Kuopion Pitkälahdessa on viime päivinä ihmetelty S-marketin ja Prisma Raudan uudistustöitä.
– Emme ole luopumassa mistään palveluistamme Pitkälahdessa. Päinvastoin kehitämme S-marketin, Prisma Raudan ja ABC:n palveluja vastaamaan paremmin asiakasomistajiemme tarpeisiin, marketpäällikkö Laura Salminen, myymäläpäällikkö Kari Hartikainen ja ryhmäpäällikkö Hanni Isotalo painottavat.

Teksti: Kristiina Tammitie | Kuvat: Pentti Vänskä

Pitkälahdessa on myynniltään yksi Suomen suurimmista S-marketeista, joka saa nyt kaivattua lisätilaa ja uusia palveluja. S-marketin merkittävin uudistus on Ruokatori liha-, kala- ja valmisruokavalikoimineen. Ruokatorin tuotteistuksesta ja asiakaspalvelusta tulevat vastaamaan PeeÄssän pitkäaikaiset paikalliset yhteistyökumppanit. Ruokatorin viereen sijoittuu lisäksi sushibaari Prismoista tutulla toimintamallilla.

– Uudistuksen myötä valikoimamme laajentuvat erityisesti tuoretuotteissa, kuten juustoissa, välipalatuotteissa ja leipomotuotteissa. Paistopiste pysyy nykyisen laajuisena, ja myös ruoan verkkokauppapalvelut säilyvät ennallaan, marketpäällikkö Laura Salminen kuvailee.

Jatkossakin ympäri vuorokauden avoinna olevan myymälän mittava uudistus on aloitettu tammikuussa. Näillä näkymin se saadaan valmiiksi kesäkauppaan, todennäköisesti toukokuussa.

– Remontissa hyödynnetään kaikki nykyiset hyväkuntoiset kalusteet. Niiden lisäksi meille tulee valikoimien laajentumisen myötä lisää hiilidioksidilla toimivia ovellisia kylmäkalusteita, joiden lauhdelämpö ohjataan kiinteistön lämmitykseen, marketpäällikkö Laura Salminen kertoo.

 

Prisma Rauta pysyy ja uudistuu

Prisma Raudan puolella muutostyöt ovat jo pidemmällä. Uudistuneen Prisma Raudan avajaisia päästään juhlimaan helmikuun lopulla.

– Tarjoamme jatkossakin kattavat rautakaupan palvelut, tuotevalikoimia jatkuvasti kehittäen. Teemme entistä enemmän meidän näköistä, omien paikallisten asiakkaidemme tarpeisiin mahdollisimman hyvin vastaavaa rautakauppaa. Palvelemme entiseen malliin pohjoissavolaisia sisustajia ja rakentajia, sekä kuluttajia että yritysasiakkaita, selvittää myymäläpäällikö Kari Hartikainen.

Myymälässä on tehty uudelleenjärjestelyjä ja viilattu valikoimia.

– Valikoimiimme kuuluvat edelleen rakennustarvikkeet ja työkalut, sisä- ja ulkomaalit, tapetit, laatat ja lattiamateriaalit sekä lemmikkieläinten ruoat. Kevään aikana avautuu myös uudistettu puutarhamyymälä.

Prisma Raudan hyllyiltä on karsittu heikosti liikkuneita sekä sellaisia tuotteita, joista on hyvät valikoimat PeeÄssän muissa kaupoissa lähialueella.

– Esimerkiksi lemmikkieläinten ruoista olemme poistaneet seinän toiselta puolelta S-marketista löytyvät merkit. Jätimme meiltä pois myös verhot ja matot, joita asiakasomistajamme ovat tottuneet ostamaan Prismasta.

– Olemme täällä asiakkaitamme varten, ja haluamme jatkossakin tarjota PeeÄssän asiakasomistajille rautakaupan palvelut, vakuuttaa Prisma Raudan myymäläpäällikkö Kari Hartikainen.

Prisma Raudan valikoimiin kuuluu edelleen muun muassa puutavara, kuten kaikki muutkin rakennus- ja sisustustarvikkeet.

 

Pizzapöytä ja herkkuasema tulossa

Pitkälahden uudistus- ja kehittämistoimet ulottuvat myös ABC-liikennemyymälään, ensimmäiseksi keittiöön.

– Lattia- sekä lvi- ja ilmastointiremontin vuoksi keittiö on poissa käytöstä viikolla neljä eli 22.–29.1. Tuona aikana keittiössämme ei voida valmistaa lämmintä ruokaa, mutta kahvilatuotteita saa keskeytyksettä, kertoo ABC-ryhmäpäällikkö Hanni Isotalo.

Hiihtolomien jälkeen ABC Pitkälahteen tulee noutopöydän, à la carten ja burgerien rinnalle pizzapöytä. Tarjolla on joka päivä viittä erilaista uunituoretta pizzaa. Pizzoja paistetaan sekä talon omien reseptien että asiakkaiden toiveiden mukaisesti, ja syödä saa niin paljon kuin mieli tekee. Paikan päällä valmistettavat pizzat taipuvat vaivattomasti myös take away -herkuiksi.

– Pizzapöytä täydentää noutopöydän valikoimaa ja mahdollistaa buffetruokailun iltaan saakka. Asiakkaamme ovat toivoneet pizzaa jo pitkään, joten olemme todella iloisia voidessamme keittiön muutoksien myötä vastata tähän kysyntään.

Lisäksi Pitkälahdessa testataan sisäänkäynnin läheisyyteen sijoittuvaa herkkuasemaa.

– Tuotevalikoima rakentuu makeisista, sipseistä, kylmistä juomista ja jäätelöistä, eli juuri niistä tuotteista, joista ostetaan yleensä automatkoille. Meidän lisäksi herkkuasemaa pilotoidaan ABC-liikennemyymälöissä Heinolassa ja Hämeenlinnassa.

 

PeeÄssän palvelut Pitkälahdessa:

ABC Pyhäjärvi taipuu moneen muotoon. Liikennemyymälä on aina ollut kyläläisten kokoontumispaikka ja ohikulkijoiden taukopaikka, mutta yhtä lailla se toimii myös taidenäyttelyn paikkana.
– Tämähän on parempi paikka kuin yksikään galleria, taiteilija Eeva Kouvalainen hymyilee

Juttu: Kristiina Tammitie | Kuvat Pentti Vänskä

Eeva Kouvalaisen taidenäyttely Yhteys on ollut marraskuun alusta lähtien esillä ABC Pyhäjärvellä. Se on herättänyt asiakkaiden parissa paljon kiinnostusta heti pystytyspäivästään lähtien. Vuoden loppuun saakka esillä on parikymmentä toinen toistaan värikkäämpää teosta, joita yhdistää rohkea värien käyttö, mielikuvituksen vapaa lento ja mielenkiintoinen maalaustekniikka, joka tuo koko näyttelylle varsin omaperäisen ilmeen. Eeva Kouvalaisella on hyvin persoonallinen ja tunnistettava tyyli, jossa sekoittuvat sadunomaisuus, myyttiset tarinat ja vahva symboliikka helposti lähestyttäväksi kokonaisuudeksi.

– Jokaisella teoksella on vahva luontoyhteys ja tarina, joka yhdistää monia aikoja ja kerroksia. Usein maalauksen tarina löytyy mytologiasta, esimerkiksi Kalevalasta, Eeva kuvailee.

Eeva Kouvalainen esittelee näyttelyn nimikkoteosta Yhteys, jossa siipensä levittänyt lintu ja hunnutettu, naamioitunut nainen katsovat toisiaan. Maalaukseen sisältyy monenlaista symboliikkaa.
– Mytologiset uskomukset ja sanonnat sielulintuista elävät edelleen Suomessa, Eeva kuvailee.

Tavoitteena virkistävä elämys arjen keskellä

Moni taiteilija todennäköisesti kavahtaisi ajatusta töidensä esittelystä ABC:llä, jossa kahvitellaan ja ruokaillaan näyttelyn keskellä. Eeva Kouvalainen kuitenkin vakuuttaa, ettei hänen uskottavuutensa taiteilijana kärsi millään tavalla arkisesta paikasta, päinvastoin.

– Näyttelyyn on helppo tulla, ilman minkäänlaista kynnystä niidenkin, jotka eivät koskaan ole käyneet yhdessäkään galleriassa. Haluan antaa mahdollisimman laajalle joukolle ihmisiä mahdollisuuden pysähtyä ja kenties löytää maalauksistani jotain itseä koskettavaa ja puhuttelevaa. Ehkäpä joku näkee maalauksessa oman voimaeläimensä, toinen lähtee ajatusmatkalle toisenlaisiin yhteyksiin. Toivon, että hetki maalausteni parissa on virkistävä elämys, joka yhdistää katsojan itseensä syvemmin.

Eeva muistuttaa, että jokaisella katsojalla on jokaisesta teoksesta oma tulkintansa.

– Katsoja antaa maalaukselle merkityksen, joka parhaassa tapauksessa ravitsee sielua ja mieltä.

Luomisprosessiaan Eeva kuvailee mustetahratekniikaksi. Hän roiskaisee kankaalle mielivaltaisesti värejä abstraktiksi pohjaksi, josta lähtee työstämään teosta eteenpäin sen mukaan, mitä kankaalla näkee. Lopputulos on luomistyön aikana taiteilijalle itselleenkin vielä arvoitus, mutta kun maalaus on valmis, on myös tarina kasassa.

 

Isän piirustuksia esillä

Näyttelyn nimi Yhteys viittaa luontosuhteen ohella Eevan omiin juuriin Pyhäjärvellä sekä taiteellisuuteen, jonka hän on saanut verenperintönä isältään.

– Täällä ABC:llä on ollut paikan avaamisesta lähtien esillä edesmenneen isäni Matti Korhosen piirroksia. Näyttelyn tuominen samaan tilaan on tähänastisen taitelijaurani kohokohta, aiemmin tänä vuonna Tankavaaran Kultakylässä useamman pyhäjärveläistaiteilijan yhteisnäyttelyyn osallistunut Eeva kertoo.

Näyttelyn teoksia voi myös ostaa. Varatut maalaukset toimitetaan perille vuodenvaihteen jälkeen, kun näyttely on purettu.

– Akuuttiin taiteennälkään paikan päällä on myynnissä edullisia taideprinttejäni, kuten kortteja ja julisteita.

Liikennemyymäläpäällikkö Henna Matinniemi ja apulaisliikennemyymäläpäällikkö Sari Kettunen ottivat Eeva Kouvalaisen ja hänen taidenäyttelynsä avosylin vastaan ABC:lle. Ehdotuksen heitti ilmaan Eevan entinen luokkakaveri, ABC:llä työskentelevä Minna Sévon.
– Vain mielikuvitus on rajana siinä, mitä kaikkea tiloissamme voi järjestää. Olemme hyvin avoimia kaikille ehdotuksille, Henna lupaa.

 

Uusi autonpesupaikka ABC Carwash Varkaus on avattu Varkauden Prisman mittarikentän viereen. ABC Carwash Varkaudessa on kaksi pesukaistaa, jotka ovat käytössä ympäri vuorokauden. Pesut soveltuvat henkilö- ja pakettiautoille, joiden korkeus on maks. 2,80 m ja leveys maks. 2,50 m.

ABC Carwash Varkaus on ehdottomasti oman alansa ympäristövastuullisuuden edelläkävijöiden joukossa.  Pesulassa on biologinen vedenpuhdistusjärjestelmä, jossa biotankit ovat sijoitettuna hallin sisälle. Varkauden ABC Carwash on ensimmäinen henkilö- ja pakettiautojen rollover-autopesukoneella varustettu pesupiste Suomessa, jossa tämänkaltainen vedenkierrätysjärjestelmä on käytössä. Biotankkien sijoittamisessa sisälle pesularakennukseen saadaan biologisen vedenpuhdistusjärjestelmän olosuhteet tasaisiksi ympäri vuoden.

ABC Carwasheihin tulee Prowash Oy:n toimittama biologinen vedenpuhdistusjärjestelmä, jonka ansiosta pesujen vedenkulutus voidaan minimoida. Puhdistusteknologian ja -järjestelmä perustuu biologiseen prosessiin, joka vastaa luonnon omavaraista veden puhdistumista. ABC Carwashin vedenpuhdistamossa sama luonnollinen puhdistus tapahtuu paljon nopeammin, koska mikro-organismien kasvua stimuloidaan lisäämällä prosessiin ylimääräistä happea erillisten puhaltimien avulla. Koska mitään lisäaineita ei tarvita ja puhdistus tapahtuu luonnollisesti. ABC Carwashin vedenpuhdistus on suurelta osin itseohjautuva prosessi. Vedenpuhdistuksen avulla puhtaan vedenkulutus saadaan jopa viidesosaan normaalista. Puhdasta vettä käytetään auton huuhteluun pesuohjelmien lopussa.

Ympäristöystävällisyys on huomioitu myös sähkönkulutuksessa. ABC Carwashin valaistus on toteutettu LED-valoilla ja pesulan sisätilojen valaistusta säädetään automaattisesti käytön mukaan. Osuuskauppa PeeÄssän kaikki käytettävä sähkö on tuotettu jo muutaman vuoden ajan yksinomaan uusiutuvilla energiamuodoilla, eli tuuli-, aurinko- ja vesivoimalla. Lisäksi pesussa on käytössä ainoastaan ympäristöystävällisiä, mutta tehokkaita pesuaineita ja tietenkin pehmeät pesuharjat, jotka ovat hellävaraisia auton maalipinnalle.

Pesukoneet ovat Prowash Oy:n maahantuoman Washtecin rollover -autonpesukoneita. Pesukoneiden valintakriteereissä ympäristöystävällisyyden lisäksi on painotettu auton pesutulosta ja koneiden luotettavuutta. ABC Carwash –autopesuasema Varkauden asiakkaiden autojen kiilto varmistetaan Shinetecs- erikoiskiillotusvahalla. Pesuhallit on rakentanut suomalainen Havamodules Oy. Pesukoneet ja biologinen vedenpuhdistusjärjestelmä ovat asennettuna halleihin jo Havamodulesin tehtaalla Salossa.

Pesut ABC Carwash Varkauteen voi ostaa helposti ja nopeasti ABC-mobiilista tai maksutolpasta. ABC-mobiilissa PeeÄssän pesuloihin ostetut sarja- ja kuukausipesut voi käyttää millä tahansa PeeÄssän ABC Carwash -autopesuasemalla.

ABC Carwash Varkaus täydentää PeeÄssän autopesutarjontaa entisestään. Ennestään autopesuja on ollut tarjolla ABC Siilinjärvellä, Kuopion Prisman yhteydessä Savilahdessa ja ABC Pitkälahdessa.

Pesuja uudesta autopesusta voi ostaa helposti ja nopeasti ABC-mobiilista.

Lataa ilmainen ABC-mobiili puhelimeesi tästä linkistä!

Osuuskauppa PeeÄssä on valittu Suomen 3. innostavimmaksi työpaikaksi 2022.

Suomen innostavimmat työpaikat -tunnustuksen voi saada suomalaisorganisaatiot, jotka ovat toteuttaneet Eezy Spiritin henkilöstötutkimuksen. Kyseessä on suomalaisen työelämän tunnustus, joka myönnetään vuosittain parhaille Eezy Flown People Power -tutkimukseen osallistuneille organisaatioille. Suomen innostavimmat työpaikat -kisan tulokset perustuvat vuonna 2022 tehtyjen työyhteisötutkimusten (TYT) tuloksiin.

PeeÄssä sai erinomaiset tulokset vuoden 2022 henkilöstötutkimuksessa suurten organisaatioiden, yli 1 000 henkilöä työllistävien -sarjassa. Tunnustus kertoo henkilöstön korkeasta omistautuneisuudesta ja toiminnan kehittämisestä pitkäjänteisesti yhdessä henkilöstön kanssa.

Työtyytyväisyys on jo vuosia ollut erinomaisella tasolla. Viime vuonna henkilöstön kokema työtyytyväisyys parani entisestään edellisestä vuodesta. Merkittävimmät parannukset liittyivät jaksamiseen: kokemus työn stressaavuudesta oli vähentynyt ja työkuorman koettiin pysyneen yksiköissä aiempaa useammin kohtuullisena.

 

Osuuskaupat ottivat kisassa kolmoisvoiton. Suurten yritysten sarjassa ykkössijan otti toista kertaa peräkkäin Osuuskauppa Suur-Savo. Toiseksi tuli Osuuskauppa KPO ja kolmanneksi Osuuskauppa PeeÄssä.

SUOMEN INNOSTAVIMMAT TYÖPAIKAT 2022

Suuret organisaatiot (yli 1000 henkilöä)

  1. Osuuskauppa Suur-Savo
  2. Osuuskauppa KPO
  3. Osuuskauppa PeeÄssä

 

Kisan tulokset kokonaisuudessaan Innostavimmat-sivustolla.

PeeÄssän majoitus- ja ravitsemiskaupan Vuoden esihenkilö, ABC Marjahakaa päälliköivä Jonna Ruotsalainen on tehnyt pitkäjänteisesti ja systemaattisesti töitä ABC Liikennemyymälöiden palvelujen parantamiseksi sekä PeeÄssässä että koko ketjussa.

Teksti Kristiina Tammitie, kuvat Pentti Vänskä

Jonna Ruotsalainen on niitä ihmisiä, joiden sisällä elää jatkuva kehittäjä. Vaikka asiakkaat olisivatkin tyytyväisiä olemassa olevaan, Jonnan päässä raksuttaa silloinkin herkeämättä ajatuksia siitä, miten asiat voisi tehdä paremmin, valmistaa esimerkiksi maistuvampaa ruokaa tai tarjota nopeampaa palvelua.

– Minua työssä motivoi se, että pääsen tekemään monipuolisesti erilaisia juttuja, vaikuttamaan asioihin ja jatkuvasti parantamaan omaa ja meidän kaikkien osaamista, Jonna perustelee kehittämisintoaan.

Hän on työskennellyt PeeÄssän ABC Liikennemyymälöissä vuodesta 2011 lähtien.

– Olin ollut aiemmin töissä ABC:llä Joensuussa, joten muuttaessani Kuopioon opiskelemaan restonomiksi pääsin opintojen ohella tekemään kokin hommia ABC Niiralaan. Valmistuttuani minut nimitettiin keittiövastaavaksi, ja kun Niiralan ABC suljettiin, siirryin samaan tehtävään suurempiin ympyröihin ABC Pitkälahteen.

 

Jaetaan kokemuksia ja sparrataan kollegoita

Keittiövastaavilla on käsissään iso osa liikennemyymäläkaupasta, koska he vastaavat ABC:n ruokamyynnistä ja ravintolan tavaratilauksista.

– Aiemmin teimme esimerkiksi meille tärkeiden juhlapyhien ennakot kukin omassa toimipaikassamme, käymättä keskustelua asiakasta keskenämme. Tietojen, kokemusten, ajatusten, ongelmien ja onnistumisten jakaminen ja kollegojen välinen sparraaminen sai alkunsa muutama vuosi sitten. Sykäys tuli siitä, kun ABC-keittiöissä alettiin seuraamaan ja vertailemaan ruokahävikin muodostumista, Jonna kertoo.

Hän otti yhteistyön ja avunannon tiivistämisen omaksi asiakseen – tuloksena pitkäjänteinen ja systemaattinen työ keittiövastaavien johtamisen kehittämiseksi.

– Olen vetänyt nyt jo usean vuoden ajan keittiövastaavien säännöllisiä palavereja, joissa käydään läpi ajankohtaisia asioita ja mietitään, miten voisimme parantaa liikennemyymälöidemme asiakaskokemusta keittiön johtamisen näkökulmasta. Meidän aktiivisuudesta, valikoimien ja tuotteistuksen kehittämisestä sekä ratkaisukeskeisten, positiivisella otteella annettujen kehitysideoiden antamisesta saimme viime vuonna PeeÄssään Vuoden ABC-keittiötyöryhmän tunnustuksen.

 

Makukouluilla laatua keittiöihin

Jonnalla on ollut tärkeä rooli myös PeeÄssän ABC-työntekijöiden ammatillista osaamista vahvistavan ABC Akatemian kehittämisessä.

– ABC Akatemian tavoitteena on varmistaa, että kaikki meidän ihmiset voivat luottaa omaan osaamisensa myös paineisimmissa tilanteissa. Esimerkiksi Akatemiaan liittyvien makukoulujen kautta olemme saaneet vietyä laatua jokaiseen ABC keittiöön. Makukouluissa on tehty noutopöytäruokia ja hiottu niiden reseptiikkaa sekä etsitty keinoja lyhentää asiakkaan odotusaikaa á la carte-annosten, burgerien ja pizzojen osalta.

Vuoden esihenkilön valintaan vaikutti sekin, että Jonna on hakenut keittiötyöryhmänsä kanssa parhaimpia toimintatapoja perehdytykseen sekä monisaamisen kasvattamiseen. Tarvittaessa on henkilökunnalle järjestetty valmennuksia uusista asioista.

– Muun muassa keittiön uudesta varastonhallintajärjestelmästä pidettiin koulutus jokaisessa toimipaikassamme paikan päällä sekä verkossa, jotta järjestelmä saatiin kunnolla käyttöön.

 

ABC Marjahaka nyt kehitystyön alla

Viime vuoden syksyllä Jonnan työkuviot muuttuivat, kun hän siirtyi Pitkälahden keittiöstä ABC Marjahakaan liikennemyymäläpäälliköksi. Iisalmessa hän saa laittaa jälleen kehittämisvaihteensa täysillä päälle, sillä ABC:llä alkavat näinä päivinä varsin mittavat muutostyöt.

– Laitamme 14.3. alkaen ovet kiinni kokonaan vajaaksi pariksi viikoksi, ja senkin jälkeen keittiö pysyy suljettuna toiset pari viikkoa. Avaamme pääsiäiseksi täydellisen muodonmuutoksen kokeneen ABC Marjahaan, jossa ravintolan, keittiön, kaupan sekä varasto- ja taustatilat ovat saaneet kokonaan uuden ilmeen, PeeÄssän Vuoden esihenkilö lupaa.

– Tykkään olla PeeÄssässä töissä. Työ on mielekästä ja saan jatkuvasti kehittää toimintaa ja kehittyä itsekin esimerkiksi erilaisten valmennusten ja koulutusten avulla, Jonna Ruotsalainen kiittää.

 

Asiakkaiden palautteita PeeÄssän ABC Liikennemyymälöiden ruoasta:

 ”Kävin mieheni kanssa syömässä ABC Marjahakassa. Ruoka oli maukas (tilasimme pizzan ja meillä oli salaattipöytä), henkilökunta on tosi ystävällinen ja positiivinen. Tykkäsin eri leipävaihtoehdoista salaattipöydän yhteydessä. Jäi tosi hyvä mieli vierailun jälkeen.”

”Todella maittava lounas. Monipuolinen salaattipöytä. Iso kiitos kokille, joka suurella ammattiylpeydellä laittoi lounaspöytää. Ihan huippu!”

”Lounasruoka oli hyvää, hyvin esille laitettu ja sen sai nopeasti. Hienosti hoidettu kiireen keskellä.”

 ”Aivan mahtava salaattipöytä ja lounaspöytä. Ihana tunnelma ja huomasi, että työntekijät viihtyvät töissä. Se tuo asiakkaalle hyvän mielen.”

 

#tunteella #ylpeästi #toimeliaasti #yhdessä

Uusi ABC Carwash Varkaus avataan Varkauden Prisman läheisyyteen uuden ABC-kylmäaseman viereen. ABC Carwash Iisalmi avataan Prisma Iisalmen tontilla olevan kylmäaseman viereen.

Molempiin ABC Carwasheihin tulee kaksi autopesukonetta, jotka ovat käytössä ympäri vuorokauden. Pesut soveltuvat henkilö- ja pakettiautoille, joiden korkeus on maksimissaan 2,80 m ja leveys maksimissaan 2,50 m.

Ympäristöystävällisyyden edelläkävijöitä

Uudet ABC Carwashit ovat ehdottomia oman alansa ympäristövastuullisuuden edelläkävijöitä. Pesuloihin tulee biologinen vedenpuhdistusjärjestelmä, jossa biotankit ovat sijoitettuna hallin sisälle. Varkauden ja Iisalmen ABC Carwashit ovat ensimmäiset henkilö- ja pakettiautojen rollover-autopesukoneella varustetut pesupisteet Suomessa, jossa tämänkaltainen vedenkierrätysjärjestelmä on käytössä. Biotankkien sijoittamisessa sisälle pesularakennukseen saadaan biologisen vedenpuhdistusjärjestelmän olosuhteet tasaisiksi ympäri vuoden.

ABC Carwasheihin tulee Prowash Oy:n toimittama biologinen vedenpuhdistusjärjestelmä, jonka ansiosta pesujen vedenkulutus voidaan minimoida. Puhdistusteknologian ja -järjestelmä perustuu biologiseen prosessiin, joka vastaa luonnon omavaraista veden puhdistumista. ABC Carwashien vedenpuhdistamossa sama luonnollinen puhdistus tapahtuu paljon nopeammin, koska mikro-organismien kasvua stimuloidaan lisäämällä prosessiin ylimääräistä happea erillisten puhaltimien avulla. Koska mitään lisäaineita ei tarvita ja puhdistus tapahtuu luonnollisesti. ABC Carwashien vedenpuhdistus on suurelta osin itseohjautuva prosessi. Vedenpuhdistuksen avulla puhtaan vedenkulutus saadaan viidesosaan normaalista. Puhdasta vettä käytämme auton huuhteluun pesuohjelmien lopussa.

Ympäristöystävällisyys on huomioitu myös sähkönkulutuksessa. ABC Carwashien valaistus on toteutettu LEDvaloilla ja pesulan sisätilojen valaistusta säädetään automaattisesti käytön mukaan. Osuuskauppa PeeÄssän kaikki käytettävä sähkö on tuotettu jo muutaman vuoden ajan yksinomaan uusiutuvilla energiamuodoilla, eli tuuli-, aurinko- ja vesivoimalla. Lisäksi pesussa on käytössä ainoastaan ympäristöystävällisiä, mutta tehokkaita pesuaineita ja tietenkin pehmeät pesuharjat, jotka ovat hellävaraisia auton maalipinnalle.

Pesukoneet ovat Prowash Oy:n maahantuoman Washtecin rollover -autonpesukoneita. Pesukoneiden valintakriteereissä ympäristöystävällisyyden lisäksi painotimme auton pesutulosta ja koneiden luotettavuutta. ABC Carwash –autopesuasema Iisalmen ja Varkauden asiakkaiden autojen kiilto varmistetaan Shinetecs- erikoiskiillotusvahalla. Pesuhallit rakentaa suomalainen Havamodules Oy. Pesuhalli toimitetaan tontille erikoiskuljetuksena kolmessa osassa. Pesukoneet ja biologinen vedenpuhdistusjärjestelmä ovat asennettuna halleihin jo Havamodulesin tehtaalla Salossa.

Pesuja voi ostaa helposti ABC-mobiililla

Varkauden ja Iisalmen pesuloiden lisäksi Osuuskauppa PeeÄssällä on ABC Carwash -autopesuasemat ABC Pitkälahdessa, ABC Siilinjärvellä ja Kuopion Prisman yhteydessä. Pesuja uusiin ABC Carwasheihin voi ostaa helposti ja nopeasti ABC-mobiilista tai maksutolpasta. ABC-mobiilissa PeeÄssän pesuloihin ostetut sarja- ja kuukausipesut voi käyttää millä tahansa PeeÄssän ABC Carwash – autopesuasemalla.

Uudet ABC Carwash autopesuasemat avataan keväällä 2023.

Lataa ilmainen ABC-mobiili sovellus puhelimeesi tästä linkistä

Tavoitteena toimialueen markkinajohtajuus teholatauksessa vuonna 2024

Osuuskauppa PeeÄssä investoi yli 2,4 miljoonaa euroa kattavan suurteholatausverkoston rakentamiseen toimialueelleen vuosina 2023–2024. Uusia ABC-latausasemia avataan Prisma, S-market-, Sale- ja ABC Liikennemyymälöiden yhteyteen. Suunnitelmissa on avata ABC-latausasemia Kuopioon, Varkauteen, Siilinjärvelle, Tahkolle, Iisalmeen, Suonenjoelle ja Pyhäjärvelle.

Osuuskauppa PeeÄssän ABC-latausverkostoon tulee 13 uutta teho- ja suurteholataus asemaa. ABC-latausasemille tulee yhteensä 50 teho- ja suurteholatauspistettä.

Verkostoa suunniteltaessa on kuunneltu ABC-latauksen asiakkaiden toiveita.

Rakennamme nyt erityisesti suuritehoisia latausasemia, joilla latausteho pysyy mahdollisimman korkeana myös silloin, kun asemalla on useampia lataajia samaan aikaan. Olemme tunnistaneet, että erityisesti ABC Liikenneasemillemme toivotaan nopeaa latausta ja nyt vastaamme myös siihen tarpeeseen, toimialajohtaja Ville Puustinen kertoo.

Suunnittelussa on myös huomioitu tulevaisuuden tarve kasvattaa latausasemien tehoa entisestään.

Hankkeen rakennustyöt käynnistyvät kesällä 2023 ja koko hankkeen on määrä valmistua kesällä 2024.

 

Tahkolle alueen ensimmäinen suurteholatausasema

Osuuskauppa PeeÄssä uskoo Tahkon alueen kehittyvän vahvasti lähivuosina.

Osuuskauppamme satsaa Tahkon alueeseen voimakkaasti. Break Sokos Hotel Tahko uudistuu tänä vuonna, ja nyt latausverkoston kasvaessa rakennamme hotellin läheisyyteen alueen ensimmäisen suurteholatausaseman, jossa on neljä suurteholatauspistettä, Puustinen kertoo. Lisäksi PeeÄssän alueelle, jo nykyisellään kattavaan verkostoomme lisätään peruslatauksen max. 22 kW latauspisteitä yhteensä 44 kappaletta. Nämä latausasemat tulevat hotellien, Prismojen ja S-markettien pihoihin. Laajennuksen jälkeen Peeässän toimialueella on jo 112 peruslatauspistettä asiakkaidemme käytössä nykyisen 68 latauspisteen sijaan.

Hankkeelle on myönnetty Energiaviraston sähköisen liikenteen infrastruktuuritukea teholatausverkoston rakentamiseen 483 tuhatta euroa.

Osuuskauppa Peeässän latausverkosto on osa maanlaajuista ABC-latausverkostoa. Latauksen voi maksaa helposti ja nopeasti ABC-mobiilista. Hinnoittelu on käyttäjien toiveiden mukaisesti kilowattituntiperusteinen sekä perus-, teho- että suurteholatauksessa eli asiakas maksaa ladatusta sähköstä.

ABC-latausasemia on tällä hetkellä yhteensä 220 kappaletta, ja niissä on latauspisteitä 1 330 autolle. Peruslatauspisteitä (teho max. 22 kW) on yhteensä 738, teholatauspisteitä (teho max. 100 kW) 261 ja suurteholatauspisteitä (teho max. 200 kW) 331 kappaletta. Loppuvuonna auton voi ladata jo noin 300 ABC-latausasemalla eri puolilla Suomea.  

 

Suomen suurimman teholatausverkoston kasvu jatkuu – ABC-lataus avaa noin 500 uutta latauspistettä vuoden aikana

Lue lisää: https://www.sttinfo.fi/tiedote/suomen-suurimman-teholatausverkoston-kasvu-jatkuu-abc-lataus-avaa-noin-500-uutta-latauspistetta-vuoden-aikana?publisherId=68574024&releaseId=69968292

Iisalmen ABC Marjahaka kokee tuntuvan kasvojenkohotuksen, kun tiloja uusitaan koko liikennemyymälässä. Uudistusta tehdään niin kaupan ja ravintolana kuin henkilökunnankin tiloissa. Luvassa on täysin uusitut, entistä viihtyisämmät ja toimivammat tilat.

Ravintolan ilme uudistuu täysin, kun linjastojen pinnat ja kaikki ravintolan kalusteet uusitaan. Kaupan puolella hyllyuudistusten lisäksi kylmäkalusteet uusitaan entistä energiatehokkaammiksi. Uusi astianpalautuspiste tulee osaltaan sujuvoittamaan asiakkaiden palvelua entisestään.

– Olemme tulevasta uudistuksesta todella innoissamme! Uudistus antaa meille edellytykset tarjota entistä sujuvampaa ja parempaa palvelua viihtyisämmässä ympäristössä.  Vastuullisuusnäkökulma on myös vahvasti esillä entistä energiatehokkaampien laitteiden myötä. Uudet upeat puitteet auttavat meitä matkallamme kohti Parhaan Elämän Edelläkävijyyttä Savossa., ABC Marjahaan liikennemyymäläpäällikkö Jonna Ruotsalainen kertoo tyytyväisenä.

Muutostöistä johtuen ABC Marjahaka on suljettu tämänhetkisen suunnitelman mukaan 14.–26.3.2023 väliseksi ajaksi. Tämän lisäksi ravintolan on suunniteltu olevan osittain suljettu esimerkiksi keittiön osalta 12.3.–5.4.2023. Tankkaus onnistuu ympäri vuorokauden koko uudistuksen ajan.  Uudistuneen ABC Marjahaan muutostöiden on tarkoitus valmistua suurimmilta osin pääsiäiseksi.

Marjahaan kiinteistö on rakennettu vuonna 1997 ennen ABC-ketjun olemassaoloa. ABC-ketjuun Marjahaka siirtyi vuonna 2000. Edellisen isomman muodonmuutoksen ABC Marjahaka on kokenut vuonna 2013. ABC Marjahaka on yksi 5-tien vilkkaimmista pysähdyspaikoista ja palvelee kattavasti myös paikallisia asiakkaita.

Fresh upin pääurakoitsijana toimii Expedit Finland Oy. Uudistuksen on suunnitellut Kristian Koivisto.

PeeÄssän ABC Liikennemyymälöiden keittiön palveluvastaavista koostuva tiimi on palkittu Tampereella ABC-ketjun vuoden 2022 keittiötyöryhmä -tunnustuksella.

PeeÄssän ABC-keittiötyöryhmä sai ansaitsemansa tunnustuksen pitkäjänteisestä ja systemaattisesta työstä. – Säännöllisesti kokoontuva PeeÄssän ABC-keittiötyöryhmä on aktiivisesti mukana kehittämässä ABC Ravintolan valikoimia ja tuotteistusta koko ketjun eduksi sekä kokoaa, arvioi ja välittää kehitysideoita kootusti ketjunohjaukseen, lähestyen asioita positiivisesti ja ratkaisukeskeisesti, valinnan perusteluissa todetaan.

Palkittuun keittiötyöryhmään ovat kuuluneet keittiön palveluvastaavat Juha Ahonen (ABC Varkaus), Elisa Väänänen (ABC Siilinjärvi), Sari Kettunen (ABC Pyhäjärvi), Minna Rissanen (ABC Pitkälahti), Eija Hyvönen (ABC Kiuruvesi), Kirsi Fröberg (ABC Marjahaka) sekä Pasi Hyvönen (ABC Varkaus). Ryhmää on ansiokkaasti luotsannut syyskuussa ABC Marjahaan liikennemyymäläpäällikkönä aloittanut, aiemmin ABC Pitkälahdessa kuusi vuotta keittiömestarina työskennellyt Jonna Ruotsalainen.

Maistuvampaa ruokaa

– Olemme kokoontuneet säännöllisesti joka kuukausi keittiövastaavien kesken. Kokoontumisissamme on käyty läpi ajankohtaisia asioita, kerätty palautteita ketjuun kootusti ja mietitty, miten voisimme parantaa liikennemyymälöidemme asiakaskokemusta keittiön johtamisen näkökulmasta. Tapaamisten perusteella jokainen keittiövastaava on tehnyt sovittuja asioita omissa keittiöissään, Jonna Ruotsalainen kuvailee.

Työryhmän aktiivisuuden ansiosta on löydetty monia toimintamalleja, joilla asiakastyytyväisyyttä on onnistuttu parantamaan. Tapaamisten perusteella on esimerkiksi kiinnitetty tehostetusti huomiota annoskokojen toteutumiseen ja lounasruokien maustamiseen. Lisäksi noutopöytäruokia on maukkauden takaamiseksi ryhdytty maistattamaan koko työryhmälle ennen tarjoilun aloittamista.

PeeÄssän ABC Liikennemyymälöiden keittiöväelle järjestetään myös makukouluja vähintään kaksi kertaa vuodessa.

– Olemme kokoontuneet koekeittiölle tai vaihtoehtoisesti olen kiertänyt toimipaikoissa kouluttamassa paikan päällä. Makukouluissa on tehty noutopöytäruokia ja hiottu reseptiikkaa, jos ruoka ei ole ollut meidän suuhun sopivaa. Näistä kouluista olen koonnut ketjuun palautetta ja ideoita, miten ruoasta voisi tehdä maistuvampaa. Joitain muutoksia ketjun reseptiikkaan onkin tehty ehdotuksiemme perusteella.

Jatkuvaa ja aktiivista kehittämistä

Makuasioiden ohella palkitussa keittiötyöryhmässä on haettu parhaimpia toimintatapoja myös perehdytykseen sekä monisaamisen kasvattamiseen. Prosessejakin on hiottu sujuvammiksi, jotta asiakas saa tilaamansa annoksen mahdollisimman nopeasti.

– Lisäksi olemme tarpeen mukaan järjestäneet henkilökunnalle valmennuksia uusista asioista. Muun muassa keittiön uudesta varastonhallintajärjestelmästä pidettiin koulutus jokaisessa toimipaikassamme paikan päällä sekä verkossa, jotta järjestelmä saatiin kunnolla käyttöön.

PeeÄssän ABC-väen aktiivinen kehittämisote on pantu ketjutasolla merkille jo ennen vuoden keittiötyöryhmä -valintaa: ABC:n valtakunnallisissa tuotekehitysryhmissä ovat olleet mukana PeeÄssästä Jonnan itsensä lisäksi Santtu Matikainen ABC Pitkälahdesta sekä Mervi Ahonen ABC Varkaudesta.

Pasi Hyvönen, Sari Kettunen, Juha Ahonen, Elisa Väänänen, Jonna Ruotsalainen, Eija Hyvönen ja Kirsi Fröberg toivat ABC-ketjun vuoden 2022 keittiötyöryhmä -palkinnon PeeÄssälle.

– Keittiötyöryhmämme tehtävänä on parantaa liikennemyymälöidemme asiakaskokemusta keittiön näkökulmasta, Jonna Ruotsalainen toteaa.

S-ryhmän valtakunnallinen ABC-latausverkosto ulottuu jatkossa Osuuskauppa PeeÄssän alueelle eri puolille Pohjois-Savoa. Verkostoa rakennetaan vaiheittain osuuskaupan palveluiden yhteyteen. Tavoitteena on rakentaa alueen kattavin teho- ja suurteholatauspisteiden verkosto seuraavan kahden vuoden aikana.

Latausverkoston rakentamisen ensimmäisessä vaiheessa siirretään osuuskaupan toimipaikkojen yhteydessä jo olemassa olevia latauslaitteita ABC-latauksen alle.

Verkostoomme liitetään 20 olemassa olevaa latausasemaa, jotka sijaitsevat kattavasti eri puolilla osuuskauppamme toimialuetta. Latausasemilla on yhteensä 68 peruslatauspistettä. Asemien käyttöönotot alkavat tänään, kertoo Osuuskauppa PeeÄssän toimialajohtaja Ville Puustinen.

Käyttöönottojen yhteydessä näissä latauspisteissä asiointi siirtyy ABC:n omaan mobiilisovellukseen, ABC-mobiiliin, jonka avulla lataus myös maksetaan kätevästi.

Verkosto laajenee entisestään etenkin seuraavan kahden vuoden aikana, kun latausverkoston rakentamisen toinen vaihe pääsee vauhtiin. Tarkemmat suunnitelmat ovat vielä työpöydällä, mutta verkosto tullaan rakentamaan osuuskaupan kattavien palveluiden äärelle ja merkittävien reittien varsille maanteille.

Tavoitteemme on olla toimialueen markkinajohtaja kattavimmalla verkostolla sähköautojen teho- ja suurteholataus pisteitä, Ville Puustinen kertoo.

Verkostoon rakennettavien uusien latauslaitteiden laitetoimittajana on Kempower Oy, joka on suomalainen sähköajoneuvojen pikalatauslaitteiden ja -ratkaisujen valmistaja ja tarjoaja.

 

Lue lisää Suomen suurimman latausverkoston kasvusta -ABC-latausasemia on pian jo 200