Sinulla töissä – Aleksi


25.1.2024

PeeÄssän matkailu- ja ravintolakaupan sekä ABC-toimialan uusi johtaja Aleksi Vuorinne on tehnyt pitkän kierroksen jälkeen paluun kotikaupunkiinsa Kuopioon. Hänellä on elämässään kaksi suurta rakkautta, perhe ja työ.

Aleksi Vuorinne istuu kiireettömän oloisena Original Sokos Hotel Puijonsarven kokoustila Renkussa. Hän puhuu rauhallisesti ja harkitsevasti, vaikka PeeÄssän uudella toimialajohtajalla on tällä hetkellä poikkeuksellisen paljon keskeneräisiä asioita käsissään. Työtä ja tekemistä on paljon, mutta kun suunta on selvä, pelimerkit hyvät ja perusasiat kunnossa, voi tulevaisuuteen katsoa luottavaisin mielin.

– PeeÄssä on hieno osuuskauppa, jonka Parhaan Elämän Edelläkävijä Savossa -visio tuntuu timanttiselta ja viime syksynä lanseeratut uudet arvot Tunteella, Ylpeästi, Toimeliaasti ja Yhdessä ovat aitoja ja kolahtavat kohdallani. Täällä on kehittämisen intoa, eteenpäin menemisen fiilistä ja todella vahvaa osaamista kaikilla eri tasoilla. On hienoa saada tehdä töitä ammattitaitoisten ja työlleen omistautuneiden ihmisten kanssa, Aleksi toteaa.

Hän sanoo hypänneensä liikkuvan junan kyytiin sielua ja sydäntä myöten.

– Matkailu- ja ravitsemiskauppa on ala, jota rakastan, ja Pohjois-Savossa on matkailun kehittämiseen erityisesti Tahkon ansiosta valtavasti mahdollisuuksia, Aleksi kuvailee.

Uusi pesti tarjoaa hänelle myös mahdollisuuden oman osaamisen kehittämiseen ja uuden oppimiseen.

– En ole aiemmin päässyt johtamaan ABC-liiketoimintoja. Vastuulleni kuuluu nyt toimialajohtajana hotellien ja ravintoloiden lisäksi liikennemyymäläkauppa, liikenne-energiat eli polttonestekauppa ja ABC Lataus -palvelut sekä autopesupalvelut. Se on todella mielenkiintoista ja innostavaa.

Tärkeintä ovat aina ihmiset

Ensimmäiset viikot PeeÄssässä Aleksi on käyttänyt toimipaikkoihin ja ihmisiin tutustumiseen. Hän on halunnut mahdollisimman nopeasti oppia tuntemaan väkensä ja kuulla henkilöstön mietteet siitä, missä hotelleissa, ravintoloissa ja ABC-lipun alla mennään.

– Työssäni tärkeintä ovat aina ihmiset. Ilman osaavaa ja työssään viihtyvää henkilökuntaa ei tällä alalla voi pärjätä. Olen kuitenkin vaativa, yhtä lailla muille kuin itsellenikin. Asetan riman korkealle, ja annan kaikkeni auttaakseni omaa porukkaani onnistumaan. Ponnistelen yhdessä muiden kanssa ja kannan vastuun.

PeeÄssän hotelli- ja ravintolakaupan toimiala on ollut pitkään hyvässä iskussa, mutta tilanne on kääntynyt päälaelleen muutamassa vuodessa koronapandemian, yleisen taloudellisen tilanteen ja asiakkaiden kulutusmuutosten yhteisvaikutuksena. Tuloskehitys on nyt pikimmiten saatava nousu-uralle, ja tarvetta on myös toimintamallien ja -tapojen uudistamiselle. Tästä syystä parhaillaan on käynnissä koko toimialaa koskevat muutosneuvottelut.

– Tilanne on poikkeuksellinen, mutta tästä selvitään, nyt on vain heikompi jakso menossa. Takavuosien tapaiselle taloudelliselle menestykselle ovat kaikki edellytykset olemassa, mutta se vaatii tehokkuuden parantamista, rohkeaa uudistumista ja tekemisten suoraviivaistamista. Perusasiat ovat kunnossa, meillä on osaavia ihmisiä ja kaiken kaikkiaan hyvin ammattitaitoinen henkilökunta, joka haluaa tehdä työnsä hyvin ja menestyä, edellisessä työpaikassaan Etelä-Karjalan Osuuskaupassa matkailu- ja ravitsemiskaupan huippuvireeseen nostanut uusi toimialajohtaja linjaa.

 

15 vuotta S-ryhmässä

Helposti lähestyttävä, kuunteleva, kohtelias ja ystävällinen Aleksi on syntynyt Etelä-Savossa Ristiinassa, josta perhe muutti Kuopioon hänen ollessaan kolmevuotias.

– Olen aina pitänyt Kuopiota kotikaupunkinani. Koen palanneeni juurilleni.

Ennen Kuopioon siirtymistään Aleksi on tehnyt töitä S-ryhmässä 15 vuotta matkailu- ja ravintolakaupan parissa, vastuullisissa päällikkö- ja johtajatehtävissä pääkaupunkiseudulla, Joensuussa ja Lappeenrannassa.

– Vastuullani on nyt kuitenkin suurempi kokonaisuus kuin koskaan aiemmin.

Aleksi on aina ollut hyvin vahvasti työorientoitunut, mutta elämänsä keskipisteeseen hän nostaa itseoikeutetusti 9-vuotiaan poikansa Väinön ja puolisonsa Jonnan.

– Olen asunut näin alkuun viikot Kuopiossa ja viikonloput Lappeenrannassa, mutta perheen yhdistämiselle on uskottava suunnitelma. Väinö muuttaa kesään mennessä Kuopioon ja Jonna siinä vaiheessa, kun on sopiva hetki irtautua Liiga-SaiPasta. Koti etsitään sitten, kun asumme taas kaikki samassa osoitteessa.

Mestari-DJ 30 vuoden takaa

Vapaa-aikaan kuuluu kaikenlaista touhuilua perheen kesken. Kesäaikaan koko perhe viettää aikaa purjehtimalla, yleensä Saimaalla, mutta jatkossa varmasti aiempaa enemmän myös Kallavedellä ja muilla Pohjois-Savon isoilla järvillä. Aleksi omistaa veneen puoliksi Kuopiossa asuvan isänsä kanssa.

Aleksi tunnustaa, että lähestyvän ikämerkkipaalun merkeissä on viidenkympin villitys iskenyt.

– Vuonna 1993 voitin DJ-kisoissa Suomen mestaruuden. Nyt levyjen soittaminen on alkanut poltella uudestaan. Ensin soittelin kotona autotallissa kasaria ja ysäriä, ja siitä rohkaistuneena kävin viime vuonna keikoilla useammissa Etelä-Karjalan Osuuskaupan ravintoloissa. Saa nähdä, jatkuuko DJ-ura PeeÄssässä, Aleksi Vuorinne hymyilee.