ABC Pyhäjärvellä Yhteys-taidenäyttely


20.11.2023

ABC Pyhäjärvi taipuu moneen muotoon. Liikennemyymälä on aina ollut kyläläisten kokoontumispaikka ja ohikulkijoiden taukopaikka, mutta yhtä lailla se toimii myös taidenäyttelyn paikkana.
– Tämähän on parempi paikka kuin yksikään galleria, taiteilija Eeva Kouvalainen hymyilee

Juttu: Kristiina Tammitie | Kuvat Pentti Vänskä

Eeva Kouvalaisen taidenäyttely Yhteys on ollut marraskuun alusta lähtien esillä ABC Pyhäjärvellä. Se on herättänyt asiakkaiden parissa paljon kiinnostusta heti pystytyspäivästään lähtien. Vuoden loppuun saakka esillä on parikymmentä toinen toistaan värikkäämpää teosta, joita yhdistää rohkea värien käyttö, mielikuvituksen vapaa lento ja mielenkiintoinen maalaustekniikka, joka tuo koko näyttelylle varsin omaperäisen ilmeen. Eeva Kouvalaisella on hyvin persoonallinen ja tunnistettava tyyli, jossa sekoittuvat sadunomaisuus, myyttiset tarinat ja vahva symboliikka helposti lähestyttäväksi kokonaisuudeksi.

– Jokaisella teoksella on vahva luontoyhteys ja tarina, joka yhdistää monia aikoja ja kerroksia. Usein maalauksen tarina löytyy mytologiasta, esimerkiksi Kalevalasta, Eeva kuvailee.

Eeva Kouvalainen esittelee näyttelyn nimikkoteosta Yhteys, jossa siipensä levittänyt lintu ja hunnutettu, naamioitunut nainen katsovat toisiaan. Maalaukseen sisältyy monenlaista symboliikkaa.
– Mytologiset uskomukset ja sanonnat sielulintuista elävät edelleen Suomessa, Eeva kuvailee.

Tavoitteena virkistävä elämys arjen keskellä

Moni taiteilija todennäköisesti kavahtaisi ajatusta töidensä esittelystä ABC:llä, jossa kahvitellaan ja ruokaillaan näyttelyn keskellä. Eeva Kouvalainen kuitenkin vakuuttaa, ettei hänen uskottavuutensa taiteilijana kärsi millään tavalla arkisesta paikasta, päinvastoin.

– Näyttelyyn on helppo tulla, ilman minkäänlaista kynnystä niidenkin, jotka eivät koskaan ole käyneet yhdessäkään galleriassa. Haluan antaa mahdollisimman laajalle joukolle ihmisiä mahdollisuuden pysähtyä ja kenties löytää maalauksistani jotain itseä koskettavaa ja puhuttelevaa. Ehkäpä joku näkee maalauksessa oman voimaeläimensä, toinen lähtee ajatusmatkalle toisenlaisiin yhteyksiin. Toivon, että hetki maalausteni parissa on virkistävä elämys, joka yhdistää katsojan itseensä syvemmin.

Eeva muistuttaa, että jokaisella katsojalla on jokaisesta teoksesta oma tulkintansa.

– Katsoja antaa maalaukselle merkityksen, joka parhaassa tapauksessa ravitsee sielua ja mieltä.

Luomisprosessiaan Eeva kuvailee mustetahratekniikaksi. Hän roiskaisee kankaalle mielivaltaisesti värejä abstraktiksi pohjaksi, josta lähtee työstämään teosta eteenpäin sen mukaan, mitä kankaalla näkee. Lopputulos on luomistyön aikana taiteilijalle itselleenkin vielä arvoitus, mutta kun maalaus on valmis, on myös tarina kasassa.

 

Isän piirustuksia esillä

Näyttelyn nimi Yhteys viittaa luontosuhteen ohella Eevan omiin juuriin Pyhäjärvellä sekä taiteellisuuteen, jonka hän on saanut verenperintönä isältään.

– Täällä ABC:llä on ollut paikan avaamisesta lähtien esillä edesmenneen isäni Matti Korhosen piirroksia. Näyttelyn tuominen samaan tilaan on tähänastisen taitelijaurani kohokohta, aiemmin tänä vuonna Tankavaaran Kultakylässä useamman pyhäjärveläistaiteilijan yhteisnäyttelyyn osallistunut Eeva kertoo.

Näyttelyn teoksia voi myös ostaa. Varatut maalaukset toimitetaan perille vuodenvaihteen jälkeen, kun näyttely on purettu.

– Akuuttiin taiteennälkään paikan päällä on myynnissä edullisia taideprinttejäni, kuten kortteja ja julisteita.

Liikennemyymäläpäällikkö Henna Matinniemi ja apulaisliikennemyymäläpäällikkö Sari Kettunen ottivat Eeva Kouvalaisen ja hänen taidenäyttelynsä avosylin vastaan ABC:lle. Ehdotuksen heitti ilmaan Eevan entinen luokkakaveri, ABC:llä työskentelevä Minna Sévon.
– Vain mielikuvitus on rajana siinä, mitä kaikkea tiloissamme voi järjestää. Olemme hyvin avoimia kaikille ehdotuksille, Henna lupaa.