”Hinnat on small ja hymyt on larget, se on meidän S-market”


3.11.2023

Pienistä hinnoista ja isoista hymyistä tunnettu S-market avattiin marraskuun 1. päivänä Sonkajärvelle. Koko kylä näytti olevan liikkeellä, sen verran tiivis oli tunnelma heti ovien avautuessa aamukymmeneltä. 

Teksti Kristiina Tammitie | Kuvat Pentti Vänskä

Marketpäällikkö Mira Lindroos esittelee avajaisten kunniaksi teetettyä kangaskassia. Ensimmäiset 150 asiakasta sai Sonkajärvi-kassin tuotteilla täytettynä.

– Tämä teksti tuli eräältä asiakkaaltamme, joka oli bongannut sen jostakin. Kasseja jaetaan yhteensä 400, joten niitä tullaan varmasti näkemään jatkossa kylänraitilla paljon, Mira arvelee.

 

– Ihanaa, kun kaikki on uutta, avaraa, valoisaa ja toimivaa. Olemme saaneet ihan uuden työpaikan, Varpu Sirviö, Petra Sipola, Mira Lindroos, Kati Kärkkäinen ja Pirkko Tissari iloitsevat.

Uutta on muun muassa kahvi- ja mehukone, itsepalvelukassa sekä kylmä hyllypääty annosmehuille ja kylmille kahvijuomille. Valikoimia on viilattu vastaamaan aiempaa paremmin sonkajärveläisten tarpeisiin ja lisäyksiä tehdään asiakastoiveita kuunnellen.

– Merkittävä asia on myös myymälän energiatehokkuus. Ovellisissa kylmäkalusteissa käytetään ympäristölle haitatonta kylmäainetta, ja hiilineutraaliutta vahvistavat myös sähköä omaan käyttöön tuottavat aurinkopaneelit.

 

Uusi S-market on yläsavolaisen työn ja tekemisen taidonnäyte, kyläläisten oma kauppa aidoimmillaan. Myymäläelementit on tehty Omatalo Oy:n talotehtaalla. Niiden rakentamisessa ja kuljetuksessa sadan metrin päähän minimoitiin päästöt ja maksimoitiin paikallisuus.

Omatalon väki kävi heti avauksen ensitunteina katsomassa, miltä omin käsin rakennettu kauppa näyttää valmiina.

– Kyllä täytyy sanoa, että hyvältä. Pitää tulla illalla vielä paremmin tutustumaan. Tässähän sitä kaupassa aina käydään, niin äkkiä tulee tavaroitten järjestys tutuksi, Kari Laukkanen ja Mika Kainulainen sanailivat.

Sonkajärveläinen Hannu Keränen on kolmatta kautta PeeÄssän hallintoneuvoston jäsen.

– Onhan tämä valtavan iso asia Sonkajärvelle. Päällimmäisenä ihmisillä on kiitollisuus siitä, että PeeÄssä investoi pienillekin maaseutupaikkakunnille, vie aluetta eteenpäin, uskoo sen voimaan ja huolehtii ihmisten hyvinvoinnista.

S-market-investointia aikaistettiin alkuperäisestä suunnitelmasta.

– Oli viimeisiä aikoja rakentaa uusi, koska vanha myymälä oli yksinkertaisesti tiensä päässä. Nyt väki on hyvin tyytyväistä, eikä moitteita kuulu mistään. Kriittisin kuulemani kommentti oli se, kun joku harmitteli kauppamatkan pidentymistä sadalla metrillä, Hannu naurahtaa.

Sonkajärven Martat huolehtivat avauspäivän kakkukahvitarjoilusta.

– On tässä ollut vilskettä. Ensimmäisen tunnin aikana kakkua on mennyt jo pari sataa palaa. Kyllä ovat ihmiset kovasti tyytyväisiä näkemäänsä, paikallisen marttaseuran puheenjohtaja Elvi Niskanen arvioi.

– Kyllä uusi on aina uusi. Niin on hulppeeta ja hyvän näköistä. Valoisaa ja selkeää, avarat käytävät ja tuotteet löytyivät helposti. Sekin on yksi kaupan tärkeimpiä asioita, että ihmiset ovat ystävällisiä toisilleen. Hymy ja positiivisuus eivät maksa mitään, Sirkku ja Juhani Korolainen muistuttivat.

Sukevalta Suomäen tilalta avajaisiin olivat tulleet maistattamaan oman tilan mansikkamehua Anu Vartiainen ja Viljami Partanen.

– Perunaa, mehua ja kesällä myös mansikkaa toimitetaan PeeÄssän kauppoihin, Sonkajärven lisäksi Varpaisjärvelle, Lapinlahdelle ja Iisalmeen, pariskunta vinkkasi.

– Kyllä minua voi kanta-asiakkaaksi sanoa. Tänne houkuttavat edulliset hinnat, Bonusten saaminen ja edelleen sopiva sijainti. Meillä on nyt kaksi komeaa rakennusta rinta rinnan, tien molemmin puolin. Kirjasto ja S-market muodostavat ikään kuin portin Sonkajärvelle, Henri Rönkkö kuvaili.

Reetu Komulainen ja Sanni Huttunen käyvät Sonkajärven lukiota ja tekevät opiskelun lomassa työvuoroja S-marketissa. Avaus osui koulupäivään, mutta pitihän kaupalle poiketa aistimaan ainutkertaista avaustunnelmaa.

– Tosi siistiä on ollut päästä mukaan tällaiseen projektiin. On ollut mielenkiintoista nähdä, miten paljon on laittamista uudessa kaupassa, ennen kuin se on valmis avattavaksi. Uusi myymälä vahvistaa työmotivaatiota, kun olosuhteet ovat kunnossa, Reetu totesi.

– Huippuhyvää työtä on työryhmä tehnyt palvellessaan vanhalla myymälällä asiakkaita ja valmistellessaan samaan aikaan uutta myymälää avauskuntoon. Ihan kympin suoritus, ryhmäpäällikkö Petri Haimakainen kiitteli S-marketin toimeliasta henkilökuntaa. Samaa mieltä oli ilmapallojen jakamiseen avuksi tullut Iisalmen Prisman johtaja Heli Wilska.

– Taas yksi osoitus siitä, että meidän porukassa on voimaa, kaksikko ihasteli.