Ehtan ja Frans & Sophien keittiömestarit Harri Lahtinen ja Janne Kantelinen ovat suunnitelleet Olympiastadionilla järjestettävään Meat & Fire BBQ -tapahtumaan oman signature-burgerinsa.
15.4.2025
– Burgeri on minun juttuni. Matkustaessa etsin käsiini aina paikallisen burgerin. Esimerkiksi 16 päivän reissussa jenkkilään söin kaikkiaan 14 burgeria, Ehtan keittiömestari Harri Lahtinen kertoo nauraen.
Lahtisen ura PeeÄssässä on alkanut vuonna 1997. Hänen käsialaansa ovat muun muassa Amarillossa tarjolla olleet yhteistyöburgerit KalPan kanssa sekä kesällä 2024 erittäin suosittu, Ehtan listalla tarjolla ollut, Turmion Kätilöt -burgeri. PeeÄssän ulkopuolella hän on ollut esimerkiksi kehittämässä burgereita tarjoavaa Bowl Diner -konseptia Kuopioon. Samassa osoitteessa sijaitseva ravintola kantaa nykyään nimeä Burger 5.
24. päivä huhtikuuta Lahtinen ja hänen kollegansa; Frans & Sophien keittiömestari Janne Kantelinen, suuntaavat Suomen suurimpaan grillaustapahtumaan Olympiastadionille. Meat & Fire BBQ 2025 -tapahtuma tuo yhteen Suomen parhaat grillaajat ja grilliruoan ystävät. Lahtinen ja Kantelinen ovat suunnitelleet tapahtumaa varten signature-burgerin.
Makujen harmoniaa signature-burgeriin tuovat muun muassa seesamiöljy, soijakastike ja tuore korianteri.
– Otimme lähtökohdaksi korealaisen bulgogi-annoksen. Halusimme hiukan haastaa itseämme ja oikeasti kokeilemisen kautta löytää, miten nämä hyväksi todetut makuparit viedään burgerin väliin. Olemme purkaneet bulgogin makumaailman osiin ja soveltaneet yhditelmät burgerin perinteisiin elementteihin, Kantelinen kuvailee.
Meat & Fire BBQ 2025 -tapahtuman järjestävät HK Foods ja Berner Oy yhteistyössä Kikkomanin, Rajamäen ja Kariniemen kanssa. Lahtisen ja Kantelisen burgerin keskiössä on HK:lta saatava jauheliha. Vivahteikkuutta heidän korelaistyyliseen burgeriin tuo Kikkomanin soija ja Rajamäen pikkelöintiliemi.
Hiilillä kypsynyt pihvi viimeistellään kaasutohon avulla.
Keittiömestari haluaa ylittää ruokailijan odotukset
– Kokin työssä on tosi tärkeää pysyä ajan hermolla ruokakulttuurin kehityksessä. Sekä Ehtassa että Frans & Sophiessa pyrimme ylittämään ruokailijan odotukset lähellä tuotetuilla raaka-aineilla, Kantelinen kertoo.
Burgereiden suhteen Lahtisella on kuvaava esimerkki siitä, miten uusien ilmiöiden tarjolle tuominen voi olla vaikeaa Suomessa, jossa ravintolassa tyypillisesti tilataan sitä tuttua ja turvallista:
– Ennen koronapandemiaa olin käymässä Keski-Euroopassa ja söin ensimmäistä kertaa smash burgerin. Innostuneena Suomeen palattuani teetimme paikallisella metallipajalla smash-raudan ja toimme Amarillon valikoimaan Kuopion ensimmäisen smash burgerin. Konsepti oli asiakkaille vielä sen verran tuntematon, että tilausmäärät jäivät pieniksi. Nythän kaikki tietävät mikä smash burger on.
Harri Lahtinen (vas.) ja Janne Kantelinen loivat korealaistyylisen burgerin alusta asti yhteistyönä.
Meat & Fire BBQ -tapahtumaan luotu burgeri on yhtälailla mielikuvituksen ja kokeilemisen halun lopputulos. Lahtinen ja Kantelinen kertovat, että maut saatiin täydellisesti kohdilleen neljännessä versiossa.
– Uuden luomisessa kaikki lähtee visiosta. Aina ei voi tietää meneekö visio kerralla oikein. Voisi sanoa, että kaikki maailman maut ovat jo löydetty – niitä täytyy vain osata käyttää oikein, Lahtinen tarkentaa.
Rennolla tunnelmalla luodaan BBQ-kulttuuria Suomeen.
Meat & Fire BBQ -tapahtuman luojat Matti Hurttia ja Sami Rekola saivat inspiraation Suomessa järjestettävään grillaustapahtumaan Lontoossa järjestettävästä Meatopia-tapahtumasta vuonna 2022.
Iltalehden kirjoittamassa artikkelissa Hurttia ja Rekola kertovat, että ajatuksena tapahtumassa on, että ihmiset kokoontuisivat iloitsemaan grillaamisesta yhdessä ja jakaisivat tietoa toisilleen.
Lahtinen iloitsee, että tämänkaltaisia yleisötapahtumia alkaa syntymään Suomeen. Häntä pyydettiin kokemuksellaan tuomaan tapahtumaan tarjolle burgeri. Lahtinen tietää matkoiltaan, että grillaustapahtumat vetävät hyvin väkeä puoleensa ja samalla tarjoutuu mahdollisuus tuoda Ehtaa kaiken kansan tietoisuuteen.
– Tällaiset tapahtumat ovat aina tosi mukaansatempaavia ja innostavia. Siellä on mahdollisuus rennosti jutella ihmisille ja verkostoitua Suomen muiden ammattilaisten kanssa. Odotan, että pääsemme Harrin kanssa näyttämään muille meidän tuotteemme ja tietenkin maistelemaan muiden luomuksia, Kantelinen fiilistelee.
Janne Kantelinen opettaa, että parhaimmillaan burgeri on käsillä syötynä.
15.4.2025 | Matkailu- ja ravitsemisala
15.4.2025 | Tästä ilmoitimme
15.4.2025 | Tästä ilmoitimme