Ilta-alennus on pienentänyt biojätteen määrää

11.9.2017

Punalaputetuista elintarvikkeista saa PeeÄssän ruokakaupoissa arkisin klo 20 ja sunnuntaina klo 17 jälkeen 60 prosentin alennuksen.

Punalaputuksella tarkoitetaan vanhenemassa oleviin tuotteisiin laitettavaa alennustarraa. Osuuskauppa PeeÄssän myymälöissä punalappujen alennusprosentti on 30. Ilta-alen aikaan punalaputetuista elintarvikkeista saa alennusta 60 prosenttia.  
 
-Ilta-alella kannustamme asiakkaitamme ostamaan alennettuja elintarvikkeita. Laajentuneet aukioloajat pienensivät hävikkiämme jo viime vuonna ja nyt ilta-alen myötä olemme lisänneet kierroksia. Olemme toisena osuuskauppana ottaneet käyttöön alennuskäytännön ja asiakkaiden palaute ilta-alesta on ollut erittäin positiivista, kertoo toimialajohtaja Juha Riikola.
 
Tarkista oman kaupan ilta-ale

Ilta-alen saa Prismoista, S-marketeista, Saleista ja ABC-marketeista arkena kello 20 ja sunnuntaina klo 17 alkaen aina myymälän sulkeutumiseen asti. Myymälöissä tiedotetaan alennuksen alkamisesta muun muassa julisteilla sekä aiheesta kerrotaan yksiköiden Facebook sivuilla. Tuotteiden alennuksen saa kassalla.
 
Ilta-alennuskäytännöt vaihtelevat osuuskaupoittain. Oman kaupan ilta-alen alkamisajankohdan voi tarkistaa omasta kaupasta tai osoitteesta Patarumpu.fi.
 
Kaikki hävikki menee kiertoon

Ruokahävikin vähentäminen on kaupalle tärkeää niin taloudellisesti kuin vastuullisuusnäkökulmia ajatellen. Hävikkiä tulee kuitenkin vääjäämättä monista sitä vähentävistä toimenpiteistä huolimatta. Vanhenemassa olevien tuotteiden myyminen alennuksella on tehokas keino vähentää hävikkiä.  Ilta-alennusten myötä biojätteeseen menevän tuotteiden määrä on tippunut yli 30 prosenttia.  
 
-Pyrimme lahjoittamaan myymättömän hävikin ensisijaisesti hyväntekeväisyyteen kumppaniemme avulla. Tuotteita lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen lähes kaikista myymälöistä. Kumppaneita on paikalliset ruoka-apu tahot, kuten kirkot. Suurin yhteistyökumppani on Kuopion alueella toimiva ViaDia. Hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta apu kohdistuu tasapuolisesti niille, jotka sitä todella tarvitsevat.  Jos se ei ole mahdollista, menee hävikki hyötykäyttöön energiantuotantoon Jätekukon biokaasulaitokseen, Juha Riikola kertoo.
 
Hävikistä noin 15 prosenttia on kasviksia, 20 prosenttia leipää ja 10 prosenttia maitotaloustuotteita. Loput 55 prosenttia jakaantuvat melko tasaisesti eri tuoteryhmien kesken.