Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL kevensi pääsiäistä edeltävänä torstaina omaa maskilinjaustaan merkittävästi. Päivittäistavarakauppa ry, Kaupan liitto ja Mara ry ovat niin ikään päivittäneet omia, asiakkaille suunnattuja maskisuosituksiaan, eikä kaupan tai ravintoloiden asiakkailta edellytetä enää maskin käyttöä. Maskia saa luonnollisesti käyttää yhä niin halutessaan.

Myös S-ryhmän henkilöstön maskilinjausta on päivitetty. PeeÄssän henkilöstön yhteisestä maskisuosituksesta luovutaan, mutta henkilöstöllä on edelleen mahdollisuus käyttää työtehtävissään halutessaan maskia. Työpaikalla maskien käytöstä päättää työnantaja riskinarvioinnin perusteella.

Vaikka luovumme yhteisestä maskisuosituksesta kaupoissamme, ravintoloissamme ja muissa toimipaikoissamme Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n uuden ohjeistuksen mukaisesti halutessaan maskia voi kuitenkin edelleen käyttää. Linjaus koskee niin asiakkaitamme kuin henkilökuntaamme, toimitusjohtaja Mikko Junttila linjaa.

Voimakkaasti heikentyneen koronatilanteen ja nopeasti leviävän omikron-virusmuunnoksen vuoksi Itä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt uusia rajoituspäätöksiä alueelle pikaisella aikataululla. Ravintolarajoitukset kiristyvät edelleen 31.12.2021 klo 16 alkaen.

Itä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt toimialueensa kuntien alueilla kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestet-tävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Määräys ei koske enintään 50 hengen tilaisuuksia, joissa kaikille osallistujille on määritelty oma istumapaikka. Määritelty istumapaikka tarkoittaa nimikoitua tai numeroitua istumapaikkaa. Määräys on voimassa 31.12.2021 klo 16.00–20.1.2022.

Ajantasaisen ravintolan aukioloajan ja koronapassikäytännön voi tarkistaa osoitteesta Raflaamo.fi

Valtioneuvosto on päättänyt kiristää leviämisalueilla sijaitsevien ravintoloiden koronarajoituksia. Pohjois-Savon kuuluessa leviämisalueisiin, rajoitukset koskevat myös PeeÄssän ravintoloita.

 

Rajoitukset leviämisalueilla 28.12. alkaen

Ravintola, jonka pääasiallinen toiminta anniskelua:

Anniskelu pitää lopettaa klo 17 ja ravintola tulee sulkea klo 18.

Koronapassilla ei voi näistä rajoituksista poiketa.

 

Ravintola, jonka pääasiallinen toiminta ei ole anniskelua (ruokaravintolat):

Anniskelu tulee lopettaa klo 17 ja ravintola sulkea klo 18. Koronapassia kysytään klo 18 alkaen.

Jos ruokaravintola edellyttää asiakkailtaan koronapassia, ruokaravintola voi olla auki 18–20, mutta alkoholijuomat pitää kerätä pois asiakkailta klo 18.

 

Rajoitukset eivät koske Take away eli ruoan ja juoman ulosmyyntiä eikä liikennemyymälöitä, joissa on käytössä 75 % normaalista asiakaspaikkamäärästä.

Rajoitukset ovat voimassa 20.1.2022 saakka.

 

Muutokset PeeÄssän ravintoloiden aukioloissa 28.12. alkaen:

Rajoitusten kiristymisen vuoksi PeeÄssä sulkee 28.12. alkaen Apteekkarin, Hophaus Kuopion sekä Hospoda Kozan rajoituksien päättymiseen saakka. Hophaus Tahko on auki 1.1. klo 17 saakka.

 

Ravintolamaailmat Iisalmi, Varkaus, Kuopio ja Ykkösrasti (Buffat ja Pressot) ovat auki klo 18 saakka (rajoitus voimassa 30.1.2022 saakka).

Sokoksen ravintolamaailma Food&Joy auki klo 18 saakka.

Ravintolamaailmojen Hesburgerit toimivat Take away -palveluna klo 18 alkaen.

O´Nelly`s Iisalmi on suljettuna tammikuun loppuun saakka.

Rajoitukset eivät koske ABC-liikennemyymälöitä, joiden aukioloajat pysyvät normaaleina.

 

Ravintolan aukioloajan voi tarkistaa osoitteesta Raflaamo.fi

Osuuskauppa PeeÄssä ottaa vapaaehtoisesti koronapassin käyttöön 17.12.2021 alkaen iltaravintoloissaan.  Muissa ravintoloissa koronapassi otetaan käyttöön maanantaina 20.12.2021.

ABC-liikennemyymälöiden ravintolat, pikaruokaravintolat, kahvilat ja muut ravintolat, joissa ei ole anniskelua, ei koronapassi ole käytössä.

Miksi koronapassi otetaan käyttöön?

Suomen koronatilanne on nopeasti vaikeutunut, ja uhka omikron koronavirusvariantin leviämiselle on myös Suomessa. Ravintoloille on ensiarvoisen tärkeää, että ne voivat ylläpitää palveluja turvallisesti ja tarjota työntekijöilleen työtunteja mahdollisimman hyvin hankalasta koronatilanteesta huolimatta. Monet suomalaiset lähtevät joululoman viettoon sellaisiin maakuntiin, joissa ei ole voimassa leviämisalueen rajoituksia. Siksi noudatamme MaRa ry:n suositusta, jonka mukaan sen näissä maakunnissa olevat ravintola-alan jäsenyritykset ottaisivat käyttöön koronapassin niin kuin se on tällä hetkellä käytössä leviämisalueen maakunnissa. Passin käyttö painottuu anniskeluravintoloihin ja yökerhoihin. Koronapassia voi käyttää vain vaihtoehtona rajoituksille. Aluehallintovirastot ovat ohjeistaneet, että koronapassia voidaan kysyä myös alueilla, joilla ravintoloita ei rajoiteta, kunhan noudatetaan koronapassista annettua lakia kuten leviämisalueille on määritelty.

Koronapassi on käytössä 17.12.2021 alkaen seuraavissa paikoissa:

Baarit, pubit ja yökerhot: koronapassi on käytössä koko aukioloajan.

Kuopio: Apteekkari, Hospoda Koza, Hophaus

Tahko: Hophaus

Iisalmi: O´Nelly`s

 

Koronapassi on käytössä 20.12.2021 alkaen seuraavissa paikoissa:

Ruokaravintolat ja kahvilat anniskeluoikeuksin: koronapassi on käytössä arkisin klo 17 alkaen, viikonloppuisin (la-su) koko aukioloajan

Kuopio: Amarillo, Frans&Sophie, Ehta, Hesburger Sokos, Rosso, Raisu, Coffee House, Döner26, Presso Sokos Kuopio

Tahko: Hillside, Warsteiner Bar, Pizza Breikki, Hesburger Tahko

Iisalmi: Rosso

Varkaus: Rosso

 

Kokous ja tapahtumaravintolat: Koronapassi on käytössä joka päivä klo 17 alkaen

Kuopio: kokous- ja tapahtumatilat Original Sokos Hotel Puijonsarvi

Tahko: Kokous- ja tapahtumatilat Break Sokos Hotel Tahko

Iisalmi: Kokous- ja tapahtumatilat Original Sokos Hotel Koljonvirta

 

Ei koronapassia käytössä:

Toimi näin: 

1. Lataa tai tulosta koronapassi Omakanta-palvelusta kanta.fi

Kirjaudu sisään Omakantaan ja lataa pdf-tiedosto kohdasta koronatodistus. Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi tai muulle laitteelle. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä. Voit varmuuden vuoksi myös tulostaa todistuksen paperille.

2. Näytä koronapassia ravintolassa

Koronapassia kysytään ravintolan ovella. Järjestyksenvalvoja tai henkilökunta lukee passissa olevan QR-koodin. Lukusovellus ei kerää tai tallenna koronapassin tietoja. Jos lukuohjelman käyttö ei teknisistä syistä onnistu, voimme tarkastaa koronapassin paperitodistuksesta. Taita todistus niin, että siitä näkyy vain todistuksen nimi, henkilön nimi, syntymäaika, QR-koodi ja todistuksen tunniste.

3. Muista pitää mukana myös henkilöllisyystodistus!

Ravintolalla on oikeus tarkistaa myös koronapassin esittäjän henkilöllisyys.