Mene Etusivulle
15.8.2025

UUTINEN

Sinulla töissä – Pirjo

Viisikymppinen Pirjo ”Pipari” Lukkarinen toteuttaa toista ammatillista haavettaan ja opiskelee oppisopimuksella kokiksi Break Sokos Hotel Tahkolla.
Teksti Kristiina Tammitie, kuvat Anna Niiranen ja Kristiina TammitieBreak Sokos Hotel Tahkon aamiaisella punatukkainen tarjoilija juoksuttaa buffetpöytään syötävää siihen tahtiin, etteivät tarjoiluastiat ehdi isommin edes vajentua. Samalla vauhdilla hoituu pöytien siivous. Asiakkaat otetaan aamiaistilaan vastaan iloisten hyvänhuomenien kera ja poistuessaan he saavat matkaansa yhtä hyväntuulliset päivänjatkojen toivotukset.– Tykkään tästä työstä, vanhaa sanontaa lainatakseni, kuin hullu puurosta. Olen aamuvirkku, joten minulle sopii aamiaisen hoitaminen mainiosti, itse asiassa rakastan sitä. Tahti on kyllä välillä aika hengästyttävä, kun kolmen tunnin aikana tarjoillaan aamiainen jopa yli 400 asiakkaalle, Pirjo Lukkarinen nauraa.Parhaillaan Tahkolla eletään hetkellisesti rauhallisempaa aikaa. Talvikausi on päättynyt ja kesäsesonki alkaa toden teolla koulujen päättyessä.– Ruuhkan jälkeen on hyvä, että voidaan välillä vetää vähän henkeä. Kohta mennään taas tuhatta ja sataa, Pirjo ennakoi.– Nautin kaikesta näpertämisestä ja siitä, että saan laittaa ruoan kauniisti esille. Siksi aamiaisen hoitaminen on minulle sopivaa työtä, Pirjo arvioi.

Pirjosta tuli Pipari leipomusten myötä

Hymyä ja hyvää mieltä ympärilleen levittävä Pirjo on ollut Break Sokos Hotel Tahkolla töissä kuutisen vuotta.– Olin tehnyt asiakaspalvelutyötä myyjänä Nilsiän S-marketissa 24 vuotta putkeen, vain yksi äitiysloma välissä. Jäin vuorotteluvapaalle, kun aloin tunnistaa merkkejä työuupumuksesta. Vapaalla ollessani tajusin, että jos haluan toteuttaa toisen ammatillisen haaveeni, se pitää tehdä nyt tai ei koskaan. Niinpä tulin kysymään hotellilta löytyisikö minulle työpaikkaa, Pirjo kuvailee.Löytyihän se, sisäisenä siirtona S-marketista Break Sokos Hotel Tahkolle. Ensimmäinen työpäivä osui joulunalusaikaan.– Innokkaana leipurina olin tehnyt tuliaisiksi jokaiselle talon työntekijälle oman nimikkopiparin, yhteensä 50 koristeltua joulupiparia, jotka laitettiin roikkumaan kaikkien nähtäville. Tuon tapahtuman myötä sain lempinimen Pipari, jota käyttävät kaikki ihanat työkaverini edelleen.Jaksamisestaan Pirjo huolehtii hotellin uudella kuntosalilla, joka on vapaasti henkilökunnan käytettävissä.

Ammattitutkinto vuoden loppuun mennessä

Pirjo kuvailee itseään hotellin jokapaikanhöyläksi.– Minulta hoituvat aamiaisen hoitamisen ohella pitsan pyöräyttämiset, hampurilaisten paistot sekä Salen kassa- ja hyllytyshommat. Viime vuonna sain jalkaani enemmän keittiön oven rakoon, ja sen jälkeen olen ollut pääosin aamiais- ja lounasvuoroissa. Á la carten tekemiseen ja pihvin paistoon en ainakaan vielä ole uskaltautunut.Ruoanlaittamisesta ammattina pitkään haaveillut Pirjo suorittaa parhaillaan oppisopimuksella kokin tutkintoa.– Onhan se nyt ihan mahtavaa, että kaksikymppisen mielellä ja viisikymppisen kropalla varustettu nainen saa mahdollisuuden valmistua työn ohessa unelma-ammattiinsa. Tarkoituksena on saada tutkinto taskuun tämän vuoden loppuun mennessä, hän kuvailee.Pirjo kuvailee esihenkilöään, keittiömestari Hannu Pöyhöstä esimerkilliseksi valmentajaksi.– Hänen kanssaan pystyy haastelemaan kaikista asioista ja kysymään niitä tyhmiäkin kysymyksiä. Hannu kuuntelee, opettaa ja näyttää todella hyvin. Olen aina ollut tekemällä oppija, joten minulle tällainen opiskelu toimii parhaiten, Pirjo ”Pipari” Lukkarinen kiittelee.

KATEGORIAT

  • Ässäduunissa
  • Parhaan elämän edelläkävijä Savossa