Puijonsarven Toni Karjalainen on valittu kokkileijonien ydinryhmään


19.5.2023

Kuopiolaisen Original Sokos Hotel Puijonsarven keittiöpäällikkö Toni Karjalainen on valittu Suomea kansainvälisillä areenoilla edustavan, maamme ruokalähettiläänä toimivan kokkimaajoukkueen hallitukseen. Culinary Team of Finland ry:n hallituksessa ei ole aiemmin ollut keittiömestareiden alueyhdistysten edustusta.

 

– Culinary Team of Finlandin eli Suomen kokkimaajoukkueen jäsenet ovat parhaimpia ja näkyvimpiä ruokalähettiläitämme. Kilpailutoiminnassa joukkuetta voisi verrata kiekkoleijoniin, sillä meillä on äärimmäisen ammattimainen valmentautuminen ja sitoutuminen yhteiseen päämäärään, Toni Karjalainen kuvailee.

Maajoukkueen uusi hallitus nimettiin huhtikuussa. Toni edustaa kokoonpanossa keskisen Suomen keittiömestareiden alueyhdistyksiä. Toinen alueellinen hallituspaikka on Pohjois-Suomen alueyhdistysten nimissä.

– Toimin täällä Savon alueella linkkinä kotimaisia elintarvikkeita suosivan kokkimaajoukkueen ja keittiömestareiden alueyhdistysten välillä. Alueyhdistysten tuki joukkueelle on tärkeää, kun se vie eteenpäin ja maailmalle suomalaista ruokakulttuuria ja -osaamista.

 

Savolaisia ässiä hihoissa

Arjessa hallituksen jäsenyys tarkoittaa ajoittaisia kisamatkoja ja tapahtumia sekä paljon kokouksia, joista valtaosaan Toni osallistuu verkkoyhteyksien kautta.

– Arvostan tätä tehtävää todella paljon, ja olen ylpeä siitä, että ammattiosaamiseni on arvioitu näin korkealle. Saan verkostoitua maanlaajuisesti alan parhaiden osaajien kanssa ja olla omalta osaltani tukemassa kokkileijonia matkalla kohti kisoja ja kisoissa paikan päällä.

Joukkueen päätähtäimenä on World Cup Luxemburgissa sekä neljän vuoden välein järjestettävät kokkien olympialaiset, jotka ovat seuraavan kerran helmikuussa 2024 Saksassa Stuttgartissa. Kymmenhenkinen joukkue valmistautuu toiminnanjohtajan ja joukkueenjohtajan luotsaamana kilpailuihin harjoittelemalla eri osa-alueita.

– Sen verran voin paljastaa, että hyvältä näyttää. Meillä on muutama salainen valmennuksellinen ässä hihassa, muun muassa kuopiolaislähtöinen lahjakas joukkueenjohtaja Katja Tuomainen. Savolaisuus näkyy myös seuraavassa kisamenussa, jonka alkuruoan villi kuha tulee meidän maakuntamme puhtaista vesistä.

Kokkimaajoukkueen tärkeä tehtävä onkin valjastaa suomalaisen keittiön parhaat puolet, nostaa esiin monipuolisia ja puhtaita raaka-aineitamme ja viedä luonnollista makumaailmaamme kansainvälisille areenoille.

 

Lisää kiinnostusta Puijonsarvea kohtaan

Kokkimaajoukkueen rooliin kuuluu myös positiivisen sanoman vieminen kouluihin suomalaisesta ruoasta ja alan osaamisesta.

– Uskon, että kokkimaajoukkueen alueellinen edustus lisää entisestään mielenkiintoa Puijonsarvea kohtaan oppilaitosyhteistyön näkökulmasta. Meidän ravintolamme ovat entistäkin kiinnostavampia nuorten kokkien harjoittelu- ja työpaikkoja, Toni ennakoi.

Hän kannustaa kaikkia savolaisia kokkeja ottamaan yhteyttä, mikäli kulinaarinen kilpaileminen maailmanluokan tapahtumissa kiinnostaa.

­– Potentiaalisia kandidaatteja kutsutaan mukaan harjoitusleireille, joiden kautta on mahdollista nousta maajoukkueeseen. Harjoitusleirit tarjoavat oivallisen mahdollisuuden verkostoitua, oppia uutta ja vahvista omaa ammattitaitoa, Toni Karjalainen korostaa.