Itsenäisyyspäivän aattona tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun Pitkälahden ABC avattiin Kuopion moottoritien varteen.

 Oranssina hehkuva pyloni, jonka huipulla komeilee valkoinen peukalo. Tällaiset valotornit yleistyivät Suomen valtateiden varsilla 2000-luvun alkuvuosina, kun S-ryhmän ABC-ketjua rakennettiin ripeällä tahdilla. PeeÄssä oli yksi innokkaimpia osuuskauppoja ketjun kehittäjänä. Parin vuoden sisällä avattiin ABC-liikennemyymälät Iisalmen Marjahakaan, Siilinjärvelle, Kiuruvedelle ja Kuopion Pitkälahteen.

– Olimme eturintamassa, koska uskoimme vahvasti liikkuvien ihmisten tarpeisiin vastaavaan konseptiin, jossa yhdistyivät polttonestemyynti, ravintola ja market.  Marjahaka valmistui jo vuonna 1997 ABC:n näköiseksi, ennen kuin ketjua oli olemassakaan. Siellä oli oikeastaan tarpeen vain vaihtaa kyltit katolle ABC:ksi muuttumisen yhteydessä, PeeÄssän silloinen toimitusjohtaja Eero Saukkonen muistelee.

Kuopiosta ABC:lle etsittiin tonttia moottoritien kupeesta kaupungin eteläpuolelta, edellytyksenä sijainti lähellä asutusta.

– Paikka Pitkälahdessa osoittautui loistavaksi. ABC on liikeideansa mukaisesti palvellut avauspäivästä lähtien sekä ohikulkuliikennettä että Petosen alueen asukkaita, joita jo tuolloin 2000-luvun alussa oli 12 000.

Tästä joukosta on PeeÄssässä tai muualla S-ryhmässä töissä vielä kymmenkunta henkilöä.

Taivas, mikä startti!

Pitkälahdessa ABC:n avaus 5.12.2001 muodostui kansanjuhlaksi, joka houkutti väkeä paikalle laajalta alueelta ja aiheutti moottoritiellä melkoista ruuhkaa. Suosio yllätti PeeÄssänkin. Uusi palvelu ei tarvinnut kiitorataa, vaan lähti lentoon välittömästi.

­– Kävi saman tien selväksi, että meillä on aivan liian vähän tilaa ja työntekijöitä. Silloin PeeÄssässä vielä käytettiin vuokratyötä, ja alkuun jouduimme tilaamaan vuokrafirmalta jopa toista kymmentä henkilöä viikonloppuisin töihin. Ekstraajia otettiin paljon PeeÄssän omille kirjoille ja rekrytointia sekä perehdytysmateriaalia tehtiin pikavauhtia. Suurimmillaan työryhmään kuului 70 työntekijää, Pitkälahdessa vuoropäällikkönä toiminut Hanni Isotalo kuvailee. Myöhemmin hän kävi luotsaamassa Apseja Siilinjärvellä ja Niiralassa, palaten Pitkälahteen muutamia vuosia sitten PeeÄssän ABC-ryhmäpäälliköksi.

Myös ABC Siilinjärven päällikkö Nina Korhonen hankki Pitkälahdesta aikoinaan kannuksia vaihtelevalle esimiesuralleen PeeÄssässä.

– Voi taivas sitä starttia ja tekemisen meininkiä. Pienen alkuhakemisen jälkeen kaikki pärjäsivät hyvin sekä keittiössä, salissa että marketissa. Pitkälahdessa kasvatettiin moniosaajia jo paljon ennen kuin siitä alettiin laajemmin puhua.

Avauspäivän tungosta.

ABC Pitkälahden ilme on tänä päivänä hyvin erilainen kuin kaksi vuosikymmentä sitten. Väreinä oranssi, vihreä ja keltainen leimasit ABC-sisustusta pitkään.

Olitko paikalla Pitkälahden Apsin avajaisissa. Löydätkö itsesi tästä kuvasta?

Noutopöytäsyöminen oli uutta ja ihmeellistä

On sanottu, että ABC-ketju toi tullessaan Ruotsinlaivojen buffetpöydän Suomen valtateiden varsille.

– Näinhän se oli. ABC tarjosi ihan uudenlaista ravintolakulttuuria. Noutopöytäsyöminen oli uutta ja ihmeellistä, innostaen asiakkaita valtavasti, Hanni vahvistaa.

Ravintolan ympärivuorokautinen aukiolo antoi myös mahdollisuuden uudenlaiselle kulutuskäyttäytymiselle. Nina muistaa, että kaupungin yöelämässä tuli nopeasti tavaksi siirtyä suurella joukolla ABC:lle syömään sen jälkeen, kun ravintolat sulkivat ovensa.

 

Ikimuistoisia jouluja ja juhannuksia

Ravintolan ohella kauppa kävi marketissa kovalla tahdilla. Erityisesti sunnuntait sekä juhlapyhät olivat ABC marketin kulta-aikaa.

– Meillä saattoi olla yksinomaan kaupan puolella seitsemän kassaa käytössä ja tuloksen suhteen oltiin miljoonapilkillä. Olimme useamman vuoden ajan ketjun suurin yksikkö myyntiluvuilla mitattuna, Hanni muistelee.

Kuopion keskustan Food & Joy -ravintolamaailman ravintolapäällikkö Sanna Laakso, Pitkälahden kasvatteja hänkin, muistaa erityisen hyvin ABC:n ensimmäisen joulun.

­– Jouluyönä työkavereiden kanssa saatiin tehdä ihan rivakasti töitä ja ihmetellä siinä sivussa, mistä nämä kaikki ihmiset oikein tulevat. Asiakkaita riitti, ihan joka hetkelle.

Nina muistelee puolestaan alkuaikojen juhannuksia päätään pudistellen.

– Meillä oli maitohuoneessa tavaraa niin paljon, kuin vain sisään mahtui, eikä tavara riittänyt siltikään. Otettiin opiksi ja seuraavana vuonna takapihalle tuotiin kylmäkontit varastotilaksi.

ABC marketin huippuvuodet päättyivät kauppojen aukiolon vapautumiseen vuonna 2016.

– Meillähän oli tosin tapahtunut suuri muutos jo edellisenä vuonna, kun uusi Pitkälahti avattiin ja saman katon alle niputettiin ABC, Kodin Terra ja S-market. Päivittäis- ja käyttötavaramyynnistä valtaosa siirtyi ABC:ltä S-marketiin.

ABC:n liikeideana oli – ja on edelleen – tarjota liikkuville ihmisille ravintola-, market- ja polttonestepalveluja saman katon alta.

Anna antoi ketjulle kasvot

Break Sokos Hotel Tahkon hotellinjohtaja Anna Hämäläisenkin työura sai 2000-luvun alkuvuosina potkua ABC Pitkälahdesta. Hän työskenteli avauksesta lähtien kolmisen vuotta Apsin keittiössä kokkina, keittiömestarin tuuraajana ja keittiömestarina.

– Hiljaisimpinakin aikoina ruokailijoita oli satoja ja juhlapyhinä, erityisesti äitien- ja isänpäivinä määrä kasvoi lähelle tuhatta. ABC:lle tultiin koko perheen voimalla syömään. Muistan elävästi, kun pohdimme toukokuussa 2002, kuinka paljon meidän pitää leipoa äitienpäiväkakkuja, jotta niistä varmasti riittää kaikille.

Anna antoi samana vuonna kasvavalle ABC-ketjulle kasvot esiintyessään valtakunnallisessa markkinoinnissa valokuvamallina.

– Olihan se aika hämmentävää, kun omaa kuvaansa sai katsella tienvarsien jättitauluista, liikenneasemien ikkunateippauksista ja lehtien mainoksista. Monet tunnistivat kasvoni ja baareissa miehet tulivat sanomaan, että minulla on sinun kuva lompakossa ja esittelivät ABC:n ateriapassia, Anna nauraa.

Tällä Annan kuvalla markkinoitiin kasvavaa ja kehittyvää ABC-ketjua 2000-luvun alkuvuosina.

– Painettiin töitä ihan täysillä ja koettiin yhdessä aitoa iloa onnistumisista. Porukka pelasi mahtavasti yhteen ja syttyi ihan liekkeihin, kun väkeä tuli ovista ja ikkunoista. Oltiin tiivis perhe, jossa tsempattiin ja autettiin toisiamme. Monet ystävyyssuhteet ovat kantaneet tähän päivään saakka, Hanni ja Sanna vastaavat.

Entä mitä Pitkälahti-vuodet antoivat työuran kannalta?

– Valtavan määrän kokemusta ja oppia, muun muassa erilaisissa tilanteissa toimimisesta, nopean reagoinnin merkityksestä, monien asioiden yhtäaikaisesta hallitsemisesta, ristiin työskentelyn ja moniosaamisen rikkaudesta, suurien volyymien kanssa pelaamista sekä ennen kaikkea työnilon ja yhdessä tekemisen tärkeydestä, Anna ja Nina listaavat.

Tervetuloa ABC Pitkälahden 20-vuotissynttäreille 3.–5.12. Ohjelmassa kaikkea kivaa sekä lapsille että aikuisille, muun muassa lauantaina jälkiruokasirkus ja Apsi-Apinan vierailuja sekä sunnuntaina jouluinen noutopöytä, joululauluja, pipareiden koristelua ja tietenkin joulupukki.

 

Kuopiolainen Pekka Romppanen pesetti autonsa Prisman uuden pysäköintihallin viereen avatussa ABC Carwashissa.
– Sijainti on ihanteellinen, eikä pesujäljessä ole moittimista. Tulen käyttämään tätä palvelua säännöllisesti, hän ennakoi.

 Pekka Romppanen kertoo olevansa autopesupalvelujen vakituinen asiakas.

– Aiemmin olen käyttänyt pääsääntöisesti Pitkälahden ABC-autopesua, mutta veikkaan, että jatkossa tästä Savilahden pisteestä tulee minulle vakipaikka. Sijainti on aivan ihanteellinen. Saan auton puhtaaksi samalla kertaa, kun käyn Prismassa kaupassa tai mittarikentällä tankkaamassa. Yhdellä käynnillä hoituu monta asiaa, hän kuvailee.

Auto kaipaa pesua keleistä riippuen, keskimäärin parin viikon välein.

– Ei ole oikein paikkaa itse pesemiseen. Ja täytyyhän ekologisuuskin ottaa huomioon. Pesuhalli on varmasti ympäristöystävällisempi vaihtoehto ja tällaiset veden kierrätysjärjestelmät ovat äärettömän hyviä ratkaisuja, Pekka Romppanen arvottaa.

Konkreettinen ympäristöteko

Marraskuussa Prisman tontille avattu kaksikaistainen ABC Carwash Savilahti on Suomen ensimmäinen henkilö- ja pakettiautojen pesupaikka, jossa vedenkierrätyslaitteisto minimoi veden kulutuksen ja maksimoi ympäristöystävällisyyden. Veden kierrätysaste on jopa 85 prosenttia ja viemäriverkostoon ohjattava jätevesi puhdistetaan sataprosenttisesti bioreaktorissa tapahtuvalla neutraloinnilla. Kierrätysvesi on hajutonta ja hyvälaatuista, eikä jäteveden mukana kulkeudu eteenpäin hiilivetyjä ja raskasmetallia.

Ympäristöystävällisyys on huomioitu myös energiankulutuksessa. Uudet pesukoneet saavat sähkönsä auringosta, joka tuotetaan Prisman kiinteistön katolla olevalla aurinkovoimalalla.

Kaikissa pesuohjelmissa käytetään ainoastaan ympäristöystävällisiä, mutta tehokkaita pesuaineita.

– ABC Carwash Savilahti tarjoaa mahdollisuuden konkreettisten ympäristötekojen tekemiseen. Kotipihassa auton pesemiseen kuluu jopa satoja litroja enemmän vettä ja käytettävät liuotin- ja pesuaineet päätyvät suoraan maaperään sellaisenaan, vertaa ABC Pitkälahden apulaisliikennemyymäläpäällikkö Jani Ranta.

– Pitkään oli ollut jo mielessä, että auto kaipaisi pesua. Kiireisessä arjessa tykkään siitä, että pystyy yhdistämään asioiden hoitamista. Auton käyttäminen tässä pesussa on varteenotettava vaihtoehto, kun käyn joka tapauksessa vieressä tankkaamassa, Mari Hietapelto kuvaili kokeiltuaan uutta ABC Carwashia ensimmäisen kerran.

50 % alennus kello 23–05

Autopesu toimii Savilahdessa ympäri vuorokauden samalla tavalla kuin ABC Carwash Pitkälahdessa.  Siilinjärvellä pesulle pääsee liikennemyymälän aukioloaikoina. Pesun voi maksaa joko ABC-mobiililla tai kortilla.

Bonusta ja maksutapaetua kerryttävien pesujen hinnat vaihtelevat ohjelmasta (premiumpesu, loistopesu, tehopesu, peruspesu, harjaton pesu, suksiboksipesu ja pick up -pesu) riippuen. Edullisimman pesun saa normihintaisena 19,90 eurolla ja paras premiumvaihtoehto tehostettuine esipesuineen ja vahoineen maksaa kertaostona päiväsaikaan 34,90.

– Savilahden ja Pitkälahden ABC Carwashissa pesun saa puoleen hintaan iltayhdentoista ja aamuviiden välisenä aikana. Viimeinen tunti ennen puoltayötä onkin pesuhalleissa yksi vilkkaimmista, Jani kertoo.

 

Joka toinen maksaa ABC-mobiililla

Jani kannustaa asiakkaita helppoon ja kätevään mobiilimaksamiseen. ABC-mobiilissa voi ostaa myös edullisempia kolmen tai viiden käynnin sarjapesuja. Sarjapesujen ostaminen onnistuu toki myös ABC Pitkälahden ja ABC Siilinjärven kassoilta.

– Sarjapesut käyvät kaikissa PeeÄssän pesupaikoissa ristiin. Jos esimerkiksi ostat kolme premiumluokan sarjapesua, voit halutessasi käyttää yhden pesun Pitkälahdessa, yhden Savilahdessa ja yhden Siilissä.

Jani kuvailee PeeÄssän asiakasomistajia autopesupalvelujen eliitiksi ABC-mobiililla maksamisessa.

– Meillä ABC Carwashin asiakkaista useampi kuin joka toinen käyttää mobiilimaksua, kun valtakunnallisesti luku on S-ryhmässä 25 prosentin luokkaa.

– Meillä PeeÄssässä autopesuista jo yli puolet maksetaan ABC-mobiililla, Jani Ranta kertoo.

ABC Carwash Savilahti sijaitsee Prisman uuden parkkihallin vieressä.

 

 Miten ABC Carwashissa asiointi tapahtuu? Katso video täältä!

Osuuskauppa PeeÄssä avaa lokakuun lopussa uuden ABC Carwashin Kuopion Prisman viereen. ABC Carwash Savilahdessa tulee olemaan kaksi pesukaistainen. Pesut soveltuvat henkilö- ja pakettiautoille, joiden korkeus on max. 2,80 m ja leveys max 2,50 m.

ABC Carwash Savilahti tulee olemaan ehdoton oman alansa ympäristövastuullisuuden edelläkävijä. Pesu on ensimmäinen henkilö- ja pakettiautojen pesupiste Suomessa, jossa tämänkaltainen vedenkierrätysjärjestelmä on käytössä.

Pesuun tulee Kärcher Oyn toimittamat vedenkierrätyslaitteistot, joiden ansiosta pesujen vedenkulutus voidaan minimoida. Vedenkierrätyslaitteiston ja bioreaktorin tuomia etuja ovat muun muassa 100% jäteveden puhdistus, jopa 98% vedenkierrätysaste, kierrätysveden hajuttomuus, kierrätysveden hyvä laatu, ja todellisen jäteveden laadun paraneminen hiilivetyjen ja raskasmetallien bioreaktorissa tapahtuvan neutraloinnin ansiosta.

Pesulaitteet ovat Pirkkalassa valmistettuja Tammermatic Oy:n avainlipputuotteita. Pesuhallit puolestaan rakentaa kuopiolainen Maanrakennus Lyytinen Oy.

Maailmanlaajuisesta komponenttipulasta johtuen maksupäätteet saadaan toimintaan vasta joulukuussa ja autopesut on mahdollista maksaa aluksi vain ABC mobiililla. ABC Carwash Savilahti täydentää PeeÄssän autopesutarjontaa. Ennestään autopesuja on ollut tarjolla ABC Siilinjärveltä ja ABC Pitkälahdesta.

ABC-ketjun henkilökunnan ja asiakkaiden arkeen päästiin tutustumaan pari vuotta sitten Tankkaustarinat-realitysarjan kautta. Yllättävät kohtaamiset ja tilanteet seurasivat toisiaan vilkkaiden liikennemyymälöiden vilskeessä. 14.6. käynnistyy Tankkaustarinoiden toinen tuotantokausi, ja tällä kertaa mukana on myös Osuuskauppa PeeÄssän ABC Varkaus.

Hyvän suosion saavuttaneiden Tankkaustarinoiden jatkoa oli suunnitteilla jo viime vuonna, mutta korona sotki suunnitelmat. Tänä vuonna päästiin kuitenkin kuvaamaan, ja toinen tuotantokausi saatiin purkkiin juuri ennen maaliskuun ravintolarajoituksia. Tällä kertaa mukana ovat ensimmäiseltä tuotantokaudelta tutut Lohjan ja Vaajakosken ABC:t sekä uusina tulokkaina Lahden ABC Renkomäki sekä ABC Varkaus.

Sarja starttaa Nelosella maanantaina 14.6., ja sitä esitetään arki-iltaisin maanantaista torstaihin klo 20.30. Kaikki 20 jaksoa pyörähtävät läpi siis viiden viikon aikana heinäkuun puoliväliin mennessä.

ABC Varkaudesta sarjan päätähtinä esiintyvät marketin esimies Riitta, keittiön palveluvastaava Juha, liikennemyymälätyöntekijä Iiris, liikennemyymäläpäällikkö Mervi, liikennemyymälätyöntekijä Hanne ja esimiesharjoittelija Jani.

Apsilla Varkaudessa sarjan alkua odotetaan innolla ja jännityksellä.

Vuonna 2019 esitetyllä edellisellä Tankkaustarinat-kaudella oli yhteensä peräti 4,2 miljoonaa katsojaa.

 

Lue lisää Tankkaustarinoiden kuvauksista TÄSTÄ.