Neljä vuosikymmentä osuuskaupassa, pääosin päällikkötehtävissä


7.8.2023

Iisalmen Rosson ravintolapäällikön Tarja Rönkön elämässä viime maaliskuun viimeinen maanantai 27.3. oli arkinen työpäivä, mutta samalla myös hyvin merkityksellinen päivä.

– Minulla tuli täyteen tasan 40 vuotta töissä osuuskaupassa, Tarja paljastaa.

 

Tarja Rönkkö tuli vuoden 1983 maaliskuussa kyselemään kesätöitä äskettäin avatusta, Iisalmeen pizzat tuoneesta Rossosta. Vaikka hän ei silloin asiaa tietenkään aavistanut, kyseinen hetki paalutti Tarjan koko tulevan työuran.

– Ensin tein Rossossa tarjoilijan töitä koulun ohella, ja valmistuttuani etenin nopeasti vuoromestariksi. Muutaman vuoden jälkeen pääsin kokeilemaan siipiäni ensimmäisessä päällikköpaikassani, Pyhäsalmella silloisessa BellaBirrassa, josta palasin Iisalmeen vetämään Olutmestaria sekä O’Nelly’s Irish Baria. Ympyrä sulkeutui, kun siirryin vuonna 2010 Rossoon ravintolapäälliköksi. Elämä muuttui hyvin toisenlaiseksi, kun ilta- ja yötyö vaihtui aamu- ja päivätöihin, Tarja muistelee.

 

Neljä vuosikymmentä on pitkä aika saman työnantajan palveluksessa.

– Osuuskauppa Koljonvirta sekä vuonna 1991 fuusion myötä syntynyt Osuuskauppa PeeÄssä ovat olleet minulle hyviä ja luotettavia työantajia. Hyvä työyhteisö, vaihtelevat työtehtävät sekä mahdollisuus jatkuvaan kouluttautumiseen ja urapolulla etenemiseen ovat pitäneet työn mielekkäänä. Tuntuu, että minulla on koko osuuskauppaurani ajan ollut aina joku kurssi menossa, Tarja hymyilee.

 

Rakkaudesta lajiin

Tarja Rönkkö tunnustaa, että hän tekee työtään rakkaudesta lajiin.

– Työ on ollut minulle suuri intohimo ja oikeastaan jopa elämäntapa. Se johtuu ehdottomasti ympärilläni olevista ihmisistä, sekä työkavereista että asiakkaista. Heistä osa on aina uusia, mutta paljon on myös ihmisiä, joiden kanssa olemme yhdessä taivaltaneet pitkän matkaa.

Vastikään lattiasta kattoon uudistuneen Original Sokos Hotel Koljonvirran katon alla palvelevalla Rossolla on Iisalmessa hyvin vankka asema ja runsaasti uskollisia asiakkaita.

– Meillä on hyvin lämminhenkinen ja leppoisa tunnelma. Asiakkaiden kohtaamisessa olemme aina olleet vahvoilla, ja nyt kun hotellin ravintolamaailman puitteetkin on saatu kuntoon, asiakkaamme – niin hotellivieraat kuin kaupunkilaisetkin – viihtyvät meillä entistäkin paremmin.

Tarjalla on vielä useita työvuosia edessä. Hänellä ei ole mitään hinkua pois uudistuneen hotellin katon alta, mutta pitkän linjan ravintola-ammattilainen on valmis tekemään muutoksia työtehtäviinsä, jos jotain sopivaa tulee tarjolle.

Välittävä äitihahmo

Tarjan mukaan esihenkilötyö on muuttunut erityisesti viime vuosina todella paljon.

– Ennen johtaja määräsi kaikesta, eikä työntekijöiden tehtävä ollut kysellä tai kyseenalaistaa mitään. He eivät myöskään tienneet mitään siitä, mihin heidän työnsä vaikuttaa ja mikä merkitys sillä on laajemmin koko organisaation kannalta.

Tänä päivänä tilanne on aivan toinen.

– Ihmisten johtaminen on muuttunut koko ajan enemmän ja enemmän valmentamiseksi, ja hyvä niin, ehdottomasti. Työryhmässä käydään jatkuvaa vuoropuhelua, vastuuta jaetaan ja mielipiteitä kysytään ja kuunnellaan. Ihmisille annetaan tilaa, vastuuta ja mahdollisuuksia oivaltaa itse ja tietoa jaetaan todella avoimesti.

Tarja kuvailee itseään välittäväksi päälliköksi. Hän tunnustaa olevansa työryhmäläisilleen välillä äitihahmo.

– Haluan, että jokainen työryhmäni jäsen kokee, että jokaisena päivänä on mukava tulla töihin ja olla töissä. Meillä PeeÄssässä on hyvin selkeät toimintamallit, jotka antavat ihmisten ja työryhmien johtamiselle hyvät raamit ja puitteet. Esimerkiksi varhaisen tuen mallin ansiosta työssä jaksamiselle on rakennettu hyvä turvaverkko.

 

Uudistus toi mukanaan paljon uutta

Suuri muutos on ollut tietysti myös Original Sokos Hotel Koljonvirran kattava uudistus. Rosso on nyt sekä tunnelmaltaan että miljööltään aivan erilainen kuin vuosi takaperin. Ruokalistakin on uudistumassa syksyllä.

– Olen aina sanonut, että kymmenen vuotta yhdessä paikassa päällikkönä on aika, jonka jälkeen on paikallaan vaihtaa uuteen tehtävään. Nyt minulla on tullut Rosson päällikkönä tuo aikaraja jo periaatteessa vastaan, mutta talon täydellisen remontin myötä omaan työhöni on tullut paljon uusia asioita ja toimintatapoja. Uudistuksen myötä meillä on ollut myös paineita työryhmän kasvattamiseen.

Onnistunut uudistus on tehnyt Rossosta entistäkin suositumman kaupunkilaisten ja hotellivieraiden kohtaamispaikan.