Varkauden Prisman juuret ulottuvat viiden vuosikymmenen päähän


21.10.2020

Varkauden kauppaelämässä ollaan uuden aikakauden kynnyksellä. Nykyinen Prisma Käsityökadun varrella siirtyy muistojen kirjaan, kun uusi myymälä avautuu muutaman sadan metrin päähän viitostien varteen marraskuussa. Prisman juuret ulottuvat Varkaudessa liki viiden vuosikymmenen päähän. – Itä-Suomen ensimmäinen supermarket avattiin väenryntäyksin, uutisoi Warkauden Lehti toukokuussa 1973.

Varkaudessa on Käsityökadun varrella liehunut Prisma-lippu vuodesta 1989 lähtien, mutta samalla paikalla on kauppaa tehty paljon pidempään. Varkauden TalousOsuuskaupan Supertok-automarket avattiin vasta valmistuneeseen kiinteistöön 23.5.1973. Sitä markkinoitiin Itä-Suomen ensimmäisenä supermarketina, joka vastasi teknistyneen aikakauden haasteisiin.

– Itä-Suomessa ollaan siirtymässä hevospuomikaudesta parkkipaikkakauteen Supertok-kauppakeskuksen avattua ovensa. Kauppakeskus edustaa uutta maaseutukaupunkiin suunniteltua toimipaikkatyyppiä, jossa on yhdistetty nykyaikainen elintarvikesupermarket samaan myyntitilaan rakentajan vaatimien rauta- ja rakennustarvikkeiden sekä maanviljelijän tarvitsemien maataloustavaroiden kanssa, Warkauden Lehdessä kuvailtiin.

Warkauden Lehti uutisoi Supertokin avajaisista 24.5.1973

Mörköä rakentamaan

Supertokin päivittäis- ja erikoistavarakaupasta vastanneella Pauli Arokoskella on edelleen muistot myymälän ensivaiheista kirkkaina mielessä.

– Myymälää oli suunniteltu jo vuodesta 1967 lähtien, työnimellä Ermö, joka tuli sanoista elintarvike, rauta, maatalous ja öljypalvelu. Savolaiset vääräleuat käänsivät sen tietenkin Möröksi. Erinäisten vaiheiden jälkeen Mörköä päästiin rakentamaan syksyllä 1972 seitsemänsien piirustusten mukaisesti. Tontti oli vanhaa järvenpohjaa, ja jouduttiin rakentamaan teräsbetonipaalujen varaan.

Elintarvikkeista autoihin

Tapio Rautavaaran tähdittämiin Supertokin avajaisiin varkautelaiset lähtivät suurella joukolla. Ravintola Ruukinhovin orkesteri tahditti seremonioita musisoinnillaan. Asiakkaissa ihmetystä herättivät niin tavarapaljous kuin myymälän suuri kokokin.

– Ei tarvittu montaakaan hetkeä ennen kuin laajan myymälän kaikki käytävätilat olivat tupaten täynnä uuden liikkeen ja sen tavaravalikoiman tarkastelijoita ja ostosten tekijöitä, paikallislehti selvitti.

Myynnissä oli kaikkea mahdollista elintarvikkeista Saab-autoihin.

– Tavallisille perheille suunnatut valikoimat olivat ihan toista luokkaa kuin missään muussa kaupassa Pohjois-Savossa tai koko Itä-Suomessa. Keskeistä oli toiminnan tehokkuus ja mahdollisimman alhaiset hinnat, Pauli Arokoski kertoo.

Supertokin kokonaisala oli 3 500 neliömetriä, josta myyntialaa oli noin puolet, mikä vastaa nykypäivänä ison, esimerkiksi Suonenjoen S-marketin kokoluokkaa. Varkauden Uudessa Prismassa kokonaispinta-ala on 12 500 neliötä.

Supertokin avauspäivän aamuna henkilökunta kokoontui yhteispotrettiin. Myymälä toi kaupunkiin 60 uutta työpaikkaa.

Jännitti, taisi pelottaakin

Supertokissa kioskilla ja kassalla ja jäsenasioiden hoitajana työskennellyt Lahja Lempi Nokelainen muistaa jännittäneensä myymälän avajaisia.

– Kovasti jännitti ja taisi vähän pelottaakin. Piti hallita monenlaista ja kaikki oli ihan uutta, työkavereita myöten, tänä vuonna 80 vuoden merkkipaalun saavuttanut Lahja muistelee.

Yksi tehtävä kioskissa oli valvoa ikkunasta autojen tankkauspistettä ja kirjata ylös autojen rekisterinumerot siltä varalta, että joku asiakas jättää maksamatta tankkauksensa.

– Kerran jouduin selvittämään yhden auton rekisterinumeroa poliisilta ja soittamaan sitten auton omistajan perään. Kyse oli TalousOsuuskaupan toimitusjohtajasta, joka oli unohtanut maksaa tankkauksensa, Lahja kertoo.

Hänen tehtävänään oli myös kuulutella myymälän tarjouksia.

– Kerran kuulutin edullista boileria, kun oikeasti oli kyse broilerista. Ja hinnatkin menivät joskus sekaisin niin, että osastolta tulivat sanomaan, ettei me sentään noin halvalla myydä.

Lahja Lempi Nokelainen palveli asiakkaita Supertokin kioskissa.

Lahja Lempi kassalla viimeisenä työpäivänään. Häntä olivat eläkkeelle saattelemassa edelleen Prismassa työskentelevät Susanna Levänen, Tanja Savolainen sekä nykyinen Prisma-johtaja Outi Rojo.

Sokos-hallin kautta Prismaksi vuonna 1989

Supertokin nimi vaihdettiin 1980-luvulle tultaessa Sokos-halliksi ja myymäläuudistuksen myötä vuonna 1989 Prismaksi. Vuosien mittaan pienempää ja isompaa remonttia on tehty useaan kertaan ja seiniäkin on levitetty muutamassa uudistuksessa. Toimintaa pyörittävä osuuskauppa on vaihtunut kahteen kertaan: Varkauden TalousOsuuskauppa fuusioitu 1984 Kuopion Osuuskauppaan, josta muodostettiin Osuuskauppa Koljonvirran kanssa yhdessä Osuuskauppa PeeÄssä 1991.

Edelleen Prismassa työskentelevä Tuula Siekkinen on ollut itse kokemassa kaikki nämä vaiheet. Huikean pitkä työura alkoi puolivahingossa.

– Tulin Supertokiin parin viikon määräajaksi hinnoittelemaan tuotteita tekstiiliosastolle. Kaksi viikkoa on venynyt 45 vuodeksi, Tuula hymyilee.

– Hyvä työpaikka tämä on ollut aina. Luotettava työnantaja, kivat asiakkaat ja mukava työryhmä, jossa on aina ollut hyvä henki, vuodesta 1987 lähtien Prismassa työskennellyt Virpi Tihl kommentoi.

Henkilökuntaa ryhmäkuvassa Prisman avauksen aikoihin vuonna 1989.

Välit pysyvät lämpiminä

Prisman nykyisen kiinteistön jättäminen ja uuteen siirtyminen ei herätä haikeutta, vaikka ”vanha rouva” onkin palvellut hyvin. Päinvastoin, tuntuu hienolta, että toiminta kasvaa ja kehittyy ajan mukana.

– Pidän Prismaa todellakin omana kauppanani. Välimme pysyvät lämpiminä myös sen jälkeen, kun on siirrytty uuteen kiinteistöön ja uuteen Prisma-aikaan, Pauli Arokoski lupaa.

Virpi Tihlin, Tuula Siekkisen, Lahja Lempi Nokelaisen ja Outi Rojon yhteenlaskettujen työvuosien määrä kohta historiaan siirtyvässä Prisman kiinteistössä on pitkästi yli 120 vuotta. He kaikki odottavat uuden Prisman avausta suurella innolla. Kuva: Pentti Vänskä