Kuopion torilta tuttu musta ruokarekka ladataan kesäksi Bona BBQ:n antimilla ja ajetaan Keilankannan S-marketin pihaan. Pop-up -ravintola palvelee asiakkaita 14.6. – 10.8. välisen ajan ja on auki maanantaista lauantaihin 11–20 ja sunnuntaina 12–18. Bona BBQ:n instagram-tilillä jaetaan ajankohtaista tietoa kelivarauksesta.

Kokonaisuus kattaa ruokarekkaan suunnitellun Bona BBQ pop-up -ravintolan ja sen yhteyteen pystytetyn 50 hengen terassin. Ruokarekalla on myös anniskeluoikeudet.

Bona BBQ:n erikoisuutena ovat savustetut ja pitkään haudutetut lihat. Ravintolan kotipaikalla Maljalahdessa grillin antimista nautitaan upeissa Kallaveden maisemissa. Pop-up -ravintolassa paikallisista raaka-aineista syntyvät muun muassa herkulliset burgerit ja maistuvat salaatit.

– Ruokarekka oli pandemia-aikana samassa paikassa samalla idealla ja silloin tarjolla oli Amarillon ruokia. Asiakkaiden keskuudessa pop-up -ravintola Saaristokaupungissa oli suuri menestys, kertoo PeeÄssän ravintoloiden ja tapahtumien ryhmäpäällikkö Johanna Kämäräinen.

Saaristokaupungissa on paljon potentiaalia

Saaristokaupungin alue on erittäin suosittu asuinalue, mutta esimerkiksi lähimmät ravintolapalvelut ovat useiden kilometrien päässä.

Ruokarekka on erinomainen tapa tuoda PeeÄssän ravintolapalveluita lähemmäs alueen asukkaita ja herättää keskustelua alueen palveluiden tulevaisuudesta.

– Tulemme tarjoamaan maistuvia ruokailuhetkiä, mutta samalla tavoitteemme on kerätä tietoa siitä, millaisia toiveita ihmisillä on alueen ravintolatarjontaan, Kämäräinen sanoo.

Ruokailun yhteydessä asiakkaille tarjotaan mahdollisuus vastata lyhyeen kyselyyn omalta mobiililaitteellaan, missä voi kertoa omia näkemyksiään siitä, miltä PeeÄssän ravintolatarjonta voisi tulevaisuudessa alueella näyttää.

Kotimaisia raaka-aineita, reilut annoskoot ja pannupizzan paluu Kuopioon. Leiketuvan tuomisesta osaksi Kuopion ravintolatarjontaa vastaa kokenut joukko PeeÄssän ravintola-alan ammattilaisia.

– Otamme mielenkiinnolla vastaan uuden ravintolan tuomat haasteet ja tuomme mukanamme meille tyypillisen savolaisen otteen tekemiseen, kuvailee Leiketuvan keittiöpäällikkö Marika Noponen.

Suomalaista makumaailmaa kunnioittavan ruokalistan antimista on helppoa löytää oma suosikkinsa. Tuoreet kotimaiset raaka-aineet, omassa keittiössä leivitetyt leikkeet ja pitkään odotettu pannupizzan paluu takaavat mielekkäitä ruokahetkiä moneen makuun, myös perheen pienimmille. Viihtyisä leikkipaikka varmistaa onnistuneen ravintolakokemuksen koko perheelle.

Pannupizzat tekevät odotetun paluun Kuopioon.

Asiointia Leiketuvassa voi kuvailla laadukkaaksi ja jouhevaksi. Ravintolassa on mietitty palvelupolkua uusin silmin palvelemaan nykyajan asiakkaita. Tilauksen voi käydä tekemässä tiskillä, josta vierailu jatkuu salaattipöydän kautta pöytään. Valmiit ruoat tarjoillaan suoraan pöytään.

Osuuskauppa PeeÄssän kehittäessä ravintolapalveluitaan vuonna 2024, myös Leiketuvassa tullaan tulevaisuudessa tarjoamaan asiakkaille mahdollisuutta kätevään mobiilipalveluun, joka mahdollistaa tilausten tekemisen pöydästä suoraan omalla puhelimella.

Itä-Suomessa Leiketupa on tuttu ravintolakonsepti Joensuun Prisman ravintolamaailmasta. Täysin monistettuna ravintola ei kuitenkaan Kuopioon tule, vaan henkilökunta on päässyt itse vaikuttamaan annosten kehittämiseen.

Marika Noponen toimii uuden Leiketupa-ravintolan keittiöpäällikkönä.

– Tuotekehityksessä on kyse siitä, että olemme miettineet millaista ruokaa haluamme asiakkaillemme tarjota. Työn jälki näkyy suoraan lautasilla ja alkuvaiheessa onkin tärkeää kerätä paljon palautetta asiakkailta, Marika sanoo.

Leiketuvan tarjonta parantaa koko Sokoksen, ja etenkin ravintolamaailman, asiointikokemusta.

– Sokoksen ravintolamaailmassa asiakkaille on tarjolla erilaisiin tarpeisiin soveltuvat laadukkaat ravintolapalvelut. Leiketuvan myötä haluamme erityisesti panostaa ravintolamaailmassa asioinnin sujuvuuteen ja selkeyteen, kertoo PeeÄssän ravintoloiden ja tapahtumien ryhmäpäällikkö Johanna Kämäräinen.

Vuoden S-Boss Kirsi Rautio

Parhaan ravintolapäällikön arvostetun S-Boss-tittelin vastaanotti Iisalmen Prisman ravintolamaailman päällikkö Kirsi Rautio. Valintaa perusteltiin sillä, että Kirsi on luotsannut tiimiään onnistumaan joka saralla, niin asiakastyytyväisyydessä, henkilöstötyytyväisyydessä kuin tuloksellisuudessa – ja onnistunut kotiuttamaan Iisalmeen ketjun suositelluimman ravintolamaailman tittelin kahtena peräkkäisenä vuonna.

– Olen todella otettu tästä huomionosoituksesta. Menin ihan sanattomaksi, kun kuulin, että minut on valittu palkinnon saajaksi. Päällimmäinen tunne on kiitollisuus, Kirsi kuvailee.

Hänellä on parinkymmenen vuoden työkokemus ravintola-alalta, sekä palkattuna esihenkilönä että yrittäjänä. Peeässäläinen Kirsistä tuli reilut pari vuotta sitten, kun hän aloitti Iisalmen Prisman ravintolamaailman vetäjänä. Itseään Kirsi luonnehtii ihmisläheiseksi ja helposti lähestyttäväksi, tasapuolisuutta korostavaksi ja työryhmäläisiään kuuntelevaksi esihenkilöksi.

–Teen tätä työtä koko sydämestäni, niin kuin aiemmin yrittäjänä. Erityisen kiitollinen olen siitä, että minulla on huippuammattitaitoinen tiimi, jonka ansiosta tällaisen tunnustuksen saaminen on mahdollista.

Kirsi kuvailee S-Bossiksi valitsemisen antavan lisää voimaa jatkaa töitä eteenpäin sekä hänelle itselleen että koko työryhmälle, jossa kaikki arvostavat ja auttavat toisiaan.

Vuoden ravintolamaailma: Prisma Kuopion Presso, Pizza&Buffa ja Hesburger

Erilaisia ravintolakonsepteja yhdistävien S-ryhmän ravintolamaailmojen sarjassa vuoden ravintolamaailmana palkittiin Kuopion Prisman Presson, Pizza&Buffan ja Hesburgerin muodostama kokonaisuus.

– Asiakkaat otetaan vastaan vieraiden tavoin ja vierailun onnistuminen varmistetaan maistuvalla ruoan ja lupsakalla palvelulla. Esihenkilötiimin yhteiset tavoitteet ovat selkeät ja niitä tavoitellaan tiiviillä porukalla. Arjessa johdetaan omalla esimerkillä ja näin saadaan koko tiimi innostumaan ja onnistumaan. Konseptien toteuttaminen on tässä ravintolamaailmassa kiitettävällä tasolla, ja tuloksellisesti vuosi 2023 oli erittäin vahva, valintaa perusteltiin.

– Aivan mahtavalta tuntuu. 2023 oli meidän kaikkien aikojen vuosi. Paransimme asiakastyytyväisyyttä, kehitimme tiimiläisten moniosaamista ja kaiken lisäksi teimme ennätystuloksen. Olen äärettömän onnellinen tästä tunnustuksesta ja hirvittävän ylpeä omasta työryhmästäni. Voittaminen on mahdollista, koska meillä on upeita tyyppejä töissä ja haluamme onnistua yhdessä, ravintolapäällikkö Henna Kananen arvioi.

Uutisen palkinnosta työryhmä otti vastaan riemunkiljahduksin.

– Taisi siellä muutamia onnen kyyneliäkin vierähtää. Totta kai tunnustus innostaa ja motivoi, mutta tätä työtä ei tehdä pelkästään palkintojen takia, vaan enemmänkin rakkaudesta lajiin. Työ ravintola-alalla vaatii paineensietoa, huumoria ja sitä, ettei pelkää epäonnistumista. Joka päivä voi oppia uutta ja oikealla asenteella selviää pitkälle. Innostuminen ja motivaatio tässäkin asiassa on hyvin pitkälti omissa käsissämme.

Teksti: Kristiina Tammitie | Kuvat: Pentti Vänskä

PeeÄssän 20 miljoonan euron suurinvestointi Break Sokos Hotel Tahkolla on edennyt suunnitellussa aikataulussa. Parhaillaan rakenteilla olevasta uudisosasta on pystyssä vasta betonisia pylväitä ja seinäelementtejä, mutta päärakennuksen ravintoloiden ja uusittujen huoneiden ilme maisemaikkunoineen antaa osviittaa siitä, miltä kokonaisuus tulee valmistuttuaan näyttämään.

Hotellin kantaosan ravintolat Hillside, Pizza Breikki ja Hesburger saivat uuden raikkaan ilmeen viime syksynä valmistuneessa uudistuksessa. Hotellin aamiaistilana, lounasravintolana ja à la carte -ravintolana toimivassa Hillsidessa on paljon erilaisia sisustuselementtejä ja mielenkiintoisia yksityiskohtia, jotka muodostavat harmonisen kokonaisuuden. Lasinen suuri viinikaappi ravintolasalin keskellä on upea katseenvangitsija.

Hotellin ravintolakokonaisuuteen kuuluu myös kolme vuotta sitten avattu tislaamoravintola Hophaus, jossa päästiin maaliskuussa maistelemaan talon omaa ja Suomen ensimmäistä luomuviskiä. Hophausissa tehdään tämän vuoden aikana muutoksia, joiden myötä asiakaspaikat lisääntyvät ja ravintolaan voidaan hankkia esiintyjiä nykyistä monipuolisemmin.

Hotellinjohtaja Anna Hämäläinen sanoo, että kokonaisvaltainen uudistus nostaa Break Sokos Hotel Tahkon aivan uudelle tasolle. Hotellin sijainti ei Tahkolla voisi parempi olla.

– Olemme Tahkon upeiden maisemien ytimessä, vuoren juurella ja jatkuvasti monipuolistuvien aktiviteettien äärellä ympäri vuoden. Tarjoamme ainutlaatuisia ja innostavia elämyskokemuksia ja ruokimme voimaannuttavaa irtiottoa arjesta, kruununa tämän vuoden lopulla valmistuvaan uudisosaan tulea nautiskelukylpylä.

Break Sokos Hotel Tahkon hotellinjohtaja Anna Hämäläinen

Pääsääntöisesti aamiaistarjoilua hoitava Hanne Räsänen kuvailee vuosien ajan säännöllisesti käyneiden asiakkaiden olleen haltioituneita nähdessään ravintolasalin uuden ilmeen. Useimmat kiinnittävät huomionsa tunnelmalliseen ja lämminhenkiseen kokonaisuuteen.

Syksyllä uudistetuissa huoneissa on luonnonläheisen ja väreiltään lämminsävyinen ilme. Materiaalit ja kalusteet ovat pitkäikäisiksi tarkoitettuja. Tarjolla on standard- ja superior-luokan huoneita sekä kuuden hengen parvellisia huoneita. Kylpyhuoneet ovat poikkeuksellisen tilavia.

– Luonnonläheisyys, vastuullisuus ja ympäristöasiat ovat merkittävä osa Tahkon tarinaa. Break Sokos Hotel Tahkon sisustuksessa halusimme korostaa juuri tämän alueen ainutlaatuisuutta ja sen puhdasta, raikasta luontoa. Hotelli tarjoaa uudistuksen myötä laatua, huolettomuutta ja uudenlaista arjen luksusta vierailleen, talon kaikissa tiloissa, sisustussuunnittelusta vastaavan Visionary Design Partners Helsingin suunnittelija Jaana Ekman kuvaili ensimmäisten huoneiden valmistuttua.

Hotellin majoitustiloissa on maksimoitu Tahkon upeat maisemat. Lähes kaikista jo uudistetuista päärakennuksen kolmannen kerroksen huoneista sekä uudisosan huoneista avautuu hulppeat näkymät rinteiden suuntaan. Useissa huoneissa on myös oma parveke.

Hotellin täysin uudistetut kokous-, juhla- ja tapahtumatilat on keskitetty päärakennuksen toiseen kerrokseen. Muunneltavissa tiloissa voidaan järjestää hyvin vaihtelevasti erilaisia kokoontumisia, perhejuhlista yritysten ja yhdistysten tapahtumiin, viihdettä unohtamatta.

Vastaanotossa viime vuoden lopulla aloittaneella Kaisa Kuosmasella oli aluksi käsitys, että ketjupaikat voivat olla kasvottomia. Kauden edetessä hän on huomannut, että Break Sokos Hotel Tahkolla on hyvin ihmisläheinen ja lämminhenkinen tunnelma.

Puretun matalan hotellisiiven tilalle on alkanut nousta uusi, viisikerroksinen hotelliosa, johon tulee 66 huonetta, standard-huoneista sviitteihin. Ylimpään kerrokseen avataan SPA- ja saunaosasto, jonka altaat ja saunat niin sisällä kuin ulkona terassilla ovat ympäri vuoden käytössä.

Saunomaan pääsee myös kuntosalin yhteydessä pohjakerroksessa, johon sijoittuu myös pop-up-liiketiloja. Hotellin vastaanotto aulatiloineen tulee siirtymään päärakennuksen ja uudisosan yhtymäkohtaan.

Uudisosa valmistuu vuoden lopulla.

Uudistustyöt Sokoksen ravintolamaailmassa alkavat tällä viikolla. Uudistusten tuloksena ravintolapalvelut päivittyvät ja ravintolamaailman tilaa muutetaan palvelemaan paremmin asiakkaita.

Toukokuun puolenvälin paikkeilla valmistuvan uudistuksen myötä ravintolamaailmassa tulee palvelemaan Rosson, Coffee Housen, Presson ja laajennetun Hesburgerin lisäksi kokonaan uusi Leiketupa-ravintola. Lisäksi suunnitelmissa on lisätä kauppakäytävän viihtyisyyttä kahvilapalveluilla.

Rakentaminen ja uudistaminen tulevat näkymään ravintolamaailmassa, mutta eivät häiritse ravintoloiden päivittäistä toimintaa. Töiden ajan Rosso, Coffee House, Presso ja Hesburger palvelevat asiakkaita normaalisti.

Uusi Leiketupa-ravintola on tuttu ravintolakonsepti Joensuun Prisman ravintolamaailmasta. Leiketuvassa on nimensä mukaisesti tarjolla laadukkaita itseleivitettyjä leikkeitä. Leikkeiden lisäksi tarjontaan kuuluu salaatit, burgerit ja pannupizzat. Itse tehdyssä rehdissä ruoassa otetaan huomioon eri ruokavaliot ja reilut annokset sammuttavat kaikenkokoisen nälän.

– Uudistukset parantavat koko Sokoksen, ja etenkin ravintolamaailman, asiointikokemusta. Jatkossakin asiakkaille on tarjolla erilaisiin tarpeisiin soveltuvat laadukkaat ravintolapalvelut. Erityisesti haluamme panostaa ravintolamaailmassa asioinnin sujuvuuteen ja selkeyteen, kertoo PeeÄssän ravintoloiden ja tapahtumien ryhmäpäällikkö Johanna Kämäräinen.

Teksti: Kristiina Tammitie | Kuvat: Linnea Laaksonen, Lassi Saijets

Suomessa keittiömestarille myönnettävä ammatillinen tunnus on siniseen nauhaan ketjulla kiinnitetty hopeinen tai kultainen laatta, joka on henkilökohtainen ja sen taakse on kaiverrettu nimi ja myöntämisvuosi.

Alueyhdistys voi esittää aktiivisesti yhdistyksessä toiminutta jäsentään tunnustuksen saajaksi, mikäli jäsen on ollut alalla vähintään kahdeksan vuotta ja on toiminut koko ammattikunnan hyväksi niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Vuodesta 1992 alkaen Cordon Bleu -tunnuksen saaneita keittiömestareita on järjestön verkkosivujen mukaan kaiken kaikkiaan koko maassa reilut 40.

Toni Karjalaiselle käädyt myönnettiin Lahdessa Pajulahden urheiluopistolla Suomen keittiömestareiden liittopäivillä.

– Olen otettu tästä ammattikunnan tunnustuksesta. Ja lähtihän liittopäiviltä matkaan myös jäsenten välisen Iron Chef -kisan Vellikello -kiertopalkinto, joka pysyy meillä seuraaviin, vuonna 2026 Kuopiossa järjestettäviin liittopäiviin saakka, Toni hymyilee.

Työpaikka ei voi enää parantua

Toni on työskennellyt Original Sokos Hotel Puijonsarven keittiöpäällikkönä vuoden 2023 alusta lähtien. Hän on opiskellut kokiksi Kuopion Savoniassa ja keittiömestariksi Perhon liiketalousopistossa Helsingissä.  Työkokemusta on kertynyt ravintola- ja kaupan alalta työntekijänä, esihenkilönä ja yrittäjänä pääkaupunkiseudulla, Etelä-Karjalassa sekä Pohjois-Savossa.

Chaîne de Rôtisseurs -järjestön ammattilaisjäsenen Chef Rôtisseur -käädyt Tonilla on ollut jo 15 vuotta, ja pykälän korkeammat Maître Rôtisseur -arvon käädyt hän sai viime vuonna.

– Kulunut vajaa puolitoista vuotta PeeÄssässä ja Puijonsarvessa ovat olleet mahtavaa aikaa, paljon enemmän kuin osasin odottaakaan. Puijonsarvi on monien mahdollisuuksien talo, jossa tapahtuu 24/7. Pitkää päivää on tehty ja muuttujia tulee koko ajan eteen, joten aika ei käy pitkäksi eikä elämä tylsäksi. Ei työpaikka tästä voi enää parantua, Toni Karjalainen kehaisee.

Ravintolapäällikkö Hanna Härkönen ja keittiöpäällikkö Toni Karjalainen vastaanottivat tammikuussa Puijonsarven Puikkari Conferencelle myönnetyn Chaine de Rôtisseurs -kilven. Järjestön puolesta kilven luovuttivat Chaîne des Rôtisseurs Savon vouti Juhani Simpanen js Chaîne des Rôtisseurs Finlande ry:n valtavouti Johanna Hornborg-Ojala.

Uudessa nautiskelukylpylässä vieraat pääsevät kylpemään maisemasaunoissa, höyrysaunassa ja ulkoilmaterassin hirsisaunassa. Kylpyläelämyksen viimeistelee elämyssuihkut ja poreammeet.

– Uusi kylpylämme tulee hurmaamaan paitsi nautiskelu-, kylpemis- ja saunavalikoimallaan, myös uskomattomilla näköaloilla. Saunoista ja ammeista voi nauttia ympärivuotisesti niin sisällä kuin ulkona terassillakin, kertoo Break Sokos Hotel Tahkon hotellinjohtaja Anna Hämäläinen.

Nautiskelukylpylän valmistuminen on osa mittavia Break Sokos Hotel Tahkon uudistustöitä. 17 miljoonan euron investoinnin myötä hotelli ja sen palvelut nostetaan uudelle tasolle.

”Hotellivierailusta luodaan kokemus, johon halutaan palata uudelleen”

Uudistamistyöt eivät vaikuta palveluiden saatavuuteen

Hotellin kaikki käytössä olevat huoneet ja ravintolapalvelut ovat uudistettu syksyllä 2023. Hotelli toimii normaalisti uudisosan rakennusprojektin aikana.

Ravintoloiden ja aulabaarin uudistus toteutettiin kunnioittamaan ympäristöä. Tavoite on luoda vieraille sopivaa olon huolettomuutta.

– Luonto ja sen kestävyys otetaan merkittäväksi osaksi hotellin suunnittelua ja tarinaa, sanoo Jaana Ekman moniaistisista hotelli- ja ravintolatiloistaan tunnetusta Visionary Design Partners Helsinki Oy:stä

Hotellin uudistusten yhteydessä myös tislaamoravintola Hophaus uudistuu lisäämällä asiakaspaikkoja ja tarjoamalla jatkossa paremmat esiintymismahdollisuudet isommillekin bändeille.

Tahkosta Suomen vetovoimaisin vapaa-ajan matkakohde

Break Sokos Hotel Tahkon uudistustyöt ovat jatkumoa Tahkon matkailukeskuksen muille kehityshankkeille. Tavoitteena on viisinkertaistaa ulkomaisten matkailijoiden määrä vuoteen 2030 mennessä. 

66 huonetta ja nautiskelukylpylän sisältävä uudisosa on Break Sokos Hotel Tahkolle rimannosto, joka jättää vieraille pitkäkestoisen muistijäljen. Luonnonläheisissä huoneissa nukahdetaan ja herätään hengästyttävän maiseman äärellä, sillä lähes kaikista huoneista tulee avautumaan upeat näkymät Tahkon rinteiden suuntaan.

– Alueen avarassa luontomaisemassa, monipuolisten aktiviteettien äärellä, matkailijat pääsevät hyvinvointiaan edistävän vapauden tunteen äärelle. Hotellivierailusta luodaan kokemus, johon halutaan palata uudelleen, Hämäläinen tunnelmoi.

Break Sokos Hotel Tahkon uudistuksen vaiheet vuonna 2024: 

Osuuskauppa PeeÄssä onnistui 120v-juhlavuonna tuottamaan asiakasomistajilleen ennätyksellisen hyödyn. Asiakasomistajuuden hyödyt kiinnostivat ja entisestään kehittynyt asiakaskokemus sekä maakunnan palvelujen kehittämiseen tehdyt investoinnit vauhdittivat vahvaa kasvua. Henkilöstön työtyytyväisyys oli edelleen erinomaisella tasolla.  Paikallisia palveluita sekä tuotteita ostettiin lähes 115 miljoonalla eurolla. Tulostaso säilyi hyvänä, vaikka laski edellisestä vuodesta.

Osuuskauppa PeeÄssän asiakasomistajia oli vuoden lopussa 127 313. Uusia asiakasomistajia liittyi vuoden aikana yli 6 000. Asiakasomistajien määrä toimialueellamme kasvoi vuoden aikana erinomaisesti ja asiakasomistajat käyttävät palveluitamme entistä aktiivisemmin. Neljä taloutta viidestä asioi PeeÄssän toimipaikoissa ainakin kerran kuukaudessa.

Juhlavuoden aikana asiakasomistajien keskittämisestä saadut rahalliset edut, eli Bonus, maksutapaetu ja ylijäämänpalautus, olivat ennätyksellisen suuret. Asiakasomistajille palautettiin yhteensä 45,8 miljoonaa euroa, joka on keskimäärin 360 euroa asiakasomistajaa kohden. Näiden lisäksi asiakasomistajat hyötyivät päivittäin laajasti edullisesta hintatasosta, ilmaisista S-pankin peruspankkipalveluista sekä erilaisista asiakasomistajille tarkoitetuista eduista. Näistä kertyvää omistajahyötyä tuotettiin historian suurimman summan, lähes 100 miljoonaa euroa. Omistajien saama hyöty kasvoi juhlavuonna reilusti edellisvuodesta.

– Taloudellisesti haastavassa ajassa osuuskaupan vahvuudet, asiakasta hyödyttävät palvelut ja edullinen ostoskori, korostuivat. Teemme joka päivä työtä edullisen ostoskorin eteen varmistaaksemme kasvava hyöty omistajille. Puhuttiinpa sitten hinnasta, odotukset ylittävästä asiakaskohtaamisesta tai saavutettavuudesta, meidän tulee olla paras vaihtoehto. Asiakasomistajuuden hyödyt tuleva tämän päälle. Mahdollistaaksemme tämän on tärkeää kehittää toimintamme kustannustehokuutta, sillä vain se mahdollistaa parhaan hyödyn asiakasomistajillemme. Viime vuonna onnistuimme erinomaisesti kasvattamaan omistajahyötyä alueemme asiakasomistajille. Palautuksien lisäksi tarjosimme juhlavuotenamme asiakasomistajille lukuisia ilmaisia tapahtumia alueellamme ja ennätykselliset edut S-mobiilissa, kertoo toimitusjohtaja Mikko Junttila.

 

Henkilöstö- ja asiakastyytyväisyys sekä maine erinomaisella tasolla

PeeÄssän henkilöstön työtyytyväisyys säilyi erinomaisella tasolla. PeeÄssä sai erinomaiset tulokset vuoden 2023 henkilöstötutkimuksessa suurten organisaatioiden, yli 1 000 henkilöä työllistävien -sarjassa. Tunnustus kertoo henkilöstön korkeasta omistautuneisuudesta ja toiminnan kehittämisestä pitkäjänteisesti yhdessä henkilöstön kanssa.

T-Median tekemän mainemittauksen mukaan PeeÄssän kokonaismaine on erinomaisella tasolla ja parantunut edellisistä mittauksista. PeeÄssä pärjäsi erinomaisesti myös S-ryhmän eri ketjujen asiakkaille tehdyissä tutkimuksissa. PeeÄssän S-marketit, Sokos sekä kokonaisuutena ketjuravintolat sijoittuivat Suomen parhaiksi.

Yhdessä henkilöstön sekä asiakkaiden kanssa sanoitetut arvot ja lupaukset näkyivät arjen kohtaamisissa erityisen hyvänä palveluna, jota asiakkaamme arvostavat. Kohtaamme päivittäin yli satatuhatta asiakasta ympäri Pohjois-Savoa ja tavoitteenamme on, että jokainen kohtaaminen on arvojemme eli lupauksiemme mukaista, Junttila sanoo.

PeeÄssä on Pohjois-Savon suurin yksityinen työnantaja. Henkilöstömäärä kasvoi edellisvuodesta ja peeässäläisiä oli vuoden vaihteessa töissä ennätyksellinen määrä, 2 120.

Vuoden aikana tehtiin yhteistyötä oppilaitosten kanssa muun muassa tarjoamalla ammatti- ja ammattikorkeakouluopiskelijoille harjoittelujaksoja. Vuoden 2023 aikana ammatillisia harjoitteluja toteutui noin 300. Kesätöitä tarjottiin noin 1 000 nuorelle, joista valtaosalle työ on elämän ensimmäinen työpaikka.

Henkilökunnan tulospalkitsemiseen käytettiin 5,2 miljoonaa euroa. Koko henkilöstö kuuluu tulospalkkauksen piiriin. Henkilöstöetuja korotettiin juhlavuoden kunniaksi. Henkilöstö sai korotetuista eduista 1,2 miljoonan euron hyödyn. Näiden lisäksi henkilökunnan koulutukseen ja hyvinvointiin käytettiin 2,7 miljoonaa euroa, joka on selvästi edellisvuotta enemmän. Näiden lisäksi henkilöstölle tarjottiin korotetut hyvinvointiedut sekä järjestettiin Heimojuhlat 120v-juhlavuoden kunniaksi.

 

Investointeja yli 42 miljoonalla eurolla maakuntaan

PeeÄssä on toimialueellaan merkittävä työllistäjä myös välillisesti. Esimerkiksi rakentamisessa ja uudistuksissa käytetään aina paikallista yhteistyökumppania, mikäli se vain on mahdollista. Viime vuosi oli myös investointien osalta merkittävä panostuksien vuosi. Investoinnit maakunnan asiakasomistajien palveluihin olivat yhteensä 42,3 miljoonaa euroa ja ne jakautuivat 13 eri kunnan tai kaupungin alueelle. Investointeihin käytettävä summa lähes tuplattiin edellisestä vuodesta.

PeeÄssän suurimmat investoinnit vuoden aikana olivat uusien S-Marketien rakentamiset Sonkajärvelle ja Vesannolle sekä Salen rakentaminen Kangaslammille. Lisäksi tehtiin uudistustyöt Keilankannan, Juankosken ja Kaavin S-Marketeihin.

Majoituskaupassa merkittävimmät investoinnit olivat hotellien uudistukset Original Sokos Hotel Puijonsarvessa Kuopiossa ja Original Sokos Hotel Koljonvirrassa Iisalmessa. Myös Tahkon Break Sokos Hotelsin ensimmäinen uudisosa saatiin valmiiksi. Liikennekaupassa tehtiin uudistus ABC Marjahaassa sekä uudistettiin tankkauspisteet Varkauden Prismalla ja Sale Tervossa, johon tuli myös PeeÄssän toinen venetankkausasema. ABC-latausverkostoa laajennettiin merkittävästi ja autoilijan palveluverkosto kasvoi myös kahdella uudella ABC-Carwash autopesulalla.

 

Paikallisuutta korostaen -ostot alueelta lähes 115 miljoonaa euroa

Paikalliset ja kotimaiset tuotteet kiinnostavat asiakasomistajia. PeeÄssällä on tällä hetkellä yli 200 alueellista tavarantoimittajaa, joilta ostettiin ruokatuotteita 45,4 miljoonalla eurolla. Palveluostoja paikallisilta yrityksiltä oli 61,3 miljoonaa euroa. Hankinnat omalta toiminta-alueelta olivat yhteensä 114,8 miljoonaa euroa ja ne kasvoivat reilusti edellisvuodesta.

Järjestimme viime vuonna lähitoimittajapäiviä Prismoissa ja yhteisen Lähitoimittajaillan, jonne saapui yli 100 lähitoimittajaamme. Ilta sai erittäin positiivisen vastaanoton. Tulemme järjestämään tapahtuman tänäkin vuonna. Tilaisuuden tavoitteena on vahvistaa yhteistyötä entisessä ja helpottaa uusien yhteistyökontaktien syntymistä, Junttila kertoo.

 

Energiatehokkuutta ja päästöjen vähentämistä

Viime vuonna PeeÄssän kiinteistöissä tehtyjen erilaisten energiasäästötoimenpiteiden ansiosta saavutettiin vertailukelpoisessa energiankulutuksessa (kWh/m²) säästöä yhteensä 3,5 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Energian kokonaiskulutus väheni viime vuonna 2 292 MWH, joka vastaa vuosittain noin 153 sähkölämmitteiden pientalon kokonaiskulutusta.

Säästöjä saatiin aikaan laitekannan uusimisilla ja erilaisilla energiansäästötoimilla. Energian säästämiseksi toimipaikoissamme on muun muassa optimoitu lämpötiloja, ilmanvaihtoja ja valaistuksien määrää.

Toiminnassa käytetään uudistuvaa energiaa aina kun se on mahdollista. Uudistuvan sähkön osuus oli 50,8 prosenttia. PeeÄssän 27 toimipaikan katolla on aurinkovoimalat ja käytössä on 8 600 aurinkopaneeli. Aurinkoenergian tuotanto oli viime vuonna 1 700 MWH.

PeeÄssä on mukana S-Voiman uusimmassa Luvian tuulipuistohankkeessa, jonka on määrä olla tuotantokunnossa vuoden 2025 alusta. Hankkeella varmistetaan kestävän uusiutuvan energian tuotanto ja omavaraisuus.

Hiilidioksidipäästöt vähenivät 27 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. PeeÄssä on sitoutunut S-ryhmän hiilinegatiivisuustavoitteeseen ja pyrkii järjestelmällisesti oman toiminnan aiheuttamien hiilipäästöjen vähentämiseen.  Päästöjen vähentäminen vaatii energiankäytön tehostamista ja päästöttömän energian käyttöä. PeeÄssässä on jo vuosien ajan tehty toimipaikkoihinsa energiasäästötoimenpiteitä ja etsitty aktiivisesti uusia keinoja tehostaa energiankäyttöä.

PeeÄssä on sitoutunut osana S-ryhmää pitkän tähtäimen ilmastotoimiin nykyisten tieteeseen perustuvien lyhyen aikavälin tavoitteidensa lisäksi. S-ryhmä on asettanut kunnianhimoisen Net Zero -päästötavoitteen koko arvoketjulleen, mikä tarkoittaa ilmastopäästöjen vähentämistä nettonollaan sekä oman toiminnan että arvoketjun osalta vuoteen 2050 mennessä.

 

Vahva kasvu kaikilla toimialoilla ja ennätyksellinen osuustoiminnallinen tulos

Liikevaihto oli kokonaisuudessaan 754,8 miljoonaa euroa (+ 5,1 prosenttia). Liikevaihto kasvoi eniten päivittäistavarakaupassa, jossa kasvua oli 9 prosenttia. Liikevaihto kasvoi erityisesti Prismoissa, S-marketeissa ja ruoan verkkokaupassa sekä kahviloissa, pikaruokaravintoloissa ja ravintolamaailmoissa. Majoituskaupan kehitykseen vaikutti laskevasti Break Soko Hotel Tahkon sekä Original Sokos Hotel Koljonvirran täysremontointi ja uudisrakentaminen sekä Original Sokos Hotels Puijonsarven huoneuudistukset.

Liikenteen energioiden ja palveluiden liikevaihdon heikkenemiseen vaikutti polttoaineiden maailman markkinahinnan kehitys. Myytyjä polttoainelitroja oli kuitenkin lähes 4 prosenttia enemmän edelliseen vuoteen verrattuna ja uutena palveluna myös sähköautojen lataus on lähtenyt vilkkaasti liikkeelle.

Osuustoiminnallinen tulos oli viime vuodelta 103 miljoonaa euroa, josta operatiivinen tulos oli 20,7 miljoonaa euroa. Operatiivinen tulos laski -1,3 miljoonaa euroa. Hyötyä omistajille tuotimme 99,4 miljoonaa euroa.

– Osuustoiminnan periaatteiden mukaisesti operatiivinen tulos käytetään aina asiakasomistajien hyödyksi esimerkiksi investointeina maakunnan palveluihin tai palkitsemiseen. Tulos jää aina siis hyödyttämään meidän pohjoissavolaista yhteisöämme. Yritysten perinteinen tulosajattelu ei kuvaa laajasti osuustoiminnan luonnetta, tehtäväämme ja siinä onnistumista. Haluamme siirtyä kohti laajempaa näkemystä, joka mittaavaa paremmin osuustoiminnan tuottamaa hyötyä sen jäsenille. Osuustoiminnallinen tulos sisältää yhdistettynä asiakasomistajillemme tuottamamme hyödyn sekä perinteisen operatiivisen tuloksen, kertoo Junttila.

Vähittäiskaupan tulos kasvoi ja oli 25,1 miljoonaa euroa (+0,9 milj.€). Majoitus- ja ravitsemiskaupan tulos laski edelleen, ollen -1,2 miljoonaa euroa (-0,9 milj.€). Kokonaisuudessaan tulostaso oli hyvä.

– Panostuksemme omistajahyötyyn, henkilöstöetuihin, osaamisen kehittämiseen sekä merkittävät investoinnit ja yleinen kustannusten nousu heikensivät tulostamme. Tulostaso säilyi kuitenkin hyvänä ja olemme siihen tyytyväisiä, sillä näemme panostuksemme merkittävänä satsauksena tulevaisuuteen, toteaa Junttila.

– Tulevina vuosina Kuopion vähittäiskaupan markkinassa tapahtuu pitkästä aikaa isompia liikkeitä, kun meidän lisäksi kilpailijat kehittävät omaa tarjontaansa. Investoinnit ovat maakunnalle ja erityisesti Kuopiolle hyvä signaali siitä, että alueen kasvuun uskotaan. Investoinnit luovat alueelle työpaikkoja ja lisääntyvä kilpailu on kaikkien etu. Olemme investoineet viime vuosina liki 90 miljoonaa euroa kasvuun läpi maakunnan. Myös tulevien vuosien investointinäkymä on merkittävät. Tulemme jatkamaan vahvaa investointitahtia sekä nykyisiin kauppapaikkoihin että uusiin sijanteihin. Tällä hetkellä suunnitelmat kohdistuvat muun muassa Rautalammille ja Kuopion Pitkälahteen. Uudistustyöt ovat käynnissä myös Tahkolla Break Sokos Hotelsissa. Erityisesti Kuopiossa näemme tulevaisuudessa potentiaalia kasvulle, joka tulee näkymään tulevissa päätöksissämme parhaan elämän matkalla, Junttila kertoo.

Original Sokos Hotel Puijonsarven Puikkari Conference on vastaanottanut Chaine de Rôtisseurs -kilven, merkkinä hotellin kokous- ja juhlapalvelujen laadusta sekä ruoka- ja juomatuotteen korkeasta tasosta. Ainutkertaista kilven luovutusta juhlistettiin lauantaina 27.1.2024 Rôtisseurs-illallisen ja hotellin 150-vuotisjuhlan merkeissä.

 

Yksilöllisille ravintoloille myönnettävä Chaîne des Rôtisseurs -kilpi on kansainvälisesti tunnettu kokonaisvaltaisen laadun tunnus, joka kertoo elämyksestä ja ruokanautinnosta. Kilpeä ei voi ostaa, ja sen käyttöoikeus arvioidaan vuosittaisilla tarkastuskäynneillä. Puikkari Conference on neljäs ravintola Kuopiossa ja koko Pohjois-Savossa, jolle kilpi on myönnetty. Kaiken kaikkiaan kilpiravintoloita on Suomessa lähes sata. S-ryhmässä Rötisseurs-kilpi on muutamilla ravintoloilla, muun muassa Helsingin maamerkkeihin kuuluvalla ravintola Kappelilla.

– Kyseessä on korkein mahdollinen tunnustus, jota me myönnämme ravintoloille. Se on tunnustus erittäin korkeasta laadusta ja omasta tyylistä, jota ravintola on onnistunut omalla alueellaan toteuttamaan ja jatkuvasti kehittämään. Kilpi merkitsee intohimoa omaa työtä kohtaan ja intohimoa kehittää omaa tekemistä keittiön ja salin tiivistä yhteistyötä korostaen, Chaîne des Rôtisseurs Finlande ry:n valtavouti Johanna Hornborg-Ojala kuvaili.

Hän totesi, että Puikkarissa luodaan ikimuistoisia elämyksiä ja mieleenpainuvia hetkiä.

– Kilpi on todella ansaittu. Olette upealla tavalla pystyneet tuomaan Puikkarin pitkää historiaa tähän päivään, kunnioittaen laadukkaita raaka-aineita ja paikallista lähiruokaa.

Rôtisseurs-kilpi haastaa ravintolan säilyttämään intohimon tekemiseen ja kehittymiseen.

– Kaikki me tiedämme, että Puikkarista tekee upean henkilökunnan ammattitaito ja käsityö. Osaamisen vaaliminen ja tukeminen koko talon positiivisella ilmapiirillä mahdollistaa jatkossakin ikimuistoisten hetkien luomisen, valtavouti ennakoi.

 

Savon voudin haave on nyt toteutunut

Chaîne des Rôtisseurs Savon vouti Juhani Simpasen mukaan Rôtisseurs-kilven myöntämisprosessi kestää yleensä kahdesta kolmeen vuoteen. Hotellin vanhimpaan osaan sijoittuvan Puikkari Conferencen osalta kilpimahdollisuus nousi esille vuonna 2018 toteutetun ravintolauudistuksen sekä keväällä 2022 Puikkarissa erittäin onnistuneesti järjestetyn paikalliskapitulin myötä.

– Rohkenin ehdottaa PeeÄssälle, josko Puikkarista ryhdyttäisiin miettimään kilpipaikkaa. Hakemus saatiin viime keväänä, jonka jälkeen sitä puollettiin paikallisessa voutikunnassa ja Tampereen kapitulissa kansallinen hallitus hyväksyi kilven. Minulla on ollut koko kymmenvuotisen voutikunnan puheenjohtajakauteni ajan ollut haaveena, että PeeÄssä alueemme suurimpana ravintolatoimijana saisi johonkin ravintolaansa kilven, ja nyt tämä haave on toteutunut. Toivon, että kilpi vahvistaa Puikkari-juhlatilaa ja tuo lisää näkyvyyttä toiminnallemme puolin ja toisin. Toivottavasti tällainen positiivinen asia auttaa laajemminkin kovassa myllerryksessä olevaa ravintola-alaa, Juhani Simpanen toivoi.

 

Tunnustus kannustaa yhä parempaan

Kilpiravintolan edellytyksenä on, että siellä työskentelee järjestön jäsen sekä salin että keittiön puolella. Puikkarissa hotellin keittiöpäälliköllä Toni Karjalaisella on Maître-arvon käädyt. Ravintolapäällikkö Hanna Härkönen vastaanotti puolestaan Chef deTable -käädyt viikko sitten Jyväskylän kapitulissa.

– Olemme tavattoman iloisia ja ylpeitä Rôtisseurs-kilvestämme, joka kertoo asiakkaillemme laadusta sekä ruoka- ja juomatuotteen että palvelun osalta. Kilven saamisesta ansio kuuluu koko henkilökunnallemme. Meidän kaikkien selkäranka suoristui ja ryhti parani entisestään tämän tunnustuksen myötä. Teemme työtämme entistä kovemmalla intohimolla ja suuremmalla sydämellä, Hanna Härkönen ja Toni Karjalainen lupasivat koko joukkonsa puolesta.

 

Juhlamenu kunnioitti historiaa ja paikallisia raaka-aineita

Rôtisseurs-juhlaillallisen menu kunnioitti Original Sokos Hotel Puijonsarven 150-vuotista historiaa sekä paikallisia, laadukkaita raaka-aineita.

– Kuuden ruokalajin illallisen jokaiseen annokseen liittyy tarina. Esimerkiksi alkuruokana tarjottava Puikkarin mallasleipä paahtopaistilla, ruskealla voivaahdolla ja ruohosipuli-ranskankermamajoneesilla on saanut vaikutteita ajasta, jolloin ravintolassa piti ostaa leipäannos, jotta sai ostaa alkoholia. Syötävä Bloody Mary muistuttaa puolestaan kattomme alla menneinä vuosina toimineista legendaarisista yökerhoista, Toni Karjalainen kuvaili.

Lähiruokaa menussa edustivat muun muassa paikallisen kalastajan Kallavedestä nostama kuha sekä Keiteleellä sijaitsevan Saastamoisen tilan karitsa kahdella tavalla. Jälkiruokana savolainen perinteinen mustikkakukko sai uutta twistiä puikkarin tyyliin tarjoiltun. Jokaisen ruokalajin yhteyteen Hanna Härkönen oli valikoinut asiantuntevasti ja täydellisen osuvan juoman.

Juhlaillallisen päätteeksi Johanna Hornborg-Ojala kutsui lavalle sekä salin että keittiön henkilökunnan, joka mahdollisti ikimuistoisen illan. Menua arvioidessaan hän puhui tasapainoisuudesta, herkullisuudesta ja loistavista makuyhdistelmistä.

– Olette tarjonneet meille äärimmäisen upean, ihan täydellisen illan. Intohimo tekemiseen todella näkyi tänä iltana, valtavouti kiteytti juhlaväen yhtyessä kommenttiin raikuvilla aplodeilla.

 

Original Sokos Hotel Puijonsarven 150-vuotisesta historiasta lisää tietoa:

 

S-ryhmän vanhin hotelli, legendaarinen Original Sokos Hotel Puijonsarvi 150 vuotta

 

PeeÄssän matkailu- ja ravintolakaupan sekä ABC-toimialan uusi johtaja Aleksi Vuorinne on tehnyt pitkän kierroksen jälkeen paluun kotikaupunkiinsa Kuopioon. Hänellä on elämässään kaksi suurta rakkautta, perhe ja työ.

Aleksi Vuorinne istuu kiireettömän oloisena Original Sokos Hotel Puijonsarven kokoustila Renkussa. Hän puhuu rauhallisesti ja harkitsevasti, vaikka PeeÄssän uudella toimialajohtajalla on tällä hetkellä poikkeuksellisen paljon keskeneräisiä asioita käsissään. Työtä ja tekemistä on paljon, mutta kun suunta on selvä, pelimerkit hyvät ja perusasiat kunnossa, voi tulevaisuuteen katsoa luottavaisin mielin.

– PeeÄssä on hieno osuuskauppa, jonka Parhaan Elämän Edelläkävijä Savossa -visio tuntuu timanttiselta ja viime syksynä lanseeratut uudet arvot Tunteella, Ylpeästi, Toimeliaasti ja Yhdessä ovat aitoja ja kolahtavat kohdallani. Täällä on kehittämisen intoa, eteenpäin menemisen fiilistä ja todella vahvaa osaamista kaikilla eri tasoilla. On hienoa saada tehdä töitä ammattitaitoisten ja työlleen omistautuneiden ihmisten kanssa, Aleksi toteaa.

Hän sanoo hypänneensä liikkuvan junan kyytiin sielua ja sydäntä myöten.

– Matkailu- ja ravitsemiskauppa on ala, jota rakastan, ja Pohjois-Savossa on matkailun kehittämiseen erityisesti Tahkon ansiosta valtavasti mahdollisuuksia, Aleksi kuvailee.

Uusi pesti tarjoaa hänelle myös mahdollisuuden oman osaamisen kehittämiseen ja uuden oppimiseen.

– En ole aiemmin päässyt johtamaan ABC-liiketoimintoja. Vastuulleni kuuluu nyt toimialajohtajana hotellien ja ravintoloiden lisäksi liikennemyymäläkauppa, liikenne-energiat eli polttonestekauppa ja ABC Lataus -palvelut sekä autopesupalvelut. Se on todella mielenkiintoista ja innostavaa.

Tärkeintä ovat aina ihmiset

Ensimmäiset viikot PeeÄssässä Aleksi on käyttänyt toimipaikkoihin ja ihmisiin tutustumiseen. Hän on halunnut mahdollisimman nopeasti oppia tuntemaan väkensä ja kuulla henkilöstön mietteet siitä, missä hotelleissa, ravintoloissa ja ABC-lipun alla mennään.

– Työssäni tärkeintä ovat aina ihmiset. Ilman osaavaa ja työssään viihtyvää henkilökuntaa ei tällä alalla voi pärjätä. Olen kuitenkin vaativa, yhtä lailla muille kuin itsellenikin. Asetan riman korkealle, ja annan kaikkeni auttaakseni omaa porukkaani onnistumaan. Ponnistelen yhdessä muiden kanssa ja kannan vastuun.

PeeÄssän hotelli- ja ravintolakaupan toimiala on ollut pitkään hyvässä iskussa, mutta tilanne on kääntynyt päälaelleen muutamassa vuodessa koronapandemian, yleisen taloudellisen tilanteen ja asiakkaiden kulutusmuutosten yhteisvaikutuksena. Tuloskehitys on nyt pikimmiten saatava nousu-uralle, ja tarvetta on myös toimintamallien ja -tapojen uudistamiselle. Tästä syystä parhaillaan on käynnissä koko toimialaa koskevat muutosneuvottelut.

– Tilanne on poikkeuksellinen, mutta tästä selvitään, nyt on vain heikompi jakso menossa. Takavuosien tapaiselle taloudelliselle menestykselle ovat kaikki edellytykset olemassa, mutta se vaatii tehokkuuden parantamista, rohkeaa uudistumista ja tekemisten suoraviivaistamista. Perusasiat ovat kunnossa, meillä on osaavia ihmisiä ja kaiken kaikkiaan hyvin ammattitaitoinen henkilökunta, joka haluaa tehdä työnsä hyvin ja menestyä, edellisessä työpaikassaan Etelä-Karjalan Osuuskaupassa matkailu- ja ravitsemiskaupan huippuvireeseen nostanut uusi toimialajohtaja linjaa.

 

15 vuotta S-ryhmässä

Helposti lähestyttävä, kuunteleva, kohtelias ja ystävällinen Aleksi on syntynyt Etelä-Savossa Ristiinassa, josta perhe muutti Kuopioon hänen ollessaan kolmevuotias.

– Olen aina pitänyt Kuopiota kotikaupunkinani. Koen palanneeni juurilleni.

Ennen Kuopioon siirtymistään Aleksi on tehnyt töitä S-ryhmässä 15 vuotta matkailu- ja ravintolakaupan parissa, vastuullisissa päällikkö- ja johtajatehtävissä pääkaupunkiseudulla, Joensuussa ja Lappeenrannassa.

– Vastuullani on nyt kuitenkin suurempi kokonaisuus kuin koskaan aiemmin.

Aleksi on aina ollut hyvin vahvasti työorientoitunut, mutta elämänsä keskipisteeseen hän nostaa itseoikeutetusti 9-vuotiaan poikansa Väinön ja puolisonsa Jonnan.

– Olen asunut näin alkuun viikot Kuopiossa ja viikonloput Lappeenrannassa, mutta perheen yhdistämiselle on uskottava suunnitelma. Väinö muuttaa kesään mennessä Kuopioon ja Jonna siinä vaiheessa, kun on sopiva hetki irtautua Liiga-SaiPasta. Koti etsitään sitten, kun asumme taas kaikki samassa osoitteessa.

Mestari-DJ 30 vuoden takaa

Vapaa-aikaan kuuluu kaikenlaista touhuilua perheen kesken. Kesäaikaan koko perhe viettää aikaa purjehtimalla, yleensä Saimaalla, mutta jatkossa varmasti aiempaa enemmän myös Kallavedellä ja muilla Pohjois-Savon isoilla järvillä. Aleksi omistaa veneen puoliksi Kuopiossa asuvan isänsä kanssa.

Aleksi tunnustaa, että lähestyvän ikämerkkipaalun merkeissä on viidenkympin villitys iskenyt.

– Vuonna 1993 voitin DJ-kisoissa Suomen mestaruuden. Nyt levyjen soittaminen on alkanut poltella uudestaan. Ensin soittelin kotona autotallissa kasaria ja ysäriä, ja siitä rohkaistuneena kävin viime vuonna keikoilla useammissa Etelä-Karjalan Osuuskaupan ravintoloissa. Saa nähdä, jatkuuko DJ-ura PeeÄssässä, Aleksi Vuorinne hymyilee.