Muistatko, kun ABC Pitkälahti avattiin 20 vuotta sitten?


3.12.2021

Itsenäisyyspäivän aattona tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun Pitkälahden ABC avattiin Kuopion moottoritien varteen.

 Oranssina hehkuva pyloni, jonka huipulla komeilee valkoinen peukalo. Tällaiset valotornit yleistyivät Suomen valtateiden varsilla 2000-luvun alkuvuosina, kun S-ryhmän ABC-ketjua rakennettiin ripeällä tahdilla. PeeÄssä oli yksi innokkaimpia osuuskauppoja ketjun kehittäjänä. Parin vuoden sisällä avattiin ABC-liikennemyymälät Iisalmen Marjahakaan, Siilinjärvelle, Kiuruvedelle ja Kuopion Pitkälahteen.

– Olimme eturintamassa, koska uskoimme vahvasti liikkuvien ihmisten tarpeisiin vastaavaan konseptiin, jossa yhdistyivät polttonestemyynti, ravintola ja market.  Marjahaka valmistui jo vuonna 1997 ABC:n näköiseksi, ennen kuin ketjua oli olemassakaan. Siellä oli oikeastaan tarpeen vain vaihtaa kyltit katolle ABC:ksi muuttumisen yhteydessä, PeeÄssän silloinen toimitusjohtaja Eero Saukkonen muistelee.

Kuopiosta ABC:lle etsittiin tonttia moottoritien kupeesta kaupungin eteläpuolelta, edellytyksenä sijainti lähellä asutusta.

– Paikka Pitkälahdessa osoittautui loistavaksi. ABC on liikeideansa mukaisesti palvellut avauspäivästä lähtien sekä ohikulkuliikennettä että Petosen alueen asukkaita, joita jo tuolloin 2000-luvun alussa oli 12 000.

Tästä joukosta on PeeÄssässä tai muualla S-ryhmässä töissä vielä kymmenkunta henkilöä.

Taivas, mikä startti!

Pitkälahdessa ABC:n avaus 5.12.2001 muodostui kansanjuhlaksi, joka houkutti väkeä paikalle laajalta alueelta ja aiheutti moottoritiellä melkoista ruuhkaa. Suosio yllätti PeeÄssänkin. Uusi palvelu ei tarvinnut kiitorataa, vaan lähti lentoon välittömästi.

­– Kävi saman tien selväksi, että meillä on aivan liian vähän tilaa ja työntekijöitä. Silloin PeeÄssässä vielä käytettiin vuokratyötä, ja alkuun jouduimme tilaamaan vuokrafirmalta jopa toista kymmentä henkilöä viikonloppuisin töihin. Ekstraajia otettiin paljon PeeÄssän omille kirjoille ja rekrytointia sekä perehdytysmateriaalia tehtiin pikavauhtia. Suurimmillaan työryhmään kuului 70 työntekijää, Pitkälahdessa vuoropäällikkönä toiminut Hanni Isotalo kuvailee. Myöhemmin hän kävi luotsaamassa Apseja Siilinjärvellä ja Niiralassa, palaten Pitkälahteen muutamia vuosia sitten PeeÄssän ABC-ryhmäpäälliköksi.

Myös ABC Siilinjärven päällikkö Nina Korhonen hankki Pitkälahdesta aikoinaan kannuksia vaihtelevalle esimiesuralleen PeeÄssässä.

– Voi taivas sitä starttia ja tekemisen meininkiä. Pienen alkuhakemisen jälkeen kaikki pärjäsivät hyvin sekä keittiössä, salissa että marketissa. Pitkälahdessa kasvatettiin moniosaajia jo paljon ennen kuin siitä alettiin laajemmin puhua.

Avauspäivän tungosta.

ABC Pitkälahden ilme on tänä päivänä hyvin erilainen kuin kaksi vuosikymmentä sitten. Väreinä oranssi, vihreä ja keltainen leimasit ABC-sisustusta pitkään.

Olitko paikalla Pitkälahden Apsin avajaisissa. Löydätkö itsesi tästä kuvasta?

Noutopöytäsyöminen oli uutta ja ihmeellistä

On sanottu, että ABC-ketju toi tullessaan Ruotsinlaivojen buffetpöydän Suomen valtateiden varsille.

– Näinhän se oli. ABC tarjosi ihan uudenlaista ravintolakulttuuria. Noutopöytäsyöminen oli uutta ja ihmeellistä, innostaen asiakkaita valtavasti, Hanni vahvistaa.

Ravintolan ympärivuorokautinen aukiolo antoi myös mahdollisuuden uudenlaiselle kulutuskäyttäytymiselle. Nina muistaa, että kaupungin yöelämässä tuli nopeasti tavaksi siirtyä suurella joukolla ABC:lle syömään sen jälkeen, kun ravintolat sulkivat ovensa.

 

Ikimuistoisia jouluja ja juhannuksia

Ravintolan ohella kauppa kävi marketissa kovalla tahdilla. Erityisesti sunnuntait sekä juhlapyhät olivat ABC marketin kulta-aikaa.

– Meillä saattoi olla yksinomaan kaupan puolella seitsemän kassaa käytössä ja tuloksen suhteen oltiin miljoonapilkillä. Olimme useamman vuoden ajan ketjun suurin yksikkö myyntiluvuilla mitattuna, Hanni muistelee.

Kuopion keskustan Food & Joy -ravintolamaailman ravintolapäällikkö Sanna Laakso, Pitkälahden kasvatteja hänkin, muistaa erityisen hyvin ABC:n ensimmäisen joulun.

­– Jouluyönä työkavereiden kanssa saatiin tehdä ihan rivakasti töitä ja ihmetellä siinä sivussa, mistä nämä kaikki ihmiset oikein tulevat. Asiakkaita riitti, ihan joka hetkelle.

Nina muistelee puolestaan alkuaikojen juhannuksia päätään pudistellen.

– Meillä oli maitohuoneessa tavaraa niin paljon, kuin vain sisään mahtui, eikä tavara riittänyt siltikään. Otettiin opiksi ja seuraavana vuonna takapihalle tuotiin kylmäkontit varastotilaksi.

ABC marketin huippuvuodet päättyivät kauppojen aukiolon vapautumiseen vuonna 2016.

– Meillähän oli tosin tapahtunut suuri muutos jo edellisenä vuonna, kun uusi Pitkälahti avattiin ja saman katon alle niputettiin ABC, Kodin Terra ja S-market. Päivittäis- ja käyttötavaramyynnistä valtaosa siirtyi ABC:ltä S-marketiin.

ABC:n liikeideana oli – ja on edelleen – tarjota liikkuville ihmisille ravintola-, market- ja polttonestepalveluja saman katon alta.

Anna antoi ketjulle kasvot

Break Sokos Hotel Tahkon hotellinjohtaja Anna Hämäläisenkin työura sai 2000-luvun alkuvuosina potkua ABC Pitkälahdesta. Hän työskenteli avauksesta lähtien kolmisen vuotta Apsin keittiössä kokkina, keittiömestarin tuuraajana ja keittiömestarina.

– Hiljaisimpinakin aikoina ruokailijoita oli satoja ja juhlapyhinä, erityisesti äitien- ja isänpäivinä määrä kasvoi lähelle tuhatta. ABC:lle tultiin koko perheen voimalla syömään. Muistan elävästi, kun pohdimme toukokuussa 2002, kuinka paljon meidän pitää leipoa äitienpäiväkakkuja, jotta niistä varmasti riittää kaikille.

Anna antoi samana vuonna kasvavalle ABC-ketjulle kasvot esiintyessään valtakunnallisessa markkinoinnissa valokuvamallina.

– Olihan se aika hämmentävää, kun omaa kuvaansa sai katsella tienvarsien jättitauluista, liikenneasemien ikkunateippauksista ja lehtien mainoksista. Monet tunnistivat kasvoni ja baareissa miehet tulivat sanomaan, että minulla on sinun kuva lompakossa ja esittelivät ABC:n ateriapassia, Anna nauraa.

Tällä Annan kuvalla markkinoitiin kasvavaa ja kehittyvää ABC-ketjua 2000-luvun alkuvuosina.

– Painettiin töitä ihan täysillä ja koettiin yhdessä aitoa iloa onnistumisista. Porukka pelasi mahtavasti yhteen ja syttyi ihan liekkeihin, kun väkeä tuli ovista ja ikkunoista. Oltiin tiivis perhe, jossa tsempattiin ja autettiin toisiamme. Monet ystävyyssuhteet ovat kantaneet tähän päivään saakka, Hanni ja Sanna vastaavat.

Entä mitä Pitkälahti-vuodet antoivat työuran kannalta?

– Valtavan määrän kokemusta ja oppia, muun muassa erilaisissa tilanteissa toimimisesta, nopean reagoinnin merkityksestä, monien asioiden yhtäaikaisesta hallitsemisesta, ristiin työskentelyn ja moniosaamisen rikkaudesta, suurien volyymien kanssa pelaamista sekä ennen kaikkea työnilon ja yhdessä tekemisen tärkeydestä, Anna ja Nina listaavat.

Tervetuloa ABC Pitkälahden 20-vuotissynttäreille 3.–5.12. Ohjelmassa kaikkea kivaa sekä lapsille että aikuisille, muun muassa lauantaina jälkiruokasirkus ja Apsi-Apinan vierailuja sekä sunnuntaina jouluinen noutopöytä, joululauluja, pipareiden koristelua ja tietenkin joulupukki.