Mene Etusivulle
29.10.2025

UUTINEN

Ässäkokki-kurssilla opitaan fiksua ja terveellistä ruoanlaittoa

Kalapullia, kananugetteja, juuresranskalaisia, pannurieskaa, tortillapizzoja, marjaista pirtelöä ja vadelmabrownieta. Näitä herkkuja syntyi, kun Ässäkokki-kurssilaiset pääsivät laittamaan kukkarolle, ilmastolle ja omalla terveydelle fiksua ruokaa Marttojen opastuksella.
Teksti ja kuvat Kristiina Tammitie– Kiva kun pääsee maistelemaan uusia makuja.– Ja saa uusia ideoita, mitä voi tehdä kotona.– Tää taikina tarttuu mun käsiin.– Millä tää kauravispi vatkataan?– Tulee hirvee nälkä kun täällä tuoksuu niin hyvältä.– Miten nää veitset ja haarukat pitää laittaa lautasen viereen?– Saako tän vihkon kotiin mukaan? Tässä on monta ohjetta, joita voisi kokeilla.Muun muassa tällaisia kysymyksiä ja kommentteja lenteli ilmassa Savon Marttojen opetuskeittiössä Kuopiossa, kun Ässäkokki-kurssilaiset valmistivat seitsemän ruokalajin menun. Keittiössä kävi iloinen puheensorina ja kova kuhina 10–12-vuotiaiden kurssilaisten toteuttaessa Ässäkokki-vihkosta poimittuja reseptejä. Valmista syntyi nopeasti, kun isotöisimmät ruoat ja leipomukset tehtiin parityöskentelynä.– Olemme järjestäneet PeeÄssän kanssa yhteistyössä osallistujille täysin maksuttomia Ässäkokki-kursseja jo usean vuoden ajan. Tänä vuonna lasten ruokakursseja on pidetty PeeÄssän alueella Kuopion lisäksi Iisalmessa, Juankoskella ja Rautalammilla, kertoo Savon Marttojen kotitalousasiantuntija Sirpa Nygård.Kurssilla Ässäkokit pääsevät Marttojen opastuksella oppimaan tärkeitä kotitaloustaitoja ja kokemaan ruokailoa yhdessä. Marttaliiton mukaan lasten ravitsemukseen ja ruokakasvatukseen liittyvälle toiminnalle on perheissä tarvetta.– Koulujen lomakausiin ajoitetut kurssit ovat todella toivottuja. Yhteistyömme PeeÄssän kanssa jatkuu Ässäkokki-toiminnan merkeissä myös ensi vuonna. Todennäköisesti kursseja järjestetään talvi- ja syysloman aikaan Kuopiossa sekä kesällä Iisalmessa. On mahdollista, että ensi vuonnakin mennään myös pienemmille paikkakunnilla. Terveellinen ruoka on viisas valinta myös luonnon ja ilmaston kannaltaÄssäkokit saavat kurssilta mukaansa vihkon, johon on koottu 17 helppoa, itselle ja ilmastolle fiksua ruokaohjetta. Reseptit on suunniteltu ja testattu S-kokeilukeittiössä, Marttojen kanssa yhteistyössä.Reseptivihkolla halutaan innostaa kiinnittämään huomioita ympäristöystävällisiin valintoihin ja lisäämään lautaselle reilusti satokauden kasviksia. – Terveellinen ruoka on usein viisas valinta myös luonnon ja ilmaston kannalta. Ilmaston ystävän lautasella on paljon sesonkiin sopivia, lähellä kasvaneita kasviksia: syö kesällä Suomessa viljeltyjä vihanneksia ja popsi talvella juureksia. Nauti pari kertaa viikossa lähivesien kalaa ja joskus kalaa. Korvaa liha välillä kasvis- tai kalaruoalla. Maapallon tulevaisuuden kannalta pienetkin muutokset ovat tärkeitä, vihkosen alkulehdillä muistutetaan.Ässäkokki-kurssien tavoitteena on tarjota lapsille positiivisia onnistumisen kokemuksia, opettaa terveellisen ravitsemuksen perusasiat ja synnyttää kiinnostus ruoanlaittoa kohtaan.Juureksia pilkkovan Miroelin veitsenkäytöstä oli helppo päätellä, ettei hän ollut ensimmäistä kertaa kokkaushommissa.– Olen tottunut auttamaan keittiössä, kun meillä on iso perhe ja ruokaa tehdään paljon. Tykkään kokata ja leipoa, kun sitä on sopivasti, eikä liikaa. Olin viime talvena hiihtolomalla Ässäkokki-kurssilla, ja halusin nyt tulla uudestaan. Kiva että kaikki paikat eivät täyttyneet ensikertalaisista, niin pääsin mukaan, Miroel totesi.Lila ja Nea saivat tehtäväkseen vadelmabrownien valmistamisen. Ystävykset kertoivat leipovansa myös kotona.– Teen aika vaihtelevasti kaikkea. Tykkään esimerkiksi leipoa pannukakkua sekä korvapuusteja, voisilmäpullia ja pullapitkoja, Nea kertoi.Tytöt olivat yhtä mieltä kotitaloustaitojen tärkeydestä.– Sitten kun kasvaa isoksi ja muuttaa pois kotoa, olisi aika ikävää, jos ei osaisi tehdä mitään keittiössä. Sitä paitsi itse tekemällä saa parempaa, täyttävämpää ja halvempaa ruokaa verrattuna siihen, että ostaisi kaupasta valmisruokia, he perustelivat.Paavo valmisti ylihelppoja kalapullia, joihin laitettiin kotimaista purkkikalaa, tuorejuustoa, korppujauhoja, kananmunaa ja mausteita.– Tosi helppo ja selkeä ohje. Ei tunnu näiden tekeminen ollenkaan vaikealta, hän kommentoi.Olivia keskittyi pursottamaan pirtelölaseihin vaahdoksi vatkaamaansa kauravispiä.Nelle kertoi halunneensa mukaan ruokakurssille oppiakseen kokkaamaan jotain uutta. Tortilloista hän oli tehnyt pikkupizzoja ennenkin, mutta uutta oli se, että tällä kertaa raaka-aineina käytettiin vegaanista juustoa sekä kasvipohjaista jauhismurua.Savon Marttojen kotitalousasiantuntija Sirpa Nygård opasti Aatua ja Tomia pöydän kattamisessa ja näytti, miten aterimet laitetaan lautasen ympärille.Ässäkokki-kurssit tarjoavat lapsille mahdollisuuden tehdä ja oppia itse, ja tukevat samalla kotien ja perheiden ruokakasvatusta. Käytettävissä resepteissä korostuvat maukkaassa ja herkullisessa muodossa kauden kasvikset ja marjat, palkokasvit ja kala.Seitsemän ruokalajin menu saatiin ennätysajassa valmiiksi ja päästiin syömään.– Tää on se paras osuus. Kyllä huomaa, että on itse tehtyä, on niin hyvää kaikki, Aatu, Veeti ja Paavo kehuivat.Eri ruokalajit saivat tällä kertaa tasaisesti kehuja, eikä yksikään noussut selvästi ylitse muiden.– Brownieta olisi kyllä voinut syödä enemmänkin, mutta se taisi jo loppua, pojat harmittelivat jälkiruoan jälkeen.PeeÄssän ja Savon Marttojen järjestämillä, 8–12-vuotiaille lapsille suunnatuilla maksuttomilla Ässäkokki-kursseilla kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että lapset nauttivat ruoanvalmistuksesta ja saavat onnistumisen kokemuksia. Näin syntyy ruokailoa.Syyslomaviikolla Marttojen opetuskeittiölle kokoontuneet lapset olivat yksituumaisesti sitä mieltä, että kurssille kannattaa osallistua.– Täällä on tosi kivaa, he kiteyttivät.

KATEGORIAT

  • Muut