Energiatehokas Varkauden uusi Prisma


11.11.2020

Uuden Prisman investointi on investointi maakunnan palveluihin ja sen arvo on 20 miljoonaa euroa.

– Uuden Prisman rakentaminen on asiakasomistajien paljon toivoma uudistus Varkaudessa. Sillä parannetaan lähialueen palveluita merkittävästi. Uusi myymälä palvelee asiakasomistajiamme pitkälle tulevaisuuteen. Tämä on hanke työllistää 70 lähialueen yritystä, puhumattakaan muista yrityksistä, summaa vähittäiskaupan toimialajohtaja Jouni Ruotsalainen.

Vastuullinen investointi

Rakentamisessa kiinnitetään erityistä huomiota vastuulliseen rakentamiseen ja ympäristöasioihin. Energiatehokkuus varmistetaan uusimpia innovaatioita hyödyntäen. Tavoitteena on lisätä uudistuvan energian käyttöä entisestään koko PeeÄssän alueella. Uuden Prisman katolle rakennetaan aurinkopaneelit, oma aurinkovoimala, jonka teho tulee yltämään 20 % Prisman energian kulutuksesta aurinkoisena kesäpäivänä. Myymälän käyttämästä sähköstä 27 % saadaan tuulisähköstä. Parkkipaikalle rakennetaan myös sähköauton latauspaikkoja..

Valaistus rakennetaan energiatehokkailla led-valoilla. Asioinnin mukavuutta lisäävät myös energiatehokkaat kylmäkalusteet, kun uudet ovelliset kylmäkalusteet pitävät viileän ilman kalusteiden sisällä ovien ansiosta. Kylmäkalusteissa käytetään kylmäaineena ympäristölle haitatonta hiilidioksidia.

– Vanha Prisma on rakennettu lähes 50 vuotta sitten ja sekä kiinteistö että sen tekniikka on kaikilta osin hyvin vanhentunut. Uusi Prisma tuo meidät energiankäytössä aivan uudelle tasolle ja voimme aidosti puhua energiatehokkaasta yksiköstä. Investoinnit ympäristövastuullisiin laitteisiin on 3 miljoonaa euroa. Niiden kautta tavoittelemme 30% sähkön säästöä verrattuna Vanhaan Prisman energian kulutukseen ja 10 % säästöjä jätteiden vähentämiseen, kuvailee kiinteistöpäällikkö Tomi Vierimaa.

Prisman rakentajana toimii Lehto Group Oyj. Yhteistyö rakentajan kanssa on erittäin tiivistä. Yhteistyössä huolehdimme siitä, että hanke toteutetaan talotekniikan osalta laatuohjelmamme mukaisesti, erityisesti energiaa säästäviä ratkaisuja painottaen.