16.11.2023
Neulekuningattareksi ja villasukkaguruksi tituleerattu lapinlahtelainen Niina Laitinen on suunnitellut PeeÄssälle juhlavuoden kaarrokeneuleen. Suomen tunnetuimpien neulesuunnittelijoiden kärkijoukkoon kuuluva Niina innostui PeeÄssä 120 -puserosta saman tien, kun sitä hänelle ehdotettiin.
Juttu: Kristiina Tammitie | Kuvat Pentti Vänskä
Niina Laitinen viimeistelee silitysraudan avulla kaarrokeneuletta, jossa hillityn vihreän pohjavärin kavereiksi on kirjoneuleosioon valittu luonnonvalkoinen ja murrettu sininen. Puserolle kauniin himmeän kiillon antaa Novita 7 Veljestä Nature -lanka, joka on täysin muoviton ja pehmeä Avainlipputuote.
Niina on lapinlahtelainen supersuosittu neulesuunnittelija, jonka tietävät todennäköisesti kaikki alan harrastajat. Erityisen tunnettuja ovat monet hänen suunnittelemansa sukkamallit, joista neulojat puhuvat pelkästään niiden nimillä. Harrastajat tietävät, miltä esimerkiksi Ylpeys ja ennakkoluulo-, Siskoni mun- tai Pariisin taivaan alla -kirjoneulesukat näyttävät. Niina Laitinen desings -sivustolta, samoin neulojien kansainvälisestä verkkoyhteisöstä Ravelrystä löytyy Niinan neulemalleja jo useita satoja.
– Tällä hetkellä niitä on reilut viisisataa ja uusia tulee vuosittain kuutisenkymmentä, Niina kuvailee.
Selkeällä ohjeella on helppo onnistua
Niinan suunnittelijaura alkoi 18 vuotta sitten, kun hän opetteli tekemään pikkuruisia vauvasukkia esikoiselleen.
– Kantapään kohdalla tuli stoppi, mutta Lapinlahdella asuvan äitini neuvoilla pääsin eteenpäin. Valmiit ohjeet olivat mielestäni vaikeaselkoisia, joten alusta alkaen suunnittelin työt omasta päästäni. Rupesin kirjoittamaan blogia kaikenlaisesta puuhastelustani, ja lukijat alkoivat kysellä sukkiini ohjeita. Siitä se lähti. Tein pitkään neulesuunnittelua harrastuspohjalta kirjanpitäjän työn ohella, kunnes kuusi vuotta sitten jättäydyin pois palkkatöistä ja ryhdyin täysiaikaiseksi yrittäjäksi, Niina kertoo.
Kirjanpitäjän työn vaatima matemaattinen ajattelukyky on hyvä aisapari suunnittelutyön edellyttämälle luovuudelle.
– Saan todella paljon palautetta siitä, että mallieni ohjeet ovat aina selkeitä, jopa pikkutarkkoja. Mitään ei tarvitse arvuutella tai lukea ohjetta moneen kertaan ymmärtääkseen, mitä pitää seuraavaksi tehdä.
Sukista suunnittelutyö on laajentuneet puseroihin vasta äskettäin.
– Sanoin Ylen suorassa lähetyksessä, että voisi olla kiva suunnitella myös puseroita ja pian ruudun alareunassa juoksi teksti, että seuraavaksi Niina Laitinen alkaa suunnitella neulepuseroita. Sain hurjasti kyselyjä, milloin tulee ensimmäinen pusero, niin pakkohan siihen oli lähteä, Niina nauraa.
Vain omilta tuntuvia malleja
PeeÄssä 120 -juhlaneule sai alkunsa PeeÄssässä asiakkuuspäällikkönä työskentelevän Reetta Innilän aloitteesta.
– Yhtenä iltana noin vuosi sitten mietiskelin, mitä 120-vuotisjuhlavuoden merkeissä keksittäisiin Lapinlahdelle, josta koko PeeÄssä on vuonna 1903 saanut alkunsa. Siinä kiikkustuolissa neuloessa tuli mieleen, että Niinahan on muuten Lapinlahdelta kotoisin ja asuu siellä edelleen. Niinpä päädyin laittamaan hänelle viestiä, että suunnittelisitko meille oman juhlaneuleen, Reetta muistelee.
Kiireistään huolimatta Niina innostui välittömästi asiasta. Idea mallista syntyi jo Reetan ensimmäistä sähköpostia lukiessa.
– Minulla oli heti väritkin valmiina mielessä, ja kun Reetalta tuli samat toiveet, oli helppo lähteä eteenpäin.
Niinalle on tärkeää, että hänen kaikilla malleillaan on tarina, joka tuntuu aidolta ja oikealta. Siksi hän ei lupaudu tekemään töitä, joiden tilaajaan hänellä itsellään ei ole kosketuspintaa.
– Valitsen vain niitä töitä, joita haluan tehdä ja jotka tuntuvat omilta. PeeÄssän kohdalla tiesin heti, mistä lähteä liikkeelle. Minua viehätti myös Lapinlahti-yhteys ja paikallisen historian kunnioitus. Onhan minulla itsellänikin hyvin läheinen suhde Osulaan, jossa olen lapsesta asti käynyt kaupassa, Niina kuvailee.
Helppo malli sopii aloittelijallekin
Kahdesta eri tyylisestä neulemallivaihtoehdosta päädyttiin PeeÄssän konttorilla työskentelevien ja hallinnossa mukana olevien harrastajaneulojien äänestyksen perusteella valitsemaan perinteisempi kirjoneule, joka olikin juuri se malli, jonka Niina piirsi ensimmäiseksi.
7 veljestä Naturan sijasta lankana työssä voi käyttää myös tavallista 7 Veljestä -lankaa. Lankoja saa ostettua sekä Prismoista että S-marketeista, useista Saleistakin. Kaarrokkeen kirjoneulekuvio on helppo tehdä, eikä työssä ole pitkiä langanjuoksuja. Ylhäältä alas neulottavassa puserossa ei ole saumoja ommeltavaksi, kainaloita lukuunottamatta. Kokoja ohjeesta löytyy kuusi XS:n ja XXL:n välillä.
– Helppo malli, joka onnistuu vähän kokemattomammaltakin neulojalta. Juhlaneuleen ehtii vielä hyvin saada valmiiksi jouluksi, lahjaksi itselle tai jollekin läheiselle, Niina ja Reetta vinkkaavat.
Niina Laitiselta on julkaistu tähän mennessä jo kuusi täysin omaa villasukkakirjaa, joista kukin on noussut vuorollaan myyntitilastojen kärkeen. Seuraava opus ilmestyy joulunalusviikolla. Villasukkien matkassa -kirja tulee myyntiin muun muassa Prismoihin, joissa sille tulee oma ständi. Ensi vuonna julkaistaan Niinan ensimmäinen puserokirja.
27.12.2024 | Tästä ilmoitimme
27.12.2024 | Tästä ilmoitimme
20.12.2024 |