Varkauden ABC:llä kuvataan Tankkaustarinoita


9.2.2021

Teksti Kristiina Tammitie | Kuvat Pentti Vänskä

Televisiossa Nelosella yli 600 000 katsojaa viikoittain keränneestä Tankkaustarinat-realitysarjasta kuvataan parhaillaan toista tuotantokautta. Ensi kesänä esitettävällä uudella kaudella seurataan peräti kahdeksassa jaksossa Varkauden ABC:n värikästä elämää.

Tammikuinen arkipäivä saa uudenlaista eloa, kun Varkauden ABC:n ovensuuta lähestyessä korviin kantautuu rytmikäs soitanto. Sisällä joukko musikantteja viihdyttää yleisöään mukaansatempaavalla ukuleletaituroinnilla. Ohikulkijat pysähtyvät kuuntelemaan ja hymy leviää nopeasti kaikkien kasvoille.

Ei liene liian suuri juonipaljastus kertoa, että kyse on Tankkaustarinat-realitysarjan yhdestä kohtauksesta, joka nähdään Nelosella kesäkuussa alkavissa toisen tuotantokauden jaksoissa. Ukulele-musisoijat ovat päässeet mukaan ”Tankkiksiin” paitsi viihdyttämään, myös kertomaan Leppävirralla vuosittain järjestettävistä ukulele-festareista.

Kuusi päätähteä

Tankkaustarinoiden toisella kaudella nähdään savolaisväriä peräti kahdeksassa jaksossa. Varkauden ABC:llä sarjaa on filmattu joulu- ja tammikuussa parin viikon ajan. Vielä on tulossa kaksi kuvaussessiota helmikuussa.

– Minulle soitettiin ja kysyttiin, haluaisimmeko lähteä sarjaan esiintymään. Makusteltiin asiaa yhdessä, ja kun vapaaehtoisia persoonallisia huipputyyppejämme löytyi riittävästi, päätimme heittäytyä rohkeasti mukaan, liikennemyymäläpäällikkö Mervi Ahonen kertoo.

Hän päätyi itsekin kameroiden eteen, ei niinkään innokkaana, mutta sitäkin lojaalimpana parrasvaloihin astuvia työryhmänsä jäseniä kohtaan. Pääosassa Varkauden ABC:n jaksoissa ovat Mervin lisäksi Hanne Sirkkiä, Mikko Honkanen, Juha Ahonen, Iiris Eronen sekä Kuopiosta ABC Pitkälahdesta vahvistuksena joukkoon liittynyt Jani Ranta.

Tilaisuus, joka ei toistu

Varkauden tavoin Tankkaustarinoissa esittäytyy tällä kaudella uutena paikkana ABC Renkomäki Lahdesta. Ensimmäiseltä kaudelta tutut ABC Vaajakoski ja ABC Lohja ovat edelleen mukana.

Henkilökunnan ohella sarjassa tavataan Apsin vakiasiakkaita ja värikkäitä, paikallisia persoonallisuuksia. Lisäksi asiakasterveisiä on kuvattu useilla ketjun asemilla, muun muassa ABC Pitkälahdessa Kuopiossa joulukuussa.

Suomen suurimpiin kuuluva tuotantoyhtiö Aito Media valitsi formaattiin sopivat ja kiinnostavat persoonat työntekijöiden koekuvausten perusteella.

Hanne kertoo lähteneensä sarjaan mukaan tilaisuuden ainutkertaisuuden vuoksi.

– Onhan tämä kokemus, joka ei toistu. Voinpahan joskus tulevaisuudessa kertoa lapsenlapsille, että minäpä se olen ollut telkkarissa ja katsoa heidän kanssaan jaksoja jostain silloin käytössä olevasta palvelusta. Täytyy tunnustaa, että olen myös yllytyshullu, joka oli helppo ylipuhua mukaan, Hanne nauraa.

Lopputulos jännittää

Jaksoissa ABC:n elämä avautuu kaikissa väreissään. Katsojat pääsevät elämään henkilökunnan mukana iloja ja suruja, kiirettä ja touhua, tilannekomiikkaa ja tiivistä työtoveruutta.

­– Tilanteet ovat aitoja tapahtumia elävästä elämästämme, mutta enempää kuvausten yksityiskohdista emme voi paljastaa, Mervi ja Hanne kertovat.

Kokemus on jo tähän mennessä, kun kuvaukset ovat vielä kesken ja lopputulos pelkkää arvailua, synnyttänyt monenlaisia tunteita. Kaksikkoa mietityttää ennen muuta se, näyttävätkö he viihteellisessä sarjassa aidoilta itseiltään.

– Kuvauksissa on ollut mielenkiintoista, kivaa ja nauruntäytteistä. Mutta välillä myös epäilyttää, nolaammeko itsemme ihan totaalisesti tai näyttääkö siltä, että kyseessä on asiakaspalvelun ammattilaisten sijasta leikkikouluosasto. Jännittää aika tavalla, miltä valmiit jaksot näyttävät, Tankkaustarinoiden tulevat tähdet tunnustavat.

Kimmo Mattila, Arto Julkunen ja Anja Huovinen pääsivät esittelemään paikallista ukulelen soittotaitoa Tankkaustarinoihin.

Henkilökunta innostui jammailemaan musiikin tahtiin. Mervi ja Juha ovat realitysarjan tulevia tähtiä.

Hanne pääsi näppäilemään soitintaan ukulelemaestron Arto Julkusen opastuksella. Tämäkin kohtaus nähtäneen Tankkaustarinoissa kesällä.