Arjesta juhlaa 120 vuotta

Mitä jos meillä olisi kauppa, jonka me asiakkaat omistaisimme itse ja hyötyisimme sen toiminnasta yhdessä? Näin mietittiin 120 vuotta sitten Lapinlahdella Pohjois-Savossa. Tavoitteena oli kaupan avaaminen Lapinlahdella tammikuussa 1903.

Mitä jos olisi kauppa, jonka me omistaisimme itse?

Näin tuumattiin 120 vuotta sitten Lapinlahdella. Ajatus osuuskaupasta omassa pitäjässä oli virinnyt jo 1800-luvun lopulla. Vuosisadan vaihteessa osuustoiminta aate rantautui vauhdilla Lapinlahdelle, kun vuonna 1902 joukko edistysmielisiä pohjoissavolaisia halusi varmistaa osuusliikkeen jäsenille tavaroiden ja palvelujen saannin hyvään hintaan. Pidettiin kokous, jossa päätettiin perustaa koko pitäjän yhteinen osuuskauppa. Näin päätöksenteko saatiin osuuskunnan omien jäsenten käsiin ja myös tulos päästiin käyttämään oman kaupan ja asiakkaiden parhaaksi. Näin syntyi osuuskauppa, jonka me asiakasomistajat omistamme tänäkin päivänä ihan itse.

Osuuskaupan perustaminen keskustelutti paikallislehdessä, osa jopa soitteli hätäkelloja. Salmettaressa kirjoitettiin, että kauppa näyttää käyvän hyvin, mutta halvemman kahvikilon takia saatettiin mennä muualle kauppaan. Käyttövarat olivat vähissä.

Samoihin aikoihin Lapinlahdella keskusteltiin myös osuusmeijerin perustamisesta.

Hyvin alkaneen kaupankäynnin jälkeen päätetiin perustaa haarakauppa Alapitkälle. Ehtona uuden kaupan perustamiselle oli, että osuuskauppaan liittyisi sata jäsentä.

 

Lähde: Leo Puurunen ”Osula Lapinlahdella sata vuotta”