Osuuskauppa PeeÄssä on valittu Suomen 3. innostavimmaksi työpaikaksi 2022.

Suomen innostavimmat työpaikat -tunnustuksen voi saada suomalaisorganisaatiot, jotka ovat toteuttaneet Eezy Spiritin henkilöstötutkimuksen. Kyseessä on suomalaisen työelämän tunnustus, joka myönnetään vuosittain parhaille Eezy Flown People Power -tutkimukseen osallistuneille organisaatioille. Suomen innostavimmat työpaikat -kisan tulokset perustuvat vuonna 2022 tehtyjen työyhteisötutkimusten (TYT) tuloksiin.

PeeÄssä sai erinomaiset tulokset vuoden 2022 henkilöstötutkimuksessa suurten organisaatioiden, yli 1 000 henkilöä työllistävien -sarjassa. Tunnustus kertoo henkilöstön korkeasta omistautuneisuudesta ja toiminnan kehittämisestä pitkäjänteisesti yhdessä henkilöstön kanssa.

Työtyytyväisyys on jo vuosia ollut erinomaisella tasolla. Viime vuonna henkilöstön kokema työtyytyväisyys parani entisestään edellisestä vuodesta. Merkittävimmät parannukset liittyivät jaksamiseen: kokemus työn stressaavuudesta oli vähentynyt ja työkuorman koettiin pysyneen yksiköissä aiempaa useammin kohtuullisena.

 

Osuuskaupat ottivat kisassa kolmoisvoiton. Suurten yritysten sarjassa ykkössijan otti toista kertaa peräkkäin Osuuskauppa Suur-Savo. Toiseksi tuli Osuuskauppa KPO ja kolmanneksi Osuuskauppa PeeÄssä.

SUOMEN INNOSTAVIMMAT TYÖPAIKAT 2022

Suuret organisaatiot (yli 1000 henkilöä)

  1. Osuuskauppa Suur-Savo
  2. Osuuskauppa KPO
  3. Osuuskauppa PeeÄssä

 

Kisan tulokset kokonaisuudessaan Innostavimmat-sivustolla.

Kuopion Sokos on asiakkaiden suositteluhalukkuudella mitattuna Suomen paras Sokos. Ykköstila on valloitettu pitkäjänteisellä ja systemaattisella työllä asiakaskokemuksen parantamiseksi, ja siihen ovat sitoutuneet kaikki työryhmän jäsenet. Näillä perusteilla Sokos on saanut PeeÄssän vähittäiskaupan Vuoden työryhmä -tunnustuksen.

Teksti Kristiina Tammitie, kuvat Pentti Vänskä

Sokoksen palvelukulttuurin ja johtamisen kehitystyö on tuonut muutamassa vuodessa näkyviä tuloksia: Kaupan liiton ja Erikoiskaupan liitto ETUn viime vuoden lopulla teettämän tutkimuksen mukaan Sokoksen asiakastyytyväisyys ja palvelukokemus on noussut kodin käyttötavara- ja tavarataloketjujen joukossa parhaaksi. Parhaan ketjun paras tavaratalo on tutkimuksen mukaan Kuopion Sokos, joka on nyt myös PeeÄssän vähittäiskaupan Vuoden työryhmä (yläkuvassa on vain pieni osa työryhmäläisistä, joita on yhteensä 65).

Sokoksen asiakkaiden mietteitä palvelun tasosta ja laadusta kysytään, mitataan ja seurataan Kuopiossa systemaattisesti.

– Asiakaskokemuksia käymme meidän koko henkilökunnan kanssa läpi muun muassa aamubriiffeissä ja jokaviikkoisessa operaatiokeskuksessa, johon osallistuvat myyntipäälliköt sekä myynninohjaajat. Vuoron johtamista tehdään kaikilla tasoilla ja varmistetaan näin, että loistavilla myyjillämme on kaikki pelimerkit maailmanluokan asiakaskohtaamisten toteuttamiseen, Sokos-johtaja Pia Virtanen kuvailee.

 

Rakkaudesta lajiin

Kuopion Sokos aloitti asiakaspalvelun kokonaisvaltaiseen kehittämiseen tähtäävän ohjelman vuonna 2019 tavarataloketjun pilottiyksikkönä.

– Olemme tehneet viime vuosien aikana valtavan paljon työtä asian eteen, valmentaneet väkeämme erilaisiin palvelutilanteisiin ja harjoitelleet käytännön asioita lukuisilla tavoilla.

Asiakaspalvelu on Kuopion Sokoksella viety tasolle, jota Pian mukaan kuvaa paremmin termi asiakaskohtaaminen

– Tilanne on järjettömän hieno, sillä meille tulee onnistuneista kohtaamisista valtavasti positiivisia palautteita viikoittain. Meidän huippuporukka tekee työtään vilpittömästä rakkaudesta lajiin, Pia kuvailee.

– Meidän ihmiset ovat todella sitoutuneet tekemään Suomen parasta Sokosta myös jatkossa. Halutaan yhdessä menestyä ja tunnetaan vilpitöntä ylpeyttä omasta tavaratalostamme. Yhtenäinen ja selkeä linja tekemisissä, avoin vuorovaikutteisuus keskenämme ja asiakkaiden kanssa sekä samanaikaisesti topakka ja lempeä johtaminen ovat tuottaneet erinomaisia tuloksia, myyntipäälliköt Sari Heikkinen ja Nina Pakarinen luonnehtivat.

 

Avoin luottamuksen ilmapiiri

Jutustelu Sokoksen myyjien kanssa osoittaa, että onnistuneiden kohtaamisten toteuttaminen on todellakin jokaiselle sydämen asia.

– Kaikki lähtee siitä, että meillä on hyvä olla töissä, jossa vallitsee avoimuuden, tiedon jakamisen, luottamuksen, välittämisen ja positiivisuuden ilmapiiri. Esihenkilöille on helppo puhua kaikista asioista ja saamme heiltä jatkuvasti tukea ja kannustavaa palautetta, eikä virheitä tarvitse kenenkään pelätä. Jokainen saa tehdä asiakaspalvelutyötä omaan persoonaansa sopivalla tavalla, kunhan se tehdään aina asiakasta kunnioittavasti ja ystävällisesti, Saratuulia Airaksinen, Annika Sonninen ja Tiina Raatikainen kuvailevat.

– Meillä on sellainen savolainen rennon letkeä meininki. Tuntuu tosi kivalta, kun asiakkaat antavat sellaista palautetta, että olemme heille kuin ystäviä; kuuntelemme, autamme ja teemme päivästä valoisamman. Kohtaamisissa on turvallinen fiilis – asiakas tietää, että hän on hyvissä käsissä ja me olemme hänen puolellaan, tuomme esimerkiksi esiin senkin, ettei tietty tuote ole asiakkaalle oikea, eikä hänen kannata sitä ostaa, kolmikko kertoo.

Sokoksen palkitussa työryhmässä näkyy mainiolla tavalla, että innostuminen ja onnistuminen kulkevat käsi kädessä.

– Asiakkaan kiitos menee suoraan sydämeen ja innostaa yhä parempiin suorituksiin. Meillä todella iloitaan myös toisten onnistumisista ja tsempataan toisiamme kiireen keskellä. Yhteenkuuluvuus on tosi iso asia, joka johtaa Suomen parhaisiin tuloksiin.

– Olemme yhtä suurta Sokos-perhettä, jossa jokainen saa loistaa omalla tavallaan, Saratuulia, Sari ja Pia kuvailevat.

Asiakkaiden palautteita Kuopion Sokoksesta:  

”Olen monille suositellut ja viikko sitten kaverit oikein vienyt ihastelemaan vaatteita.”

”Todella laaja valikoima ja ystävällinen ja asiantunteva palvelu. Kosmetiikkaosaston myyjät täyden 10 arvioisia!”

”Sokos tarjoaa laadukkaita tuotteita ja hyvää palvelua. Välillä tuotteet ovat hyvissä aleissa, josta tulee plussaa!”

”Ostoksilla käynti tapahtui nopeasti. Myyjä tuli oma-aloitteisesti ja reippaasti auttamaan ja palveli kassalle asti.”

”Kuopion siistein ja ajan hermolla pysyvä keskustan tavaratalo erityisesti kosmetiikkaan ja muotiin. Luotettava yritys, jossa minulle sopiva valikoima ja hyvä palvelu.”

”Kosmetiikkaosastolla on helppo asioida pyörätuolilla. Myyjät ovat erittäin ystävällisiä, avuliaita ja ammattitaitoisia. Pidän erityisesti siitä, että minua kohdellaan Kuopion Sokoksella arvostavasti / kuten muitakin. Pyörätuolia ja minua ei kavahdeta, toisin kuin muissa kaupoissa.”

  

#tunteella #ylpeästi #toimeliaasti #yhdessä

Original Sokos Hotel Puijonsarven kokous- ja juhlapalvelut on palkittu PeeÄssän Vuoden työryhmänä, perusteluina erinomainen asiakas- ja työntekijäkokemus.

Teksti Kristiina Tammitie, kuvat Pentti Vänskä

 

– Lausu ääneen meille toiveesi – me toteutamme.

Näin luvataan Original Sokos Hotel Puijonsarven nettisivuilla kokous- ja juhlapalvelut -otsikon alla. Paljon luvattu, mutta mitä ilmeisemmin myös totta: Puikkarissa järjestetyistä moninaisista tapahtumista asiakkaiden kokemukset ovat erinomaisella tasolla sekä annettujen numeroarvostelujen että sanallisen palautteen perusteella. Henkilökunnan palvelualttiudesta Puikkariin saadaan kiittävää palautetta säännöllisesti ja jatkuvasti.

 

Ansaittu tunnustus

Puikkarin kokous- ja juhlavieraista huolehtiva, kiitosta keräävä tiimi on saanut PeeÄssän majoitus- ja ravitsemiskaupan Vuoden työryhmä -palkinnon. Ravintolapäällikkö Hanna Härkönen on tavattoman mielissään joukkueensa puolesta.

– Tämä tunnustus tuli oikeaan osoitteeseen. Meidän porukka on tehnyt valtavasti töitä nostaessaan toiminnan koronaa edeltävän ajan tasolle ja ylikin. Tämä on ehdottomasti ansaittu palkinto, Hanna korostaa.

­Koronarajoitusten aikana työryhmäläiset hajautuivat työskentelemään PeeÄssän muihin toimipaikkoihin, mutta kun rajoituksista reilu vuosi sitten vihdoin luovuttiin kokonaan, päästiin palaamaan takaisin Puijonsarveen.

­ – Kokous- ja juhlapalvelujen kysyntä kasvoi pitkin vuotta, huipentuen mahtavasti onnistuneeseen pikkujoulukauteen. Pääsimme järjestämään monia isoja tilaisuuksia ja yhdessä tekemällä huolehtimaan asiakaskokemuksesta loppuun myytyinä viikonloppuinakin, hän jatkaa.

 

Työtä suurella sydämellä

Original Sokos Hotel Puijonsarven palvelukulttuuriin kuuluu, että kaveria autetaan, eikä osastorajoja ole. Silti eri toiminnoilla on aina oma ydinryhmässä. Kokous- ja juhlapalvelujen osalta tämän joukon muodostavat ravintolapäällikkö Hannan ja keittiömestari Kati Liukkosen ohella Mervi Kröger, Kati Rantonen, Veera Lokinoja, Saija-Kaisa Ahola, Jenni Lappalainen, Veijo Suhonen, Kimmo Heikura, Veera Manunen ja Jenna Tuominen.

– Tämä on aivan huippuporukka, joka koostuu todellisista ammattilaisista. Jokainen haluaa tehdä asiakkaan eteen aina parhaansa. Ihmiset tykkäävät työstään ja tekevät sitä suurella sydämellä, mikä näkyy myös poikkeuksellisen korkeana työtyytyväisyytenä, Hanna kuvailee.

 

Hotellin kokous- ja juhlapuolella vuodesta 2018 lähtien työskennellyt hovimestari Kimmo Heikura kertoo, että Puikkarissa vietetään yritysten ja yhteisöjen erilaisia tilaisuuksia, samoin perhejuhlia, kuten kaste-, rippi- ja valmistujaisjuhlia, merkkipäiviä, häitä ja muistotilaisuuksia.

– Jokaisen tapahtuman järjestämme asiakkaan toiveiden mukaisesti teeman, tarjoilujen, ohjelman ja tilojen käytön osalta. Variaatioita on yhtä paljon kuin asiakkaitakin. Tällä hetkellä kysyntä on vilkasta ja varauksia tehdään jo ensi talvelle.

Kimmoa työssä motivoi eniten alan parhaimpien osaajien kanssa työskentely sekä asiakkaiden toiveiden täyttäminen.

– On hyvin innostavaa ja mieltä lämmittävää nähdä, miten asiakas huokuu tyytyväisyyttä onnistuneen tapahtuman jälkeen. Eikä sillä ole merkitystä, onko osallistujia ollut 10 vai 200, Kimmo korostaa.

Kokous- ja juhlapalvelujen ydinryhmästä tähän yhteiskuvaan ennättivät Kati, Saija-Kaisa, Veera, Veijo, Hanna ja Kimmo.

Asiakkaiden palautteita Original Sokos Hotel Puijonsarven kokous- ja juhlapalveluista:

”Erittäin ystävällinen ja asiallinen kokoushenkilökunnan palvelu. Ei ole vastaavaa palvelua missään muualla tullut vastaan. Ihan huippu! Pystyy keskittymään omiin asioihin ja ei tarvitse huolehtia järjestelyistä. Pikaisetkin muutokset onnistuvat hyvällä otteella.”

”Suomen paras kokousisäntä Veijo hoitaa kaikki viimeisen päälle. Aina tulee hyvälle tuulelle kun hänet tapaa!”

”Palvelu oli sijuvaa, varaaminen helppoa ja sain apua tilaisuuden suunnittelussa. Renkku-kabinetti soopi ryhmällemme erittäin hyvin ja oli viihtyisä ja tunnelmaltaan rento, mutta laadukas.”

#tunteella #ylpeästi #toimeliaasti #yhdessä

Maailmanluokan asiakaskohtaamisten edelläkävijä, jonka palvelutaidoista tulee hyvää palautetta vuosi toisensa perään. Näin perustellaan Kuopion Prismassa työskentelevän Toni Raskin valintaa PeeÄssän kaupan toimialan Vuoden asiakaspalvelijaksi.  

​– Tämä on hienoin tunnustus, mitä olen ikinä saanut, Toni itse toteaa.

Teksti Kristiina Tammitie, kuvat Pentti Vänskä

Kun Toni Raskin valinta Vuoden asiakaspalvelija -tunnustuksen saajaksi julkaistiin Kuopion Prisman Facebook-seinällä helmikuussa, postaus kerrytti nopeasti toista tuhatta tykkäystä ja satakunta onnittelua. Kommenteissa oltiin täysin yksimielisiä siitä, että palkinto meni täsmälleen oikeaan osoitteeseen, koska Toni on ”mahtava tyyppi”, ”aina positiivisella fiiliksellä”, ”huipputyyppi”, ”ihana”, ”ihan paras” jne.

Tonista itsestään Vuoden asiakaspalvelija -valinta tuntuu vieläkin taianomaiselta.

– Olen alkanut pikkuhiljaa tajuta minkälaisen huomionosoituksen olen saanut osakseni. Olihan se aikamoinen pommi, kun ajattelee, miten paljon hyviä asiakaspalvelijoita PeeÄssässä on jo pelkästään meidän talossa. Ikinä en olisi osannut kuvitella, että tämä kunnia osuus omalle kohdalle, Toni hymyilee edelleen hieman hämillisenä.

 

Aamu alkaa kolmella positiivisella asialla

Asiakkaat kohtaavat Tonin Prisman itsepalvelukassojen alueella, jossa hän on työskennellyt siitä lähtien, kun omatoiminen maksaminen on ollut Prismassa mahdollista.

– Reilu kymmenen vuotta sitten olin onnettomuudessa, jonka seurauksena niskassani on runsaasti titaanilevyä. Niska ei kestä muita työtehtäviä, mutta onneksi itsepalvelukassoilla työskentely onnistuu ja kuntoutumistakin on tapahtunut. Itsepalvelukassoilla pystyy liikkumaan, mutta siinä ei tarvitse tehdä nostoja tai kumartelua, mikä on osaltaan vaikuttanut voinnin kohentumiseen.

Toni on kiitollinen siitä, miten paljon PeeÄssässä on nähty vaivaa hänen pitämisessään kiinni työssä.

– Tuskin kovin monessa muussa työpaikassa olisi näin tosissaan etsitty sellaista työtä, jota pystyn edelleen tekemään, hän arvelee.

Kipuja vamma aiheuttaa ajoittain edelleen, mutta Toni ei anna sen vaikuttaa mielialaansa.

– Joka aamu herättyäni mietin kolmea positiivista asiaa elämässäni, ennen kuin nousen edes sängystä ylös. Minulla ei huonoja päiviä ole oikeastaan koskaan. Normaalista arjen harmituksesta pääsen helposti ylitse etsimällä positiivisen puolen asiasta kuin asiasta.

 

Kaikki saavat samanlaista kohtelua

Toni nauttii työstään ihmisten parissa. Häneltä riittää jokaisella asiakkaalle ja työkaverille ystävällinen sana tai pari. Joskus haastellaan pitempäänkin, jos tilanne antaa mahdollisuuden ja asiakas sitä haluaa.

– Kohtelen aina kaikkia samalla tavalla, tasa-arvoisesti, eikä ole mitään merkitystä sillä, miltä ihminen näyttää tai minkä ikäinen hän on. Meidän asiakkaamme ovat mahdottoman mukavia, joten jään heistä monien kanssa jutustelemaan mielelläni myös vapaa-ajalla, olinpa sitten uimahallissa tai kaupungilla kävelemässä. Äskettäin minulta kesti kolme varttia torin ylitykseen, kun tuli niin paljon tuttuja asiakkaita vastaan, Toni nauraa.

Toni Rask nauttii työstään Kuopion Prisman itsepalvelukassoilla.

 

Työssä viihtyminen on tärkeintä

Työssä viihtyminen on asia, josta Toni ei suostu tinkimään, ei edes piirun vertaa.

– Olin joskus aiemmin työpaikassa, jossa palkka oli parempi, mutta työilmapiiri oli ahdistava, joten sanoin itseni irti. Minulle on tärkeintä, että viihdyn työssäni ja koen aitoa iloa töihin tullessani.

Prismasta Toni on löytänyt oman paikkansa, eikä usko sieltä pois lähtevänsä ennen kuin eläkkeelle.

–  On minua välillä kyselty muualle, mutta en ole lähtenyt. Miksi ihmeessä vaihtaisin hyvän pois? Meillä on mahtava työporukka, jossa juttu lentää ja naurua riittää, työkaveria autetaan, jokaista arvostetaan ja joka päivä sattuu monia kivoja asioita.

Asiakkaiden palautteita Tonista:

”Nyt pitää antaa isoa positiivista palautetta Kuopion Prisman työntekijälle Toni Raskille. On asiakaspalveluasenne niin hyvä ja positiivinen joka ikinen päivä. Saisi olla maailmassa enemmänkin Tonin kaltaisia positiivisia tyyppejä, kateeksi käy asenne.”

”Kuopion Prismassa sain itsepalvelukassalla niin mahtavaa asiakaspalvelua, etten ole koskaan kaupassa saanut. Mies oli niin ystävällinen, avulias ja reipas, että minulle ja tyttöystävälleni jäi todella hyvä mieli asioinnista kaupassanne. Tyttöystäväni olisi halunnut mennä halaamaan työntekijää.”

”Loistavaa palvelua, huumorintajuista, mutta ammattitaitoista asiakkaan kohtaamista tänään itsepalvelukassalla myyjä Tonin palvelemana!”

#tunteella #ylpeästi #toimeliaasti #yhdessä

 

 

Frans&Sophiessa työskentelevä Sonja Parviainen saa kiitosta asiakkailta enemmän kuin kukaan muu peeässäläinen ravintolatyöntekijä. Nimetyn positiivisen palautteen suvereeni ykkönen on valittu PeeÄssän matkailu- ja ravitsemiskaupan Vuoden asiakaspalvelijaksi.

Teksti Kristiina Tammitie, kuvat Pentti Vänskä

– Minulla on edelleen aika epäuskoinen fiilis tästä tunnustuksesta. Olin ihan ihmeissäni, kun esihenkilöni sanoivat, että minun pitää lähteä heidän mukaansa Tahkolle, jossa odottaa yllätys. Siellä oli PeeÄssän päällikköpäivät menossa, ja kun palkitsemistilaisuudessa nousin lavalle, tärisin kuin haavanlehti. Ei meinannut kukkakimppu pysyä kädessä, vaikka olen muuten tottunut esiintymään ja olemaan framilla, Sonja muistelee.

Valinnan jälkeisinä päivinä onnitteluja sateli joka suunnalta.

– Äiti on paras fanini, joka huutelee asiaa koko maailmalle, Sonja nauraa.

 

Tänttäräntästä ilon tuottajaksi

Sonjan valintaa vuoden asiakaspalvelijaksi perustellaan poikkeuksellisen suurella määrällä kiittäviä asiakaspalautteita, joissa hänet mainitaan nimeltä. Viime vuonna Sonja oli palautteiden määrällä mitattuna PeeÄssän ravintoloiden kaikista työntekijöistä suvereeni ykkönen. Hän on jättänyt asiakkaiden mieliin pysyviä jälkiä ja tuonut Frans&Sophielle uusia kanta-asiakkaita. Lisäksi Sonjan valintaan vaikutti hänen iloisuutensa ja kykynsä tiimihengen nostattajana. Työryhmäläisten mukaan Vuoden asiakaspalvelija on varustettu huippuasenteella myös työkavereitaan kohtaan.

– Tekisi mieli sanoa, että olen ollut aina iloinen ja positiivinen, mutta ei se niin ole. Lapsena ja nuorena olin oikea tänttäränttä, sellainen minä itse -tyyppi. Lukion jälkeen otin uudenlaisen asenteen ja tein elämäntapamuutoksen. Päätin, että haluan tuottaa iloa muille ja olla hyvän fiiliksen luoja.

 

Ihmiset sytyttävät

24-vuotiaan Sonjan ammatinvalintakin liittyy päätökseen ilon tuottamisesta.

– Asiakaspalvelu on minun juttuni, se on aivan selvää. Sytyn ihmisistä, sekä asiakkaista että heistä, joiden kanssa teen päivittäin töitä. Haluan nostaa esiin ihmisten parhaimpia puolia ja puhaltaa kipinöitä liekkeihin. Koen olevani tsemppaaja, jonka tehtävä on auttaa muita onnistumaan ja kehittää asioita aina vain paremmiksi.

Sonja innostuu työstä joka päivä.

– Asiakkaiden palautteet, erityisesti kirjallisina annetut, koska niihin on pitänyt nähdä jo vaivaa, sykäyttävät sydäntä joka kerta. Jos se vain on mahdollista, työmotivaatio kasvaa jokaisen palautteen myötä. Iloa, elämyksiä ja hyvää mieltä saanut asiakas on syy, miksi haluan tehdä tätä työtä, vaikka se onkin välillä myös rankkaa ja raskasta.

 

Työyhteisö, joka sykähdyttää

Ikäänsä nähden Sonjalla on jo paljon kokemusta asiakaspalvelutyöstä sekä erilaisista työyhteisöistä. Hän on ollut alalla vuodesta 2017 lähtien ja valmistunut matkailupuolen restonomiksi 2020. PeeÄssään hän tuli töihin kaksi vuotta sitten, ensin Iisalmen Prisman ravintolamaailmaan, josta polku johti Frans&Sophieen tarjoilijaksi ja edelleen nykyiseen vuoropäällikön tehtävään.

­– PeeÄssästä olen löytänyt työyhteisön, johon haluan todella kuulua. Tykkään erityisesti siitä, että kaikki kohdataan ja huomioidaan tasavertaisina työtehtävästä riippumatta, ollaan ihmisiä ihmisille. Esihenkilöt ovat ylintä johtoa myöten helposti lähestyttäviä ja moikkailevat kuin kavereilleen. Kukaan ei istu missään norsunluutornissa.

PeeÄssän uusiksi sanoitetut arvot ovat Vuoden asiakaspalvelijan mielestä aitoja ja oikeita. – Todellakin, #yhdessä toteutuu arjessamme, Sonja vakuuttaa.

Asiakkaiden palautteita Sonjasta:

”Juhlistimme ystävämme 60-vuotissyntymäpäivää. Kaikki sujui jouhevasti, huomioonottavasti (juhlava kattaus, palvelu, kakkukynttilä, sankarin ”muistaminen”), ruoka oli tasalaatuisen hyvää ja pihveistä kypsyydet kohdillaan. Seurueessamme oli kaksi henkilöä, jotka ovat viimeksi asioineet teillä Fransmannin aikaan – ja he totesivat, että aikovat tulla uudelleen. Me muutkin toki tulemme uudelleen.”

”Kiitos ihanalle Sonjalle mahtavasta illallispalvelusta. Tultiin viettämään syntymäpäiviäni mieheni ja 5kk vauvan kanssa. Sonja katsoi meille rauhallisen paikan kabinetista. Pian vauvamme tylsistyi vaunuissa ja saimme viltin levitettyä lattialle, jossa poitsu viihtyi kera lelujen mitä Sonja toi. Ensimmäistä kertaa vauvan kanssa ravintolassa meni kyllä täysin nappiin, kiitos Sonjan. Illan kruunasi paras suklaakakku, missä onnittelut mukana. P.S. Palkankorotus Sonjalle :)”

#tunteella #ylpeästi #toimeliaasti #yhdessä

 

PeeÄssän majoitus- ja ravitsemiskaupan Vuoden esihenkilö, ABC Marjahakaa päälliköivä Jonna Ruotsalainen on tehnyt pitkäjänteisesti ja systemaattisesti töitä ABC Liikennemyymälöiden palvelujen parantamiseksi sekä PeeÄssässä että koko ketjussa.

Teksti Kristiina Tammitie, kuvat Pentti Vänskä

Jonna Ruotsalainen on niitä ihmisiä, joiden sisällä elää jatkuva kehittäjä. Vaikka asiakkaat olisivatkin tyytyväisiä olemassa olevaan, Jonnan päässä raksuttaa silloinkin herkeämättä ajatuksia siitä, miten asiat voisi tehdä paremmin, valmistaa esimerkiksi maistuvampaa ruokaa tai tarjota nopeampaa palvelua.

– Minua työssä motivoi se, että pääsen tekemään monipuolisesti erilaisia juttuja, vaikuttamaan asioihin ja jatkuvasti parantamaan omaa ja meidän kaikkien osaamista, Jonna perustelee kehittämisintoaan.

Hän on työskennellyt PeeÄssän ABC Liikennemyymälöissä vuodesta 2011 lähtien.

– Olin ollut aiemmin töissä ABC:llä Joensuussa, joten muuttaessani Kuopioon opiskelemaan restonomiksi pääsin opintojen ohella tekemään kokin hommia ABC Niiralaan. Valmistuttuani minut nimitettiin keittiövastaavaksi, ja kun Niiralan ABC suljettiin, siirryin samaan tehtävään suurempiin ympyröihin ABC Pitkälahteen.

 

Jaetaan kokemuksia ja sparrataan kollegoita

Keittiövastaavilla on käsissään iso osa liikennemyymäläkaupasta, koska he vastaavat ABC:n ruokamyynnistä ja ravintolan tavaratilauksista.

– Aiemmin teimme esimerkiksi meille tärkeiden juhlapyhien ennakot kukin omassa toimipaikassamme, käymättä keskustelua asiakasta keskenämme. Tietojen, kokemusten, ajatusten, ongelmien ja onnistumisten jakaminen ja kollegojen välinen sparraaminen sai alkunsa muutama vuosi sitten. Sykäys tuli siitä, kun ABC-keittiöissä alettiin seuraamaan ja vertailemaan ruokahävikin muodostumista, Jonna kertoo.

Hän otti yhteistyön ja avunannon tiivistämisen omaksi asiakseen – tuloksena pitkäjänteinen ja systemaattinen työ keittiövastaavien johtamisen kehittämiseksi.

– Olen vetänyt nyt jo usean vuoden ajan keittiövastaavien säännöllisiä palavereja, joissa käydään läpi ajankohtaisia asioita ja mietitään, miten voisimme parantaa liikennemyymälöidemme asiakaskokemusta keittiön johtamisen näkökulmasta. Meidän aktiivisuudesta, valikoimien ja tuotteistuksen kehittämisestä sekä ratkaisukeskeisten, positiivisella otteella annettujen kehitysideoiden antamisesta saimme viime vuonna PeeÄssään Vuoden ABC-keittiötyöryhmän tunnustuksen.

 

Makukouluilla laatua keittiöihin

Jonnalla on ollut tärkeä rooli myös PeeÄssän ABC-työntekijöiden ammatillista osaamista vahvistavan ABC Akatemian kehittämisessä.

– ABC Akatemian tavoitteena on varmistaa, että kaikki meidän ihmiset voivat luottaa omaan osaamisensa myös paineisimmissa tilanteissa. Esimerkiksi Akatemiaan liittyvien makukoulujen kautta olemme saaneet vietyä laatua jokaiseen ABC keittiöön. Makukouluissa on tehty noutopöytäruokia ja hiottu niiden reseptiikkaa sekä etsitty keinoja lyhentää asiakkaan odotusaikaa á la carte-annosten, burgerien ja pizzojen osalta.

Vuoden esihenkilön valintaan vaikutti sekin, että Jonna on hakenut keittiötyöryhmänsä kanssa parhaimpia toimintatapoja perehdytykseen sekä monisaamisen kasvattamiseen. Tarvittaessa on henkilökunnalle järjestetty valmennuksia uusista asioista.

– Muun muassa keittiön uudesta varastonhallintajärjestelmästä pidettiin koulutus jokaisessa toimipaikassamme paikan päällä sekä verkossa, jotta järjestelmä saatiin kunnolla käyttöön.

 

ABC Marjahaka nyt kehitystyön alla

Viime vuoden syksyllä Jonnan työkuviot muuttuivat, kun hän siirtyi Pitkälahden keittiöstä ABC Marjahakaan liikennemyymäläpäälliköksi. Iisalmessa hän saa laittaa jälleen kehittämisvaihteensa täysillä päälle, sillä ABC:llä alkavat näinä päivinä varsin mittavat muutostyöt.

– Laitamme 14.3. alkaen ovet kiinni kokonaan vajaaksi pariksi viikoksi, ja senkin jälkeen keittiö pysyy suljettuna toiset pari viikkoa. Avaamme pääsiäiseksi täydellisen muodonmuutoksen kokeneen ABC Marjahaan, jossa ravintolan, keittiön, kaupan sekä varasto- ja taustatilat ovat saaneet kokonaan uuden ilmeen, PeeÄssän Vuoden esihenkilö lupaa.

– Tykkään olla PeeÄssässä töissä. Työ on mielekästä ja saan jatkuvasti kehittää toimintaa ja kehittyä itsekin esimerkiksi erilaisten valmennusten ja koulutusten avulla, Jonna Ruotsalainen kiittää.

 

Asiakkaiden palautteita PeeÄssän ABC Liikennemyymälöiden ruoasta:

 ”Kävin mieheni kanssa syömässä ABC Marjahakassa. Ruoka oli maukas (tilasimme pizzan ja meillä oli salaattipöytä), henkilökunta on tosi ystävällinen ja positiivinen. Tykkäsin eri leipävaihtoehdoista salaattipöydän yhteydessä. Jäi tosi hyvä mieli vierailun jälkeen.”

”Todella maittava lounas. Monipuolinen salaattipöytä. Iso kiitos kokille, joka suurella ammattiylpeydellä laittoi lounaspöytää. Ihan huippu!”

”Lounasruoka oli hyvää, hyvin esille laitettu ja sen sai nopeasti. Hienosti hoidettu kiireen keskellä.”

 ”Aivan mahtava salaattipöytä ja lounaspöytä. Ihana tunnelma ja huomasi, että työntekijät viihtyvät töissä. Se tuo asiakkaalle hyvän mielen.”

 

#tunteella #ylpeästi #toimeliaasti #yhdessä

 

PeeÄssän vähittäiskaupan Vuoden esihenkilöksi valittu Juha Lyytikäinen luotsaa Suonenjoen S-marketia suurella sydämellä ja valmentavalla otteella.

– Tehtäväni on auttaa toisia onnistumaan, Juha kiteyttää.

 

Juha Lyytikäinen kertoo olevansa todella otettu saamastaan Vuoden esihenkilö -tunnustuksesta. Se vahvistaa uskoa, että hän on tehnyt oikeita asioita omassa johtamisessaan.

– Olen kieltämättä hieman hämmentynyt siitä, että tulin valituksi älyttömän kovasta porukasta. PeeÄssässä todella moni päällikkö olisi yhtä lailla ansainnut tämän tittelin, Juha korostaa.

 

Johtaminen on palveluammatti

Juhan vetovastuulla ja johtamistavalla Suonenjoen S-market on noussut monilla mittareilla arvioituna lentoon. Asiakastyytyväisyys on jatkuvasti korkealla. Siitä kertovat paitsi suorat palautteet, myös säännöllisesti tehtävät kyselytutkimukset, joilla mitataan asiakkaiden tyytyväisyyttä myymälän tuotteiden ja palvelujen tasoon. Asiakkaiden halukkuus suositella Suonenjoen S-marketia ystäville ja tuttaville on huippuluokkaa, itse asiassa mitalisijoilla S-marketien valtakunnallisessakin vertailussa.

Lisäksi työyhteisötutkimus osoittaa Suonenjoen S-marketin työntekijöiden olevan poikkeuksellisen tyytyväisiä työpaikkaansa. Kolmanneksi, S-marketien yhteisessä laatuohjelmassa Suonenjoki on noussut tavoiteltuun kärkikastiin, eli myös arkitekeminen prosesseineen on hyvin hallinnassa.

– Johtaminen on palveluammatti, ja siksi olen muuttanut omaa johtamistani entistä valmentavampaan ja palvelevampaan suuntaan. Tärkeintä on auttaa toisia onnistumaan, oppimaan ja kehittymään. Jokaiselle ihmiselle pitää antaa mahdollisuus käyttää ja kehittää omia vahvuuksiaan, koska se lisää sisäistä motivaatiota, innostusta ja työn merkityksellisyyttä, muun muassa business coaching -johtamisen opinnoilla omaa ammattitaitoaan vahvistanut Juha kuvailee.

 

Luottamus ja avoimuus sitouttavat

Juha paljastaa tuskailleensa joskus takavuosina sitä, ettei hänestä löydy tarvittavaa kovuutta, jämäkkyyttä ja vaativuutta esihenkilötyöhön. Onneksi ihmiset kuitenkin odottavat ja haluavat nykypäivänä erilaista johtamista kuin ennen.

– Vuorovaikutteisuus, luottamus, aitous ja rehellisyys ovat asioita, jotka sitouttavat ihmisiä työhönsä ja työpaikkaansa. Kenenkään ei tarvitse olla jotain muuta kuin mitä on, ei esihenkilön, eikä kenenkään työntekijän. Kun jokaista arvostetaan sellaisenaan ja kaikki pystyvät tekemään työnsä sujuvasti, porukka haluaa ottaa vastuuta ja toimii itseohjautuvasti. Luotan joukkooni täysin ja annan siksi tilaa myös kokeiluille. Virheitä ei kenenkään tarvitse kaihtaa, koska lupaan aina kantaa lopullisen vastuun.

 

Aina aikaa ja apua kollegoille

Oman työryhmänsä tasokkaan johtamisen ohella Juhan valintaa Vuoden esihenkilöksi perustellaan hänen jatkuvalla valmiudellaan ja halukkuudellaan jeesata kollegoita. PeeÄssässä on totuttu siihen, että Juhalta löytyy aina aikaa ja oikeita vastauksia, tilanteessa kuin tilanteessa.

– Avoimuus on todella tärkeää kaikessa johtamisessa, sen analysoimisessa ja kehittämisessä. Olen aina valmis jakamaan omaa osaamistani ja auttamaan kollegaani onnistumaan, onpa kyse jokin tietyn ongelman ratkaisemisesta tai työkaverin innostamisesta ja sparraamisesta.

Juha muistuttaa, että työ on tärkeää, mutta sitä ei pidä kenenkään tehdä hampaita kiristellen. – Vakavasti, mutta ei vakavissaan, se on johtamiskulttuuria, jota haluan vahvistaa.

Asiakkaiden palautteita Suonenjoen S-marketista:

”Kaupassa on tilaa liikkua ja hakea tarvitsemansa tuotteet. Itsepalvelukassoille iso +. Henkilökunta on kohteliasta ja palvelualtista, vaikka heillä olisi kiirettä, se ei vaikuta palveluun. Iso KIITOS kaikesta .”

”Henkilökunta täys kymppi – ja sujuvat palvelut.”

”Paras kauppa ollut aina!”

”Kyllä todella olette kaikki huippuja. Aina läsnä ystävällinen palvelu. Huomioitte asiakkaat niinäkin päivinä, kun on kuormien purkuhetket yllä. Hyllyt on siistit, etenkin vihannekset ja hedelmät nätisti. Ja kassalla toivotatte hyvää päivän jatkoa. Se on hienoa. Kiitos teille ja onnea tiimin ylläpitäjälle.”

 

#tunteella #ylpeästi #toimeliaasti #yhdessä

 

Irmeli Voutilainen ehti yli 40 vuotta kestäneen Puijonsarvi-uransa aikana palvella hotellissa tuhansittain ihmisiä, mukaan lukien presidentti Kekkonen sekä Persian shaahi puolisoineen.

Monenlaista on ehtinyt näkemään ja kokemaan myös Marko ”Maukka” Penttilä, jolla Puijonsarvi-vuosia on takana ”vasta” vajaat 18. 

 

Teksti Kristiina Tammitie, kuvat Pentti Vänskä

 

Original Sokos Hotel Puijonsarvi on hotelli, joka tunnetaan kautta Suomen. Se on osa kuopiolaisuutta, samaan tapaan kuin tori ja kalakukko. Kehuttu ja kiitelty, lupsakka savolainen palvelu ihastuttaa hotellin asiakkaita. Juuri siinä Maukka Penttilä on hyvä, suorastaan suvereeni. Maukan tapaa useimmiten hotellin vastaanotosta, jossa vakiovieraat ovat valmiita jonottamaan päästäkseen juuri hänen palveltavakseen. ”Jätkä on legenda”, tiedetään erään taksikuskin kiteyttäneen osuvasti Maukan roolin hotellissa.

Maukka kuvailee itse itseään legendan sijasta jokapaikanhöyläksi.

– Olen ollut Puijonsarvessa kohta 18 vuotta ja saanut tehdä monenlaista. Tulin tarjoilijaksi Frans & Sophieen, joka oli tosin silloin nimeltään Fransmanni. Myöhemmin etenin vuoropäälliköksi ja aloin tehdä hommia myös yökerho Puikkarissa, jossa oli tunnetusti kaupungin parhaat bileet ja jono aina viikonloppuisin. Kun yökerho pistettiin kiinni 2018, siirryin vastaanottoon, jonka rinnalla palvelen nykyään asiakkaita myös aulabaarissa ja muuallakin talossa aina siellä, missä tarvitaan. Auttelen vähän joka puolella.

 

Etulinjassa, viihtymisen takaajana

Maukan rennon letkeä palvelutyyli on persoonallinen ja valloittava, saaden asiakkaan tuntemaan itsensä tärkeäksi ja tervetulleeksi. Maukassa ei ole mitään imelää tai päälleliimattua, vaan käytös kumpuaa suoraan sydämestä, silkasta ystävällisyydestä. Tällaisia ovat varmasti aikanaan olleet parhaat majatalojen isännät.

– Eämäntehtävänäni on parantaa ja onnellistaa muiden ihmisten elämää. Haluan pitää huolta siitä, että ihmiset viihtyvät meillä, niin asiakkaat kuin työkaveritkin, joille tämä laulava sopraano lurauttelee onnittelulauluja.

– Tykkään olla etulinjassa, jossa pitää tietää kaikki, mitä tapahtuu ympärillä, paitsi omassa talossa, myös laajemmin Kuopiossa ja Pohjois-Savossa. Vuosien mittaan olen kehittänyt päähäni myös herkät hälytyskellot, jotka alkavat soida otsalohkossa, mikäli kaikki ei ole kunnossa, Maukka kertoo.

­– On hienoa kuulla ja tietää, että täällä on edelleen töissä ihmisiä, joille talo on yhtä rakas kuin se oli minulle ja jotka haluavat samalla antaumuksella tehdä asiakkaiden eteen aina parhaansa, 43-vuotisen työuran hovimestarina ja myyntisihteerinä Puijonsarvessa tehnyt Irmeli Voutilainen kommentoi Maukan mietteitä.

 

Tekohampaita ja eläviä kanoja

Irmeli tuli hotelli Puijonsarveen töihin vuonna 1970 hovimestariksi. Ravintolaelämä oli 1970-1980-luvuilla hyvin toisenlaista kuin tänä päivänä. Pukukoodin mukaisesti miehillä piti olla pikkutakki päällä ja kravatti kaulassa päästäkseen sisään yökerhoon tai tanssiravintolaan. Hovimestari ohjasi asiakkaat pöytiin, eikä juomien kanssa saanut liikkua ravintolasalissa. Kaikkialla leijaili sankka savu, sillä tupakointi oli sallittua rajoituksitta.

– Kosteat ja pitkät työlounaat ja -illalliset sekä firmojen isot juhlat olivat hyvin tavallisia. Tänä päivänä ei voisi kuvitella tänne sellaisia juhlia, joiden jäljiltä löytyy viidet tekohampaat vailla omistajaa. 1970- ja 1980-luvuilla oli tavallista sekin, että asiakas tai kokonainen seurue söi monen ruokalajin illallisen ja poistui sen jälkeen maksamatta. Usein heidät saatiin kuitenkin jo narikassa kiinni, Irmeli kertoo.

Ruoka tuotiin isoillakin illallisilla pöytiin useimmiten vatitarjoiluna, hovimestarin tiukassa ohjauksessa. Useiden satojen ihmisten tapahtumissa ruokailu voitiin järjestää myös buffetpöydistä, joissa kruunuina olivat keittiön kylmäköiden voista valmistamat valtavan suuret joutsenet.

– Kerran keittiöemäntä oli ostanut puulaatikoissa 200 elävää kanaa, joilta talonmies katkoi autotallissa päät Koskenkorvapalkalla, jonka jälkeen keittiöhenkilökunta kyni ja paloitteli kanat ja teki niistä kukkoa punaviinissä. Eipä kyselty hygieniapassia siihen aikaan.

 

Nostalgiatrippeillä muistellaan menneitä

Puijonsarvessa on toiminut viime vuosikymmenien mittaan lukuisa määrä eri nimisiä ravintoloita. Irmelin ja Maukan puheissa vilahtelevat muun muassa AA-baari, Yösarvi, Sarvikuono, El Toro ja Memphis – kaikki jo kauan sitten haudattuja liikeideoita.

– Alkuaikoinani täällä toimi myös PeeÄssän edeltäjän Kuopion Osuuskaupan myymälä nykyisen Ehtan paikalla, Irmeli muistelee.

Maukka kertoo, että hotellissa käy yllättävänkin paljon asiakkaita nostalgiatripeillä, muistelemassa kultaista nuoruutta, iloisia opiskeluaikoja tai elämänpituisen tai ainakin sellaiseksi suunnittellun parisuhteen alkumetrejä.

– Meidän yökerho on jättänyt ihmisiin pysyviä muistijälkiä. Olemme kuulleet tuhansia tarinoita ikimuistoisista kohtaamisista Puikkarin tanssilattialla tai baaritiskin äärellä.

 

Rupattelihetki presidentin kanssa

Irmelin mieleen ovat lähtemättömästi jääneet myös presidentti Kekkosen vierailut. Hän oli vasta tullut taloon, kun Kekkonen toi Kuopioon Suomessa valtiovierailulla olleen Persian shaahin Mohammand Reza Pahlavin ja shaahittaren Farah Pahlavin. Kuninkaallisille oli varattu heidän toiveidensa mukaisesti takalla ja karhuntaljalla varustettu päivähuone ja heitä varten hotelliin hommattiin myös punaiset matot.

– Toisen kerran Kekkonen kävi meillä noin kymmenen vuotta myöhemmin, ja silloin ohjelmassa oli myös yöpyminen. Vein hänelle ennen illallista sviittiin alkucoctailin, jolloin presidentti kysyi, onko minulla kiire. Kun vastasin, että ei ole, hän pyysi istumaan ja kertomaan, miksi olen valinnut hotelli- ja ravintola-alan. Siinä juteltiin, kunnes presidentin adjutantti kävi sanomassa, että ollaan jo kaksi minuuttia myöhässä ja muut vieraat odottavat. Saattelin sitten presidentin illallisille.

– Minulla on valtavan paljon ihania ja rakkaita muistoja tästä talosta ja ihmisistä, joiden kanssa sain tehdä töitä täällä, Irmeli Voutilainen toteaa Original Sokos Hotel Puijonsarven Frans&Sophiessa.

– Meillä on tässä talossa aivan tajuttoman hyvä porukka, jossa kaikki auttavat kaikkia, Marko ”Maukka” Penttilä kiittelee.

PeeÄssän ABC Liikennemyymälöiden keittiön palveluvastaavista koostuva tiimi on palkittu Tampereella ABC-ketjun vuoden 2022 keittiötyöryhmä -tunnustuksella.

PeeÄssän ABC-keittiötyöryhmä sai ansaitsemansa tunnustuksen pitkäjänteisestä ja systemaattisesta työstä. – Säännöllisesti kokoontuva PeeÄssän ABC-keittiötyöryhmä on aktiivisesti mukana kehittämässä ABC Ravintolan valikoimia ja tuotteistusta koko ketjun eduksi sekä kokoaa, arvioi ja välittää kehitysideoita kootusti ketjunohjaukseen, lähestyen asioita positiivisesti ja ratkaisukeskeisesti, valinnan perusteluissa todetaan.

Palkittuun keittiötyöryhmään ovat kuuluneet keittiön palveluvastaavat Juha Ahonen (ABC Varkaus), Elisa Väänänen (ABC Siilinjärvi), Sari Kettunen (ABC Pyhäjärvi), Minna Rissanen (ABC Pitkälahti), Eija Hyvönen (ABC Kiuruvesi), Kirsi Fröberg (ABC Marjahaka) sekä Pasi Hyvönen (ABC Varkaus). Ryhmää on ansiokkaasti luotsannut syyskuussa ABC Marjahaan liikennemyymäläpäällikkönä aloittanut, aiemmin ABC Pitkälahdessa kuusi vuotta keittiömestarina työskennellyt Jonna Ruotsalainen.

Maistuvampaa ruokaa

– Olemme kokoontuneet säännöllisesti joka kuukausi keittiövastaavien kesken. Kokoontumisissamme on käyty läpi ajankohtaisia asioita, kerätty palautteita ketjuun kootusti ja mietitty, miten voisimme parantaa liikennemyymälöidemme asiakaskokemusta keittiön johtamisen näkökulmasta. Tapaamisten perusteella jokainen keittiövastaava on tehnyt sovittuja asioita omissa keittiöissään, Jonna Ruotsalainen kuvailee.

Työryhmän aktiivisuuden ansiosta on löydetty monia toimintamalleja, joilla asiakastyytyväisyyttä on onnistuttu parantamaan. Tapaamisten perusteella on esimerkiksi kiinnitetty tehostetusti huomiota annoskokojen toteutumiseen ja lounasruokien maustamiseen. Lisäksi noutopöytäruokia on maukkauden takaamiseksi ryhdytty maistattamaan koko työryhmälle ennen tarjoilun aloittamista.

PeeÄssän ABC Liikennemyymälöiden keittiöväelle järjestetään myös makukouluja vähintään kaksi kertaa vuodessa.

– Olemme kokoontuneet koekeittiölle tai vaihtoehtoisesti olen kiertänyt toimipaikoissa kouluttamassa paikan päällä. Makukouluissa on tehty noutopöytäruokia ja hiottu reseptiikkaa, jos ruoka ei ole ollut meidän suuhun sopivaa. Näistä kouluista olen koonnut ketjuun palautetta ja ideoita, miten ruoasta voisi tehdä maistuvampaa. Joitain muutoksia ketjun reseptiikkaan onkin tehty ehdotuksiemme perusteella.

Jatkuvaa ja aktiivista kehittämistä

Makuasioiden ohella palkitussa keittiötyöryhmässä on haettu parhaimpia toimintatapoja myös perehdytykseen sekä monisaamisen kasvattamiseen. Prosessejakin on hiottu sujuvammiksi, jotta asiakas saa tilaamansa annoksen mahdollisimman nopeasti.

– Lisäksi olemme tarpeen mukaan järjestäneet henkilökunnalle valmennuksia uusista asioista. Muun muassa keittiön uudesta varastonhallintajärjestelmästä pidettiin koulutus jokaisessa toimipaikassamme paikan päällä sekä verkossa, jotta järjestelmä saatiin kunnolla käyttöön.

PeeÄssän ABC-väen aktiivinen kehittämisote on pantu ketjutasolla merkille jo ennen vuoden keittiötyöryhmä -valintaa: ABC:n valtakunnallisissa tuotekehitysryhmissä ovat olleet mukana PeeÄssästä Jonnan itsensä lisäksi Santtu Matikainen ABC Pitkälahdesta sekä Mervi Ahonen ABC Varkaudesta.

Pasi Hyvönen, Sari Kettunen, Juha Ahonen, Elisa Väänänen, Jonna Ruotsalainen, Eija Hyvönen ja Kirsi Fröberg toivat ABC-ketjun vuoden 2022 keittiötyöryhmä -palkinnon PeeÄssälle.

– Keittiötyöryhmämme tehtävänä on parantaa liikennemyymälöidemme asiakaskokemusta keittiön näkökulmasta, Jonna Ruotsalainen toteaa.

Suomen sairaimmat ihmiset asuvat Pohjois-Savossa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sairastavuusindeksien perusteella erityisesti mielenterveyden ongelmissa ja päihteiden käytössä ero Pohjois-Savon ja muun maan välillä on hälyttävän iso. Meillä on syytä huoleen.

Kuopion kaupunki yhdessä 17 muun Pohjois-Savon kunnan ja kaupungin kanssa ovat käynnistäneet Hyvällä mielellä Pohjois-Savo 2021-2030 -hankkeen, joka tunnetaan Mieliteko-ohjelmana. Ohjelman tarkoituksena on löytää keinoja pohjoissavolaisten mielen hyvinvoinnin edistämiseen ja ennaltaehkäistä mielenterveysongelmien syntymistä sekä vähentää päihteiden käyttöä ja päihdemyönteisyyttä.

Koska pahoinvointimme kääntäminen hyvinvoinniksi on koko maakunnan yhteinen asia, Osuuskauppa PeeÄssä on yksi Mieliteko-ohjelman virallisista yhteistyökumppaneista. Yhteistyön tavoitteena on tehdä näkyväksi mielen hyvinvoinnin haasteita ja murtaa pohjoissavolaista puhumattomuuden kulttuuria sekä aktivoida ja kannustaa ihmisiä pieniin mielen hyvinvoinnin tekoihin. Mieliteko-ohjelmassa ovat mukana myös Itä-Suomen yliopisto, Savonia-ammattikorkeakoulu ja Humanistinen ammattikorkeakoulu.

 

Lue lisää: https://www.mielitekomedia.fi