Ammattiopiskelijoiden SM-kisat tuo Kuopioon 50 000 vierasta


PeeÄssä on yksi Taitaja2024-tapahtuman pääyhteistyökumppaneista. PeeÄssä tarjoaa kilpailijoille suorituspaikkoja ja rakentaa tapahtumapaikalle Kuopio-halliin pop-up-Presso-kahvilan.

29.4.2024

Teksti: Kristiina Tammitie | Kuvat: Pentti Vänskä ja Lassi Saijets

Taitaja2024-tapahtuma järjestetään Kuopiossa 20.–23.5. Ammattitaidon SM-kilpailujen taustaorganisaatio on Skills Finland ry, joka luovuttaa järjestämisoikeuden vuosittain jollekin ammatillisen koulutuksen järjestäjälle. Tänä vuonna tapahtuman päävastuullinen toimija on Savon ammattiopisto.

– PeeÄssä on mukana Taitajassa yhtenä tapahtuman pääyhteistyökumppanina. Olemme Pohjois-Savossa iso toimija ja työllistäjä. Meille on hyvin luontevaa olla näkyvästi mukana tukemassa ammatillisen koulutuksen suurtapahtumaa omalla alueellamme, PeeÄssässä Taitaja-yhteistyötä koordinoiva myyntipäällikkö Viivi Nissinen kuvailee.

Taitaja2024 kokoaa yhteen ammattiin opiskelevia nuoria eri puolilta Suomea. Tapahtuma toimii myös kohtaamispaikkana ammatillisen koulutuksen parissa työskenteleville asiantuntijoille sekä näyteikkunana ammatillisesta koulutuksesta kiinnostuneille ja ammatinvalintaa pohtiville nuorille.

– Ilman muuta haluamme panostaa tapahtumaan, jossa on mukana meidän tulevaisuuden työntekijöitä, Viivi korostaa.

Asiakaspalvelun ja myynnin finaalisuorituksia Prismassa

Asiakaspalvelu ja myynti -lajissa kilpailevat liiketoiminnan perustutkinnon opiskelijat, joiden ammattinimike valmistumisen jälkeen on merkonomi. Finaalissa myynti- ja esittelytehtävät on suunniteltu vastaamaan aitoja työelämätilanteita.

– Kilpailijat suorittavat meillä Prismassa finaalin kuudesta moduulista suurimman osan. He esittelevät Kerää ja skannaa -palvelua asiakkaillemme sekä keräävät kokemuksia palvelua jo käyttäviltä asiakkailtamme ja tekevät niistä yhteenvedon kehittämisehdotuksineen. Lisäksi kilpailijat rakentavat kevään ja kesän juhlat -teeman mukaisen esittelypöydän myymäläämme ja myyvät fitness- ja hyvinvointikelloja sekä niihin liittyviä käyttöyhteystuotteita, Prisman käyttötavaraosaston myyntipäällikkö Sanna Isrikki kertoo.

PeeÄssästä suorituksia tulevat arvioimaan Prisman päivittäistavarapuolelta apulaismyyntipäällikkö Lea Seppänen sekä ABC-maailmaa edustava Maija Jormakka.

– Teemme tiivistä yhteistyötä alan oppilaitosten kanssa ja tarjoamme harjoittelupaikkoja todella suurelle joukolle ammattiin opiskelevia nuoria, joten olemme ilolla mukana Taitaja-kilpailussa, Sanna Isrikki toteaa.

Sanna Isrikki ja Lea Seppänen toivottavat Taitaja-kilpailijat tervetulleiksi Prismaan esittelemään Kerää ja skannaa -palvelua.

Visuaalista myyntityötä Sokoksella

Visuaalinen myyntityö -lajissa osa kilpailusuorituksista tehdään Kuopion Sokoksella. Finalistien tehtävänä on luoda elämyksellisiä, esteettisiä ja kaupallisia esillepanoja sekä asiakasinformaatiota erilaisille kohderyhmille. Tehtävät perustuvat taideteollisuusalan artesaanin perustutkintoon.

– Finalistit suunnittelevat ja toteuttavat meidän tuotteistamme ajankohtaisen pöytäesillepanon, jonka teema julkaistaan kisapäivän aamuna. Lisäksi jokainen kilpailija ottaa kuvia omasta esillepanostaan ja tekee niistä sosiaalisen median julkaisun. Kilpailupaikka on ykköskerroksessamme, ja asiakkaat ovat tervetulleita seuraamaan finalistien työskentelyä keskiviikkona 22.5., vinkkaa myyntipäällikkö Sari Heikkinen.

Finaalitehtävän suunnitteluun osallistuneella Sari Heikkisellä on Sokokselta pitkä kokemus visuaalisesta myyntityöstä.

Kilpailijasta tuomaripöydän taakse

Ravintola-alalta mittelevät Taitajassa paremmuudestaan muiden muassa kokkiopiskelijat. Heidän työskentelyään on kisapaikalla tuomaroimassa Original Sokos Hotel Puijonsarven keittiöpäällikkö Toni Karjalainen.

– Olen itse aikoinaan osallistunut muun muassa Vuoden kokki -kisaan, ja toiminut myös Suomen kokkimaajoukkueen hallituksessa. Alan kilpailutoiminta on siis tuttua, mutta nyt on mielenkiintoista päästä tarkastelemaan asiaa toisesta näkökulmasta, tuomaripöydän takaa.

Kokkien semifinaalissa valmistettiin Puijonsarven Ehta-ravintolan listalta Tonin suunnittelemat annokset. Hän on mukana myös finaalitehtävien valmistelussa reseptiikan laatijana.

– Taitaja2024 on minulle kaksipäiväinen työrupeama Kuopio-hallissa. Me PeeÄssässä haluamme panostaa asiaan, koska kisoissa tapaamme toivon mukaan tulevia uusia työkavereitamme, Toni Karjalainen toteaa.

Pop-up-Pressossa palvellaan ja kilpaillaan

Kuopio-halliin PeeÄssä rakentaa tapahtuman ajaksi Taitaja-vieraita varten pop-up-kahvilan.

­– Muutamme hallikahvilan kolmeksi päiväksi Presso-kahvilaksi, jossa ketjusta tutut asiat ja elementit näkyvät sekä miljöössä että tuotteistuksessa, Kuopion Sokoksen Presson ravintolapäällikkö Sanna Laakso kuvailee.

Kun kävijöitä on odotettavissa 50 000, on pop-up-Pressossa varauduttava hyvin tuotteiden ja henkilöstön osalta.

­– Paikan päällä on onneksi hyvä keittiökalustus jo valmiina, ja neljän Presson pyörittämisen ansiosta osaamme arvioida osuvasti tuotteiden menekkiä. Henkilöstön pop-up-Pressoon kokoamme kokeneista ammattilaisistamme. Tällaiselle poikkeukselliselle työkeikalle meillä on vapaaehtoisia enemmän kuin tarpeeksi.

Kolmen päivän Presso toimii myös kilpailupaikkana tarjoilija-lajin kahvila-osuudessa. Sanna Laakso kuuluu lajin tuomaristoon.

– Kilpailusuoritusten arviointi on kunniatehtävä, hän kommentoi.

– Taitaja-tapahtuman pop-up-kahvilan ympärillä leijuu pressomaiseen tapaan ihana tuoreen pullan ja kahvin tuoksu, Sanna Laakso ja Kalle Kokotti lupaavat.