Tarinatorstai ystävyyden puolesta, yksinäisyyttä vastaan


5.3.2019

ABC Pitkälahdessa Kuopiossa järjestetään syksyyn saakka joka kuukauden ensimmäisenä torstaina rento ja kaikille avoin kahvittelutilaisuus, jossa herätellään keskustelua tietyn teeman ympärillä. ET-lehden kanssa yhteistyössä toteutetuilla tapahtumilla kampanjoidaan ystävyyden puolesta ja yksinäisyyttä vastaan.

Seuraavan Tarinatorstain aika Pitkälahden ABC:llä on 7.3. klo 15-16.30. Vieraaksi tulee nelinkertainen Finlandia-palkintoehdokas, kirjailija Pirjo Hassinen. Ilmoittaudu mukaan 

”Lämmin Kiitos ET-lehti, ABC ja ihastuttavat Kuopion kaupunginteatterin näyttelijät Seija Pitkänen ja Annukka Blomberg tarinatuokiosta! Tapaaminen oli erinomaista ravintoa mielelle ja ajatuksille.
ABC viisaasti ja ennakkoluulottomasti mahdollisti omalta osaltaan meille olohuoneen, jossa voimme kokea yhteisöllisyyttä mielekkäiden teemojen merkeissä. Jatkossakin kalenteriin merkitään punaisella ympyrällä tilaa näille hienoille hetkille.”

Pitkälahden ABC:llä helmikuussa järjestetyn ensimmäisen Tarinatorstain osallistujan palaute kiteyttää oivallisesti tapahtuman tarkoituksen.

– Ystävillä on iso merkitys ihmisen hyvinvoinnille. Monet suomalaiset kuitenkin kärsivät yksinäisyydestä. Perhe- tai työelämän tilanne on muuttunut, ihmiset asuvat yksin tai läheiset ovat kaukana. Me ET-lehdessä haluamme olla mukana torjumassa yksinäisyyttä Suomessa. Siksi luomme näitä matalan kynnyksen tilaisuuksia, joissa voi tutustua paikkakuntalaisiin ja kenties ystävystyä, ET:n päätoimittaja Katriina Palo-Närhinen kertoo.

Tapahtumien pitopaikaksi ABC-liikennemyymälät sopivat mainiosti, ovathan ne muutenkin luontevia ihmisten kohtaamispaikkoja, joihin on helppo tulla.

Tarinatorstai-tapahtumia järjestetään syksyyn saakka kuukausittain kahdeksalla paikkakunnalla aina samana päivänä ja samaan aikaan. Mukana tapahtumissa on myös SPR:n ystävätoiminta.

Hyvä idea ja hieno ele

Ensimmäinen rupattelutuokio kokosi Pitkälahden ABC:lle enemmän väkeä kuin mihinkään muuhun Tarinatorstai-tapahtumaan. Paikan päälle houkuttelivat paitsi ABC:n tarjoamat pullakahvit, myös Kuopion kaupunginteatterin näyttelijät Seija Pitkänen ja Annukka Blomberg. He jutustelivat osallistujien kanssa Minna & Maria -näytelmän työstämisestä, ensi-iltaan valmistautumisesta sekä tietenkin näytelmän päähenkilöistä, Kuopion suurnaisista Minna Canthista ja Maria Jotunista. Keskustelu polveili paremman maailman puolesta kapinoineiden naisten aikanaan esiin nostamista teemoista nykymaailman epäkohtiin, koko elämään vaikuttavista valinnoista ilmastonmuutoksen, ruoanlaittoon ja kierrättämiseen. Puhe pulppusi ja kahvi maistui niin, että puolitoistatuntinen hujahti ohi hetkessä.

– Tulin mukaan rakkaudesta kulttuuriin. Kun huomasin ET-lehdestä tiedon Tarinatorstaista, ilmoittauduin just eikä melkein, Eila Edasi kertoi.

Elina Ala-Häivälä piti todella hyvänä ideana keskustelutuokioita, joilla samanhenkisiä ihmisiä tuodaan yhteen ja kenties ystävystymäänkin.

– Hieno ele sekä lehdeltä että osuuskaupalta, hän kommentoi.

– Ei huono homma ollenkaan, Keijo Karhunen komppasi.

Muistoksi tilaisuudesta kaikki osallistujat saivat matkaansa ET-lehden kirjan, johon on tallennettu lukijoiden rakkaimmat reseptit.