

Anniskelu pitää lopettaa klo 17 ja ravintola tulee sulkea klo 18.

Koronapassilla ei voi näistä rajoituksista poiketa.

 

Ravintola, jonka pääasiallinen toiminta ei ole anniskelua (ruokaravintolat):

Anniskelu tulee lopettaa klo 17 ja ravintola sulkea klo 18. Koronapassia kysytään klo 18 alkaen.

Jos ruokaravintola edellyttää asiakkailtaan koronapassia, ruokaravintola voi olla auki 18–20, mutta alkoholijuomat pitää kerätä pois asiakkailta klo 18.

 

Rajoitukset eivät koske Take away eli ruoan ja juoman ulosmyyntiä eikä liikennemyymälöitä, joissa on käytössä 75 % normaalista asiakaspaikkamäärästä.

Rajoitukset ovat voimassa 20.1.2022 saakka.

 

Muutokset PeeÄssän ravintoloiden aukioloissa 28.12. alkaen:

Rajoitusten kiristymisen vuoksi PeeÄssä sulkee 28.12. alkaen Apteekkarin, Hophaus Kuopion sekä Hospoda Kozan rajoituksien päättymiseen saakka. Hophaus Tahko on auki 1.1. klo 17 saakka.

 

Ravintolamaailmat Iisalmi, Varkaus, Kuopio ja Ykkösrasti (Buffat ja Pressot) ovat auki klo 18 saakka (rajoitus voimassa 30.1.2022 saakka).

Sokoksen ravintolamaailma Food&Joy auki klo 18 saakka.

Ravintolamaailmojen Hesburgerit toimivat Take away -palveluna klo 18 alkaen.

O´Nelly`s Iisalmi on suljettuna tammikuun loppuun saakka.

Rajoitukset eivät koske ABC-liikennemyymälöitä, joiden aukioloajat pysyvät normaaleina.

 

Ravintolan aukioloajan voi tarkistaa osoitteesta Raflaamo.fi

Osuuskauppa PeeÄssä ottaa vapaaehtoisesti koronapassin käyttöön 17.12.2021 alkaen iltaravintoloissaan.  Muissa ravintoloissa koronapassi otetaan käyttöön maanantaina 20.12.2021.

ABC-liikennemyymälöiden ravintolat, pikaruokaravintolat, kahvilat ja muut ravintolat, joissa ei ole anniskelua, ei koronapassi ole käytössä.

Miksi koronapassi otetaan käyttöön?

Suomen koronatilanne on nopeasti vaikeutunut, ja uhka omikron koronavirusvariantin leviämiselle on myös Suomessa. Ravintoloille on ensiarvoisen tärkeää, että ne voivat ylläpitää palveluja turvallisesti ja tarjota työntekijöilleen työtunteja mahdollisimman hyvin hankalasta koronatilanteesta huolimatta. Monet suomalaiset lähtevät joululoman viettoon sellaisiin maakuntiin, joissa ei ole voimassa leviämisalueen rajoituksia. Siksi noudatamme MaRa ry:n suositusta, jonka mukaan sen näissä maakunnissa olevat ravintola-alan jäsenyritykset ottaisivat käyttöön koronapassin niin kuin se on tällä hetkellä käytössä leviämisalueen maakunnissa. Passin käyttö painottuu anniskeluravintoloihin ja yökerhoihin. Koronapassia voi käyttää vain vaihtoehtona rajoituksille. Aluehallintovirastot ovat ohjeistaneet, että koronapassia voidaan kysyä myös alueilla, joilla ravintoloita ei rajoiteta, kunhan noudatetaan koronapassista annettua lakia kuten leviämisalueille on määritelty.

Koronapassi on käytössä 17.12.2021 alkaen seuraavissa paikoissa:

Baarit, pubit ja yökerhot: koronapassi on käytössä koko aukioloajan.

Kuopio: Apteekkari, Hospoda Koza, Hophaus

Tahko: Hophaus

Iisalmi: O´Nelly`s

 

Koronapassi on käytössä 20.12.2021 alkaen seuraavissa paikoissa:

Ruokaravintolat ja kahvilat anniskeluoikeuksin: koronapassi on käytössä arkisin klo 17 alkaen, viikonloppuisin (la-su) koko aukioloajan

Kuopio: Amarillo, Frans&Sophie, Ehta, Hesburger Sokos, Rosso, Raisu, Coffee House, Döner26, Presso Sokos Kuopio

Tahko: Hillside, Warsteiner Bar, Pizza Breikki, Hesburger Tahko

Iisalmi: Rosso

Varkaus: Rosso

 

Kokous ja tapahtumaravintolat: Koronapassi on käytössä joka päivä klo 17 alkaen

Kuopio: kokous- ja tapahtumatilat Original Sokos Hotel Puijonsarvi

Tahko: Kokous- ja tapahtumatilat Break Sokos Hotel Tahko

Iisalmi: Kokous- ja tapahtumatilat Original Sokos Hotel Koljonvirta

 

Ei koronapassia käytössä:

Toimi näin: 

1. Lataa tai tulosta koronapassi Omakanta-palvelusta kanta.fi

Kirjaudu sisään Omakantaan ja lataa pdf-tiedosto kohdasta koronatodistus. Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi tai muulle laitteelle. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä. Voit varmuuden vuoksi myös tulostaa todistuksen paperille.

2. Näytä koronapassia ravintolassa

Koronapassia kysytään ravintolan ovella. Järjestyksenvalvoja tai henkilökunta lukee passissa olevan QR-koodin. Lukusovellus ei kerää tai tallenna koronapassin tietoja. Jos lukuohjelman käyttö ei teknisistä syistä onnistu, voimme tarkastaa koronapassin paperitodistuksesta. Taita todistus niin, että siitä näkyy vain todistuksen nimi, henkilön nimi, syntymäaika, QR-koodi ja todistuksen tunniste.

3. Muista pitää mukana myös henkilöllisyystodistus!

Ravintolalla on oikeus tarkistaa myös koronapassin esittäjän henkilöllisyys.

Itsenäisyyspäivän aattona tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun Pitkälahden ABC avattiin Kuopion moottoritien varteen.

 Oranssina hehkuva pyloni, jonka huipulla komeilee valkoinen peukalo. Tällaiset valotornit yleistyivät Suomen valtateiden varsilla 2000-luvun alkuvuosina, kun S-ryhmän ABC-ketjua rakennettiin ripeällä tahdilla. PeeÄssä oli yksi innokkaimpia osuuskauppoja ketjun kehittäjänä. Parin vuoden sisällä avattiin ABC-liikennemyymälät Iisalmen Marjahakaan, Siilinjärvelle, Kiuruvedelle ja Kuopion Pitkälahteen.

– Olimme eturintamassa, koska uskoimme vahvasti liikkuvien ihmisten tarpeisiin vastaavaan konseptiin, jossa yhdistyivät polttonestemyynti, ravintola ja market.  Marjahaka valmistui jo vuonna 1997 ABC:n näköiseksi, ennen kuin ketjua oli olemassakaan. Siellä oli oikeastaan tarpeen vain vaihtaa kyltit katolle ABC:ksi muuttumisen yhteydessä, PeeÄssän silloinen toimitusjohtaja Eero Saukkonen muistelee.

Kuopiosta ABC:lle etsittiin tonttia moottoritien kupeesta kaupungin eteläpuolelta, edellytyksenä sijainti lähellä asutusta.

– Paikka Pitkälahdessa osoittautui loistavaksi. ABC on liikeideansa mukaisesti palvellut avauspäivästä lähtien sekä ohikulkuliikennettä että Petosen alueen asukkaita, joita jo tuolloin 2000-luvun alussa oli 12 000.

Tästä joukosta on PeeÄssässä tai muualla S-ryhmässä töissä vielä kymmenkunta henkilöä.

Taivas, mikä startti!

Pitkälahdessa ABC:n avaus 5.12.2001 muodostui kansanjuhlaksi, joka houkutti väkeä paikalle laajalta alueelta ja aiheutti moottoritiellä melkoista ruuhkaa. Suosio yllätti PeeÄssänkin. Uusi palvelu ei tarvinnut kiitorataa, vaan lähti lentoon välittömästi.

­– Kävi saman tien selväksi, että meillä on aivan liian vähän tilaa ja työntekijöitä. Silloin PeeÄssässä vielä käytettiin vuokratyötä, ja alkuun jouduimme tilaamaan vuokrafirmalta jopa toista kymmentä henkilöä viikonloppuisin töihin. Ekstraajia otettiin paljon PeeÄssän omille kirjoille ja rekrytointia sekä perehdytysmateriaalia tehtiin pikavauhtia. Suurimmillaan työryhmään kuului 70 työntekijää, Pitkälahdessa vuoropäällikkönä toiminut Hanni Isotalo kuvailee. Myöhemmin hän kävi luotsaamassa Apseja Siilinjärvellä ja Niiralassa, palaten Pitkälahteen muutamia vuosia sitten PeeÄssän ABC-ryhmäpäälliköksi.

Myös ABC Siilinjärven päällikkö Nina Korhonen hankki Pitkälahdesta aikoinaan kannuksia vaihtelevalle esimiesuralleen PeeÄssässä.

– Voi taivas sitä starttia ja tekemisen meininkiä. Pienen alkuhakemisen jälkeen kaikki pärjäsivät hyvin sekä keittiössä, salissa että marketissa. Pitkälahdessa kasvatettiin moniosaajia jo paljon ennen kuin siitä alettiin laajemmin puhua.

Avauspäivän tungosta.

ABC Pitkälahden ilme on tänä päivänä hyvin erilainen kuin kaksi vuosikymmentä sitten. Väreinä oranssi, vihreä ja keltainen leimasit ABC-sisustusta pitkään.

Olitko paikalla Pitkälahden Apsin avajaisissa. Löydätkö itsesi tästä kuvasta?

Noutopöytäsyöminen oli uutta ja ihmeellistä

On sanottu, että ABC-ketju toi tullessaan Ruotsinlaivojen buffetpöydän Suomen valtateiden varsille.

– Näinhän se oli. ABC tarjosi ihan uudenlaista ravintolakulttuuria. Noutopöytäsyöminen oli uutta ja ihmeellistä, innostaen asiakkaita valtavasti, Hanni vahvistaa.

Ravintolan ympärivuorokautinen aukiolo antoi myös mahdollisuuden uudenlaiselle kulutuskäyttäytymiselle. Nina muistaa, että kaupungin yöelämässä tuli nopeasti tavaksi siirtyä suurella joukolla ABC:lle syömään sen jälkeen, kun ravintolat sulkivat ovensa.

 

Ikimuistoisia jouluja ja juhannuksia

Ravintolan ohella kauppa kävi marketissa kovalla tahdilla. Erityisesti sunnuntait sekä juhlapyhät olivat ABC marketin kulta-aikaa.

– Meillä saattoi olla yksinomaan kaupan puolella seitsemän kassaa käytössä ja tuloksen suhteen oltiin miljoonapilkillä. Olimme useamman vuoden ajan ketjun suurin yksikkö myyntiluvuilla mitattuna, Hanni muistelee.

Kuopion keskustan Food & Joy -ravintolamaailman ravintolapäällikkö Sanna Laakso, Pitkälahden kasvatteja hänkin, muistaa erityisen hyvin ABC:n ensimmäisen joulun.

­– Jouluyönä työkavereiden kanssa saatiin tehdä ihan rivakasti töitä ja ihmetellä siinä sivussa, mistä nämä kaikki ihmiset oikein tulevat. Asiakkaita riitti, ihan joka hetkelle.

Nina muistelee puolestaan alkuaikojen juhannuksia päätään pudistellen.

– Meillä oli maitohuoneessa tavaraa niin paljon, kuin vain sisään mahtui, eikä tavara riittänyt siltikään. Otettiin opiksi ja seuraavana vuonna takapihalle tuotiin kylmäkontit varastotilaksi.

ABC marketin huippuvuodet päättyivät kauppojen aukiolon vapautumiseen vuonna 2016.

– Meillähän oli tosin tapahtunut suuri muutos jo edellisenä vuonna, kun uusi Pitkälahti avattiin ja saman katon alle niputettiin ABC, Kodin Terra ja S-market. Päivittäis- ja käyttötavaramyynnistä valtaosa siirtyi ABC:ltä S-marketiin.

ABC:n liikeideana oli – ja on edelleen – tarjota liikkuville ihmisille ravintola-, market- ja polttonestepalveluja saman katon alta.

Anna antoi ketjulle kasvot

Break Sokos Hotel Tahkon hotellinjohtaja Anna Hämäläisenkin työura sai 2000-luvun alkuvuosina potkua ABC Pitkälahdesta. Hän työskenteli avauksesta lähtien kolmisen vuotta Apsin keittiössä kokkina, keittiömestarin tuuraajana ja keittiömestarina.

– Hiljaisimpinakin aikoina ruokailijoita oli satoja ja juhlapyhinä, erityisesti äitien- ja isänpäivinä määrä kasvoi lähelle tuhatta. ABC:lle tultiin koko perheen voimalla syömään. Muistan elävästi, kun pohdimme toukokuussa 2002, kuinka paljon meidän pitää leipoa äitienpäiväkakkuja, jotta niistä varmasti riittää kaikille.

Anna antoi samana vuonna kasvavalle ABC-ketjulle kasvot esiintyessään valtakunnallisessa markkinoinnissa valokuvamallina.

– Olihan se aika hämmentävää, kun omaa kuvaansa sai katsella tienvarsien jättitauluista, liikenneasemien ikkunateippauksista ja lehtien mainoksista. Monet tunnistivat kasvoni ja baareissa miehet tulivat sanomaan, että minulla on sinun kuva lompakossa ja esittelivät ABC:n ateriapassia, Anna nauraa.

Tällä Annan kuvalla markkinoitiin kasvavaa ja kehittyvää ABC-ketjua 2000-luvun alkuvuosina.

– Painettiin töitä ihan täysillä ja koettiin yhdessä aitoa iloa onnistumisista. Porukka pelasi mahtavasti yhteen ja syttyi ihan liekkeihin, kun väkeä tuli ovista ja ikkunoista. Oltiin tiivis perhe, jossa tsempattiin ja autettiin toisiamme. Monet ystävyyssuhteet ovat kantaneet tähän päivään saakka, Hanni ja Sanna vastaavat.

Entä mitä Pitkälahti-vuodet antoivat työuran kannalta?

– Valtavan määrän kokemusta ja oppia, muun muassa erilaisissa tilanteissa toimimisesta, nopean reagoinnin merkityksestä, monien asioiden yhtäaikaisesta hallitsemisesta, ristiin työskentelyn ja moniosaamisen rikkaudesta, suurien volyymien kanssa pelaamista sekä ennen kaikkea työnilon ja yhdessä tekemisen tärkeydestä, Anna ja Nina listaavat.

Tervetuloa ABC Pitkälahden 20-vuotissynttäreille 3.–5.12. Ohjelmassa kaikkea kivaa sekä lapsille että aikuisille, muun muassa lauantaina jälkiruokasirkus ja Apsi-Apinan vierailuja sekä sunnuntaina jouluinen noutopöytä, joululauluja, pipareiden koristelua ja tietenkin joulupukki.

 

Break Sokos Hotel Tahkon vastaanotossa työskentelevä Seija Pirinen on palkittu Sokos Hotels -ketjun vuoden onnellistajana.

(teksti: Kristiina Tammitie, kuvat: Pentti Vänskä)

Lapsiperhe majoittui Break Sokos Hotel Tahkolle. Perheen 8-vuotias tyttö ilmoitti topakasti haluavansa nukkua huoneen kerrossängyn yläpetillä, mutta vanhemmat eivät uskaltaneet laskea levottomasti nukkuvaa lasta matalalaitaiseen sänkyyn.

Lapsen harmitus jäi mieleen. Kun vastaanotossa tuli hiljaisempi hetki, kävin etsimässä liimapuulevyn, jonka vuorasin pyyhkeellä ja pussilakanalla. Näin saatiin sänkyyn korkeampi laita ja tyttö pääsi kuin pääsikin nukkumaan yläsänkyyn. Aamulla hän tuli kiittämään ja kertomaan, miten hyvin unet maittoivat. Tyttö oli niin ilahtunut asiasta, että ilmoitti haluavansa ehdottomasti tulla meille uudelleenkin, vastaanoton vuoropäällikkö Seija Pirinen kuvailee.

Lapsen ilahduttaminen poiki Seijalle Sokos Hotels -ketjun Vuoden onnellistaja -tittelin, Sokos Hotellien onnellistamisen mission mukaisesti.

S-ryhmän hotelleissa onnellistamisen tavoitteena on saada ihmiset hurmaantumaan hotelleihin sekä lähtemään niistä onnellisempina ja paremmalla mielellä kuin he olivat saapuessaan. Onnellistamisteoista palkitaan hotellien asiakaspalvelijoita kuukausittain, ja oivaltavimmista teoista seuraa vuoden onnellistajan tunnustus. Tänä vuonna palkitut valittiin lapsiasiakkaiden huomiointia painottaen.

 

Onnellistaminen parasta

Seijalle palkinto tuli täytenä yllätyksenä.

Seurasin palkitsemistilaisuutta etäyhteyksien kautta ja menin aivan sanattomaksi, kun kuulin oman nimeni, Seija hymyilee.

Hän pyrkii tekemään joka päivä onnellistamistekoja, joihin maalaisjärjen puitteissa on henkilökunnalle annettu varsin vapaat kädet. Asiakkaiden riemastuttaminen onkin työn parasta antia.

­ – Joskus asiakas ilahtuu tavattomasti aivan pienestä asiasta, ja toisinaan voidaan tehdä vähän enemmänkin. Olen esimerkiksi käynyt antamassa virtaa asiakkaan autoon, järjestänyt lapsille yllätyssynttäreitä ja antanut majoittuvalle perheelle tai kaveriporukalle heidän varaamansa huoneen tilalle sviitin. Työkaveri on muun muassa ottanut asiakasperheen koiran kotiinsa hoitoon, koska heidän varaamaansa sviittiin ei lemmikkiä voitu laskea.

 

30 vuotta Tahkolla

Tahkolla Seija on työskennellyt samassa talossa jo 30 vuotta, joista viimeiset 17 vuotta PeeÄssän leivissä.

Niinhän se vain on, että Tahko menee veriin. Ympäristö, työporukka ja asiakkaat ovat aivan mahtavia.

Seijalla on ollut vuosien mittaan monenlaisia työtehtäviä. Nykyisen työnsä vastaanotossa hän kokee eniten omakseen.

– Respassa työskentely on vaihtelevaa ja haasteellista. Asiakkaiden sisään ja ulos kirjaaminen on vain osa kokonaisuutta, sillä eteen tulee jatkuvasti erilaisia asioita, jotka vaativat joskus nopeaakin reagointia ja ratkaisujen löytämistä. Olen esimerkiksi oppinut vaihtamaan sähkölukon lukijan omin käsin, Seija kuvailee.

Seija on ollut Tahkolla töissä 30 vuotta, tehden vuosien mittaan monenlaisia työtehtäviä. Hotellin vastaanotto tuntuu eniten omalta paikalta.

 

Vuoden onnellistaja-titteli tuli kerrossängyn yläpetin fiksaamisesta niin, että asiakasperheen 8-vuotias pääsi nukkumaan toivomaansa paikkaan.

 

Uusi Tsekkipubi Hospoda Koza on avattu Kuopion kauppahallin kellariin osoitteeseen Kauppakatu 45.

Ravintola Koza toimii samalla myös maineikkaan Kozel Tšekkipanimon näyteikkunana ja ainoana brändibaarina Suomessa. Kozel on maailman tunnetuin tšekkiläinen olut. Panimon kaksi tunnusomaista lageria, Kozel Premium ja Kozel Dark ovat haalineet yli 100 palkintoa ja tulevat tietenkin näyttävästi esille muiden kiehtovien Itä- ja Pohjois-Euroopan oluiden kanssa. Pubin miljöö ammentaa tunnelmia useista vanhoista, perinteisistä tsekkiläisistä oluttuvista, jonka illanviettoa säestää karaoke. Kattavan kappalevalikoiman sekä erinomaisen äänentoiston ansiosta Koza on karaoken ystävien uusi ykköspaikka Kuopiossa. Perjantai ja lauantai-iltoina paikalla on ammattitaitoinen karaokejuontaja. Rauhallisempi illanvietto mukavassa seurassa, vaikkapa pelejä pelaillen, onnistuu myös mainiosti kellaritilan sokkeloisuuden ja kiehtovuuden ansiosta. Tilaan tulee myös varattava karaokekabinetti vaikkapa yrityskäyttöön tai yksityistilaisuuksia varten.

Ravintolassa on 130 asiakaspaikkaa. Pubin aukioloajat ovat alussa keskiviikko – lauantai klo 18-01. Myöhemmin syksyllä koronarajoitusten mahdollisesti poistuessa jatkamme iltaa viikonloppuisin -04 asti.

 

Na zdraví!

 

Asiakasomistajien ravintolapalvelut paranevat tänään 30.4.2021, kun uusi Food&Joy -ravintolamaailma avataan entisen Sokoksen ravintolamaailman tiloihin.

Food&Joy pitää sisällään kaikkiaan 7 eri ravintolaa kahdessa kerroksessa. Rosso ja Coffee House avautuvat uusittuina ja uudistunut Hesburger on remontin myötä siirtynyt uudelle paikalle torin reunalle. Täysin uusi ravintolamme Döner26 tarjoaa gourmet kebabia hyödyntäen tuoreita, rohkeita ja yksilöllisiä makuja. Valikoimissa hyödynnetään lähialueen yhteistyökumppanien tuotteita. Dönerin yhteyteen avautuu GoSalad-salaattibaari, joka tarjoaa raikkaita ja tuoreita makuja monipuolisesti. Salaattibaarista saa kerättyä toiveiden mukaisen annoksen. Ravintola Raisu avattiin muutamia viikkoja sitten. Raisusta saa kaupungin parasta sushia, joka vie makumatkalle Aasiaan. Lisäksi jo aikaisemmin uudistettu kahvilamme Presso tarjoaa Sokoksen 2. kerroksessa parhaita viihtymisen hetkiä tuoreen kahvin ääressä.

Lämpimästi tervetuloa tutustumaan uuteen upeaan ravintolamaailmamme!

 

Teksti Kristiina Tammitie | Kuvat Pentti Vänskä

Televisiossa Nelosella yli 600 000 katsojaa viikoittain keränneestä Tankkaustarinat-realitysarjasta kuvataan parhaillaan toista tuotantokautta. Ensi kesänä esitettävällä uudella kaudella seurataan peräti kahdeksassa jaksossa Varkauden ABC:n värikästä elämää.

Tammikuinen arkipäivä saa uudenlaista eloa, kun Varkauden ABC:n ovensuuta lähestyessä korviin kantautuu rytmikäs soitanto. Sisällä joukko musikantteja viihdyttää yleisöään mukaansatempaavalla ukuleletaituroinnilla. Ohikulkijat pysähtyvät kuuntelemaan ja hymy leviää nopeasti kaikkien kasvoille.

Ei liene liian suuri juonipaljastus kertoa, että kyse on Tankkaustarinat-realitysarjan yhdestä kohtauksesta, joka nähdään Nelosella kesäkuussa alkavissa toisen tuotantokauden jaksoissa. Ukulele-musisoijat ovat päässeet mukaan ”Tankkiksiin” paitsi viihdyttämään, myös kertomaan Leppävirralla vuosittain järjestettävistä ukulele-festareista.

Kuusi päätähteä

Tankkaustarinoiden toisella kaudella nähdään savolaisväriä peräti kahdeksassa jaksossa. Varkauden ABC:llä sarjaa on filmattu joulu- ja tammikuussa parin viikon ajan. Vielä on tulossa kaksi kuvaussessiota helmikuussa.

– Minulle soitettiin ja kysyttiin, haluaisimmeko lähteä sarjaan esiintymään. Makusteltiin asiaa yhdessä, ja kun vapaaehtoisia persoonallisia huipputyyppejämme löytyi riittävästi, päätimme heittäytyä rohkeasti mukaan, liikennemyymäläpäällikkö Mervi Ahonen kertoo.

Hän päätyi itsekin kameroiden eteen, ei niinkään innokkaana, mutta sitäkin lojaalimpana parrasvaloihin astuvia työryhmänsä jäseniä kohtaan. Pääosassa Varkauden ABC:n jaksoissa ovat Mervin lisäksi Hanne Sirkkiä, Mikko Honkanen, Juha Ahonen, Iiris Eronen sekä Kuopiosta ABC Pitkälahdesta vahvistuksena joukkoon liittynyt Jani Ranta.

Tilaisuus, joka ei toistu

Varkauden tavoin Tankkaustarinoissa esittäytyy tällä kaudella uutena paikkana ABC Renkomäki Lahdesta. Ensimmäiseltä kaudelta tutut ABC Vaajakoski ja ABC Lohja ovat edelleen mukana.

Henkilökunnan ohella sarjassa tavataan Apsin vakiasiakkaita ja värikkäitä, paikallisia persoonallisuuksia. Lisäksi asiakasterveisiä on kuvattu useilla ketjun asemilla, muun muassa ABC Pitkälahdessa Kuopiossa joulukuussa.

Suomen suurimpiin kuuluva tuotantoyhtiö Aito Media valitsi formaattiin sopivat ja kiinnostavat persoonat työntekijöiden koekuvausten perusteella.

Hanne kertoo lähteneensä sarjaan mukaan tilaisuuden ainutkertaisuuden vuoksi.

– Onhan tämä kokemus, joka ei toistu. Voinpahan joskus tulevaisuudessa kertoa lapsenlapsille, että minäpä se olen ollut telkkarissa ja katsoa heidän kanssaan jaksoja jostain silloin käytössä olevasta palvelusta. Täytyy tunnustaa, että olen myös yllytyshullu, joka oli helppo ylipuhua mukaan, Hanne nauraa.

Lopputulos jännittää

Jaksoissa ABC:n elämä avautuu kaikissa väreissään. Katsojat pääsevät elämään henkilökunnan mukana iloja ja suruja, kiirettä ja touhua, tilannekomiikkaa ja tiivistä työtoveruutta.

­– Tilanteet ovat aitoja tapahtumia elävästä elämästämme, mutta enempää kuvausten yksityiskohdista emme voi paljastaa, Mervi ja Hanne kertovat.

Kokemus on jo tähän mennessä, kun kuvaukset ovat vielä kesken ja lopputulos pelkkää arvailua, synnyttänyt monenlaisia tunteita. Kaksikkoa mietityttää ennen muuta se, näyttävätkö he viihteellisessä sarjassa aidoilta itseiltään.

– Kuvauksissa on ollut mielenkiintoista, kivaa ja nauruntäytteistä. Mutta välillä myös epäilyttää, nolaammeko itsemme ihan totaalisesti tai näyttääkö siltä, että kyseessä on asiakaspalvelun ammattilaisten sijasta leikkikouluosasto. Jännittää aika tavalla, miltä valmiit jaksot näyttävät, Tankkaustarinoiden tulevat tähdet tunnustavat.

Kimmo Mattila, Arto Julkunen ja Anja Huovinen pääsivät esittelemään paikallista ukulelen soittotaitoa Tankkaustarinoihin.

Henkilökunta innostui jammailemaan musiikin tahtiin. Mervi ja Juha ovat realitysarjan tulevia tähtiä.

Hanne pääsi näppäilemään soitintaan ukulelemaestron Arto Julkusen opastuksella. Tämäkin kohtaus nähtäneen Tankkaustarinoissa kesällä.