Osuuskauppa PeeÄssällä erinomainen vuosi


5.2.2020

Liikevaihto kasvoi kaikilla toimialoilla. Asiakasomistajia palkittiin yli 40 miljoonalla eurolla. Henkilöstön työtyytyväisyys oli Suomen parhaimmistoa.

Ennätyksellisen paljon hyötyä asiakasomistajille

Asiakasomistajia palkittiin vuoden 2019 aikana ennätyksellisen paljon. Bonusta, maksutapaetua ja ylijäämänpalautusta maksettiin yli 40 miljoonaa euroa.

Bonusta maksettiin asiakasomistajille yhteensä 21,6 miljoonaa euroa. Ylijäämänpalautusta maksettiin historiallinen potti, yhteensä 18,5 miljoonaa euroa. Asiakasomistajataloutta palkittiin keskimäärin 340 eurolla. Tällä summalla PeeÄssä on asiakasomistajiaan parhaiten palkitseva osuuskauppa.

Asiakasomistaja hyötyy Bonuksen, maksutapaedun ja ylijäämänpalautuksen lisäksi edullisesta ostoskorista, maksuttomista pankkipalveluista ja S-Etukortilla saatavista eduista. Tätä asiakashyötyä asiakasomistajatalous sai keskimäärin viime vuonna yli 700 euroa, kiteyttää toimitusjohtaja Tapio Kankaanpää.

Pohjois-savolaisista talouksista yli 82 prosentilla on S-Etukortti. Asiakasomistajia oli PeeÄssällä vuoden lopussa lähes 120 000. Noin 84 prosenttia myynnistä on asiakasomistatalouksille.

 

Liikevaihto kehittyi joka osa-alueella

Liikevaihto kasvoi kokonaisuudessaan edellisestä vuodesta 2,8 prosenttia ja oli lähes 597 miljoonaa euroa.

– Menestyimme joka osa-alueella yleistä markkinakehitystä paremmin, mutta erityisen hyvää kasvu oli majoitus- ja ravitsemiskaupassa, kertoo Kankaanpää.

Päivittäistavarakaupan liikevaihto oli 380,7 miljoonaa euroa, jossa kasvua oli 3,2 prosenttia. Hyvää kasvua oli S-market ja Sale -ketjuissa. Myös käyttötavarakauppa ylsi 1,7 prosentin kasvuun useamman taantumavuoden jälkeen.

Prisma -ketju on kasvanut tutkimusten mukaan Suomen suurimmaksi vaatteiden ostopaikaksi ja tämä kasvu näkyi PeeÄssän Prismojen myynnin kehityksessä. Myös Sokoksen ja Emotionien liikevaihto kehittyi positiivisesti, kertoo vähittäiskaupan toimialajohtaja Juha Riikola.

Majoituskaupan liikevaihto kasvoi yli kymmenen prosenttia edellisestä vuodesta ja oli 11,8 miljoonaa euroa. Ravintolakaupan liikevaihto kasvoi puolestaan reilut seitsemän prosenttia ja oli 37,7 miljoonaa euroa. Kuopio Wine Festivalin liikevaihto kasvoi 19 prosenttia.

Hotellien liikevaihto kasvoi erinomaisesti Tahkolla sekä Kuopiossa. Apteekkarin ja Kuopio Wine Festivalsien liikevaihdon kehitykseen olemme erittäin tyytyväisiä. Myös uudistetut ravintolamaailmat kasvattivat liikevaihtoaan hyvin. Se kertoo, että uudistukset ovat olleet mieleisiä asiakasomistajillemme., iloitsee majoitus- ja ravintolakaupan toimialajohtaja Ville Puustinen.

Polttoainelitrojen myynti kasvoi edellisestä vuodesta pari prosenttia ja liikevaihtoa kertyi 107,1 miljoonaa euroa.

 

Työtyytyväisyys erinomaisella tasolla ja henkilöstölle kattavampia työsuhteita

Henkilöstön tyytyväisyys nousi edellisestä vuodesta ja oli edelleen erinomaisella tasolla. PeeÄssä kuuluu Suomen yritysten parhaimmistoon työtyytyväisyyttä mitattaessa.

Moniosaamista kehittämällä ja majoitus- ja ravitsemiskaupassa käyttöönotetulla keskitetyllä työvuorosuunnittelulla saatiin kasvatettua kattavien työsuhteiden määrää. Kattavien työsopimusten määrä kasvoi hieman ja oli 55 prosenttia.

Henkilöstökulut kasvoivat yli neljä prosenttia. Koko henkilökunta kuuluu tulospalkkauksen piiriin. Henkilökunnan palkitsemiseen käytettiin 3 miljoonaa euroa. Lakisääteisten henkilösivukulujen lisäksi henkilökunnan koulutukseen ja hyvinvointiin panostettiin 1,8 miljoonaa euroa.

Peeässäläisiä oli vuoden lopussa 1784. Henkilöstömäärä kasvoi edellisestä vuodesta hieman. PeeÄssä tarjosi kesätyötä ja Tutustu ja tienaa -kesäharjoittelun yhteensä 900 nuorelle. PeeÄssä teki aktiivista yhteistyötä oppilaitosten kanssa muun muassa tarjoamalla ammatti- ja ammattikorkeakouluopiskelijoille harjoittelujaksoja.

 

Vastuullisia tekoja

– Jatkoimme viime vuonna vastuullista kehittämistä. Vastuullisuus ja paikallisuus on osa osuustoimintaa ja on siksikin meille erittäin tärkeä asia ja on mukana arjessamme jatkuvasti enenevissä määrin., kertoo Kankaanpää. 

Tehostamalla energiankäyttöämme pienensimme kustannuksiamme 225 000 euroa. Kokonaisenergiankulutus pieneni neljä prosenttia ja säästö oli 2845 MWh. Energiasäästöllä lämmitettäisiin noin 150 omakotitaloa vuoden ajan. PeeÄssän sähkön kulutuksesta lähes 30 prosenttia saadaan tuulivoimasta, joka on peräisin S-ryhmän osaksi omistamasta Tuuliwatista.

Biojätteeseen menevää hävikkiä pienennettiin muun muassa lisäämällä lahjoituksia hyväntekeväisyyteen ja myymällä päiväystuotteita alennetuilla hinnoilla. Jätteiden kierrätysaste oli viime vuonna 95 prosenttia. Kaatopaikalle päätyy enää vain vähän jätettä.

Alueelliset ostot kasvoivat edellisestä vuodesta ja olivat yhteensä 70,6 miljoonaa euroa. Tuoteostot alueelta kasvoivat merkittävästi ja olivat 44 miljoonaa euroa. Palveluostoja oli 26,6 miljoonaa euroa.

Lasten ja nuorten vapaa-ajan liikunta- ja harrastustoiminnan tukemiseen käytettiin viime vuonna yhteensä noin 130 000 euroa. Lapsille ja nuorille tarkoitettuja Ässäkokki -kursseja järjestettiin yhteistyössä Martta -liiton kanssa. Ässäkokki-kursseilla tuetaan lasten ja nuorten terveellisiä ruokailutottumuksia.

 

Investointeja palveluihin

Asiakasomistajien palveluiden kehittämiseen investoitiin viime vuonna 16,3 miljoonaa euroa. Suurimpia investointeja palveluverkostoon olivat Suonenjoen ja Petosen S-markettien, ravintola Apteekkarin, ravintolan Ehtan sekä ABC Pyhäjärven uudistamiset. Lisäksi syksyllä avattiin uusi ABC Carwash Kuopion Pitkälahteen.

 

Tulos

Tuloksemme syntyy osaavan ja innostuneen henkilöstön kautta. Erinomainen henkilöstötyytyväisyys näkyy asiakkaidemme luottamuksena palveluihimme ja sitä kautta tuloskehityksessä. Olemme erittäin tyytyväisiä viime vuoden 26,7 miljoonaa euron operatiiviseen tulokseemme, se on aikaisempaa tasapainoisempi kokonaisuus. Erityisen tyytyväisiä olemme majoitus- ja ravitsemiskaupan kehitykseen tänä vuonna, jossa tulos edelliseen vuoteen kasvoi 1,2 miljoonaa euroa. PeeÄssän tulostaso mahdollistaa meille asiakashyödyn kasvattamisen ja tulevaisuuden investoinnit maakuntaan., kiteyttää Kankaanpää.

Osuustoiminnassa tuloksen maksimointi ei ole tärkein asia, mutta hyvällä tuloksella on myös merkittävää yhteiskunnallista vaikutusta maakuntaan. Tuloksesta maksettiin yhteisöveroa Pohjois-Savoon 5,5 miljoonaa euroa. Suunnitelmissa on maksaa edellisen vuoden suuruinen ylijäämänpalautus. Lopullisesti päätöksen ylijäämänmaksamisesta tekee PeeÄssän edustajisto maaliskuun lopussa.

 

Tulevaisuus  

– Edessä on PeeÄssän suurin investointivuosi. Maaningalle ja Vehmersalmeen rakennetaan uudet yksiköt ja Varkauteen uusi Prisma. Lisäksi Kuopioon avataan alkuvuoden aikana uusia ravintola Hophaus.

Vaikka talousnäkymät ovatkin aikaisempaa haastavampia, tähtää PeeÄssä alkaneen vuoden osalta liikevaihdon kasvuun ja investoinnit huomioiden hyvään tulostasoon.