Ekologisen kylmän eturintamassa


9.2.2023

PeeÄssä on ollut kaupan alan eturintamassa modernisoimassa kylmäjärjestelmiä ympäristölle haitattomiksi.

 

PeeÄssän kylmälaiteuudistus on ollut pitkäjänteinen projekti, jossa loppusuora häämöttää.

– Kun Vesannon ja Karttulan uudet S-marketit sekä Tervon uusi Sale valmistuvat kesäksi 2024, olemme jälleen muutaman askeleen lähempänä hiilinegatiivisuutta. Oman toimintamme ilmastopäästöt pienenevät edelleen, kun uusimme loputkin kylmäjärjestelmät Sale-myymälöissämme sekä Keiteleen, Sonkajärven ja Rautalammin S-marketeissa. Muutaman vuoden sisällä luovumme otsonikerrokselle haitallisista kylmäaineista kokonaan, hyvissä ajoin ennen kuin lainsäädäntö sitä edellyttää, kenttäpäällikkö Timo Heiskanen kuvailee.

­

Laitteet eivät kuormita ilmastoa

Uusissa laitteissa ei tälläkään hetkellä saa enää käyttää aineita, joiden haitallisuutta ilmakehälle kuvaava GWP-indeksi on yli 2 500.

– Meidän uudet kylmälaitejärjestelmät perustuvat hiilidioksidiin, jonka GWP-indeksi on 1, kun vanhoissa laitteissa alalla hyvin yleisesti edelleen käytössä olevan R404-kylmäaineen vastaava luku on 4 000. R404 onkin kylmäaine, jonka käyttämiseen on takarajaksi asetettu vuosi 2030, ylläpitopäällikkö Jussi Lampinen kertoo.

 

S-market Keilankanta oli ensimmäinen

PeeÄssän ensimmäinen maalämpöön yhdistetty kylmäjärjestelmä otettiin käyttöön 2010 S-market Keilankannassa. Muutama vuosi myöhemmin vastaava järjestelmä tehtiin myös hypermarket-kokoluokan myymälään, kun Iisalmen Prismaa uudistettiin.

– Olemme tehneet pioneerityötä ilmastolle haitattomien ja energiatehokkaiden, kansilla ja ovilla varustettujen kylmälaitteiden käyttöönotossa Suomessa. Etenkään isoissa hypermarketeissa ei yleensä ole ovellisia kylmiä, mutta meillä ne laitettiin jopa Kuopion Prismaan, joka on asiakas- ja myyntimäärillään yksi Suomen suurimmista Prismoista, Timo kuvailee.

 

Kulutus pienentynyt viidenneksellä

Nämä ratkaisut ovat johtaneet siihen, että PeeÄssän energiankulutuskäyrä on suunnannut alaspäin jo vuosien ajan.

– Sähkönkulutuksemme on pienentynyt 20 prosenttia, kun verrataan vuosia 2015 ja 2022 keskenään, vaikka samaan aikaan kaupan neliöt ja kylmäsäilytysmetrit ovat tuntuvasti lisääntyneet. Tästä säästöstä reilusti yli puolet on tullut kylmälaiteuudistuksilla sekä entistä tehokkaammalla kylmälaitteiden jäähdyttämisestä syntyvän lämmön talteenotolla, Jussi kertoo.

 

Etävalvontaa 24/7

PeeÄssän marketeissa kylmä- ja pakkaskalusteet on tavallisesti kytketty keskuskoneelliseen järjestelmään, jota seurataan ja tarvittaessa säädetään 24/7 toimivan etävalvonnan kautta.

– Järjestelmä ilmoittaa kaikista muutoksista lämpötilassa. Valvomossa nähdään heti, jos esimerkiksi maitokaapin yksi ovi on jäänyt auki tai pakastekaapissa pizzalaatikko on siirretty anturin eteen. Kalusteiden häiriöttömän toiminnan ja väärien hälytysten välttämisen kannalta kaupan henkilökunnalla on tärkeä rooli. Kalusteita ei saa ylitäyttää ja niiden siivous ja sulatus on tehtävä ohjeistuksen mukaisesti.

 

Pakkanen pelasti

Uutta teknologiaa edustavat kylmälaitteet ovat pääsääntöisesti toimineet moitteettomasti. Vuorelan S-marketissa tapahtui kuitenkin viime vuoden lopulla haaveri, jonka muistavat varmasti sekä työntekijät että asiakkaat.

– Yhden kylmää tuottavan kompressorin hajoaminen ei näy myymälässä, mutta jostain tuntemattomasta syystä S-marketin kaikki kolme kompressoria rikkoutuivat samalla kerralla. Onni onnettomuudessa oli kova pakkanen, joten osa tuotteista saatiin pikavauhtia myymälän takapihalle tuotuun konttiin turvaan. Hävikkiä kuitenkin syntyi ja tuoretuotteiden sekä pakasteiden saatavuus oli pari päivää sanalla sanoen heikko, ennen kuin uudet laitteet saatiin asennettua.

 

Juomakaapissa 12 astetta

Talven mittaan PeeÄssän kauppoihin on tullut aika ajoin asiakkailta kyselyjä siitä, miksi juomakaapista ei vedetä pistoketta irti seinästä, kun sähkö on kallista ja sen riittävyyskin välillä vaakalaudalla.

– Järjestelmän toimivuuden takia Keskuskoneelliset kalusteet on parempi pitää ajossa. Olemme kuitenkin nostaneet juomakaappien lämpötilaa kuudesta asteesta kahteentoista asteeseen energiansäästötalkoiden merkeissä. Samasta syystä olemme poistaneet kokonaan kassojen läheisyydestä omakoneelliset kylmäkalusteet ainakin kevääseen saakka, Timo ja Jussi selvittävät.

– Kaupoissamme on valtavasti kylmätiloja, -altaita ja -kaappeja, joiden jäähdyttämiseen tarvitaan energiaa. Siksi ei ole ollenkaan sama, millä keinoilla energia tuotetaan ja miten tehokkaasti sitä käytetään, ylläpitopäällikkö Jussi Lampinen toteaa.

 

PeeÄssän uusissa kylmäjärjestelmissä kylmäaineena toimii hiilidioksidi, josta ei aiheudu ilmastopäästöjä.