Vuoden S-Boss Kirsi Rautio

Parhaan ravintolapäällikön arvostetun S-Boss-tittelin vastaanotti Iisalmen Prisman ravintolamaailman päällikkö Kirsi Rautio. Valintaa perusteltiin sillä, että Kirsi on luotsannut tiimiään onnistumaan joka saralla, niin asiakastyytyväisyydessä, henkilöstötyytyväisyydessä kuin tuloksellisuudessa – ja onnistunut kotiuttamaan Iisalmeen ketjun suositelluimman ravintolamaailman tittelin kahtena peräkkäisenä vuonna.

– Olen todella otettu tästä huomionosoituksesta. Menin ihan sanattomaksi, kun kuulin, että minut on valittu palkinnon saajaksi. Päällimmäinen tunne on kiitollisuus, Kirsi kuvailee.

Hänellä on parinkymmenen vuoden työkokemus ravintola-alalta, sekä palkattuna esihenkilönä että yrittäjänä. Peeässäläinen Kirsistä tuli reilut pari vuotta sitten, kun hän aloitti Iisalmen Prisman ravintolamaailman vetäjänä. Itseään Kirsi luonnehtii ihmisläheiseksi ja helposti lähestyttäväksi, tasapuolisuutta korostavaksi ja työryhmäläisiään kuuntelevaksi esihenkilöksi.

–Teen tätä työtä koko sydämestäni, niin kuin aiemmin yrittäjänä. Erityisen kiitollinen olen siitä, että minulla on huippuammattitaitoinen tiimi, jonka ansiosta tällaisen tunnustuksen saaminen on mahdollista.

Kirsi kuvailee S-Bossiksi valitsemisen antavan lisää voimaa jatkaa töitä eteenpäin sekä hänelle itselleen että koko työryhmälle, jossa kaikki arvostavat ja auttavat toisiaan.

Vuoden ravintolamaailma: Prisma Kuopion Presso, Pizza&Buffa ja Hesburger

Erilaisia ravintolakonsepteja yhdistävien S-ryhmän ravintolamaailmojen sarjassa vuoden ravintolamaailmana palkittiin Kuopion Prisman Presson, Pizza&Buffan ja Hesburgerin muodostama kokonaisuus.

– Asiakkaat otetaan vastaan vieraiden tavoin ja vierailun onnistuminen varmistetaan maistuvalla ruoan ja lupsakalla palvelulla. Esihenkilötiimin yhteiset tavoitteet ovat selkeät ja niitä tavoitellaan tiiviillä porukalla. Arjessa johdetaan omalla esimerkillä ja näin saadaan koko tiimi innostumaan ja onnistumaan. Konseptien toteuttaminen on tässä ravintolamaailmassa kiitettävällä tasolla, ja tuloksellisesti vuosi 2023 oli erittäin vahva, valintaa perusteltiin.

– Aivan mahtavalta tuntuu. 2023 oli meidän kaikkien aikojen vuosi. Paransimme asiakastyytyväisyyttä, kehitimme tiimiläisten moniosaamista ja kaiken lisäksi teimme ennätystuloksen. Olen äärettömän onnellinen tästä tunnustuksesta ja hirvittävän ylpeä omasta työryhmästäni. Voittaminen on mahdollista, koska meillä on upeita tyyppejä töissä ja haluamme onnistua yhdessä, ravintolapäällikkö Henna Kananen arvioi.

Uutisen palkinnosta työryhmä otti vastaan riemunkiljahduksin.

– Taisi siellä muutamia onnen kyyneliäkin vierähtää. Totta kai tunnustus innostaa ja motivoi, mutta tätä työtä ei tehdä pelkästään palkintojen takia, vaan enemmänkin rakkaudesta lajiin. Työ ravintola-alalla vaatii paineensietoa, huumoria ja sitä, ettei pelkää epäonnistumista. Joka päivä voi oppia uutta ja oikealla asenteella selviää pitkälle. Innostuminen ja motivaatio tässäkin asiassa on hyvin pitkälti omissa käsissämme.

Teksti: Kristiina Tammitie | Kuvat: Pentti Vänskä

PeeÄssän 20 miljoonan euron suurinvestointi Break Sokos Hotel Tahkolla on edennyt suunnitellussa aikataulussa. Parhaillaan rakenteilla olevasta uudisosasta on pystyssä vasta betonisia pylväitä ja seinäelementtejä, mutta päärakennuksen ravintoloiden ja uusittujen huoneiden ilme maisemaikkunoineen antaa osviittaa siitä, miltä kokonaisuus tulee valmistuttuaan näyttämään.

Hotellin kantaosan ravintolat Hillside, Pizza Breikki ja Hesburger saivat uuden raikkaan ilmeen viime syksynä valmistuneessa uudistuksessa. Hotellin aamiaistilana, lounasravintolana ja à la carte -ravintolana toimivassa Hillsidessa on paljon erilaisia sisustuselementtejä ja mielenkiintoisia yksityiskohtia, jotka muodostavat harmonisen kokonaisuuden. Lasinen suuri viinikaappi ravintolasalin keskellä on upea katseenvangitsija.

Hotellin ravintolakokonaisuuteen kuuluu myös kolme vuotta sitten avattu tislaamoravintola Hophaus, jossa päästiin maaliskuussa maistelemaan talon omaa ja Suomen ensimmäistä luomuviskiä. Hophausissa tehdään tämän vuoden aikana muutoksia, joiden myötä asiakaspaikat lisääntyvät ja ravintolaan voidaan hankkia esiintyjiä nykyistä monipuolisemmin.

Hotellinjohtaja Anna Hämäläinen sanoo, että kokonaisvaltainen uudistus nostaa Break Sokos Hotel Tahkon aivan uudelle tasolle. Hotellin sijainti ei Tahkolla voisi parempi olla.

– Olemme Tahkon upeiden maisemien ytimessä, vuoren juurella ja jatkuvasti monipuolistuvien aktiviteettien äärellä ympäri vuoden. Tarjoamme ainutlaatuisia ja innostavia elämyskokemuksia ja ruokimme voimaannuttavaa irtiottoa arjesta, kruununa tämän vuoden lopulla valmistuvaan uudisosaan tulea nautiskelukylpylä.

Break Sokos Hotel Tahkon hotellinjohtaja Anna Hämäläinen

Pääsääntöisesti aamiaistarjoilua hoitava Hanne Räsänen kuvailee vuosien ajan säännöllisesti käyneiden asiakkaiden olleen haltioituneita nähdessään ravintolasalin uuden ilmeen. Useimmat kiinnittävät huomionsa tunnelmalliseen ja lämminhenkiseen kokonaisuuteen.

Syksyllä uudistetuissa huoneissa on luonnonläheisen ja väreiltään lämminsävyinen ilme. Materiaalit ja kalusteet ovat pitkäikäisiksi tarkoitettuja. Tarjolla on standard- ja superior-luokan huoneita sekä kuuden hengen parvellisia huoneita. Kylpyhuoneet ovat poikkeuksellisen tilavia.

– Luonnonläheisyys, vastuullisuus ja ympäristöasiat ovat merkittävä osa Tahkon tarinaa. Break Sokos Hotel Tahkon sisustuksessa halusimme korostaa juuri tämän alueen ainutlaatuisuutta ja sen puhdasta, raikasta luontoa. Hotelli tarjoaa uudistuksen myötä laatua, huolettomuutta ja uudenlaista arjen luksusta vierailleen, talon kaikissa tiloissa, sisustussuunnittelusta vastaavan Visionary Design Partners Helsingin suunnittelija Jaana Ekman kuvaili ensimmäisten huoneiden valmistuttua.

Hotellin majoitustiloissa on maksimoitu Tahkon upeat maisemat. Lähes kaikista jo uudistetuista päärakennuksen kolmannen kerroksen huoneista sekä uudisosan huoneista avautuu hulppeat näkymät rinteiden suuntaan. Useissa huoneissa on myös oma parveke.

Hotellin täysin uudistetut kokous-, juhla- ja tapahtumatilat on keskitetty päärakennuksen toiseen kerrokseen. Muunneltavissa tiloissa voidaan järjestää hyvin vaihtelevasti erilaisia kokoontumisia, perhejuhlista yritysten ja yhdistysten tapahtumiin, viihdettä unohtamatta.

Vastaanotossa viime vuoden lopulla aloittaneella Kaisa Kuosmasella oli aluksi käsitys, että ketjupaikat voivat olla kasvottomia. Kauden edetessä hän on huomannut, että Break Sokos Hotel Tahkolla on hyvin ihmisläheinen ja lämminhenkinen tunnelma.

Puretun matalan hotellisiiven tilalle on alkanut nousta uusi, viisikerroksinen hotelliosa, johon tulee 66 huonetta, standard-huoneista sviitteihin. Ylimpään kerrokseen avataan SPA- ja saunaosasto, jonka altaat ja saunat niin sisällä kuin ulkona terassilla ovat ympäri vuoden käytössä.

Saunomaan pääsee myös kuntosalin yhteydessä pohjakerroksessa, johon sijoittuu myös pop-up-liiketiloja. Hotellin vastaanotto aulatiloineen tulee siirtymään päärakennuksen ja uudisosan yhtymäkohtaan.

Uudisosa valmistuu vuoden lopulla.

Uudistustyöt Sokoksen ravintolamaailmassa alkavat tällä viikolla. Uudistusten tuloksena ravintolapalvelut päivittyvät ja ravintolamaailman tilaa muutetaan palvelemaan paremmin asiakkaita.

Toukokuun puolenvälin paikkeilla valmistuvan uudistuksen myötä ravintolamaailmassa tulee palvelemaan Rosson, Coffee Housen, Presson ja laajennetun Hesburgerin lisäksi kokonaan uusi Leiketupa-ravintola. Lisäksi suunnitelmissa on lisätä kauppakäytävän viihtyisyyttä kahvilapalveluilla.

Rakentaminen ja uudistaminen tulevat näkymään ravintolamaailmassa, mutta eivät häiritse ravintoloiden päivittäistä toimintaa. Töiden ajan Rosso, Coffee House, Presso ja Hesburger palvelevat asiakkaita normaalisti.

Uusi Leiketupa-ravintola on tuttu ravintolakonsepti Joensuun Prisman ravintolamaailmasta. Leiketuvassa on nimensä mukaisesti tarjolla laadukkaita itseleivitettyjä leikkeitä. Leikkeiden lisäksi tarjontaan kuuluu salaatit, burgerit ja pannupizzat. Itse tehdyssä rehdissä ruoassa otetaan huomioon eri ruokavaliot ja reilut annokset sammuttavat kaikenkokoisen nälän.

– Uudistukset parantavat koko Sokoksen, ja etenkin ravintolamaailman, asiointikokemusta. Jatkossakin asiakkaille on tarjolla erilaisiin tarpeisiin soveltuvat laadukkaat ravintolapalvelut. Erityisesti haluamme panostaa ravintolamaailmassa asioinnin sujuvuuteen ja selkeyteen, kertoo PeeÄssän ravintoloiden ja tapahtumien ryhmäpäällikkö Johanna Kämäräinen.

Teksti: Kristiina Tammitie | Kuvat: Linnea Laaksonen, Lassi Saijets

Suomessa keittiömestarille myönnettävä ammatillinen tunnus on siniseen nauhaan ketjulla kiinnitetty hopeinen tai kultainen laatta, joka on henkilökohtainen ja sen taakse on kaiverrettu nimi ja myöntämisvuosi.

Alueyhdistys voi esittää aktiivisesti yhdistyksessä toiminutta jäsentään tunnustuksen saajaksi, mikäli jäsen on ollut alalla vähintään kahdeksan vuotta ja on toiminut koko ammattikunnan hyväksi niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Vuodesta 1992 alkaen Cordon Bleu -tunnuksen saaneita keittiömestareita on järjestön verkkosivujen mukaan kaiken kaikkiaan koko maassa reilut 40.

Toni Karjalaiselle käädyt myönnettiin Lahdessa Pajulahden urheiluopistolla Suomen keittiömestareiden liittopäivillä.

– Olen otettu tästä ammattikunnan tunnustuksesta. Ja lähtihän liittopäiviltä matkaan myös jäsenten välisen Iron Chef -kisan Vellikello -kiertopalkinto, joka pysyy meillä seuraaviin, vuonna 2026 Kuopiossa järjestettäviin liittopäiviin saakka, Toni hymyilee.

Työpaikka ei voi enää parantua

Toni on työskennellyt Original Sokos Hotel Puijonsarven keittiöpäällikkönä vuoden 2023 alusta lähtien. Hän on opiskellut kokiksi Kuopion Savoniassa ja keittiömestariksi Perhon liiketalousopistossa Helsingissä.  Työkokemusta on kertynyt ravintola- ja kaupan alalta työntekijänä, esihenkilönä ja yrittäjänä pääkaupunkiseudulla, Etelä-Karjalassa sekä Pohjois-Savossa.

Chaîne de Rôtisseurs -järjestön ammattilaisjäsenen Chef Rôtisseur -käädyt Tonilla on ollut jo 15 vuotta, ja pykälän korkeammat Maître Rôtisseur -arvon käädyt hän sai viime vuonna.

– Kulunut vajaa puolitoista vuotta PeeÄssässä ja Puijonsarvessa ovat olleet mahtavaa aikaa, paljon enemmän kuin osasin odottaakaan. Puijonsarvi on monien mahdollisuuksien talo, jossa tapahtuu 24/7. Pitkää päivää on tehty ja muuttujia tulee koko ajan eteen, joten aika ei käy pitkäksi eikä elämä tylsäksi. Ei työpaikka tästä voi enää parantua, Toni Karjalainen kehaisee.

Ravintolapäällikkö Hanna Härkönen ja keittiöpäällikkö Toni Karjalainen vastaanottivat tammikuussa Puijonsarven Puikkari Conferencelle myönnetyn Chaine de Rôtisseurs -kilven. Järjestön puolesta kilven luovuttivat Chaîne des Rôtisseurs Savon vouti Juhani Simpanen js Chaîne des Rôtisseurs Finlande ry:n valtavouti Johanna Hornborg-Ojala.

Uudessa nautiskelukylpylässä vieraat pääsevät kylpemään maisemasaunoissa, höyrysaunassa ja ulkoilmaterassin hirsisaunassa. Kylpyläelämyksen viimeistelee elämyssuihkut ja poreammeet.

– Uusi kylpylämme tulee hurmaamaan paitsi nautiskelu-, kylpemis- ja saunavalikoimallaan, myös uskomattomilla näköaloilla. Saunoista ja ammeista voi nauttia ympärivuotisesti niin sisällä kuin ulkona terassillakin, kertoo Break Sokos Hotel Tahkon hotellinjohtaja Anna Hämäläinen.

Nautiskelukylpylän valmistuminen on osa mittavia Break Sokos Hotel Tahkon uudistustöitä. 17 miljoonan euron investoinnin myötä hotelli ja sen palvelut nostetaan uudelle tasolle.

”Hotellivierailusta luodaan kokemus, johon halutaan palata uudelleen”

Uudistamistyöt eivät vaikuta palveluiden saatavuuteen

Hotellin kaikki käytössä olevat huoneet ja ravintolapalvelut ovat uudistettu syksyllä 2023. Hotelli toimii normaalisti uudisosan rakennusprojektin aikana.

Ravintoloiden ja aulabaarin uudistus toteutettiin kunnioittamaan ympäristöä. Tavoite on luoda vieraille sopivaa olon huolettomuutta.

– Luonto ja sen kestävyys otetaan merkittäväksi osaksi hotellin suunnittelua ja tarinaa, sanoo Jaana Ekman moniaistisista hotelli- ja ravintolatiloistaan tunnetusta Visionary Design Partners Helsinki Oy:stä

Hotellin uudistusten yhteydessä myös tislaamoravintola Hophaus uudistuu lisäämällä asiakaspaikkoja ja tarjoamalla jatkossa paremmat esiintymismahdollisuudet isommillekin bändeille.

Tahkosta Suomen vetovoimaisin vapaa-ajan matkakohde

Break Sokos Hotel Tahkon uudistustyöt ovat jatkumoa Tahkon matkailukeskuksen muille kehityshankkeille. Tavoitteena on viisinkertaistaa ulkomaisten matkailijoiden määrä vuoteen 2030 mennessä. 

66 huonetta ja nautiskelukylpylän sisältävä uudisosa on Break Sokos Hotel Tahkolle rimannosto, joka jättää vieraille pitkäkestoisen muistijäljen. Luonnonläheisissä huoneissa nukahdetaan ja herätään hengästyttävän maiseman äärellä, sillä lähes kaikista huoneista tulee avautumaan upeat näkymät Tahkon rinteiden suuntaan.

– Alueen avarassa luontomaisemassa, monipuolisten aktiviteettien äärellä, matkailijat pääsevät hyvinvointiaan edistävän vapauden tunteen äärelle. Hotellivierailusta luodaan kokemus, johon halutaan palata uudelleen, Hämäläinen tunnelmoi.

Break Sokos Hotel Tahkon uudistuksen vaiheet vuonna 2024: 

Osuuskauppa PeeÄssä onnistui 120v-juhlavuonna tuottamaan asiakasomistajilleen ennätyksellisen hyödyn. Asiakasomistajuuden hyödyt kiinnostivat ja entisestään kehittynyt asiakaskokemus sekä maakunnan palvelujen kehittämiseen tehdyt investoinnit vauhdittivat vahvaa kasvua. Henkilöstön työtyytyväisyys oli edelleen erinomaisella tasolla.  Paikallisia palveluita sekä tuotteita ostettiin lähes 115 miljoonalla eurolla. Tulostaso säilyi hyvänä, vaikka laski edellisestä vuodesta.

Osuuskauppa PeeÄssän asiakasomistajia oli vuoden lopussa 127 313. Uusia asiakasomistajia liittyi vuoden aikana yli 6 000. Asiakasomistajien määrä toimialueellamme kasvoi vuoden aikana erinomaisesti ja asiakasomistajat käyttävät palveluitamme entistä aktiivisemmin. Neljä taloutta viidestä asioi PeeÄssän toimipaikoissa ainakin kerran kuukaudessa.

Juhlavuoden aikana asiakasomistajien keskittämisestä saadut rahalliset edut, eli Bonus, maksutapaetu ja ylijäämänpalautus, olivat ennätyksellisen suuret. Asiakasomistajille palautettiin yhteensä 45,8 miljoonaa euroa, joka on keskimäärin 360 euroa asiakasomistajaa kohden. Näiden lisäksi asiakasomistajat hyötyivät päivittäin laajasti edullisesta hintatasosta, ilmaisista S-pankin peruspankkipalveluista sekä erilaisista asiakasomistajille tarkoitetuista eduista. Näistä kertyvää omistajahyötyä tuotettiin historian suurimman summan, lähes 100 miljoonaa euroa. Omistajien saama hyöty kasvoi juhlavuonna reilusti edellisvuodesta.

– Taloudellisesti haastavassa ajassa osuuskaupan vahvuudet, asiakasta hyödyttävät palvelut ja edullinen ostoskori, korostuivat. Teemme joka päivä työtä edullisen ostoskorin eteen varmistaaksemme kasvava hyöty omistajille. Puhuttiinpa sitten hinnasta, odotukset ylittävästä asiakaskohtaamisesta tai saavutettavuudesta, meidän tulee olla paras vaihtoehto. Asiakasomistajuuden hyödyt tuleva tämän päälle. Mahdollistaaksemme tämän on tärkeää kehittää toimintamme kustannustehokuutta, sillä vain se mahdollistaa parhaan hyödyn asiakasomistajillemme. Viime vuonna onnistuimme erinomaisesti kasvattamaan omistajahyötyä alueemme asiakasomistajille. Palautuksien lisäksi tarjosimme juhlavuotenamme asiakasomistajille lukuisia ilmaisia tapahtumia alueellamme ja ennätykselliset edut S-mobiilissa, kertoo toimitusjohtaja Mikko Junttila.

 

Henkilöstö- ja asiakastyytyväisyys sekä maine erinomaisella tasolla

PeeÄssän henkilöstön työtyytyväisyys säilyi erinomaisella tasolla. PeeÄssä sai erinomaiset tulokset vuoden 2023 henkilöstötutkimuksessa suurten organisaatioiden, yli 1 000 henkilöä työllistävien -sarjassa. Tunnustus kertoo henkilöstön korkeasta omistautuneisuudesta ja toiminnan kehittämisestä pitkäjänteisesti yhdessä henkilöstön kanssa.

T-Median tekemän mainemittauksen mukaan PeeÄssän kokonaismaine on erinomaisella tasolla ja parantunut edellisistä mittauksista. PeeÄssä pärjäsi erinomaisesti myös S-ryhmän eri ketjujen asiakkaille tehdyissä tutkimuksissa. PeeÄssän S-marketit, Sokos sekä kokonaisuutena ketjuravintolat sijoittuivat Suomen parhaiksi.

Yhdessä henkilöstön sekä asiakkaiden kanssa sanoitetut arvot ja lupaukset näkyivät arjen kohtaamisissa erityisen hyvänä palveluna, jota asiakkaamme arvostavat. Kohtaamme päivittäin yli satatuhatta asiakasta ympäri Pohjois-Savoa ja tavoitteenamme on, että jokainen kohtaaminen on arvojemme eli lupauksiemme mukaista, Junttila sanoo.

PeeÄssä on Pohjois-Savon suurin yksityinen työnantaja. Henkilöstömäärä kasvoi edellisvuodesta ja peeässäläisiä oli vuoden vaihteessa töissä ennätyksellinen määrä, 2 120.

Vuoden aikana tehtiin yhteistyötä oppilaitosten kanssa muun muassa tarjoamalla ammatti- ja ammattikorkeakouluopiskelijoille harjoittelujaksoja. Vuoden 2023 aikana ammatillisia harjoitteluja toteutui noin 300. Kesätöitä tarjottiin noin 1 000 nuorelle, joista valtaosalle työ on elämän ensimmäinen työpaikka.

Henkilökunnan tulospalkitsemiseen käytettiin 5,2 miljoonaa euroa. Koko henkilöstö kuuluu tulospalkkauksen piiriin. Henkilöstöetuja korotettiin juhlavuoden kunniaksi. Henkilöstö sai korotetuista eduista 1,2 miljoonan euron hyödyn. Näiden lisäksi henkilökunnan koulutukseen ja hyvinvointiin käytettiin 2,7 miljoonaa euroa, joka on selvästi edellisvuotta enemmän. Näiden lisäksi henkilöstölle tarjottiin korotetut hyvinvointiedut sekä järjestettiin Heimojuhlat 120v-juhlavuoden kunniaksi.

 

Investointeja yli 42 miljoonalla eurolla maakuntaan

PeeÄssä on toimialueellaan merkittävä työllistäjä myös välillisesti. Esimerkiksi rakentamisessa ja uudistuksissa käytetään aina paikallista yhteistyökumppania, mikäli se vain on mahdollista. Viime vuosi oli myös investointien osalta merkittävä panostuksien vuosi. Investoinnit maakunnan asiakasomistajien palveluihin olivat yhteensä 42,3 miljoonaa euroa ja ne jakautuivat 13 eri kunnan tai kaupungin alueelle. Investointeihin käytettävä summa lähes tuplattiin edellisestä vuodesta.

PeeÄssän suurimmat investoinnit vuoden aikana olivat uusien S-Marketien rakentamiset Sonkajärvelle ja Vesannolle sekä Salen rakentaminen Kangaslammille. Lisäksi tehtiin uudistustyöt Keilankannan, Juankosken ja Kaavin S-Marketeihin.

Majoituskaupassa merkittävimmät investoinnit olivat hotellien uudistukset Original Sokos Hotel Puijonsarvessa Kuopiossa ja Original Sokos Hotel Koljonvirrassa Iisalmessa. Myös Tahkon Break Sokos Hotelsin ensimmäinen uudisosa saatiin valmiiksi. Liikennekaupassa tehtiin uudistus ABC Marjahaassa sekä uudistettiin tankkauspisteet Varkauden Prismalla ja Sale Tervossa, johon tuli myös PeeÄssän toinen venetankkausasema. ABC-latausverkostoa laajennettiin merkittävästi ja autoilijan palveluverkosto kasvoi myös kahdella uudella ABC-Carwash autopesulalla.

 

Paikallisuutta korostaen -ostot alueelta lähes 115 miljoonaa euroa

Paikalliset ja kotimaiset tuotteet kiinnostavat asiakasomistajia. PeeÄssällä on tällä hetkellä yli 200 alueellista tavarantoimittajaa, joilta ostettiin ruokatuotteita 45,4 miljoonalla eurolla. Palveluostoja paikallisilta yrityksiltä oli 61,3 miljoonaa euroa. Hankinnat omalta toiminta-alueelta olivat yhteensä 114,8 miljoonaa euroa ja ne kasvoivat reilusti edellisvuodesta.

Järjestimme viime vuonna lähitoimittajapäiviä Prismoissa ja yhteisen Lähitoimittajaillan, jonne saapui yli 100 lähitoimittajaamme. Ilta sai erittäin positiivisen vastaanoton. Tulemme järjestämään tapahtuman tänäkin vuonna. Tilaisuuden tavoitteena on vahvistaa yhteistyötä entisessä ja helpottaa uusien yhteistyökontaktien syntymistä, Junttila kertoo.

 

Energiatehokkuutta ja päästöjen vähentämistä

Viime vuonna PeeÄssän kiinteistöissä tehtyjen erilaisten energiasäästötoimenpiteiden ansiosta saavutettiin vertailukelpoisessa energiankulutuksessa (kWh/m²) säästöä yhteensä 3,5 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Energian kokonaiskulutus väheni viime vuonna 2 292 MWH, joka vastaa vuosittain noin 153 sähkölämmitteiden pientalon kokonaiskulutusta.

Säästöjä saatiin aikaan laitekannan uusimisilla ja erilaisilla energiansäästötoimilla. Energian säästämiseksi toimipaikoissamme on muun muassa optimoitu lämpötiloja, ilmanvaihtoja ja valaistuksien määrää.

Toiminnassa käytetään uudistuvaa energiaa aina kun se on mahdollista. Uudistuvan sähkön osuus oli 50,8 prosenttia. PeeÄssän 27 toimipaikan katolla on aurinkovoimalat ja käytössä on 8 600 aurinkopaneeli. Aurinkoenergian tuotanto oli viime vuonna 1 700 MWH.

PeeÄssä on mukana S-Voiman uusimmassa Luvian tuulipuistohankkeessa, jonka on määrä olla tuotantokunnossa vuoden 2025 alusta. Hankkeella varmistetaan kestävän uusiutuvan energian tuotanto ja omavaraisuus.

Hiilidioksidipäästöt vähenivät 27 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. PeeÄssä on sitoutunut S-ryhmän hiilinegatiivisuustavoitteeseen ja pyrkii järjestelmällisesti oman toiminnan aiheuttamien hiilipäästöjen vähentämiseen.  Päästöjen vähentäminen vaatii energiankäytön tehostamista ja päästöttömän energian käyttöä. PeeÄssässä on jo vuosien ajan tehty toimipaikkoihinsa energiasäästötoimenpiteitä ja etsitty aktiivisesti uusia keinoja tehostaa energiankäyttöä.

PeeÄssä on sitoutunut osana S-ryhmää pitkän tähtäimen ilmastotoimiin nykyisten tieteeseen perustuvien lyhyen aikavälin tavoitteidensa lisäksi. S-ryhmä on asettanut kunnianhimoisen Net Zero -päästötavoitteen koko arvoketjulleen, mikä tarkoittaa ilmastopäästöjen vähentämistä nettonollaan sekä oman toiminnan että arvoketjun osalta vuoteen 2050 mennessä.

 

Vahva kasvu kaikilla toimialoilla ja ennätyksellinen osuustoiminnallinen tulos

Liikevaihto oli kokonaisuudessaan 754,8 miljoonaa euroa (+ 5,1 prosenttia). Liikevaihto kasvoi eniten päivittäistavarakaupassa, jossa kasvua oli 9 prosenttia. Liikevaihto kasvoi erityisesti Prismoissa, S-marketeissa ja ruoan verkkokaupassa sekä kahviloissa, pikaruokaravintoloissa ja ravintolamaailmoissa. Majoituskaupan kehitykseen vaikutti laskevasti Break Soko Hotel Tahkon sekä Original Sokos Hotel Koljonvirran täysremontointi ja uudisrakentaminen sekä Original Sokos Hotels Puijonsarven huoneuudistukset.

Liikenteen energioiden ja palveluiden liikevaihdon heikkenemiseen vaikutti polttoaineiden maailman markkinahinnan kehitys. Myytyjä polttoainelitroja oli kuitenkin lähes 4 prosenttia enemmän edelliseen vuoteen verrattuna ja uutena palveluna myös sähköautojen lataus on lähtenyt vilkkaasti liikkeelle.

Osuustoiminnallinen tulos oli viime vuodelta 103 miljoonaa euroa, josta operatiivinen tulos oli 20,7 miljoonaa euroa. Operatiivinen tulos laski -1,3 miljoonaa euroa. Hyötyä omistajille tuotimme 99,4 miljoonaa euroa.

– Osuustoiminnan periaatteiden mukaisesti operatiivinen tulos käytetään aina asiakasomistajien hyödyksi esimerkiksi investointeina maakunnan palveluihin tai palkitsemiseen. Tulos jää aina siis hyödyttämään meidän pohjoissavolaista yhteisöämme. Yritysten perinteinen tulosajattelu ei kuvaa laajasti osuustoiminnan luonnetta, tehtäväämme ja siinä onnistumista. Haluamme siirtyä kohti laajempaa näkemystä, joka mittaavaa paremmin osuustoiminnan tuottamaa hyötyä sen jäsenille. Osuustoiminnallinen tulos sisältää yhdistettynä asiakasomistajillemme tuottamamme hyödyn sekä perinteisen operatiivisen tuloksen, kertoo Junttila.

Vähittäiskaupan tulos kasvoi ja oli 25,1 miljoonaa euroa (+0,9 milj.€). Majoitus- ja ravitsemiskaupan tulos laski edelleen, ollen -1,2 miljoonaa euroa (-0,9 milj.€). Kokonaisuudessaan tulostaso oli hyvä.

– Panostuksemme omistajahyötyyn, henkilöstöetuihin, osaamisen kehittämiseen sekä merkittävät investoinnit ja yleinen kustannusten nousu heikensivät tulostamme. Tulostaso säilyi kuitenkin hyvänä ja olemme siihen tyytyväisiä, sillä näemme panostuksemme merkittävänä satsauksena tulevaisuuteen, toteaa Junttila.

– Tulevina vuosina Kuopion vähittäiskaupan markkinassa tapahtuu pitkästä aikaa isompia liikkeitä, kun meidän lisäksi kilpailijat kehittävät omaa tarjontaansa. Investoinnit ovat maakunnalle ja erityisesti Kuopiolle hyvä signaali siitä, että alueen kasvuun uskotaan. Investoinnit luovat alueelle työpaikkoja ja lisääntyvä kilpailu on kaikkien etu. Olemme investoineet viime vuosina liki 90 miljoonaa euroa kasvuun läpi maakunnan. Myös tulevien vuosien investointinäkymä on merkittävät. Tulemme jatkamaan vahvaa investointitahtia sekä nykyisiin kauppapaikkoihin että uusiin sijanteihin. Tällä hetkellä suunnitelmat kohdistuvat muun muassa Rautalammille ja Kuopion Pitkälahteen. Uudistustyöt ovat käynnissä myös Tahkolla Break Sokos Hotelsissa. Erityisesti Kuopiossa näemme tulevaisuudessa potentiaalia kasvulle, joka tulee näkymään tulevissa päätöksissämme parhaan elämän matkalla, Junttila kertoo.

Original Sokos Hotel Puijonsarven Puikkari Conference on vastaanottanut Chaine de Rôtisseurs -kilven, merkkinä hotellin kokous- ja juhlapalvelujen laadusta sekä ruoka- ja juomatuotteen korkeasta tasosta. Ainutkertaista kilven luovutusta juhlistettiin lauantaina 27.1.2024 Rôtisseurs-illallisen ja hotellin 150-vuotisjuhlan merkeissä.

 

Yksilöllisille ravintoloille myönnettävä Chaîne des Rôtisseurs -kilpi on kansainvälisesti tunnettu kokonaisvaltaisen laadun tunnus, joka kertoo elämyksestä ja ruokanautinnosta. Kilpeä ei voi ostaa, ja sen käyttöoikeus arvioidaan vuosittaisilla tarkastuskäynneillä. Puikkari Conference on neljäs ravintola Kuopiossa ja koko Pohjois-Savossa, jolle kilpi on myönnetty. Kaiken kaikkiaan kilpiravintoloita on Suomessa lähes sata. S-ryhmässä Rötisseurs-kilpi on muutamilla ravintoloilla, muun muassa Helsingin maamerkkeihin kuuluvalla ravintola Kappelilla.

– Kyseessä on korkein mahdollinen tunnustus, jota me myönnämme ravintoloille. Se on tunnustus erittäin korkeasta laadusta ja omasta tyylistä, jota ravintola on onnistunut omalla alueellaan toteuttamaan ja jatkuvasti kehittämään. Kilpi merkitsee intohimoa omaa työtä kohtaan ja intohimoa kehittää omaa tekemistä keittiön ja salin tiivistä yhteistyötä korostaen, Chaîne des Rôtisseurs Finlande ry:n valtavouti Johanna Hornborg-Ojala kuvaili.

Hän totesi, että Puikkarissa luodaan ikimuistoisia elämyksiä ja mieleenpainuvia hetkiä.

– Kilpi on todella ansaittu. Olette upealla tavalla pystyneet tuomaan Puikkarin pitkää historiaa tähän päivään, kunnioittaen laadukkaita raaka-aineita ja paikallista lähiruokaa.

Rôtisseurs-kilpi haastaa ravintolan säilyttämään intohimon tekemiseen ja kehittymiseen.

– Kaikki me tiedämme, että Puikkarista tekee upean henkilökunnan ammattitaito ja käsityö. Osaamisen vaaliminen ja tukeminen koko talon positiivisella ilmapiirillä mahdollistaa jatkossakin ikimuistoisten hetkien luomisen, valtavouti ennakoi.

 

Savon voudin haave on nyt toteutunut

Chaîne des Rôtisseurs Savon vouti Juhani Simpasen mukaan Rôtisseurs-kilven myöntämisprosessi kestää yleensä kahdesta kolmeen vuoteen. Hotellin vanhimpaan osaan sijoittuvan Puikkari Conferencen osalta kilpimahdollisuus nousi esille vuonna 2018 toteutetun ravintolauudistuksen sekä keväällä 2022 Puikkarissa erittäin onnistuneesti järjestetyn paikalliskapitulin myötä.

– Rohkenin ehdottaa PeeÄssälle, josko Puikkarista ryhdyttäisiin miettimään kilpipaikkaa. Hakemus saatiin viime keväänä, jonka jälkeen sitä puollettiin paikallisessa voutikunnassa ja Tampereen kapitulissa kansallinen hallitus hyväksyi kilven. Minulla on ollut koko kymmenvuotisen voutikunnan puheenjohtajakauteni ajan ollut haaveena, että PeeÄssä alueemme suurimpana ravintolatoimijana saisi johonkin ravintolaansa kilven, ja nyt tämä haave on toteutunut. Toivon, että kilpi vahvistaa Puikkari-juhlatilaa ja tuo lisää näkyvyyttä toiminnallemme puolin ja toisin. Toivottavasti tällainen positiivinen asia auttaa laajemminkin kovassa myllerryksessä olevaa ravintola-alaa, Juhani Simpanen toivoi.

 

Tunnustus kannustaa yhä parempaan

Kilpiravintolan edellytyksenä on, että siellä työskentelee järjestön jäsen sekä salin että keittiön puolella. Puikkarissa hotellin keittiöpäälliköllä Toni Karjalaisella on Maître-arvon käädyt. Ravintolapäällikkö Hanna Härkönen vastaanotti puolestaan Chef deTable -käädyt viikko sitten Jyväskylän kapitulissa.

– Olemme tavattoman iloisia ja ylpeitä Rôtisseurs-kilvestämme, joka kertoo asiakkaillemme laadusta sekä ruoka- ja juomatuotteen että palvelun osalta. Kilven saamisesta ansio kuuluu koko henkilökunnallemme. Meidän kaikkien selkäranka suoristui ja ryhti parani entisestään tämän tunnustuksen myötä. Teemme työtämme entistä kovemmalla intohimolla ja suuremmalla sydämellä, Hanna Härkönen ja Toni Karjalainen lupasivat koko joukkonsa puolesta.

 

Juhlamenu kunnioitti historiaa ja paikallisia raaka-aineita

Rôtisseurs-juhlaillallisen menu kunnioitti Original Sokos Hotel Puijonsarven 150-vuotista historiaa sekä paikallisia, laadukkaita raaka-aineita.

– Kuuden ruokalajin illallisen jokaiseen annokseen liittyy tarina. Esimerkiksi alkuruokana tarjottava Puikkarin mallasleipä paahtopaistilla, ruskealla voivaahdolla ja ruohosipuli-ranskankermamajoneesilla on saanut vaikutteita ajasta, jolloin ravintolassa piti ostaa leipäannos, jotta sai ostaa alkoholia. Syötävä Bloody Mary muistuttaa puolestaan kattomme alla menneinä vuosina toimineista legendaarisista yökerhoista, Toni Karjalainen kuvaili.

Lähiruokaa menussa edustivat muun muassa paikallisen kalastajan Kallavedestä nostama kuha sekä Keiteleellä sijaitsevan Saastamoisen tilan karitsa kahdella tavalla. Jälkiruokana savolainen perinteinen mustikkakukko sai uutta twistiä puikkarin tyyliin tarjoiltun. Jokaisen ruokalajin yhteyteen Hanna Härkönen oli valikoinut asiantuntevasti ja täydellisen osuvan juoman.

Juhlaillallisen päätteeksi Johanna Hornborg-Ojala kutsui lavalle sekä salin että keittiön henkilökunnan, joka mahdollisti ikimuistoisen illan. Menua arvioidessaan hän puhui tasapainoisuudesta, herkullisuudesta ja loistavista makuyhdistelmistä.

– Olette tarjonneet meille äärimmäisen upean, ihan täydellisen illan. Intohimo tekemiseen todella näkyi tänä iltana, valtavouti kiteytti juhlaväen yhtyessä kommenttiin raikuvilla aplodeilla.

 

Original Sokos Hotel Puijonsarven 150-vuotisesta historiasta lisää tietoa:

 

S-ryhmän vanhin hotelli, legendaarinen Original Sokos Hotel Puijonsarvi 150 vuotta

 

PeeÄssän matkailu- ja ravintolakaupan sekä ABC-toimialan uusi johtaja Aleksi Vuorinne on tehnyt pitkän kierroksen jälkeen paluun kotikaupunkiinsa Kuopioon. Hänellä on elämässään kaksi suurta rakkautta, perhe ja työ.

Aleksi Vuorinne istuu kiireettömän oloisena Original Sokos Hotel Puijonsarven kokoustila Renkussa. Hän puhuu rauhallisesti ja harkitsevasti, vaikka PeeÄssän uudella toimialajohtajalla on tällä hetkellä poikkeuksellisen paljon keskeneräisiä asioita käsissään. Työtä ja tekemistä on paljon, mutta kun suunta on selvä, pelimerkit hyvät ja perusasiat kunnossa, voi tulevaisuuteen katsoa luottavaisin mielin.

– PeeÄssä on hieno osuuskauppa, jonka Parhaan Elämän Edelläkävijä Savossa -visio tuntuu timanttiselta ja viime syksynä lanseeratut uudet arvot Tunteella, Ylpeästi, Toimeliaasti ja Yhdessä ovat aitoja ja kolahtavat kohdallani. Täällä on kehittämisen intoa, eteenpäin menemisen fiilistä ja todella vahvaa osaamista kaikilla eri tasoilla. On hienoa saada tehdä töitä ammattitaitoisten ja työlleen omistautuneiden ihmisten kanssa, Aleksi toteaa.

Hän sanoo hypänneensä liikkuvan junan kyytiin sielua ja sydäntä myöten.

– Matkailu- ja ravitsemiskauppa on ala, jota rakastan, ja Pohjois-Savossa on matkailun kehittämiseen erityisesti Tahkon ansiosta valtavasti mahdollisuuksia, Aleksi kuvailee.

Uusi pesti tarjoaa hänelle myös mahdollisuuden oman osaamisen kehittämiseen ja uuden oppimiseen.

– En ole aiemmin päässyt johtamaan ABC-liiketoimintoja. Vastuulleni kuuluu nyt toimialajohtajana hotellien ja ravintoloiden lisäksi liikennemyymäläkauppa, liikenne-energiat eli polttonestekauppa ja ABC Lataus -palvelut sekä autopesupalvelut. Se on todella mielenkiintoista ja innostavaa.

Tärkeintä ovat aina ihmiset

Ensimmäiset viikot PeeÄssässä Aleksi on käyttänyt toimipaikkoihin ja ihmisiin tutustumiseen. Hän on halunnut mahdollisimman nopeasti oppia tuntemaan väkensä ja kuulla henkilöstön mietteet siitä, missä hotelleissa, ravintoloissa ja ABC-lipun alla mennään.

– Työssäni tärkeintä ovat aina ihmiset. Ilman osaavaa ja työssään viihtyvää henkilökuntaa ei tällä alalla voi pärjätä. Olen kuitenkin vaativa, yhtä lailla muille kuin itsellenikin. Asetan riman korkealle, ja annan kaikkeni auttaakseni omaa porukkaani onnistumaan. Ponnistelen yhdessä muiden kanssa ja kannan vastuun.

PeeÄssän hotelli- ja ravintolakaupan toimiala on ollut pitkään hyvässä iskussa, mutta tilanne on kääntynyt päälaelleen muutamassa vuodessa koronapandemian, yleisen taloudellisen tilanteen ja asiakkaiden kulutusmuutosten yhteisvaikutuksena. Tuloskehitys on nyt pikimmiten saatava nousu-uralle, ja tarvetta on myös toimintamallien ja -tapojen uudistamiselle. Tästä syystä parhaillaan on käynnissä koko toimialaa koskevat muutosneuvottelut.

– Tilanne on poikkeuksellinen, mutta tästä selvitään, nyt on vain heikompi jakso menossa. Takavuosien tapaiselle taloudelliselle menestykselle ovat kaikki edellytykset olemassa, mutta se vaatii tehokkuuden parantamista, rohkeaa uudistumista ja tekemisten suoraviivaistamista. Perusasiat ovat kunnossa, meillä on osaavia ihmisiä ja kaiken kaikkiaan hyvin ammattitaitoinen henkilökunta, joka haluaa tehdä työnsä hyvin ja menestyä, edellisessä työpaikassaan Etelä-Karjalan Osuuskaupassa matkailu- ja ravitsemiskaupan huippuvireeseen nostanut uusi toimialajohtaja linjaa.

 

15 vuotta S-ryhmässä

Helposti lähestyttävä, kuunteleva, kohtelias ja ystävällinen Aleksi on syntynyt Etelä-Savossa Ristiinassa, josta perhe muutti Kuopioon hänen ollessaan kolmevuotias.

– Olen aina pitänyt Kuopiota kotikaupunkinani. Koen palanneeni juurilleni.

Ennen Kuopioon siirtymistään Aleksi on tehnyt töitä S-ryhmässä 15 vuotta matkailu- ja ravintolakaupan parissa, vastuullisissa päällikkö- ja johtajatehtävissä pääkaupunkiseudulla, Joensuussa ja Lappeenrannassa.

– Vastuullani on nyt kuitenkin suurempi kokonaisuus kuin koskaan aiemmin.

Aleksi on aina ollut hyvin vahvasti työorientoitunut, mutta elämänsä keskipisteeseen hän nostaa itseoikeutetusti 9-vuotiaan poikansa Väinön ja puolisonsa Jonnan.

– Olen asunut näin alkuun viikot Kuopiossa ja viikonloput Lappeenrannassa, mutta perheen yhdistämiselle on uskottava suunnitelma. Väinö muuttaa kesään mennessä Kuopioon ja Jonna siinä vaiheessa, kun on sopiva hetki irtautua Liiga-SaiPasta. Koti etsitään sitten, kun asumme taas kaikki samassa osoitteessa.

Mestari-DJ 30 vuoden takaa

Vapaa-aikaan kuuluu kaikenlaista touhuilua perheen kesken. Kesäaikaan koko perhe viettää aikaa purjehtimalla, yleensä Saimaalla, mutta jatkossa varmasti aiempaa enemmän myös Kallavedellä ja muilla Pohjois-Savon isoilla järvillä. Aleksi omistaa veneen puoliksi Kuopiossa asuvan isänsä kanssa.

Aleksi tunnustaa, että lähestyvän ikämerkkipaalun merkeissä on viidenkympin villitys iskenyt.

– Vuonna 1993 voitin DJ-kisoissa Suomen mestaruuden. Nyt levyjen soittaminen on alkanut poltella uudestaan. Ensin soittelin kotona autotallissa kasaria ja ysäriä, ja siitä rohkaistuneena kävin viime vuonna keikoilla useammissa Etelä-Karjalan Osuuskaupan ravintoloissa. Saa nähdä, jatkuuko DJ-ura PeeÄssässä, Aleksi Vuorinne hymyilee.

Original Sokos Hotel Puijonsarven hotellinjohtajana tammikuussa aloittanut Kati Vihma muutti Kuopioon Savonlinnasta. ”Upeiden järvimaisemien ääreltä upeiden järvimaisemien äärelle”, toteaa Kati innoissaan. Pitkän linjan hotelliammattilaista viehättää Puijonsarvessa erityisesti sen upea historia ja uudistetut tilat. Kuopio taas houkutti dynaamisen profiilinsa vuoksi.

Teksti: Tanja Holmberg | Kuvat: Lassi Saijets

 

Vihmalla on takanaan monipuolinen, yli 20-vuotinen ura hotelli- ja matkailualalla. Ensin eri tehtävissä Sokos Hotels -ketjussa ja Tampereen ikonisessa Original Sokos Hotel Ilveksessä, sitten Original Sokos Hotel Seurahuone Savonlinnan hotellinjohtajana vuodesta 2020.

”Savonlinnan Seurahuoneella vedin tiimini kanssa läpi mittavat tilauudistukset. Sain myös olla vahvasti mukana kehittämässä Savonlinnan alueen ympärivuotista matkailua, mikä oli hyvin antoisaa”, Kati kertoo.

 

Legendaarinen hotelli innosti

Työmahdollisuus Kuopiossa tuli Vihmalle vastaan sopivassa kohtaan, sillä isot projektit Savonlinnan Seurahuoneella oli saatettu loppuun – Seurahuoneen viimeisin huoneuudistus valmistui kesällä 2023.

”Original Sokos Hotel Puijonsarvesta innostuin heti! Tämä talohan on ihan legendaarinen, oikea savolainen klassikko. Puijonsarven 150-vuotinen historia pitää sisällään huiman määrän upeita tarinoita, joista ammentaa myös tulevaan. Tietysti minua innosti myös se, että hotellissa on tehty isoja uudistuksia viime vuosina”, Kati sanoo.

”Ja olihan Kuopion positiivinen imago osaltaan motivaattori hakea tätä paikkaa. Vireä, eteenpäin katsova ja muuttovoittoinen yliopistokaupunki, jossa on vilkas kulttuuri- ja elinkeinoelämä”, Kati toteaa.

 

Idearikas yhdessä tekijä

Hotellinjohtajana Kati Vihma vastaa Original Sokos Hotel Puijonsarven majoitustoiminnasta palveluineen. ”Tärkein tehtäväni on hotellin strateginen johtaminen; kokonaisuuden eteenpäin vieminen ja kehittäminen”, hän avaa työtään.

”Rooliini kuuluu varmistaa, että ydintuotteemme eli hotellihuoneet ja ravintolapalvelut ovat kunnossa. Puijonsarvessa tuote on kyllä loistava, huoneet on kaikki lähivuosina uusittu ja kiinnostavia ravintoloita on useita. Ja sitten on tietysti Puikkari Conference, jolle on juuri myönnetty laadukkaasta gastronomiasta ja palvelusta kertova Chaîne des Rôtisseurs -kilpi”, Kati kertoo.

”Johtamistapaani kuvaa kannustava yhdessä tekeminen. Olen myös idearikas uuden kehittäjä, ja pyrin innostamaan koko työyhteisöä samaan. Virheitä ei pidä pelätä – jos mitään ei tehdä, ei eteenpäinkään mennä.  Työyhteisöltä odotankin vahvaa tekemisen meininkiä ja eteenpäin katsomista.”

 

Sukujuuret Kuopiossa

”Vaikka Kuopio oli minulle entuudestaan tuttu vain kesäturistin näkökulmasta eli Kallaveden ja Puijon maisemista käsin, on minulla vahvat sukujuuret kaupunkiin. Isoisoisäni toimi aikanaan pastorina Kuopiossa, ja isoisän veli, kenraalimajuri ja Mannerheim-ristin ritari Einar Vihman on kuopiolainen ja haudattu Kuopion Sankaripuistoon”, Kati kertoo.

”Kiva olla nyt omilla sukujuurilla ja uuden äärellä. Uskon, että perheemme karkeakarvaiset saksanseisojatkin tulevat nauttimaan Kuopion ja lähialueiden luonnosta”, Kati toteaa iloisena.

Vapaa-aikanaan tuore hotellinjohtaja rentoutuu metsästysharrastuksen parissa, ryhmäliikuntatunneilla ja joogasalissa. Uudessa kotikaupungissa hän odottaa erityisesti sen monipuoliseen kulttuuritarjontaan tutustumista.

 

 

Joulukuun 12. päivänä 150 vuotta täyttäneen Original Sokos Hotel Puijonsarven historiassa on koettu varsin värikkäitä vaiheita. Esimerkiksi 1970- ja 1980-luvuilla hotellin vanhimmassa puuosassa toiminut, kansan suussa Renkkuna tunnettu Kaupunginhotelli sai legendaariset mitat asiakkaiden mielissä, eivätkä tuon ajan työntekijätkään ole Renkkua unohtaneet. Synkät ennusteet puutalon kohtalosta eivät onneksi toteutuneet. Juhlatilan valot loistavat puolentoista vuosisadan jälkeen kirkkaampina kuin koskaan.

Teksti: Kristiina Tammitie | Kuvat: Pentti Vänskä

Kirka, Irwin, Tapani Kansa, Danny, Popeda, Sleepy Sleepers, Sielun Veljet, Juice Leskinen, Dingo, Lapinlahden Linnut… Kautta maan Renkkuna tunnettu Kuopion Kaupunginhotelli oli 1970-luvun lopulla ja 1980-luvun alussa kautta maan tunnettu viihdekulttuurin keskus ja ”Suomen rock-aatelin mieluisin esiintymispaikka.”

Renkun viimeisestä illasta tulee uuden vuoden yönä kuluneeksi jo 38 vuotta, mutta tarinat elävät edelleen niin asiakkaiden kuin silloisten työntekijöiden parissa.

– Se oli loistavaa aikaa. Meillä oli mahtava työyhteisö. Kaikki olivat toistensa tukena niin huonoina kuin hyvinä hetkinä. Oltiin yhtä suurta perhettä. Yhteishenkeä kuvastaa hyvin se, että neljän vuosikymmenen jälkeen pidämme edelleen yhteyttä toisiimme, 1970- ja 1980-luvuilla Renkussa työskennelleet Kari ”Skipi” Happonen, Anna-Liisa Flink, Taimi Tamminen, Harri ”Kalle” Ämberg, Harri Vauhkonen, Matti Koski, Pentti Lipponen ja Eero Soininen muistelivat tapaamisessaan aiemmin tänä vuonna.

 

Paikka, johon oli pakko päästä

Ravintolat olivat vielä 1980-luvulla normaalisti auki yhteen asti yöllä. Kaupunginhotelli oli ensimmäinen paikka, joka sai poikkeusluvalla tiettynä viikonloppuna viihdyttää asiakkaitaan aamuneljään saakka.

– Lupa annettiin vain yhdelle ravintolalle kerrallaan. Viikonloppuisin Renkussa juhli yli tuhat ihmistä. Jos ei päässyt ovesta sisään, käytettiin kulkureittinä naisten wc-tilojen ikkunaa. Ravintolaan tultiin jo heti alkuillasta ja jaksettiin valomerkkiin saakka. Kaikki sen ajan kuumimmat tähdet esiintyivät Renkussa, joten se oli paikka, johon oli pakko päästä, porukka kuvaili.

– Kun Renkku suljettiin aikaisemmin ja Puijonsarvella oli lupa pidennettyyn aukioloon, lähdettiin esiintyjien kanssa kadun toiselle puolelle juhlimaan ja kiivettiin paloportaita pitkin sisälle kilpailijan leiriin. Illan tienesti kului siinä saman tien. Irwinin kanssa mentiin myös hotellihuoneeseen pelaamaan korttia pitkälle aamuun, miehet muistelivat.

Nuorista kavereista oli hienoa, kun pääsi tapaamaan julkimoita, sai omaa rahaa ja huikeita muistoja.

– Kotona ei tykätty, kun olin 16-vuotiaana Renkussa soittamassa levyjä ja tiskijukan tehtäviin kuului myös stripparin esiintyessä valon näyttäminen. Äiti kävi antamassa palautetta pomolle asiasta, Eero kertoi.

Anna-Liisankaan työtä ei perhepiirissä juuri arvostettu.

– En tiennyt mistään mitään, kun aloitin, mutta nopeasti sitä oppi – myös sen, että tarjoilijan työ oli tuohon aikaan huonomaineista hommaa. Itse tykkäsin työstäni, mutta anoppi ei voinut sietää sitä, että olin tällaisessa paikassa töissä.

 

Sukupolvi toisensa jälkeen hankkinut elämänkokemuksia

Savon Sanomat uutisoi 2.1.1986 Renkun viimeisen illan päättäneen jo 1870-luvulla alkaneen hotelli-ravintolan maineikkaan historian. ”Hillitystä charmista harkittuun rappioon” -otsikolla varustetussa artikkelissa kerrottiin, että ”Kuopion kuulu Renkku itki, nauroi ja rokkasi uuden vuoden yönä. Talovanhus eli ikimuistoiset viimeiset hetkensä suruliputettuna ja seppelöitynä. Kuopion Kaupunginhotelli lopetti toimintansa ja samalla Kuopio menetti valtakunnallisestikin merkittävän kulttuurikohteen.”

Jo aiemmin marraskuussa maakuntalehdessä pohdittiin, miten ylipäätään joku paikka voi pysyä pystyssä yli sata vuotta ”niin kuin tämä herrojen susiteetti ja rahvaan Renkku on tehnyt. Yksinkertaisin selitys kai olisi, ettei tupajumi ole viihtynyt patarummun jyskeessä.” Samaisessa jutussa todettiin, että ”sukupolvi toisensa jälkeen on vuoden 1873 joulukuun jälkeen käynyt hankkimassa Maaherrankatu 5:stä elämänkokemuksia. Seurahuoneen aikana ilo oli varattu ns. paremmille piireille, mutta myöhemmin on suuresta salista löytynyt tilaa muillekin. Viimeisenä hyvänä työnään Renkku on avannut sylinsä kaikkein nuorimmille ja kova-osaisimmille – opiskelijoille.”

 

Talovanhus elää ja voi hyvin

Vanhasta Seurahuoneesta/Kaupunginhotellista/Renkusta puhuttiin menneessä aikamuodossa ja sen ennustettiin lahoavan paikalleen käyttökelvottomana, tyhjänä ja hylättynä. Rakennuksen kohtalosta käytiin kiivaita keskusteluja kaupunginvaltuustoa myöten. Kiista ratkesi, kun kiinteistölle annettiin korkeimmassa oikeusistuimessa virallinen suojelupäätös.

56 miljoonan markan remontin jälkeen hotellin tarina jatkui uuden omistajan luotsaamana Grand Hotellina. Vuoden 1990 alussa Grand Hotelli yhdistettiin viereiseen Sokos Hotel Puijonsarveen liiketoimintakaupalla. Renkun kuuluisaan saliin avattiin Night Club, joka oli 18 vuoden ajan Kuopion toimivin parisuhdealusta, takavuosien Tinder livenä.

Vuonna 2018 historiallinen Seurahuoneen sali sai Osuuskauppa PeeÄssän 10 miljoonan euron investoinnin turvin uuden elämän monimuotoisena tapahtumatilana. Talovanhus elää ja voi hyvin kristallikruunujen loisteessa.

Ilmassa oli melkeinpä harras tunnelma, kun neljä vuosikymmentä sitten talossa töissä olleet astelivat Puijonsarven juhlasaliin. – Paljon upeita muistoja ja tapahtumia on jäänyt mieleen tästä paikasta. Se oli valtavan hienoa aikaa, Anna-Liisa Flink, Eero Soininen, Harri ”Kalle” Ämberg, Matti Koski, Kari ”Skipi” Happonen, Harri Vauhkonen ja Pentti Lipponen, vakuuttivat.

Skipi Happonen työskenteli baarimestarina Kaupunginhotellissa 1970–1985.

Anna-Liisa Flink löysi vanhoista valokuvista paljon tuttuja menneiltä vuosilta.